Search This Blog

Showing posts with label makan-makan. Show all posts
Showing posts with label makan-makan. Show all posts

Sunday, November 15, 2020

Hijau Pulut Mangga Itu

 Beberapa minggu lepas, sebelum PKPB mula di Seremban, zaimi ada keluar pergi kedai.

Balik je, dia ada bawak pulut mangga warna hijau ni.

Tuesday, October 13, 2020

Gebu dan Manis

 Ada masa-masa nya, waktu lunch, aku dengan zaimi akan makan dekat 1 cafe di Taman Senimas.

Thursday, September 17, 2020

Sarapan di Arrobah Maju Senawang | Throwback Thursday

 Baru perasan yang ada ambil gambar masa pergi sarapan kat Arrobah Maju Senawang ni weekend  lepas.

Sebab dah lama rasanya tak bawa anak-anak makan kat kedai, jadi keju diorang awal sikit, suruh mandi apa semua, terus gerak!

Friday, July 31, 2020

Kedai Makan Western di Kota Bharu | Red D Station Pasir Pekan

Malam tadi, zaimi ajak pergi beli barang yang mak dia dah list kan.
Oh ya, kami dah ada di Kota Bharu untuk raya haji ni, bertolak ikut Kuala Pilah pada petang rabu, sampai KB dalam 4 pagi.

Jem tapi tak seteruk kalau lalu Gua Musang.

Berbalik pada Red D Station, lepas settle beli barang yang diperlukan kat Tesco Kota Bharu, ambil kesempatan untuk makan berdua. Lama sangat rasa tak makan berdua macam ni..hehe


Wednesday, May 14, 2014

Birthday Nenek ke 71!

Selasa 13 Mei 2014, kebetulan public holiday sebab hari wesak kan, so alang plan nak buat makan-makan sikit sempena birthday nenek aku yang ke 71 yang memang jatuh pada 13 Mei..



Ala, bukan apa pun, saja suka-suka makan-makan dengan family belah mak.

Angah Din dengan Aul tak ada  sebab dorang kena tunggu orang datang pasang unifi kat rumah dorang, dan family ucu memang jauh lah kan kat Langkawi tu, kalau buat event mengejut macam ni, memang susah lah dorang nak balik.

Buat dekat rumah mak je semalam, alang beli fillet ikan, suruh mak goreng sendiri je.
Plan asal nak makan kat luar, tapi mengenang ada dua baby tu, haru karang.. lebih-lebih lagi adam, sangatlah lasak! Baik makan kat rumah huhuu... Lepas tu alang beli kek, aku dengan zaimi sponsor pizza.. so yums!



Adam pun dengan tak malunya, tumpang makan sekali aisyah punya mee sup yang angah shidah buat.. haha..




Sebelum makan, selfie dulu ramai-ramai menggunakan monopod yang baru beli.. kah kah kah..




Lepas selfie dengan riuhnya, jom makan!








Sempat jugaklah merakamkan kenangan nenek dengan cucu terkecil, dan cicit sulung dia.. :')






Semoga nenek sentiasa sihat.. Dan dipinjamkan kepada kami lebih lama lagi......

Lama tak buat entry panjang-panjang macam ni..hihik..

Rabu Resepi | Tepung Talam

Ya ampun, boleh konon-konon nak buat segmen baru, lepas 2 post, terus sepi?
Kah kah..

Sibuk lah kat office.. kenalah anak tirikan blog :(

Ok lah, hari ini, aku nak share sesuatu dari buku resepi emak aku tu, hari ni, kuih ye..
Iaitu kuih tepung talam.
Tau tak tepung talam tu macam mana?
Jangan confuse dengan kaswi tau, tepung talam tu rupa dia macam gambar bawah ni.




Ada cam itu kuih?
Kalau reti buat sendiri baguslah, sebab nak beli pun azab dah zaman sekarang ni, sepotong kecil pun mau 50 sen dah..

T_T


Siapa yang suka makan, atau laki dan anak-anak suka makan, boleh try buat sendiri.
Meh!

