Atau emel SR di syaznirahim[at]gmail.com
Showing posts with label jalan-jalan. Show all posts
Showing posts with label jalan-jalan. Show all posts

Saturday, September 24, 2022

Hot Latte Di Jelatok Retreat Farm Cafe

Assalamualaikum semua 😀


Hari ni SR dan keluarga sempat pergi minum latte dekat Jelatok Retreat Farm di Lenggeng, Negeri Sembilan.

Sunday, September 18, 2022

Ke Laman Warisan Seni Kampung Laut Kelantan

Assalamualaikum wbt...

SR ada, SR balik kampung zaimi di Kota Bharu hujung minggu ni. Jadi menghabiskan masa bersama lah kiranya. Itu yang tak berupdate pun mana-mana mdia sosial SR kecuali TikTok aje. Haha!

Monday, September 5, 2022

Mencari Pasembur Gani di Esplanade Pulau Pinang | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Ini kisah sambungan dari kami pergi ke The Habitat Penang Hill. Turun dari Bukit Bendera pun hari dah petang sangat waktu tu. Kalau ikut plan asal, turun dari The Habitat, nak terus ke Rumah Kelahiran P. Ramlee yang terletak tak jauh dari situ.


Tapi rupanya Rumah P. Ramlee ni hanya dibuka mengikut waktu pejabat. Sebab dia terletak dalam kawasan pejabat kerajaan, dan memang diuruskan oleh Arkib Negara Malaysia. Sampai pun dah pukul 6 petang, memang tak bolehlah pergi dah. Adamlah yang kecewa sangat, sebab dia yang teringin nak pergi.


Bergambar dari seberang jalan sajalah dulu, ada rezeki nanti mana tahu boleh masuk ke dalam kan?

Tapi SR nak gelak dengan ayat Amir, "Fuh nasib baik dah tak boleh masuk. Amir dah risau tadi. Amir malu nak jumpa P. Ramlee sebenarnya. Nanti nak cakap apa dengan dia."

Punyalah gelak kami semua! Dah kena explain pula sekali lagi yang Rumah P. Ramlee tu, rumah dia aje. P. Ramlee dah meninggal 😅

Jadi kami meneruskan misi kami seterusnya untuk mencari pasembur di Padang Kota. Memang antara wish list juga datang ke Pulau Pinang.

Perjalanan yang tak jauh mana pun jaraknya, tapi sesak. Banyak betul kereta. Hampir kami berputus asa aje. Memang tak ada parkir yang dekat dengan medan selera tu. Tapi akhirnya kami jumpa juga 1 parkir kosong betul-betul depan rumah api. Memang jauuuuuuh nak menapak ke medan selera. Tapi dah sampai kan, teruskan!

Wednesday, August 24, 2022

Sepetang di The Habitat Penang Hill Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Pada yang masih ingat, SR pernah cerita yang kami sekeluarga ada pergi ke Pulau Pinang, dan menaiki funikular di Bukit Bendera. Sebenarnya, ada satu tarikan di Bukit Bendera itu yang SR dan zaimi teringin sangat pergi ke sana.

The Habitat Penang Hill!

Friday, August 19, 2022

Waktu Sesuai Untuk Ke Sawah Padi Sekinchan

Bulan Jun haritu SR ada buat entry kontot tentang SR dan keluarga ada pergi ke Sekinchan.

Memang tak plan seketul habuk pun. Bangun-bangun pagi tu, memang seperti biasa (bak lagu hujan) tetiba lepas sarapan, zaimi dapat rasukan idea mengejut. Tetiba nak pergi Sekinchan tengok sawah padi. Memang beruk pun tak akan terkejut sepertimana SR terkejut masa tu. Haha!

Anak-anak pun memang support la ayah diorang kan. Memang naklah bila ayah ajak pergi jalan.

Terus check waze semua, perjalanan dalam 2 jam kalau dari rumah SR. Memang bersiap dengan pakej bersilat! Katanya pulak nak balik hari, seketul sehelai baju lebih pun tak bawak!

Thursday, July 21, 2022

Mendaki Bukit Bendera Dengan Pantas! | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Assalamualaikum wbt...

Hai! Hari ni SR nak sambung cerita tentang cuti-cuti kami sekeluarga ke Pulau Pinang. Entry ni adalah sambungan dari entry Sepagi di Pantai Batu Feringgi | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback hari tu 😀.

Ada yang teka dengan tepat! Tahniah! Tapi tak ada hadiah haha! Ya, selepas berpagian di Batu Feringgi, sesudah sahaja mandi laut, kami balik hotel dulu untuk bilas anak-anak. Lepas dah ready, kami terus berangkat ke Bukit Bendera atau turut dikenali sebagai Penang Hill!

Sunday, July 17, 2022

Sepagi di Pantai Batu Feringgi | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Assalamualaikum wbt...

Hari tu SR dah kongsikan cerita SR ke Kampung Agong yang terletak di Penaga, Pulau Pinang. Cantik sangat Kampung Agong tau! Hari ni, SR nak kongsikan cerita ringkas SR dan keluarga ke Batu Feringgi pula keesokan harinya.


Kenapa keesokan hari? Petang yang balik dari Kampung Agong tu, tak ronda-ronda dekat Pulau Pinang ke?

Tuesday, July 12, 2022

Cantiknya Kampung Agong! | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Pertengahan Jun 2022 yang lepas, SR dan zaimi bawa anak-anak berjalan hujung minggu ke Pulau Pinang! Memang SR dah lama sangat teringin nak berjalan dekat sana. Asyik-asyik Port Dickson dan Melaka, sekali-sekala, nak juga berjalan jauh sikit dan ambil angin kawasan yang jauh sikit dari rumah kan. 

Plan laju-laju!

Kami bertolak malam, hotel pula booked di Batu Feringgi. Jadi, dalam waktu subuh, kami sampai di Butterworth dah. Singgah masjid untuk solat dan mandi, kami pun sarapan semua dulu, dan terus ke Kampung Agong.



Sunday, July 3, 2022

Kodai Hijau: Kedai Makan Tengahari di Sendayan

Assalamualaikum wbt...

SR sebenarnya terjumpa Kodai Hijau ni masa terbit perasaan malas nak masak lauk tengahari di hujung minggu. Ajak zaimi makan di kedai sahaja asalnya. Jadi, zaimi pun bawa kami ke arah Sendayan. Memang sengaja niat nak cari kedai makan baru yang kami tak pernah cubalah kiranya. 

Dari arah Seremban, kami nampak kedai ni di sebelah kanan, atas bukit sikit. Jauh sikit ke dalam, tapi masih boleh dilihat dari jalan besar selepas masuk ke Sendayan.

Thursday, June 23, 2022

Wednesday, June 22, 2022

Dinosaur Encounter Dalam Zoo Melaka | Throwback

Assalamualaikum!

Dinosaur telah pupus kira-kira 65 juta tahun dahulu pada akhir Zaman Cretaceous, selepas hidup di Bumi selama kira-kira 165 juta tahun. Ala... Rasanya fakta ini, semua orang tahu kan. Tak perlulah SR nak cerita panjang lebar. 

SR nak throwback kenangan SR dan keluarga ke Zoo Melaka January 2022 yang lepas. SR ada up cerita yang SR ke Zoo Melaka tu sebelum ni <Klik Sini> tapi SR sengaja tak masukkan kisah kami ke seksyen Dinosaur Encounter yang terdapat dalam Zoo Melaka.

Jom throwback sama-sama dengan SR walaupun belum hari Khamis! Selalu SR buat Throwback Thursday, tapi SR ada banyak sangat entry draft yang ala-ala throwback, SR cuba untuk publish semua secepat mungkinlah! Haha!
😁

Tuesday, June 21, 2022

Family Time

Assalamualaikum semua!
SR hilang dari radar beberapa hari sebab menghabiskan masa dengan zaimi dan anak-anak! 

Monday, June 13, 2022

Family Time ke Sawah Padi Sekinchan

Assalamualaikum!

Apa khabar semua hari Isnin ni? SR alhamdulillah... Baru lepas rakam lecture untuk kerja hakiki. SR cuba juga untuk adakan masa sekejap ni untuk menaip di blog kesayangan SR ni.

Banyak sebenarnya yang SR nak update, tapi semua ke draft aje haa...

Antaranya kisah SR dan Zaimi bawa anak-anak menghirup udara sawah padi di Sekinchan ni.

Thursday, May 26, 2022

Menikmati Angin Pantai Port Dickson | Throwback Thursday

Ini kisah beberapa hari sebelum Ramadhan hari tu. Saja bawa anak-anak pergi ambil angin pantai di Port Dickson. Ini di Pantai Bayu Beach Resort. Cuaca pun okey, orang pun tak ramai sangat. Mungkin sebab dah petang.

Thursday, April 21, 2022

Pasar Tumpat | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

This one masa balik Kelantan bulan 1 hari tu kalau SR tak silap. Saja keluar jalan dengan anak-anak, bawa mak mertua sekali. Anak-anak memang sukalah kalau dapat jalan-jalan dengan Tok Ma kan. Kalau boleh segala macam diorang nak pow Tok Ma 😂

Friday, April 8, 2022

Lebuh Raya Pantai - Temiang

Ahad dua minggu lepas, kami pun akhirnya cuba lalu di highway yang sohor dengan pemandangan cantik seperti di luar negara katanya tu. Untuk orang dari Seremban, memang tak jauhlah dari rumah kita.

Thursday, January 27, 2022

Petang di Taman Tasik Cyberjaya | Throwback Thursday

Todia gais. SR lupa terus nak update pasal kami sekeluarga pergi ke Taman Tasik Cyberjaya bulan November 2021 yang lepas. SR hanya sempat update sekeping gambar anak-anak dekat atas menara tinjau tu aje masa tu. Haha!

Okey, marilah kita throwback aje kisah pada hari tu. Mana yang ingat aje lah!


|entry ini banyak gambar|


Friday, December 17, 2021

4 Sebab Mengapa Anda Perlu Membawa Keluarga Anda Melancong

SR dalam mode nak bercuti ni. Tapi hujung-hujung tahun ni, banyak tempat dalam Malaysia yang dilanda hujan lebat dan angin kencang. Nak melancong macam mana kalau macam tu. Tak sesuai kan? Nanti tak boleh berjalan pun. Jadi, SR dengan zaimi rancang untuk balik kampung aje lah hujung tahun ni. Melancong? Tunggu musim panas sikit dan kes covid yang tak terlalu teruk nanti.

Sunday, November 14, 2021

Menara Tinjau Taman Tasik Cyberjaya

 


Seperti yang tertera di tajuk entry, ya tadi kami pergi ke Taman Tasik Cyberjaya, bawa anak-anak jalan pusing tasik. Pertama kali kami sampai ke situ. Walaupun sebelum ni aku menetap di Semenyih dari 2003, tapi memang sampai mak dan abah dah pindah ke Kuantan pada 2018, sekali pun aku tak pernah jejak kaki ke sini.

Thursday, November 11, 2021

Kenangan ke Zoo Mini Taman Teruntum, Kuantan | 13 Oktober 2019 | Throwback Thursday

Kisah 2019 ni, lama dah. Pertama kali juga waktu ni, aku ke Zoo Mini Taman Teruntum ni. Mak dengan abah yang bersungguh ajak ke sini. Katanya diorang selalu lalu depan Zoo Mini ni masa ronda-ronda. Tapi memang tunggu cucu-cucu balik baru nak masuk dalam Zoo Mini Taman Teruntum tu.

Nak masuk dia kena bayar tiket, tapi aku tak ingat berapa ringgit. Sebabnya, masa ni abah yang meluru terus ke kaunter tiket. Dia bayarkan untuk kami semua lima beranak termasuk dia dan emak punya sekali.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot