Showing posts with label perkongsian maklumat. Show all posts
Showing posts with label perkongsian maklumat. Show all posts

Tuesday, October 19, 2021

Kesilapan Biasa Orang Melayu Guna MasyaAllah dan Subhanallah

 Perbezaan Ungkapan “Masya-Allah” dan “Subhanallah”.

Lidah insan beriman tidak lekang dari menyebut nama Allah. Namun bagi kita Melayu yang tidak menguasai bahasa Arab, adakalanya kita gagal menggunakan pada tempat yang betul. Khususnya penggunaan ungkapan “Masya-Allah” dan “Subhanallah”.

Monday, October 18, 2021

Balloon Garland Strip

 Previous post aku tentang persiapan untuk sambutan hari lahir amir tu, aku ada sebut tentang aku  dan zaimi ada tiup dan ikat belon-belon tu untuk gantung di dinding.


Tapi disebabkan aku noob dan aku tak rajin nak buat pembacaan masa tu, aku memang tak tau apa namanya pengikat belon tu, dan nama gugusan belon tu. Sampailah tadi blogger Mummy Ayu tanya di bahagian komen. Baru aku terasa nak cari nama sebenar gugusan belon tu, dan tali pengikat plastiknya.

Monday Blues and How To Beat It


“The 'Monday Blues' describe a set of negative emotions that many people get at the beginning of the workweek if they're not happy at work,” says Alexander Kjerulf, an international author and speaker on happiness at work. ... If you were happy, you'd be excited and energized on Mondays, not tired and depressed.”

Sunday, October 10, 2021

Kerosakan Tupperware Yang Tidak Dijamin Warranty


 Selalu orang kata, kalau beli barang Tupperware, kalau jadi apa-apa pada barang yang kita beli tu, kita boleh claim warranty. Memang betul! Di website Tupperware sendiri pun memang ada dikatakan perkara tu, dan ianya bukanlah mitos.

Tuesday, October 5, 2021

Cara Buat Temujanji Untuk Ke Maybank

Musim Covid-19 ni, kalau boleh semua urusan kita nak selesaikan dekat rumah je kan.
Malas nak keluar, nak jumpa orang semua.

Urusan bank pun sekarang ni memang dah mudah.
Guna saja online banking.
Atau paling tidak, sekarang ramai juga yang mula gunakan perkidmatan Phone Banking, terutamanya bagi yang tak mahir nak berurusan dengan Online Banking.

Tapi malangnya, ada juga urusan bank ni, yang mahu ataupun tak, kena juga pergi ke bank.
Terpaksa.

Contohnya macam aku punya isu.
Alamat rumah aku dalam sistem Maybank adalah alamat rumah lama emak aku.
Yang dah lama kami tak duduk, tak singgah.

Aku tak sedar pun alamat aku masih rumah lama tu.
Sampailah satu hari tu, aku check di Maybank2u, ada 1 kad kredit yang dia pos kan ke alamat tu, dan hanya tunggu aku activate.

Huh berdebar jugak beb!

Apa lagi, teruslah aku masuk Maybank2u untuk update alamat kan.
Malangnya, walau dah berpuluh kali aku cuba, katanya sistem error, dan aku kena pergi ke cawangan Maybank untuk urusan penukaran alamat. Risau juga nak berlengah, sebab kad kredit yang ada ni pun, dah nak sampai ke bulan expirednya. Kalau boleh taknak Maybank pos kad baru ke sana lagi.

Jadi, nak walk in takut lambat dan lama berdiri.
Jadi aku pun book temujanji untuk ke bank melalui EzyQ.


Wednesday, September 22, 2021

Definisi ''Wordless Wednesday" Yang Sebenar | Wordy Wednesday

 Para blogger sekalian semestinya tahu, bahawa pada setiap hari RABU, akan ada satu segmen yang bernama "Wordless Wednesday".  Ada juga yang hanya menggunakan akronim WW untuk post mereka pada setiap rabu itu.

Tapi apakah sebenarnya motif sebenar segmen Wordless Wednesday ini?

Sunday, September 19, 2021

Pulse Oximeter Lulus MDA

Haritu aku ada cerita tentang pengalaman aku terbeli pulse oximeter yang mungkin fake / palsu, sebabnya bila pulse oximeter tu dikepitkan pada tuala pun, ada bacaan paras oksigen.

Rata-rata yang komen menyatakan sebab aku beli yang murah, memang terkono lah beb!


Jadi setelah berbincang dengan zaimi, kami ambil keputusan untuk beli lagi sekali pulse oximeter ni, tapi yang sedikit mahal dari yang asal tu, dan yang paling penting, kami semak dulu jenis dan jenama oximeter tu di laman sesawang MDA, Medical Device Authority oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Friday, September 3, 2021

Order Makanan Untuk Orang Lain Guna Food Panda

Mungkin ramai yang dah tau kan yang Food Panda ni memang memudahkan untuk kita beli makanan ketika kita tak berasa nak keluar dari rumah.
Terutamanya musim pandemik ni kan.

Tapi, selain order makanan untuk diri sendiri, sebenarnya kita boleh juga orderkan makanan untuk orang lain yang berada di alamat lain.

Aku selalu gunakan Food Panda untuk orderkan makanan untuk parents aku yang kini jauh di mata.
Yang penting, kalau kita taknak susahkan rider Food Panda dan juga orang yang kita orderkan makanan tu, yang penting:

Monday, August 30, 2021

Maksud Warna dan Lambang Bendera Malaysia

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Negara yang ke 64!
*Nyanyi lagu Sudirman!

Marilah sama-sama kita kibarkan Jalur Gemilang, lambang kemegahan negara kita!

Saturday, August 21, 2021

Tips dan Pengalaman Potty Train Anak Perempuan

Dua anak sebelum ni, kami mula potty train (ajar tak pakai lampin) bila diorang dah dekat-dekat nak masuk tadika.

Adam agak lewat jugak, dah dekat sangat umur dia empat tahun baru potty train.
Amir dulu pula agak awal.

Sebab birthday dia bulan 10, bulan 1 lepas tu terus dah kami enroll dia tadika.

Jadi, sempena asyik WFH dan #stayathome ni, kami ambil keputusan untuk potty train anak perempuan kami yang seorang tu.

Serious sembang lah kan, masa adam dengan amir, masa potty train dulu, memang zaimi yang banyak involve. Sebab anak lelaki kan hihihi

Jadi bila ayu ni, barulah aku betul-betul involve secara serius dalam proses potty train dia.

Disebabkan dia princess nan seorang, maka aku pun belikanlah dia pelapik mangkuk tandas yang vogue sikit.

Yang abang-abang dulu biasa-biasa je, tak ada tangga-tangga hahaha!

Wednesday, August 4, 2021

Cara Penggunaan Pulse Oximeter | Wisdom Wednesday

 Hi guys..
Nak kongsikan info berguna dari Pusat Kesihatan UiTM Shah Alam tentang cara yang betul untuk guna Pulse Oximeter.
Atau kadang-kadang dikenali dengan nama alat check paras oksigen dalam badan tu.

Sunday, June 13, 2021

Ekspo Maya Selangkah ke UiTM 2021 Atas Talian

Keputusan SPM baru saja keluar baru-baru ini.
Jadi UiTM telah mengambil inisiatif mengadakan Ekspo Maya Selangkah ke UiTM selama dua hari, iaitu hari ini (13 Jun 2021) dan esok.


Untuk program bawah pusat pengajian kami, ada lapn pensyarah kanan akan membantu menjawab persoalan anda semua.

Termasuklah laKi den 😆

Friday, June 11, 2021

Website Buat Tandatangan Digital Tanpa Background Percuma

 Musim WFH dan ODL sejak musim pandemik memang akan memaksa beberapa perkara yang melibatkan penggunaan tandatangan terpaksa dilakukan secara atas talian juga.

Saturday, May 29, 2021

Beli Alat Check Paras Oksigen Dalam Badan

 Atau nama yang lebih tepat untuk alat itu adalah Fingertip Pulse Oxymeter.

Sejak kebelakangan ni memang berita berkaitan kematian dan peningkatan kes Covid 19 semakin menjadi-jadi kan.

Antara yang paling seram bagi aku adalah tentang Happy Hypoxia, di mana paras oksigen dalam badan seseorang itu semakin berkurangan tapi manusia itu tak sedar dan perasan pun, tiba-tiba rebah dan gone!

Jadi, lepas terbaca mesej kawan-kawan setempat kerja di group Whatsapp, ada yang cadang suruh beli alat ni.

SO why noT kan?

Wednesday, September 23, 2020

5 Ancaman Terhadap Biodiversiti Dunia | Wisdom Wednesday

Harini, nak kongsi berkenaan biodiversiti boleh? 😉

 Biodiversiti bermaksud kepelbagaian benda hidup. Seperti mana yang kita semua tahu, atas muka bumi ini ada banyak sangat benda hidup, macam haiwan, pokok, mikroorganisma..

Namun, tidak semua perkara indah sentiasa.

Kesemua benda-benda hidup ini juga tidak terlepas dari ancaman, dari pelbagai sudut, terutamanya dari spesis manusia.


Wednesday, September 9, 2020

Jeans diperbuat dari mikroorganisma | Wisdom Wednesday

 Untuk harini, aku nak kongsikan tentang penglibatan mikroorganisma, atau orang melayu kita panggil kuman, dalam pembuatan kain jeans.

Saturday, August 1, 2020

5 Masakan Berasaskan Daging Yang Bukan Seperti Kebiasaan

Salam Aidil adha semua, didoakan bahagia disamping insan tersayang.
Masak apa tu? Daging korban ke?

Masak sup ke tu? Atau kari? Masak kicap? Goreng kunyit?


Monday, March 2, 2015

Bacaan gula dalam darah yang normal bagi ibu mengandung

Bukan main panjang tajuk..haha..

Ada sesetengah ibu mengandung ni, bila dah buat prosedur yang minum air gula tu, bacaan memang tak cantik, sebabnya ada kebarangkalian ibu itu kena GDM (Gestational diabetes mellitus). Maksudnya, kencing manis sewaktu mengandung sahaja.

 


Jadi, kalau bacaan para ibu dikatakan tak cantik, kena repeat ke apa ke, baiklah dengar nasihat nurse tu.
Untuk kebaikan ibu dan anak juga sebenarnya.
Sebab bayi ada risiko gugur kalau kandungan gula terlalu tinggi.

Jadi apakah bacaan yang normal tu?

Pagi dari 10pm hingga sebelum sarapan : bawah 5

Lepas sarapan, lepas lunch, lepas dinner: bawah 7

Itu normal.
Kalau macam aku, pagi dah 8.9, lepas minum air gula 15.6, lepas lunch 9.6..
Nampak tak ketidaknormalan di situ 

T____T


Semoga urusan dipermudah..
Amin

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot