Thursday, July 15, 2021

Roti Telur Banjir | Throwback Thursday

Terjumpa pulak gambar roti telur banjir ni.
Masa ni makan dekat kedai mamak Ahlam Maju di Lavender Heights Senawang ni.

Zaman pre covid19.
Bestnya masa ni boleh bawak anak-anak makan dan lepak-lepak di kedai mamak setiap hujung minggu.


Masa zaman pre COVID-19 ni, hidup sibuk mengalahkan apa pun ye jugak.

Weekdays memang sangat hectic sejak adam mula masuk sekolah rendah.

Masa ni, setiap hari bekerja dari Isnin sampai Jumaat, aku akan bangun before 5 kalau aku terlalu letih tak sempat gosok baju pada malam sebelum nya.

Lepas tu drop anak sana sini, masuk office pergi kelas yadaa yadaa sampai 5 petang baru collect balik anak-anak.

Belum cerita tiap kali lunch kena ambil adam untuk tukarkan baju untuk kelas agama petang yadaa yadaa..

Malam lepas solat, dapat lepak dengan anak-anak dalam sejam dua sebelum semua terlelap tidur sebab terlalu letih.



Rupanya hikmah terjadinya covid ni (walau keburukan of course lagi banyak) adalah masa bersama anak-anak.

Masa untuk bersama keluarga.

Masa untuk mendedikasikan diri sebagai hambaNya yang selalu tergopoh-gapah sampai menidakkan masa berlama-lama dengan Sang Pencipta yang satu.

Hati ini semestinya rindu betul dengan zaman pre COVID-19 ni.

Tipulah kalau tak rindu.

Tapi buat masa sekarang, hargailah detik-detik yang dikurniakan ni jugak.

Insyaallah sampai masa nanti kita boleh kembali lepak mamak makan roti telur banjir lagi dengan anak-anak yang mungkin masa tu memang dah sangat akrab dengan kita yang telah diberi peluang 'mengasuh' mereka lebih dari biasa sekarang ni.

❤️❤️

 

19 comments:

  1. pergh betul-betul banjir tu syaz...
    rindu nya nak lepak mamak :D

    ReplyDelete
  2. Betul, hikmahnya covid ni lebih banyak berehat.

    ReplyDelete
  3. Hebatnya awak, yada yada kesana kesini. Such a strong woman!

    ReplyDelete
  4. alahai...rindu betul nak makan roti telur banjir, roti nan cheese kat mamak

    ReplyDelete
  5. sedappp tuu
    bru je beli roti canai hari ini

    ReplyDelete
  6. Betul Syaz, memang rindu zaman kita bebas ke mana-mana. Tapi tetap ada hikmah apa yang jadi sekarang ni. Kita nikmati saja, insyaAllah semuanya akan berakhir.

    Tak sabar nak makan roti banjir jugak ni.

    ReplyDelete
  7. Rindu dengan alam kehidupan norma lama
    Bezanya, wak tak masuk kedai makan mamak

    ReplyDelete
  8. Rindu semuanya kan aktiviti masa bebas. Betul tu hikmahnya kita boleh spend time lama dengan keluarga dan bermuhasabah diri juga. Juga masa rehat untuk kita. Cuma bila lama terperap dia jadi tepu.huhu

    ReplyDelete
  9. la ni cuma hidup dgn keluarga seniri saja ya tapi sibuk xhbh juga kan

    ReplyDelete
  10. alahai... rindunya makan kat luar...

    ReplyDelete
  11. rindunya nak layan makan roti canai ke apa kat kedai mamak... ni makan bungkus kat rumah tak sama macam lepak sana

    ReplyDelete
  12. rindunya nak lepak mamak...

    ReplyDelete
  13. bila tgk tengah2 malam ni yang tak berapa nk best ni. Lapar jadinya.

    ReplyDelete
  14. setiap dugaan yg Allah bagi pasti ada hikmahnya. In Shaa Allah Covid ini akan nyah drp bumi Malaya...

    ReplyDelete
  15. Ada juga kebaikannya kan. Cuma ada a few perkara sebelum Covid yang kita rindu macam dine in dan travel. Hadap jelah buat masa ni.

    ReplyDelete
  16. Yang banjir-banjir tu memang sedap. Kak Amie suka! Puas makan.

    ReplyDelete
  17. Sedapnya layan roti banjir tu! Betul2 banjir tuuu... Hehe... Rindu juga nak makan dine in. Rindu juga nak travel. Huhuuu

    ReplyDelete
  18. favourite ni. dulu setiap kali hujung minggju mesti keluar breakfast kat kedai order roti banjir ni. sedapnyaa :)

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot