Tuesday, 15 November 2022

NASIHAT DATO’ SERI DR. NOOR HISHAM KEPADA PENGUNDI KETIKA PILIHANRAYA UMUM (PRU) KE-15


Menjelang 19 November 2022, iaitu tarikh yang ditetapkan bagi Hari Pengundian bagi Pilihanraya Umum ke-15, KKM mengambil inisiatif untuk menasihatkan orang ramai supaya mengikuti beberapa saranan kesihatan. Ini bagi memastikan proses pengundian dapat berjalan dengan selamat terutamanya dari segi mengurangkan risiko penularan jangkitan COVID-19.

Antaranya:
Semua individu positif COVID-19 wajib memakai pelitup muka, manakala pemakaian pelitup muka bagi pengundi lain adalah amat digalakkan;

Pengundi positif COVID-19 tidak dibenarkan menaiki kenderaan awam termasuk e-hailing,

singgah di mana-mana sebelum dan selepas mengundi, dan perlu pulang segera selepas selesai mengundi;

Menggunakan pensanitasi tangan yang disediakan di tempat mengundi.

Membawa pensanitasi tangan sendiri adalah disyorkan;

Pengundi positif COVID-19 perlu mematuhi penjarakan fizikal yang selamat, manakala penjarakan fizikal bagi pengundi lain amat digalakkan; dan

Individu yang belum menerima dos penggalak vaksin COVID-19 dinasihatkan agar segera mendaftar dan mendapatkan vaksin bagi melindungi diri dan orang tersayang.

Marilah kita bersama-sama mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 kepada pengundi dan petugas di pusat mengundi sepanjang PRU ke-15.

TAN SRI DATO’ SERI DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA
14 November 2022 @ 11.30 pagi

11 comments:

  1. peringatan penting sbb la ni kita hidup bersama kobid berhati hati jangkitannya

    ReplyDelete
  2. berdebar pulak rasa nya nak balik mengundi, semoga hari pengundian nanti tak jadi punca kenaikan statistik covid di malaysia

    ReplyDelete
  3. moga semua nya berjalan dgn lancar & dipermudahkan.. risau gak ni...

    ReplyDelete
  4. Memang kena sentiasa beringat sebab covid masih ada.. Sekarang ini pun kes menaik..

    ReplyDelete
  5. SA masa check lokasi online dah siap di suggest datang mengundi pukul 2 petang....dah petang ngantuk..dah x semangat kan

    ReplyDelete
  6. Jom mengundi. Dinasihatkan untuk mengundi pagi pulak untuk kawasan saya.

    ReplyDelete
  7. selamat mengundi SR. harap tak naiklah kes lepas PRU

    ReplyDelete
  8. semalam ada baca tak boleh laksanakan laluan asing untuk pesakit covid. Bila entah kita boleh vote online. tak perlu nak bagi cuti, beratur panjang untuk mengundi yang tak sampai 5 minit tu

    ReplyDelete

Setiap ulasan yang ditulis adalah dibawah tanggungjawab yang memberi komen. Sekiranya mahu berhubung dengan saya, hubungi saya di syaznirahim@gmail.com :)

Every comment written is under the responsibility of the commenter. If you want to contact me, reach me at syaznirahim@gmail.com :)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE