Showing posts with label makan-makan. Show all posts
Showing posts with label makan-makan. Show all posts

Wednesday, 23 November 2022

Dine In di SOI 55 Thai Kitchen Sunsuria City Sepang

Assalamualaikum wbt...

Apa khabar semua? Tengah ternanti-nanti siapakah pemenang giveaway SR Perdana Menteri Malaysia yang ke sepuluh ke tu? Hehehe...

SR pun sama, letih dah SR menanti. Dakwat di jari bukti keluar mengundi hari tu pun dah menggelupas, keputusan pilihan raya kali ini masih belum ada ketika SR menaip post ini.

Siapalah gerangan agaknya ya?

Tak apalah, semoga yang akan dilantik nanti bisa memajukan negara. Insyaallah.

Kali ini SR nak berkongsi pengalaman SR dan keluarga Dine in di SOI Thai Kitchen Sunsuria City, Sepang. Kami makan tengahari di sini pada hari yang sama kami check in untuk menginap di Bell Suites Sunsuria City tempohari.

Thursday, 3 November 2022

Kopi-kopi di Jelatok Retreat Farm Lenggeng, Negeri Sembilan

#throwback

Cerita September 2022. Ada SR pernah share gambar secawan kopi bercorak daun. Kisahnya masa tu, zaimi saja nak bawa kami minum-minum kopi di Jelatok Retreat Farm Lenggeng. Dia kata ada lalu di timeline TikTok dia. Tempat tu tiba-tiba diserbu oleh orang ramai, sebab ada yang viralkan di media sosial. 

So, let's.

Lagipun tak jauh dari rumah SR. Dalam 30 minit lebih-lebih aje perjalanan naik kereta. Dan macam yang SR pernah bagitahu, kalau guna Waze, Insyaallah tak sesat. Ikut sahaja arahan Waze tu betul-betul. Lokasi dia memang terkedalam sikit, iyalah, untuk retreat kan. Boleh menginap untuk healing bak kata anak-anak muda sekarang.

Tuesday, 25 October 2022

Menyusuri Esplanade Kuantan

#throwback

Assalamualaikum wbt...

Bila dah selalu pergi ke mana-mana bawa anak-anak, sesekali berjalan berdua dengan suami sahaja, SR rasa kosong. Zaimi pun cakap perkara yang sama. Bukanlah tak suka berjalan berdua sahaja, tapi rasa tak lengkap. 

Samalah kisahnya masa SR dan zaimi pergi jalan-jalan berdua sekejap di esplanade Kuantan ni. Duduk-duduk ambil angin di tepi Sungai Pahang yang lebar ni.

Sunday, 23 October 2022

Dine In di The Chicken Rice Shop Senawang

Sempena hari lahir amir yang ke tujuh pertengahan Oktober yang lepas, kami lima beranak celebraye dengan makan-makan di The Chicken Rice Shop yang agak baru sahaja dibuka di Senawang ni. Memang tak sampai setengah tahun lagi kewujudan TCRS Senawang ni tau.

Lokasi dia adalah dalam Giant Senawang. Dulu, lot The Chicken Rice Shop ni adalah kedai buku MPH. Sekarang dah jadi kedai makan TCRS ni.

Wednesday, 14 September 2022

Cucur Spider

Nama tak boleh blah kan? Hahaha...
Kisahnya Sabtu lepas, kami ada singgah untuk late lunch dekat Pusat Perniagaan Paroi. Masing-masing dah penat dan kelaparan sebabnya kami tak lunch waktu tengahari. Sibuk pusing Seremban cari kasut bola untuk adam. 

Ya Allah susahnya nak cari kasut bola untuk saiz kaki adam! Saiz kaki dia besar 1 size dari kanak-kanak, dan kurang 1 size dari dewasa. Sampai ke sudah tak jumpa. Itu yang last sekali singgah sini untuk makan.

Kalau diikutkan kenapa kami ke sini, sebab nak makan nasi lemak ayam berempah. Tapi masa kami sampai, tak siap lagi pula. Jadi order nasi goreng. Zaimi memang nak juga makan nasi lemak tu, dan kami buat keputusan untuk makan slow-slow sampai nasi lemak tu siap. Dia nak tapau. Haha!

Jadi sementara tu, dia order Cucur Spider.

Friday, 2 September 2022

Ber Pak Mat Western Untuk Makan-Makan Raya | Throwback

Assalamualaikum semua.

SR masih lagi tak berapa sihat. Tapi tadi saja check draft, mak oi banyaknya entry yang menanti untuk publish. huk huk.. Sejak dua menjak ni, susah betul nak curi masa untuk update. Jadi memang penuh di draft aje.

Termasuklah entry ni. Punya lama peram, sampai dah tak ingat nak update. Haha!


Kisahnya masa raya puasa 2022 hari tu. Famili SR datang beraya di rumah SR. Kami jamu dengan Pak Mat Western.

Monday, 25 July 2022

Makan Tengahari di Ar Robah Maju, Senawang

 Assalamualaikum semua, salam Isnin!

Apa khabar, sihat-sihat selalu hendaknya buat semua yang singgah di entry SR ni. Musim demam masih belum reda sepenuhnya. Anak SR 2 orang je yang dapat pergi sekolah hari ni. Seorang lagi kami masih cutikan. Minggu lepas, kami lima-lima beranak tumbang.

Memang dasyat penangan demam dan batuk yang kami kena sekeluarga. Seminggu lebih juga ambil masa untuk betul-betul kebah walau masih bersisa. Harapnya musim demam ni segera berlalu. Sudahlah terbaca semalam pasal Monkey Pox yang dah menjadi perhatian serius pihak WHO. Haih seram! 

Berbalik pada tajuk entry, kisah ni tiga minggu lepas punya cerita sebenarnya. 

Sunday, 3 July 2022

Kodai Hijau: Kedai Makan Tengahari di Sendayan

Assalamualaikum wbt...

SR sebenarnya terjumpa Kodai Hijau ni masa terbit perasaan malas nak masak lauk tengahari di hujung minggu. Ajak zaimi makan di kedai sahaja asalnya. Jadi, zaimi pun bawa kami ke arah Sendayan. Memang sengaja niat nak cari kedai makan baru yang kami tak pernah cubalah kiranya. 

Dari arah Seremban, kami nampak kedai ni di sebelah kanan, atas bukit sikit. Jauh sikit ke dalam, tapi masih boleh dilihat dari jalan besar selepas masuk ke Sendayan.

Sunday, 10 April 2022

Berpuasa di Kuantan

Assalamualaikum!
Lepas berbuka puasa hari Jumaat haritu, kami terua gerak balik Kuantan. Ambil peluang untuk berbuka puasa dengan emak dan abah SR.

Jadi, bila dah ada dekat rumah orang tua ni, mata memang selalu nak terpejam aje. Nak tidur aje. Hahaha

Monday, 11 October 2021

Nasi Kandar Arsad Senawang

Todia.. suurrr..
Nasi punyalah banyak, kuah pun punyalah meriah baq hang.
Walaupun berada di Senawang, Negeri Sembilan dan bukan di Penang, alhamdulillah, masih ada kesempatan untuk menikmati keenakan nasi kandar!
Terima kasih Nasi Kandar Arsad Senawang atas kewujudanmu!

Monday, 22 March 2021

Kegemaran Anak-anak

Salam Isnin gais!
Semoga minggu ini lebih baik!

Setelah sekian lama tak makan dekat luar.

Semalam kami bawa anak- anak lunch dekat luar.

Friday, 8 January 2021

Order Mykori Via Food Panda

Bak kata orang putih, curiosity kills the cat!
Samalah dengan aku waktu teringin nak order aiskrom Mykori ni melalui Food Panda.

Tuesday, 5 January 2021

Take Away The Chicken Rice Shop

Ada sesetengah makanan ni, memang tak best kalau tak makan kat kedai dia.
Contohnya The Chicken Rice Shop ni.

Haritu masa siapkan laporan tu, kami pakat order TCRS.
Alang-alang lama dah tak dapat kan.

Jadi why not order kan?

Sunday, 15 November 2020

Hijau Pulut Mangga Itu

 Beberapa minggu lepas, sebelum PKPB mula di Seremban, zaimi ada keluar pergi kedai.

Balik je, dia ada bawak pulut mangga warna hijau ni.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE