Search This Blog

Showing posts with label mamak. Show all posts
Showing posts with label mamak. Show all posts

Wednesday, September 16, 2020

Merenung Cinta Hati | Wordless Wednesday | 13 September 2020


 

Sunday, May 2, 2010

Teh Tarik RM2.20

Salam semua =)

Aku rasa kena tipu la, serius.
Semua gara-gara aku terlalu teruja nak try macam mana rasanya air teh tarik dalam tin yang dijual di sebuah kedai 24jam di Semenyih Sentral.. Rasa nak gelak pun ada..haha

Alkisahnya aku ternampak air ni dalam peti ais kedai tu, nampak macam comel je, kira first time la aku nampak tu.. Tin dia ada gambar mamak tengah tarik teh, misai dia nala punya pintal..haha


Aku tengok harga dia, RM1.50. 
Okeyla aku cakap, lebih 30sen je kalau beli yang bungkus kat kedai mamak, sebab nak try aje.


Pastu dah bawak gi kaunter, budak tu punch harga dia RM2.20..
Ngaaa! Lebih 70sen tu!
Gila dah sampai kat kaunter aku malu pulak kata tak jadi amek..

Sedih gila.. aku malas nak marah kat budak tu, mungkin pelekat harga dia yang salah, sebab masa dia punch tu, dia scan bar code..Maknanya dalam sistem dia, air tu memang berharga RM2.20, bukan RM1.50..
Tapi aku cakap la kat budak tu, kat tin ngan kat peti, air ni tertulis harga dia RM1.50.. Budak tu cuma cakap, ''Ye ke?".. 

Senak jugak la hati aku memikirkan kemahalan air yang aku beli ni, kalau aku tau la aku nak kena kuar duit sampai RM2.20, baiklah aku singgah kat Ibrahim Maju tu beli teh ais bungkus, sah-sah dah murah dan yang penting kuantiti dia BANYAK. Tak adalah 5-6 kali sedut aje dah habis..

Serius aku rasa rugi sangat 70sen aku tu..aih..

Friday, March 12, 2010

Game Pasar Malam Tycoon & Mamak Dashed

Salam semua =)

Negara kita Malaysia ni kan, penuh dengan ragam,
sampai ada 1 task dalam Raja Lawak tu, bertajuk Typical Malaysia.

Sabtu lepas masa aku pergi pasar malam,
aku terpikir sesuatu, aku pernah main PC Game dari luar negara yang jenis Tycoon2 ni,
macam Zoo Tycoon, Mall Tycoon, Rollercoaster Tycoon..

Alangkah bestnya, kalau graduan-graduan bidang berkaitan penghasilan game-game ni semua,
menyelitkan unsur Malaysia dalam game2 ni kan?

Contohnya, macam Pasar Malam Tycoon..
Kita control pasar malam tu, bermula dengan level rendah, kita hanya ada 1-2 gerai je,
yang jual pun yang murah2 je macam sayur2 ngan air je..
Makin naik level, kita boleh upgrade pasar malam kita tu,
objektif dia untuk dapat keuntungan..


Kesukaran game tu pulak bergantung pada kawasan yang kita pilih,
kalau kawasan bandar, lain lah cabaran dia dengan pasar malam di kawasan kampung..
kita gak kena uruskan mengenai kebersihan, masalah pengemis dan sebagainya..

Wah best2..hehe..

Pastu aku jugak gemar betul la main game yang ala2 dashed2 ni..
Macam Diner Dashed, Cake Mania, Coffee Shop..
Game yang berunsurkan kedai.. Makin lama makin banyak benda dia jual, pelanggan pun makin ramai, 
sampai tak menang tangan lah si penjual..

Apa kata Mamak Dashed pulak diwujudkan?
Bermula dengan kedai mamak yang kecil..
Mula2 kedai tu jual teh tarik  ngan roti kosong je..
Makin level naik, makin banyak menu dia jual..
Pastu customer lak akan mintak side order..
Contohnya mula2 roti tu kuah kari dal aje, 
Bila naik level, leh plak dia mintak dal campur sambal ke..
Mintak roti sardin ke, roti tissue ke..