Bahan-bahannya:

(Bahagian Atas)
1/2 biji kepala (diambil santannya)
1 cawan tepung beras

(Bahagian Bawah)
1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk air kosong
1 keping gula melaka
Sedikit kapur sirih

Cara-caranya:

Masak air kosong dengan gula melaka hingga mendidih.
Kemudian, campurkan dengan tepung beras dan kapur sireh sambil menggaul sebati sehingga rata.
Sesudah sebati, masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga setengah masak.
Di bekas lain, campurkan 1 cawan santan dengan 1 cawan tepung beras dan sedikit garam, dan gaul sehingga sebati.
Kemudian, tuangkan semuanya ke atas adunan yang telah dikukus setengah masak tadi.
Masukkan semula ke dalam pengukus, dan kukus sehingga naik rupanya.


Selamat mencuba uolls!

Thursday, October 31, 2013

Panduan Pilihan Makanan Untuk Bayi 6 Bulan ke Atas

Memang sejak Adam dah menjangkau umur 6 bulan ni, rasa excited semacam.
Ye lah, budak tu dah boleh makan, bukan setakat minum susu je.. :)

Adam Zuhairi!


Aku memang tak sempat nak buat research pasal pemakanan bayi ni, makanya dengan yakin aku dengan laki aku pergi Giant beli bahan-bahan..

Awal-awal dulu bagi Cerelac je kat Adam, masa tu nak ajar dia macam mana nak makan.. tapi bila discuss dengan kawan-kawan yang kebanyakkannya dah jadi emak orang ni, actually cerelac tu tak bagus untuk baby..

Baru den tau.. huhu..

So, jom lah masak sendiri untuk anak..

Dah pergi tanpa research kan, aku pun beli lah ikan tenggiri, broccoli apa semua..

Hamek kau.. rupanya belum boleh..hik hik.. malu rasanya..

So guna untuk goreng nasik ayah adam je lah.. :P



So check balik, aku pun ada beli cauliflower tu..
ha.. masib cauliflower dah boleh bagi..

So, aku pun buat bubur nasik, rebus cauliflower dengan kismis..
Lepas tu blend semua sekali..
Alhamdulillah adam makan :D

So aku nak share kat sini panduan apa yang boleh dan apa yang belum boleh untuk budak 6 bulan ke atas.. kecuali Pork tu lah.. sah sah haram.. huu..



Dan jangan letak garam gula ye untuk baby..
Tak elok untuk buah pinggang si manja anda..

Cewah!

Dan ada jugak 4 days rule masa mula-mula nak introduce certain new food. Maksudnya kena bagi makanan yang sama selama 4 hari. Dari sini baru boleh detect anak tu allergik atau tak kat makanan baru tu..

Selamat memasak!


Wednesday, October 16, 2013

Top 100 Resepi Makanan Bayi 6 - 12 bulan

Hemoih hemoih...


Lama sungguh aku tak blog.
Sibuk la..
Last few weeks student final exam.
Kelam kabut lah buat carry mark, jaga exam, tanda kertas exam semua.. bla bla bla..

Balik rumah memang tak lah kan nak bukak laptop ke apa..
Tak larat kot.. dengan nak mengurus si kecik tu lagi.. urus rumah.. basuh sidai lipat baju..
Sapu rumah serba sikit.. layan bapak si kecik lagi..hahah..

Eh.. layan sembang pun kira layan apa.. hiks..

Zaimi memang lagi kesian lah..
kod dia tarikh exam memang dah hujung2..
nak balik Kota Bharu untuk raya haji memang tak sempat lah kan..
Jadi untuk pertama kalinya zaimi tak raya haji dengan family dia..
rezeki aku kot nak raya haji dengan mak abah dekat semenyih.. yea!

Harini rabu pergi kampus.. mak oi punyalah lengang.
Lengang yang gila2 punya, sampai kau nak parking kat petak mana pun kau boleh pilih.. hahah..
memang mood kerja pun tak berapa mari.. sebab nak update file ni memang memerlukan iltizam yang tinggi.. cewah bahasa :P


Cek nuffnang, tengok2 ada 6 CPUV.. alhamdulillah..
rezeki anak..haha..

Eh apa yang aku dah kelaut dah ni, tajuk yo yo aw je top 100 baby food recipes..

Actually hari jumaat haritu aku ada order buku dari MPHOnline..
Sejak Adam dah masuk 6 bulan ni, seronok pulak tengok dia makan cerelac tu..
Lepas tu nak try lah bagi puree..
sajalah beli buku recipe ni.. penulis dia Christine Bailey..
Aku beli online je suruh pos kat kampus.. nak pergi ke MPH tu tah bila..

Jadi harini buku tu dah sampai.. weeeee!

Best weh!
AKu teruja kot!
Tak sabar nak try bagi adam makan recipe2 ni..
Dia memang buku resepi untuk budak 6 hingga 12 bulan..
Easy purees & first food for 6-12 months gitu..

Menariknya sebab, selain bahan-bahan dan gambar-gambar, dia ada letak jugak waktu preparation dengan waktu cook.. dan ada info2 mengenai makanan mana harus bagi, makanan mana patut avoid.. which is for me very good sebab aku kan ibu baru.. hahah..

Harapnya aku rajin lah nak steam bagai tu.. :D



Buku yang ada gambar cili tu?
Bukan.. buku seratus resepi makanan bayi tu yang kuning tu.. yang besar ada gambar cili tu buku masakan orang dewasa.. hahaha..

Konsep dia sama je dua buku ni.. ada jugak waktu prepare dengan waktu masak tu..

Dan sekali lagi harapnya aku rajin lah nak masak hahahaha

AT least esok Adam dah besar, dah pergi kolej ke apa.. ada jugak masakan mak dia ni yang dia rindu..ewah!

Dan kalau tetiba jadi semakin terer di dapur.. bolehlah masuk masterchef..

Ok itu over.


Em sunyi gila kampus.. rasa rindu kat adam menyucuk2 jiwa..huhuuuu


p/s: Actually rasa semangat nak masak sebab nak masuk rumah baru.. harap dapat masuk sebelum tahun depan :D

p/s/s: Updated Mei 2014. Aku baru perasan, entry aku ni dapat hit sampai 8000++.

Aku rasa bersalah pulak dekat mereka-mereka yang masuk blog aku, sekali takde pun aku letak resepi, sebab actually aku nak cerita pasal aku beli buku T_T

Jadi, marilah aku senaraikan link ke blog/wesite lain, yang ada berkongsi resepi, in a proper way.
Macam aku ni, aku masak untuk adam, tapi aku tak cerita detail buat masa ni. So, korang boleh try link bawah ni, untuk resepi-resepi makanan bayi untuk anak korang yang super comel tu!


1) Keluarga Baru.com (Resepi Bayi 6-8 Bulan Yang Terbaik)
2) Facebook Page Resepi Makanan Bayi (Ada Fritata semua..wuhooo!)
3) Mama Mujahidah (Yang ni memang awesome!)
4) Azizul Athiah Amna (yang ni ada tips sekali kalau anak susak makan)
5) Ustazah Pilihan Fairuz (ada resepi spageti lagi uolls)
6) Cooking Light (yang ni dalam english, tapi menarik!)

Wednesday, September 11, 2013

Rabu Resepi | Murtabak Maggie





Hi korang!

Ini actually bukan resepi dari emak aku, tapi resepi yang adik aku Nana dapat masa dia tolong kelab usahawan uitm negeri sembilan berniaga benda ni.

Benda apa? Murtabak megi lah!

Senang sangat kot buatnya.

Bahan-bahan:

Mee segera (ikut berapa banyak nak buat)
Telur (1 biji untuk 1 paket)
Daging cincang
Bawang (Ricih)


Cara-cara membuat:

Mula2 rebus dulu mee segera tu tanpa letak perencah dia.
Agak2 dah kembang, tos kan.



Gaul mee yang dah tos tu dengan perencah mee segera tu, bawang dan telur serta daging cincang tu.

Panaskan minyak, cedok mee yang dah gaul tadi agak2 ikut saiz nak besar mana, goreng macam telur dadar.




Siap!

Nak sedap, makan dengan mayonis dan sos cili.

Cer try buat. Nak lagi sedap, guna Mee Sedap @ Cintan.

Sah sah Ramadhan next year korang plak boleh berniaga kat Bazaar Ramadhan.

:D

Monday, August 19, 2013

Buku Resepi Emak

Emak aku memang ada 1 buku kulit tebal yang dia tulis tangan segala resepi yang ada dalam tu.
Maka semalam, terdetiklah dalam hati aku untuk pinjam..hahaha

Konon nak try lah buat masakan yang ada terkandung dan tertulis dalam tu.. hiks

Buke resepi emak. Bermula 1988.

Bila belek buku ni, memang terserlahlah kerajinan emak aku, handwritten kot semua resepi.
Dahlah tulisan dia lawa.

Buku memang nampak buruk dan uzur dah, tapi ini dikira arkib keluarga ni. hehe..

Sebagai seorang isteri dan ibu sekarang ni (haktuih), maka aku pun memasang azam bahawa aku nak try lah buat sebanyak mungkin resepi yang mak aku tulis ni. Aku pun akan compile la resepi2 yang aku akan dan dah buat dalam buku resepi aku sendiri pulak nanti.

Harapnya lah kan.
Harapnya bukan hangat-hangat taik ayam sajok..keh3

Dan aku akan share jugaklah resepi2 tu kat blog mana yang aku rasa menarik.

Tak takut ke terkongsi resepi rahsia keluarga?

Ewah..

Takde maknanya..

Buat apa nak rahsia2.. aku bukan tokey catering.
:D

Sebagai permulaan, mehlah nak share resepi pertama yang emak aku tulis dalam buku ni.

Jeng jeng jeng!

RESEPI KEK KUKUS *sedap kot.. emak selalu buat!*

Bahan-bahannya:

5 biji telur
1 kilo tepung gandum
1 kotak kismis
2 cawan gula halus
1 cawan gula (untuk gula hangus)
1 1/2 ketul butter
3 sudu teh serbuk bikarbonat
2 sudu teh krim tar tar

Cara-caranya:

Pukul butter dan gula halus hingga sebati.
Pukul telur hingga berbuih.
Ayak tepung gandum bersama serbuk bikarbonat dan krim tartar.
Masukkan telur tadi secara berselang-seli ke dalam adunan butter dan gula yang telah dipukul, dan gaulkan bersama kismis.
Buatkan gula hangus, dan dalam keadaan masih panas masukkan ke dalam adunan tadi, dan gaul hingga rata.

Sapukan sedikit marjerin pada loyang dan lapiskan dengan kertas minyak, dan tuanglah adunan tadi untuk siap sedia dikukus.

Letakkan loyang pada pengukus, dan kukuslah selama 5 - 6 jam, dan pastikan air tidak kering sepanjang tempoh kukusan.

Untuk hasil terbaik, gunakan dapur minyak berbanding dapur gas biasa.

Haihla..
sendiri taip, sendiri terliur ni.

Jom sama2 buat!

p/s: korang masih dalam mood raya ke?

Friday, August 9, 2013

Raya Pertama Bersama Adam

Alhamdulillah, tahun ni beraya dengan ahli keluarga baru, my son Adam Zuhairi :)
Tahun ni first day raya, raya kat Semenyih :D
Tq zaimi ,)
Tapi raya kedua sebelum subuh dah kena gerak balik KB huhu.. baik, menurut perintah!
Overall raya best sebab tahun ni ramai, keluarga angah je takde.
Mak macam biasa lah, masak nasik minyak, kurma ayam, rendang daging, kuah kacang, lontong, bla bla bla...
Jadi, dikesempatan ni.. mohon maaf zahir batin, selamat hari raya ;)
Meh la tengoj gambar2 raya kitorang..hehe

Wednesday, August 7, 2013

Kuih Cornflake Madu y'all!

Weehuuu!
Malam ni aku dengan nana berjaya menyiapkan 3 balang besar kuih cornflake madu hahaha..
Ala siapa yang dah biasa buat mesti buat rolling eyes je kan.. keh3..
Actually kami tak pernah buat pun, selalu nana dengan oboi buat yang kuih cornflake yang macam biskut tu, yang letak ceri kat atas tu..
Malam semalam tetiba terasa nak cuba buat pulak kan.
Google resepi, tengok2 alah.... sonang eh!
Resepinya:
6 sudu besar butter
6 sudu besar gula (boleh adjust ikut taste memasing)
2 sudu besar madu
Coklat rice (untuk tabur atas kuih)
Sekotak cornflake
Caranya:
Cairkan semua bahan kecuali coklat rice dan cornflake dalam kuali dengan api kecil. Agak2 je api tu, takut hangit pulak.
Bila dah cair, kacau2 sikit bagi sekata, terus tuang dalam bekas yang korang dah letak cornflake tu.
Then gaul sampai semua cornflake nampak bersinar, dan bila korang rasa dah cukup manis. Kalau tak cukup manis atau nampak macam ada yang tak sekata, mungkin tak cukul sosnya, boleh lah panas kan lagi. Ikut suka korang.
Lepas tu, letaklah dalam cup kecik2 yang selalu orang buat apam corak tu.. letak ikut koranglah, kalau kedekut letaklah sikit..haha
Lepas tu tabur coklat rice.
Susun elok2 dalam loyang, then bakar dalam oven selama 5-7 minit.. untuk lekatkan kepingan2 cornflake tu.. siap!
Hasilnya meletops! Tapi bila dah bakar rasa manis dia yang melampau akan berkurang, jadi macam just nice :)
Tadaaa!
P/s: siapa malas nak buat bolehlah buat tempahan kat kuih raya cornflake madu ni kat adik aku nanti ye.. especially yang duduk area semenyih.. hihi

Saturday, July 6, 2013

Hujung Minggu

Suami masak breakfast.
Anak kejap tido kejap bangun.
Aku pulak urus kain baju.

Sekarang suami dah tidur.
Anak mamai nak tidur.
Harapnya tido lah.

Aku?

Kunyah biskut Chipmore Butter yang marvellous sambil tengok artis-artis pelawak ramas tetek kambing kat Astro Mustika HD, Redah Kasi Pecah Extravaganza katanya..

Oh my hujung minggu..

Tuesday, March 26, 2013

Kenduri Di Kampung Jiboi

Eh lama pulak tak update blog.

Sebabnya:
1) malas. Haha
2) sibuk sikit menolong suami.
3) banyak agenda.

Agenda banyak start dari hari Jumaat, ada check up kat Hospital Putrajaya, maklumlah due untuk warded dah dekat kan..huhu

Lepas tu malam tu kitorang decide untuk tidur Semenyih. Hari Sabtu pulak masuk kampus jap, buat spring cleaning kat ofis encik zaimi..haha

Then esoknya, pergi kenduri officemate zaimi kahwin kat Kampung Jiboi, Seremban.
Semoga berbahagia kepada Fahrul dan Syida, selamat pengantin baru :)

Dahla, sampai sini dulu update. Mengantuk dah update pakai henfon ni. Daa..


 

Sunday, August 28, 2011

Sate Samuri Seksyen 16 Bandar Baru Bangi

Drooling~!
Oh my, selak-selak album gambar, terjumpa pulak gambar yang kelihatan sungguh menyelerakan ni~!
Arghhh! Bulan puasa kot!


Gambar ni aku yang snap, guna kamera 7 megapixel milik Zaimi.. hahahaha..
Kenapa sampai gambar sate pun mau capture?

Asalnya aku rasa sate tu nampak sangat sedap..
Dan yang kedua, masa ni, lebih kurang tahun 2008, aku baru nak start blogging..
Jadi kononnya aku nak buat entry pasal aku pergi makan sate dengan Zaimi lah..

Kami memang suka pergi makan, sepanjang bercinta (cewah) most dating venue kami adalah kedai makan.
Kalau duit berlebih (maklumlah aku memang sengkek gila masa buat master dulu), dapatlah makan kat kedai mahal sikit, kalau tak, makan kat kedai nasi campur je.. paling-paling pun, beli goreng pisang @ keropok goreng, air kelapa, start kereta pergi makan kat Taman Tasik Cempaka..

Start pukul 5 lebih, masa orang ramai dah start jogging, kami pun tiba untuk makan..
Orang lain sibuk bakar lemak, aku buat lemak..
Tu yang lemak sayang dengan aku, susah betul nak halau -_-"

Hohohoho~

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me