Showing posts with label Covid19. Show all posts
Showing posts with label Covid19. Show all posts

Tuesday, February 22, 2022

5 Angka

Hari ni, sebab SR tak tahu nak update pasal apa, jadi SR nak jual pantun.

Harap ada yang sudi beli di bahagian komen!
Hahaha!

Tuesday, February 15, 2022

39°C

Suhu badan Ayu.
Ada pula COVID-19 outbreak dekat tadika dia.
Walaupun ticer kata tak ada contact antara Ayu dengan pelajar yang sakit tu.

Monday, February 14, 2022

Borong Pelitup Muka: Kemestian Masa Kini

Sekarang, memang kena masukkan pembelian pelitup muka dalam belanjawan keluarga. Manakan tidak, jika hari bekerja dan bersekolah, sekurang-kurangnya 5 keping pelitup muka kami sekeluarga akan pakai. Itu sekurang-kurangnya. Kalau kata putus, atau ikut peraturan sebenar yang lepas pakai sekali, buang dan pakai yang baru? 

T_T

Sunday, January 16, 2022

Pagi Sebelum Kejadian Yang Meresahkan Hati

Jumaat lepas, SR ada cerita yang SR tak berapa nak happy dan cemas dalam hati. Haa meh nak mukadimah.. Pagi itu indah seperti biasa. Eh dah macam lagu daa.. hehe..
Ya, pagi Selasa lepas, anak-anak dah ready nak pergi ke tempat masing-masing.

Friday, December 17, 2021

Pengalaman Mengambil Dos Ketiga Vaksin Covid-19


Minggu lepas, SR dapat satu SMS yang suruh SR semak SR punya MySejahtera. Rupanya, SR telah diberikan tarikh temujanji untuk mendapatkan Booster Dose untuk Vaksin Covid-19. Mungkin sebab untuk dose pertama dan kedua dulu, SR diberikan vaksin Sinovac. Jadi, penerima vaksin Sinovac layak untuk mendapatkan dose ketiga selepas dose kedua cukup tiga bulan.

Thursday, December 9, 2021

Sesi Makmal Mikrobiologi Secara Bersemuka Semester Oktober 2021

Setelah hampir dua tahun pembelajaran di kampus SR ni dijalankan secara atas talian (ODL), akhirnya pada semester ini, beberapa bahagian (part) pelajar dibenarkan kembali ke kampus untuk menjalankan beberapa kelas secara bersemuka (f2f). Antaranya adalah pelajar kelas SR. Mereka adalah batch kedua yang dibenarkan masuk ke kampus untuk menjalani sesi makmal subjek mikrobiologi mereka di dalam makmal, bukan lagi secara ODL dan virtual.

Saturday, November 20, 2021

Booster Dose Vaksin Covid-19 Emak dan Abah Secara Heterologous

 Alhamdulillah, semalam emak dan abah aku dah selesai ambil booster dose untuk vaksin Covid-19. Nama emak dan abah terpilih awal untuk menerima dos penggalak Covid-19 ni, pihak Klinik Kesihatan yang mereka selalu check up yang uruskan.

Friday, November 5, 2021

Balik Kampung Jumpa Emak Abah!

Bila kerajaan umum dah boleh rentas negeri, kami terus beli Kit Kendiri Covid19 sebagai persiapan untuk balik ke kampung. Siapa tak nak balik kampung jumpa mak bapak oi! Lepas selesai urusan kerja yang sepatutnya dan dapat kami mohon cuti, baru kami bergerak balik kampung. Tapi sebelum balik kampung, memang kami sekeluarga buat dulu test covid kendiri tu.

 

Tuesday, October 19, 2021

Beli Salixium Covid-19 Rapid Antigen Test dan AllTest Covid-19 Antigen Rapid Test Online

Sepertimana saranan kerajaan Malaysia, jika berhasrat untuk merentas negeri bagi balik ke kampung berjumpa dengan ibubapa dan saudara-mara di kampung, sebaiknya buatlah ujian pengesanan Covid-19 secara kendiri. Buat sendirilah maksudnya. Kebanyakan Covid-19 self-testing kit ni sememangnya menggunakan sampel air liur. Jadi ianya lebih mudah untuk dilakukan sendiri, atau dengan pertolongan ahli keluarga / kawan yang berada berdekatan individu terbabit.

Aku juga tidak terkecuali untuk turut merentas negeri. Lama dah wehh tak jumpa mak abah dan mertua semua. Jadi untuk memastikan kami sekeluarga boleh balik dengan tenang, at least kami akan buat self-testing ni nanti. Mungkin sehari sebelum berangkat tak lama lagi.


Tuesday, October 5, 2021

Cara Buat Temujanji Untuk Ke Maybank

Musim Covid-19 ni, kalau boleh semua urusan kita nak selesaikan dekat rumah je kan.
Malas nak keluar, nak jumpa orang semua.

Urusan bank pun sekarang ni memang dah mudah.
Guna saja online banking.
Atau paling tidak, sekarang ramai juga yang mula gunakan perkidmatan Phone Banking, terutamanya bagi yang tak mahir nak berurusan dengan Online Banking.

Tapi malangnya, ada juga urusan bank ni, yang mahu ataupun tak, kena juga pergi ke bank.
Terpaksa.

Contohnya macam aku punya isu.
Alamat rumah aku dalam sistem Maybank adalah alamat rumah lama emak aku.
Yang dah lama kami tak duduk, tak singgah.

Aku tak sedar pun alamat aku masih rumah lama tu.
Sampailah satu hari tu, aku check di Maybank2u, ada 1 kad kredit yang dia pos kan ke alamat tu, dan hanya tunggu aku activate.

Huh berdebar jugak beb!

Apa lagi, teruslah aku masuk Maybank2u untuk update alamat kan.
Malangnya, walau dah berpuluh kali aku cuba, katanya sistem error, dan aku kena pergi ke cawangan Maybank untuk urusan penukaran alamat. Risau juga nak berlengah, sebab kad kredit yang ada ni pun, dah nak sampai ke bulan expirednya. Kalau boleh taknak Maybank pos kad baru ke sana lagi.

Jadi, nak walk in takut lambat dan lama berdiri.
Jadi aku pun book temujanji untuk ke bank melalui EzyQ.


Thursday, September 30, 2021

Selamat Ke Mask KF94?

 Sekarang ni ramai yang dah beralih pada pelitup muka KF94 kan.

Antara sebabnya, dia lebih selesa dipakai dan boleh bercakap dengan tenang sikit dalam face mask KF94 ni. Bonus, rupa dia lebih elok terletak pada muka.


Tuesday, September 21, 2021

Bolehkah Pelajar UiTM ODL Untuk Semester Oktober 2021

Boleh, pelajar UiTM masih boleh memilih untuk meneruskan pengajian dengan mod atas talian bagi semester Oktober 2021 nanti.

Monday, September 20, 2021

Hidup Bersama


 Seram sejuk perit semua ada bila baca berkenaan kena hidup bersama encik covid ni kan.

Thursday, September 9, 2021

Sunday, August 1, 2021

Thursday, July 15, 2021

Roti Telur Banjir | Throwback Thursday

Terjumpa pulak gambar roti telur banjir ni.
Masa ni makan dekat kedai mamak Ahlam Maju di Lavender Heights Senawang ni.

Saturday, July 10, 2021

Benda Selalu Dibeli Sejak Covid19


Sejak terjadinya pandemik Covid19 ni, inilak benda yang paling kerap dibeli.


Kalau dulu banyak beli make up, duit make up dah beralih ke beli Hand Wash dan sanitizer.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot