Search This Blog

Showing posts with label kajian. Show all posts
Showing posts with label kajian. Show all posts

Friday, March 29, 2013

Punca wanita hamil selalu berasa panas dan berpeluh

Memang tak dinafikan, walaupun tidur @ berada dalam bilik yang pasang aircond, tak lut untuk aku yang dah di penghujung trimester ketiga ni. Serius panas. Peluh tak payah cakap lah, agaknya kalau ditadah tu, dapat kot sebaldi sehari. *ok, hyperbola punya statement*

Tapi memang tak selesa.
Dan yang paling tak best, terasa diri busuk je. -___-"

Dalam ofis aku ni, aku pasang aircond 17 degree Celcius ok.
Tapi rasa rilek2 je. Tak rasa sejuk sangat pun.
Tidur tiap malam pun dalam aircond *nasib tuan rumah pasang*, tanpa selimut dan hanya pakai pakaian nipis. Rilek je. Macam tak ada apa-apa. Zaimi yang srot sret hidung dia setiap pagi. hihik..

Tapi, bila tak ada aircond.. Ya Allah...seksanya T_T
Kadang-kadang bila keluar jap dari ofis pergi meeting ke apa ke, then balik bilik, rasa nak mengamuk. Aircond seolah-olah tak rasa. Arghh!

Kenapa sebenarnya?
Ada sesiapa yang senasib dengan aku?
Kepanasan waktu hamil?

Haa.. sebenarnya perkara ni terjadi sebab hormon dalam badan wanita mengandung itu sendiri.



Kalau tak percaya, ini aku quote dari Pa Ma Online:

Mengapa Selalu Panas?


Sesetengah ibu hamil mudah untuk mengeluarkan peluh. Walaupun telah duduk dengan tenang, namun ia masih juga mengeluarkan peluh yang berlebihan.

Akibatnya pakaian mudah basah. Berpeluh sebenarnya merupakan reaksi alamiah untuk menyejukkan tubuh yang mengalami kepanasan. Namun, ada penyebab lain mengapa wanita hamil mudah berpeluh.

Salah satunya kerana peningkatan hormon progesteron sehingga pembuluh darah kecil pada kulit melebar. Sebab itulah, wanita hamil akan merasa kepanasan.

Keadaan berpeluh ini juga dipengaruhi oleh usia kehamilan yang semakin membesar.

Wanita hamil bagaimana pun perlu lebih berjaga-jaga sekiranya suhu tubuhnya meningkat lebih dari biasa. Barangkali ia bukan disebabkan hal di atas, tetapi akibat jangkitan kuman pada tubuh.

Bagi wanita yang kuat berpeluh, cuba amalkan memakai pakaian yang longgar dan selesa yang diperbuat dari fabrik yang dapat menyerap peluh. Wanita hamil mudah berpeluh juga perlu mengelakkan berada di ruangan sempit dan sebolehnya cuba berada di ruangan terbuka dengan lebih kerap. Jangan lupa untuk minum air yang mencukupi bagi mengelakkan tubuh mengalami dehidrasi.

Itulah puncanya ye ibu-ibu hamil sekalian..
Solution dia yang mudah, mungkin kita perlu selalu mandi dan minum air kosong banyak-banyak.
Insyaallah akan reda sikit rasa panas yang menghantui kita tu..cewah!

Selain tu, kat SINI jugak dia ada cerita mengenai 6 perkara yang perlu dijauhkan di saat-saat akhir kehamilan. Bagus jugak kiranya korang pergi baca *wink*

Oraitlah, enough with blog sekejap..
Nak sambung tanda paper exam.

Daaa...

Saturday, March 23, 2013

Apa Khasiat Air Kelapa Muda Untuk Wanita Hamil?

Kenapa perempuan mengandung kena minum air kelapa bila kehamilan dah masuk 8 - 9 bulan?
Sebab sejak due date aku dah dekat ni, ramai orang tanya, aku dah minum air kelapa ke belum?


Kalau ikut mak, nenek, dan beberapa orang keliling aku, katanya bila dah dekat dengan tarikh nak bersalin, elok minum air kelapa fresh yang tanpa dicampur gula dan ais, untuk membersihkan kulit bayi dalam perut.. Kiranya untuk muluskan kulit baby dalam perut bila dia lahir nanti.. :)

Tapi tadi ada jugak search kebaikan-kebaikan lain yang ada jika ibu mengandung minum air kelapa muda ni, dan adalah terjumpa beberapa fakta.

1) Air kelapa sebagai elektrolit semulajadi dan berguna untuk rehidrasi dan kembalikan stamina sebab air kelapa ada mineral-mineral penting macam Kalium dan Kalsium.

2) Air kelapa boleh nyah toksin dan melancarkan pembuangan air kecil selain mencegah jangkitan saluran kencing ibu hamil.

3) Air kelapa muda bertindak sebagai pencegah penyakit kepada ibu dan bayi.

4) Air kelapa muda ni juga sebagai medium untuk memudahkan sistem pencernaan kepada wanita hamil.

5) Air kelapa tak mempunyai kolestrol dan menjadi sumber HDL yang tinggi. HDL adalah High Density Lipoprotein atau common name nya kolestrol baik.

Info ni aku dapat dari sini: SUMBER



Makanya semalam masa balik Semenyih lepas check up kat Hospital Putrajaya, singgah tepi jalan beli kelapa muda 3 bijik, sebijik RM2.80.. Perghh... Sejak awal mengandung haritu, mak tak kasi aku minum air kelapa sangat, katanya bila dah dekat bersalin baru minum..

Jadi, semalam masa dapat minum air kelapa tu , Ya Allah nikmatnyaaaa... Sedap!
Yummy!

Jadi tadi singgah tepi jalan kat Senawang ni pulak beli..haha.. Harga lebih kurang, RM2.70.

So, jomlah kita menikmati air kelapak yang best..hihi..

EH aku dah tak cuak ke nak bersalin induce?
Maunya!

Cuak ni..
Buat-buat cool dan bertenang..

By hook or by crook kena hadap jugak kan.. 

:)



Friday, May 7, 2010

Kurang Tidur: Boleh Mati Awal




Aku terbaca 1 artikel kat Metro harini, 
yang bagi aku walaupun artikel tu pendek, tapi boleh wat aku terfikir..huhu

Satu kajian dibuat di London, bahawa, jika seseorang tu kurang tidur,
boleh membawa kepada pendek umur..

Ketua penyelidik di Universiti Warwick, Francesco Cappuccio, berkata seseorang yang tidur sedikit akan mengalami diabetes, kegemukan, tekanan melampau dan kadar kolesterol berlebihan.

Dalam kajian yang sama, mereka kata jika tidur berlebihan, seperti lebih dari 9 jam sehari pun, boleh membawa kepada mati awal..

Huhuhu..aku kadang-kadang terlebih tidur..haha!
Tapi, kajian ni macam tak berapa nak tepat aje lah, atau mungkin aku yang tak berapa faham mati awal tu, dia maksudkan umur berapa tahun.. sebab, mak kepada abah aku, masa dia muda-muda dulu, dia orang susah.. dia buat macam-macam kerja untuk sara anak dia 7 orang lepas suami dia meninggal masa dia muda lagi.. jadi mengikut penceritaan abah aku, dan dia sendiri, dia kata dia selalu tidur lewat, dalam pukul 11 baru tidur.. pastu, pukul 4 pagi dah bangun pulak nak buat kuih nak jual..

Lepas siap kuih, pergi hantar anak-anak ke sekolah pulak, naik basikal.. berulang alik banyak kali.. lepas tu, sambung jual kuih, lepas habis kuih, pergi amek upah kat rumah orang plak, samada basuh pinggan ke, kopek udang ke..macam-macam..

Tengahari, dia ulang alik lagi jemput anak-anak.. Petang sikit, buat kuih untuk jual petang pulak..sampai la ke senja, masa tu rehat sikit.. malam pulak, masak untuk anak-anak dan siapkan upah menjahit pulak.. Pukul 11 baru tidur.. Macam tu lah hari-hari, kalau cuti sekolah, aktiviti dia tukar sikit, dari ulang alik hantar anak tu, jadi amek upah basuh pinggan dan periuk rumah orang kawen pulak..

Tapi tak mati awal pun dia, sekarang ada lagi, umur dah 78..hehe..

ps: ajal maut di tangan Allah.. jagalah pemakanan untuk lebih sihat, dan amalkan gaya hidup sihat!~

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me