Sampailah kedai mamak tu jual Nasi Kandar ke, Briyani ke..
Pastu makin naik level, lame2 ade TomYam corner plak kat kedai mamak tu..
Customer lak ada macam2 jenis..ada pakcik2 tua yang bayar kurang tapi lepak lame,
ade student, ade couple, ade bisnesman.. 

hehe..
kalaulah ada game ni diwujudkan, mesti aku beli punyalah..
selain 2 situasi ni, banyak lagi game yang boleh diwujudkan jugak..

hm..pe aku merepek petang2 ni..


ps: semacam serik dgn blog, tu yg tutup jap aritu.


Wednesday, April 8, 2009

Sepetang di kedai mamak~

weehuu! Petang semalam lepas balik dari library kitorang trusss aja nak pergi ke Damansara.. Dah nak gi tu, perut pun terlapar lak..padahal tengahari dah makan dah.. hehe.. Sebab tension buat kerja kot.. Penat berfikir.. :P

Pastu decide nak makan kat kedai mamak kat warta tu aje..
Roti lak agak lambat sampai... sabar menunggu..
lapar kan mie? huhu..

adeh tgk gmbar2 kat kedai mamak ni pon dah wat aku jadi lapar balik skg..

Motif entry ni: takde motif..haha!

-the end-

Tuesday, February 17, 2009

Bangi Superbowl...


pepagi lagik...aku ngn zaimi dah kuar gi campus...

niat baik woa!

nk g library carik jurnal...

besela sbg seorg pelajar pringkat master ni kite kene byk kan mmbace jurnal..

lebih2 lagi, UKM dah byr sume jurnal tu...

free je kite gune...

haha!!


sbl tu kitowang g bayar yuran asrama...

adoyai...sedihnye tgk duit ku diberi pade cashier itu...

isk isk....


pas byr yuran yg ade 'tnda soal' sket..


kami g la cyber ptsl...

tp tenet cam bongok je..


jadi fed up sudeyh...


lalu aku pon mcdgkan pada zaimi ku...


"mie...jom gi men bowling kat warta nak? try lane baru...."


haha...lalu idea ku diterima..


mwwaahh mwwaahh!!


hehehe!!


eyena and kamarul...

sorry x ajak...

sbb aku takut korg tkejut lak...

sb kitowang pon gi men mgejut jer tadik...


heheh!!


tapi tpt bowling ni daif sikit la..

lane je cntik...


mari aku promot brg2 dia sket...hehehehe....

jgn pgsan ye kwn2 ku...


ha ni kasut aku...saiz 7...




siap ade tulisan 'bangi'..
kah kah kah!!

ha ni lak kasut zaimi...
saiz 9...
'beautifool?'






adoyai...koyak rabak....



hehe...encik zaimi yg girang g amek bola bertuah dia....




kat sini gak ade kedai mamak... pelik huh??


bola2 kat sini sume lebih kurg cmni je rupenye....

tgk tol2...

pecah tu...

ganas tol rupenye...


berlubang!!




tapi lane dia sedap la...

cantik bkilat...
maybe baru tukar kot??

sbb cm x logik la bola2 pencen tu x jhnm kan lane ni...

hehe...

encik zaimi main terer arini...

2 game dia menang...

strike je memanjang....

huhu!

kagum saya :)




bgambar bersame juara...





aku??

dah la kalah...

dapat kekotoran pada bju lak tu!


myk dr bola...

ampehz....


promotion dr tpt tu, early bird sampai kul 3..

rm2.70 1 game...


pas men g balik tukar baju, kul 4 ade lab...

trus cik eyena tgur bajuku merah mnyala...

haha!!


x niat pon nk pakai bju merah tu...

tp dh bju kuning kotor....


tpakse la...

i blame u, Bangi Superbowl!!





Tuesday, February 3, 2009

Mamak Sculpture!

kah kah kah kah kah!!
aku memang jahat sebab aku nampak je patung mamak ni aku terus gelak!
lawak la..kreatif btul..!
kagum pon ade..
hehe..
bleh plak dorg wat patung mamak tengah wat teh tarik..
:)
good!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me