Anda Berisiko Dapat Tibi Jika....


Penyakit Tuberkulosis (TB) adalah disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria 🦠 yang bernama ‘Mycobacterium tuberculosis’. Ia juga dikenali sebagai batuk kering. Ia disebarkan melalui udara apabila pesakit yang mempunyai kuman yang aktif batuk 😷.


⚠️ Di Malaysia seramai 26,781 orang dikesan menghidapi TB pada tahun 2023 dan mencatatkan 2,623 kematian pada tahun yang sama. Penyakit TB ini merbahaya jika tidak dirawat. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh sembuh dengan mendapatkan rawatan dengan segera.

Adakah anda berisiko untuk mendapat penyakit TB❓ 

Dapatkan pemeriksaan dan pengesahan penyakit ini di mana-mana fasiliti kesihatan.
 

Post a Comment

4 Comments

  1. ngeri tak dengan sakit TB ni... Cepat berjangkit...

    ReplyDelete
  2. tahun lepas, ada sorang akak ni kena..teruk sgt batuk dia..sampai kurus la.. sebulan lebih jugak la diua MC...nasib x de yg berjangkit. now alhamdulillah..sihat dah

    ReplyDelete
  3. pernah dulu kerja d lab hospital.. jaga juga bahagian spesimen dari pesakit tb.. semoga dijauhkan diri dari terkena tb.. ameeennnnn

    ReplyDelete
  4. Kena sentiasa peka dengan keadaan kan.. Kalau tak sihat kena dapatkan rawatan.. Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik.. Aamiin

    ReplyDelete

Setiap ulasan yang ditulis adalah dibawah tanggungjawab yang memberi komen. Sekiranya mahu berhubung dengan saya, hubungi saya di syaznirahim@gmail.com :)

Every comment written is under the responsibility of the commenter. If you want to contact me, reach me at syaznirahim@gmail.com :)

Apa yang saya tulis di blog ini dahulu, saya sendiri mungkin sudah tidak bersetuju dengan content itu pada hari ini. Semestinya segala penulisan dalam blog ini tidak sesuai untuk dijadikan rujukan (citation/reference) dalam penulisan artikel / jurnal saintifik. Pemilik blog tidak bertanggungjawab sekiranya isi kandungan blog ini diambil sebagai rujukan akademik.

What I wrote on this blog before, I may not agree with the content today. Certainly all writing in this blog is not suitable to be used as a reference (citation/reference) in the writing of scientific articles/journals. The owner of the blog is not responsible if the content of this blog is taken as an academic reference.