Saturday, February 13, 2021

Menstrual Cup | Daraa Cup

 


Ever heard of menstrual cup? πŸ€”

Kami ingin mendorong semua orang yang datang haid untuk mengganti tuala wanita dan tampon dengan MENSTRUAL CUP 🍷

Ya, anda tidak salah membacanya!

Tetapi perkara pertama yang anda perlu tahu, APA ITU MENSTRUAL CUP?

 Menstrual Cup atau Cawan haid adalah alat kebersihan wanita yang dimasukkan ke dalam faraj semasa haid anda.

Ini adalah untuk mengumpulkan cairan haid (darah dari lapisan rahim) dan mencegah kebocoran pada pakaian (seluar dalam).


 Menarik kan? Adakah cawan haid selamat?
Ya sudah tentu!

Cawan haid biasanya diperbuat daripada silikon, lateks, atau isomer termoplastik yang fleksibel.

 Mereka biasanya berbentuk seperti loceng dengan batang (untuk dikeluarkan). Cawan duduk di dinding faraj tepat di bawah serviks.

Tidak seperti pembalut (atau tampon), satu cawan haid boleh digunakan sehingga 10 tahun dan boleh dipakai selama 8-12 jam bergantung pada aliran anda pada hari itu.

Cool kan? Cawan haid juga dapat menjimatkan sehingga RM500 dalam jangka masa 5 tahun! Itu bermaksud RM100 tambahan untuk dibelanjakan setiap tahun 😍

Jadi sekarang mari kita pergi ke soalan yang paling banyak ditanya mengenai cawan haid.

BOLEH VIRGIN MENGGUNAKAN MENSTRUAL CUP?
Ya, ya dan ya!

 Hanya jika anda selesa dengan badan anda sendiri sudah tentu. Adakah anda tahu bahawa ada yang boleh mula menggunakan cawan haid sebaik sahaja mereka mula haid?

 Daraa Cup kami dilengkapi dengan 2 saiz dan 2 warna

🍷 Saiz (S)
Panjang: 8.4cm
Diameter: 4cm
Isipadu: 20mL

🍷 Saiz (L)
Panjang: 9cm
Diameter: 4.5cm
Isipadu: 30mL

Saiz mana yang hendak dipilih?

🌻 Kami mengesyorkan ukuran S kepada pemula atau mereka yang tidak melahirkan secara faraj.
🌻 Kami mengesyorkan ukuran L kepada seseorang yang sudah melahirkan secara faraj kerana lebih besar

Kami mempunyai 2 warna untuk dipilih iaitu Magenta dan Clear. Bentuk kami cukup unik!

Bentuk Tear Drop agar mudah dimasukkan dan mengeluarkannya.
Ia sangat selesa juga!
Dengan setiap pesanan, anda akan menerima Daraa Cup Exclusive Pouch untuk penyimpanan yang mudah.

 Jadi, berapa harga cawan itu?

RM Harganya RM45 setiap satu (kecuali pos)

Kami akan menerima pesanan melalui WhatsApp kerana kami masih menyiapkan akaun Shopee kami.

WhatsApp kami sekarang untuk sebarang soalan dan membuat pesananπŸ˜‰


Terima kasih banyak atas sokongan anda!

++++++


Hi Si Dara!
 We are a newbie that are going to sell Menstrual/Period Cup! 

We would like to encourage everyone that menstruate to replace pads and tampons with a CUP 🍷

Yes, you didn't read it mistakenly!

But first thing first, WHAT IS A MENSTRUAL CUP?

 A menstrual cup is a feminine hygiene device which inserted into the vagina during your period. 

It is to collect menstrual fluid (blood from uterine lining) and prevent leaking onto clothes.


 Interesting right? Is menstrual cup safe? 
Yes of course! 

Menstrual cups are usually made of flexible medical grade silicone, latex, or a thermoplastic isomer.

 They are usually shaped like a bell with a stem (for removal). The cup sits against the vaginal wall just below the cervix. 

Unlike pads (or tampons), a single menstrual cup can be used up to 10 years and can be worn for 8-12 hours depending on your flow that day. 

Cool huh? Also a menstrual cup can save you up to RM500 in a span of 5 years! That means extra RM100 to spend every year 😍 

So now let's get to the most asked questions regarding menstrual cup. 

CAN VIRGINS USE MENSTRUAL CUP? 
Yes, yes and yes!

 Only if you're comfortable with your own body of course. Did you know that anyone can start using a menstrual cup as soon as they start to menstruate?

 Our Daraa Cup comes with 2 sizes and 2 colours

🍷 Size (S)
Length: 8.4cm
Diameter: 4cm
Volume: 20mL

🍷 Size (L)
Length: 9cm
Diameter: 4.5cm
Volume: 30mL

Which size to choose? 

🌻 We recommend S size to beginners or those who didn't give birth vaginally. 
🌻 We recommend L size to someone who already give birth vaginally since it's bigger 

We have 2 colours to choose from which are Magenta and Clear. Our shape is quite unique! 

The Tear Drop shape for easy insertion and taking it out. 
It's so comfy too!
With each order you will receive a Daraa Cup Exclusive Pouch for easy storage.

 So, what's the price for the cup? 

πŸ€” It's RM45 each (exc postage). 

We will be taking orders via WhatsApp since we are still setting up our Shopee account.

WhatsApp us now to order


Thank you so much for your support!

+++

Ini adalah paid review, sebarang soalan mengenai produk hendaklah berurusan secara terus dengan penjual πŸ€—


11 comments:

  1. dah baca membaca about this tapi tak pernah beli sbb tak dpt imagine nak pakai mcm mna huhuhuhuh but org ckp pakai ni lagi selesa

    ReplyDelete
  2. Tak pernah guna.. tapi pernah lah nampak, dengar dan baca pasal alat ini..

    ReplyDelete
  3. pernah baca tapi tak pernah guna...mcm seriau je nk guna..huhu..

    ReplyDelete
  4. Wah.. br pernah dgr... good innovation tp masalahnya kakmim seram sikit nk try bendalah mcm ni esp yg kena masuk kt dlm tu.. takut infection ke apa ke... kita tgk review dulu nnt... sbb kakmim mmg br sgt baca pasal ni

    ReplyDelete
  5. Wow.. tak pernah kudengar... Kelihatan aneh ya.. kena singgah ig dorang for more info ni nak bagi fahamm.. Huhu

    ReplyDelete
  6. pernah baca & tgk youtube Siti Hawa explain pasal menstrual cup ni tapi belum ada keberanian untuk mencubanya huhuhu

    ReplyDelete
  7. Bunyinya macam menarik. Menjimatkan dan mengelakkan kebocoran. Tapi itulah mungkin kurang pendedahan dengan menstrual cup ni sebab dah biasa dengan pad dari dulu, kan.

    ReplyDelete
  8. cik syaz kene tunjuk tutorial camane cara nak pakai menstrual cup ni mcm pelik je., hehehe sbb ramai pompuan sendiri pon tertanya2 tuuuh., wak pandang2 jee., ;p

    ReplyDelete
  9. Great job for publishing such a nice article. Your article isn’t only useful but it is additionally really informative. Thank you because you have been willing to share information with us. Read more info about Menstrual Cup

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot