Search This Blog

Showing posts with label mati. Show all posts
Showing posts with label mati. Show all posts

Tuesday, August 12, 2014

Robin Williams Meninggal Pada Usia 63

Oscar-winning actor and comedian Robin Williams has died at age 63.



According to police in Marin County, Calif., Williams was found "unconscious and not breathing" just before noon Monday inside his home in Tiburon, Calif., following a 911 phone call. He was pronounced dead at 12:02 p.m. after emergency personnel arrived. They added that the actor was last seen alive at 10 p.m. Sunday.
An investigation into the cause of the death is underway, but "the Sheriff’s Office Coroner Division suspects the death to be a suicide due to asphyxia." A forensic examination is scheduled for Tuesday, along with a press conference that will be held at 11 a.m. in San Rafael, Calif.
Williams' publicist Mara Buxbaum told The Hollywood Reporter that Williams "has been battling severe depression of late. This is a tragic and sudden loss. The family respectfully asks for their privacy as they grieve during this very difficult time."
His wife, Susan Schneidersaid: "This morning, I lost my husband and my best friend, while the world lost one of its most beloved artists and beautiful human beings. I am utterly heartbroken. On behalf of Robin's family, we are asking for privacy during our time of profound grief. As he is remembered, it is our hope the focus will not be on Robin's death, but on the countless moments of joy and laughter he gave to millions."
Added David Steinberg, his manager of 35 years: "Nobody made the world laugh like Robin Williams. My brother, my friend, my soulmate, I will miss you."
Williams, a four-time Oscar nominee, won a supporting actor Oscar for Good Will Hunting for his portrayal of a wise and morose psychologist. He most recently starred in CBS' comedy The Crazy Oneswhich lasted only one season. He was nominated for a People's Choice Award for his role as an advertising executive on the comedy, in which Sarah Michelle Gellar played his daughter.
Crazy Ones production company 20th Century Fox TV said in a statement: “Robin Williams was a comedy giant, and although we only knew him personally for a season, he was warm, funny and a true professional. His cast and crew both loved him and loved working with him, and our hearts go out to his family and friends. He was one of a kind.”
Added CBS: “Our world has lost a comic genius, a gifted actor and a beautiful man. We will remember Robin Williams as one of the unique talents of his time who was loved by many, but also as a kind, caring soul, who treated his colleagues and co-workers with great affection and respect. Our heartfelt thoughts and sympathies go out to his family, loved ones and friends.”
Williams also recently starred in the feature Angriest Man in Brooklyn opposite Mila Kunis, Melissa Leo and Peter Dinklage. His next project is the feature film Night at the Museum: Secret of the Tomb, the third film in the trilogy, which is set to hit theaters Dec. 19 via 20th Century Fox.
Said the studio in a statement: "There really are no words to describe the loss of Robin Williams. He was immensely talented, a cherished member of our community, and part of the Fox family. Our hearts go out to his family, friends and fans. He will be deeply missed.”
In addition to his Oscar, Williams won two Emmys, four Golden Globes, five Grammys and two SAG Awards.
Said SAG-AFTRA president Ken Howard: "I am deeply saddened to hear of Robin Williams' death. He was a performer of limitless versatility, equally adept at comedy and drama, whether scripted or improv. With his incomparable manic style, he could appeal to adult sensibilities in a stand-up comedy routine or elicit giggles from children as the voice of Genie in Aladdin. Outside of his career, he used his considerable talents to raise money for charity. He was not only a talented man, but a true humanitarian. It's such a tremendous loss."
Williams recently checked in to a renewal facility affiliated with the 12-step program in a move to focus on his ongoing sobriety. The actor has been open about his issues with drinking and cocaine during the early 1980s and sought treatment in 2006 for alcohol abuse.
"[Addiction] waits. It lays in wait for the time when you think, 'It's fine now, I'm OK.' Then, the next thing you know, it's not OK," he told Diane Sawyer in an interview on Good Morning America at that time.
Hollywood mourned the actor on Twitter after news broke Monday afternoon.
A dazzling comic force, Williams' brilliance often intimidated other comedians. His improv skills were unparalleled and stupefying: Williams could wing off the cuff better than any of his peers. He burst through the stand-up world into television, captivating audiences with his portrayal of the endearing extraterrestrial Mork in the late '70s series Mork & Mindy. He first limned the Mork role as a guest star on Happy Days.
"I will never forget the day I met him and he stood on his head in my office chair and pretended to drink a glass of water using his finger like a straw," Happy Days and Mork & Mindy creator Garry Marshallrecalled in a statement to THR. "The first season of Mork & Mindy I knew immediately that a three-camera format would not be enough to capture Robin and his genius talent. So I hired a fourth camera operator and he just followed Robin. Only Robin. Looking back, four cameras weren’t enough. I should have hired a fifth camera to follow him too."
His rapid-fire delivery bespoke a warp-speed, associative intelligence. “The mystery is in the motion: What miracle of the synapses got him from point A to point Z? At once a satirist, a comedian and a superb actor, this one-man repertory company dashes from mask to mask, voice to voice, like a man possessed by comic demons,” David Ansen wrote in Newsweek in 1986.
Williams' first comedic film role was the lead in Robert Altman's live-action Popeye (1980), which received mixed reviews. He went on to delight audiences in a long string of big-screen comedies, including 1993's Mrs. Doubtfire and 1996's The Birdcage. He also lent his voice to Disney's animated classic Aladdin (1992), playing the Genie, a part written specifically for him.
He found success as a dramatic actor as well, delivering stirring performances in such films as Dead Poets Society (1986), where he played an inspirational prep-school teacher who takes on the stuffy administration, and Good Morning, Vietnam (1987), in which he played an irreverent disc jockey on the Armed Forces Radio Network during the Vietnam War. He also portrayed serious and complex characters in Awakenings (1990) and The Fisher King (1991) and tapped into a darker side playing psychologically maladjusted characters in Insomnia and One-Hour Photo. Williams scored Oscar nominations for his roles in Good Morning, Vietnam; The Fisher King; and Dead Poets Society.
He showed his versatility in a wide range of films including The World According to Garp (1982),Moscow on the Hudson (1984), Hook (1991), Patch Adams (1998), Flubber (1997) and Toys (1992). Given his childlike charm, he played boyish characters in Toys (1992), Jumanji (1995) and Jack (1996).
He also did a number of movie cameos, including in The Adventures of Baron Munchausen (1989),Dead Again (1991) and The Secret Agent (1996).
Robin McLaurin Williams was born in Chicago on July 21, 1951. He was raised in affluence, but he was brought up, as he admits, by the maid. He developed comedy to please his mother. The family eventually moved to the San Francisco Bay Area, where Williams graduated from high school.
He studied political science at Claremont Men's College and entered College of Marin to study theater. He won a scholarship to study at Juilliard in New York, where he spent three years under the tutelage ofJohn Houseman and others. He returned to San Francisco before graduating. His goal was to become a dramatic actor but he could not get a foot in the door. He turned to stand-up comedy, supporting himself by tending bar and working at an ice cream parlor.
Williams moved to Los Angeles and enthralled at open mic nights. He became a regular at such clubs as The Improv and The Comedy Store. He got spots on such TV shows as the Richard Pryor Show andAmerica 2-Night.
His big break came when the producers of Happy Days decided to add an alien to the show. Williams won an audition. He guest-starred on a 1978 episode that brought in avalanches of fan mail. Based on the outpouring the network decided to create a spinoff series, Mork & Mindy. The sitcom, featuring Williams as a good-natured alien from the planet Ork, afforded him great opportunity to improvise. It was hugely popular, even leading to the production of a talking Mork doll, which spouted such phrases as "nanu-nanu," Orkian for hello.
Williams' spellbinding delivery vaulted him from a complete unknown to national fame. Self-admittedly, fame arrived too fast, and he careened through a period of drug and alcohol abuse. His first movie role, in Popeye, was disappointing. But in his second role, he showed his charm as a young writer in The World According to Garp.
He performed in the mid-1980s in a series of mediocre movies including The Survivors (1983), The Best of Times (1986) and Club Paradise (1986)He excelled as a Russian saxophone player who defects in Bloomingdale's in Paul Mazursky's Moscow on the Hudson (1984).
He hit his movie stride with Good Morning, Vietnam (1987) where his comic versatility as an anti-authority G.I. disc jockey played to his manic, improvisational strengths.
Like the best of comics, Williams, at heart, was utterly serious. He was a driving force in Comic Relief to benefit the homeless. Many of the specials aired on HBO.
"Robin Williams graced HBO for so many years with his uncommon gifts," the network said in a statement. "He never failed to elevate his art and did so with a full, generous and loving heart.  Always humble and gracious, Robin was a prince and holds a special place in all our hearts."
Williams was awarded the Chicago international Film Festival's Lifetime Achievement Award in 2004.
More recent film credits include: Deconstructing Harry (1997), Patch Adams (1998), Bicentennial Man(1999), Death to Smoochy (2002), The Final Cut (2004), House of D (2004), The Big White (2005),Everyone's Hero (2006), Man of the Year (2006), Night at the Museum (2006) and its sequel (2009),License to Wed (2007), August Rush (2007), World's Greatest Dad (2009) and Happy Feet (2006) and its sequel (2011).
He executive produced and starred in Jakob the Liar (1999), a story of life in a Nazi-occupied Polish ghetto.
He married Schneider, a graphic designer, on Sunday, Oct. 23, 2011, at the Meadowood Resort in Napa Valley.
It marked the third marriage for Williams, who has three grown children: Zachary, from his first wife,Valerie Velardi, and Zelda and Cody, from his second union, with Marsha Garces, who filed for divorce in 2008.
The full statement from Marin County police, released Monday, is below.
On August 11, 2014, at approximately 11:55 a.m, Marin County Communications received a 9-1-1 telephone call reporting a male adult had been located unconscious and not breathing inside his residence in unincorporated Tiburon, CA. The Sheriff’s Office, as well as the Tiburon Fire Department and Southern Marin Fire Protection District were dispatched to the incident with emergency personnel arriving on scene at 12:00 pm. The male subject, pronounced deceased at 12:02 pm has been identified as Robin McLaurin Williams, a 63-year-old resident of unincorporated Tiburon, CA.
An investigation into the cause, manner, and circumstances of the death is currently underway by the Investigations and Coroner Divisions of the Sheriff’s Office. Preliminary information developed during the investigation indicates Mr. Williams was last seen alive at his residence, where he resides with his wife, at approximately 10:00 pm on August 10, 2014. Mr. Williams was located this morning shortly before the 9-1-1 call was placed to Marin County Communications. At this time, the Sheriff’s Office Coroner Division suspects the death to be a suicide due to asphyxia, but a comprehensive investigation must be completed before a final determination is made. A forensic examination is currently scheduled for August 12, 2014 with subsequent toxicology testing to be conducted.
http://www.hollywoodreporter.com/news/robin-williams-dies-suspected-suicide-724724

Bye Robin Williams.. :(
Sedih la..
Baru je tengok RV haritu..
Tau tau pagi ni dia dah meninggal sebab disyaki bunuh diri..
:( :( :(

Friday, July 18, 2014

Selamat Jalan Elin Sayang...

Hari ini adalah antara hari yang sedih dalam hidup aku..
Selain aku turut bersedih dengan:

1) Uncle Sim dibuli.. (malu sebenarnya dengan perangai Kiki Stereng Lock)
2) Gaza dibom racun..
3) Sabah darurat..
4) MH17 ditembak, meletup dan terhempas..


Dan yang paling sedih adalah, kucing kami Elin, telah mati setelah tiga hari nazak..

:(


Mungkin ada yang cakap, kucing je.
Kenapa nak sedih?

Tapi bagi kami, kucing adalah famili.
Kami bela Elin dah 10 tahun.
Dah macam adik.
Macam-macam kenangan..

Aku ingat masa aku mula-mula blogging, aku ada buat blog untuk Elin..
Masa tu aku banyak masa free..
Agak famous blog tu, di kalangan blogger kucing juga..
Bukan dalam Malaysia ye, komuniti tu dari seluruh dunia..

Lepas tu aku dapat kerja, blog Elin memang terabai..

Elin pun makin lama makin sakit..
Tapi bulan ni yang dia nampak teruk sangat.
Bulu dia tak terurus..
Dia asyik keluar.. pergi lepak rumah jiran..
Dia macam bawak diri..

Emak kata dah bawak dia pergi Vet, disahkan Elin punya buah pinggang dah rosak teruk..
Dari hari Rabu lagi mak kata, Elin dah tak boleh gerak..
Muka dia pun dah nampak lain..
Semalam dia masih bernyawa, cuma dia tak mampu bangun, tak boleh makan, minum semua tak boleh..

Pagi tadi, 8.30 pagi lebih kurang..
Elin dah pergi meniggalkan kami sekeluarga.....

:( :( :(


Sedihnya hanya Allah yang tahu..



Ini gambar terakhir Elin sebelum dia mati tadi..
Memang bersih je muka dia sebelum dia mati ni..
Mak kata, tahi mata pun dah tak ada lepas mak lap kan hari tu..


Selamat disemadikan..
Tanam kat tepi rumah mak dan abah..

Janganlah ada yang pertikai kenapa letak bunga atas kubur kucing pulak..
Itu nak bagi tanda supaya tahu kat mana tanam je..
Sebab aku dengan oboi tak ada kat rumah..
Esok baru aku balik..
So esok aku mesti tanya mak, tanam kat mana..
Senanglah nak carik nanti..
Saja nak tengok kubur ..ingatan terakhir..

:(


Dah dua kucing mati setelah lama kami bela..
Few years back, Boody.
Mati lepas 17 tahun kami bela..
Hari ni, Elin pulak..

:(



Saturday, July 5, 2014

Perginya Biduanita Negara

Al-Fatihah untuk Sharifah Aini..
Semoga tenang di sana..
Meninggal 1.26am tadi akibat fibrosis kalau tak silap..


Salam Takziah..

Friday, June 13, 2014

Setores Setores

Setores sungguh.
Arghhhh!!

Ya Allah berikanlah aku kekuatan untuk terus bekerja.
Kekadang tu rasa penat.
Kekadang tu rasa nak quit.

Ye. Quit.

Maksudnya hantar surat perletakan jawatan.
Lepas tu duduk rumah.

Tapi itu akal tak waras aku yang bisik.

Akal warasku?
Of course dia suruh sabar.
And take it as a challenge.
Challenges kot. Macam banyak je.


Oh by the way, salah 1 yang aku bengang hari ni, ikan dalam akuarium ofis aku mati sekoq.
wuuuu.


Tuesday, May 6, 2014

Perginya Bujang Lapok Yang Terakhir.. Aziz Satar Meninggal Dunia

Terbaca kat wall facebook around 3am semalam.
Terkejut.
Sedih.

:(

Al-Fatihah kepada beliau, seorang lagenda yang aku rasa sangat dekat di hati.
Mungkin sebab aku membesar sambil tengok filem-filem klasik lakonan beliau.

Semoga tenang di alam sana........



Kajang: Pelakon veteran, Datuk Abdul Aziz Sattar, 89, meninggal dunia akibat penyakit jantung di Hospital Kajang, di sini, kira-kira jam 2 pagi tadi. 
Anak perempuannya, Sandakiah memberitahu, Aziz menghembuskan nafas terakhir di sisi dua anak, menantu dan seorang cucu. 
"Ayah dimasukkan ke hospital sejak kelmarin selepas diserang penyakit jantung. 
Kami sekeluarga sedang menguruskan jenazah yang akan dibawa pulang ke rumah di Bandar Tun Hussein Onn, Cheras, sebaik dibenarkan pihak hospital," katanya ketika dihubungi BH Online sebentar tadi. 
Sandakiah berkata, pihaknya juga sedang menguruskan pengebumian ayahnya yang dijangka dilakukan pagi ini. 
Gandingan Abdul Aziz atau lebih dikenali sebagai Pak Ajis bersama Seniman Negara, Allahyarham Tan Sri P Ramlee dan Allahyarham S Shamsuddin sebagai trio Bujang Lapuk menjadi antara watak ikonik dalam dunia senimatik Melayu sejak era 1950an. - Berita Harian


CHERAS: Suasana hiba menyelubungi kediaman anak bongsu Allahyarham Datuk Aziz Sattar di Bandar Tun Hussein Onn, di sini apabila adik beradiknya yang datang dari Singapura terlampau sedih sehingga terpaksa dipapah. 
Dua adiknya, Zaini dan Umaiyah tiba pada jam 9.40 pagi manakala seorang lagi saudara terdekat mereka, Aminah yang sampai lebih awal dilihat sudah berada di sisi jenazah sambil ditenangkan saudara mara. 
Seniman veteran itu menghembuskan nafas terakhir pada usia 89 tahun akibat penyakit jantung di Hospital KPJ Kajang, kira-kira jam 2 pagi tadi. 
Terdahulu, beliau dimasukkan ke wad sehari sebelumnya selepas mengadu sakit dada namun ketika itu keadaannya tidak membimbangkan. 
Anak perempuannya, Sandakiah memaklumkan jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bandar Tun Hussein Onn selepas Zuhur. -Berita Harian

Tuesday, October 29, 2013

Tragedi Ngeri 2013

Hello korang..

Macam yang cakap kat entry Love You Mr. Arrogant sebelum ni lah, minggu lepas aku balik Kota Bharu, kampung zaimi..

Ada 2 perkara yang terpaling tak best telah terjadi..
Yang best-best aku malas plak nak cerita lagi.. hihi..

Yang pertama,

Masa hari balik ke Kota Bharu tu, anak aku sebenarnya baru je 2 hari lepas cucuk 6 bulan tu..
Makanya, dia macam ada mild fever, dan hidung dia agak tersumbat..
Aku memang kalau hidung baby aku ni tersumbat, aku akan sapu kunyit kat batang hidung dia, lepas tu sembur sterimar dan zaimi akan sedut guna penyedut hingus cap Pigeon tu..

Nak dijadikan cerita, sterimar yang aku bawak balik tu dah semput.. sikit sangat tinggalnya..
So decide nak beli yang baru lah.. pergilah dekat farmasi yang aku lupa dah nama dia, dekat lah dengan rumah mertua aku ni, dekat Taman SBJ tu..

Sekali takde jual. Erkk.. dia pun macam blur bila zaimi sebut sterimar. Bila explain sikit apa kebendanya sterimar tu, baru dorang paham, dan kata sterimar tak ada jual, dorang jual Iliadin. Fungsi sama katanya, tapi bukan jenis spray halus macam sterimar tu, dia jenis titik titik.

Kitorang takmau. Sebab nanti susah nak masukkan dalam lubang hidung adam yang for sure akan mengamuk!

So ke pekan Kota Bharu kita. Pergilah kat Farmasi Kian ke apa tah, yang agak besar kat area banyak backpackers lodge kat tengah-tengah KB tu, pun  jual Iliadin jugak. Arghhh stress.

Risau dah ni, adam dah srot sret srot sret. Before ke KB ni tadi pun ada singgah Manjaku dengan Twins Baby kat area Tesco KB tu, pun tak ada jual.

Last2 aku nampak ada Guardian dekat2 dengan Farmasi Kian tu. Aku suruh zaimi try tanya. Kot kot ada.

Berdebar je masa aku pandang zaimi masuk guardian tu..

jeng jeng jeng!

Aku nampak zaimi duk angkat kotak sterimar tu duk tayang kat aku kat dinding cermin guardian tu.. yea! *omg ayat berterabur*

Jumpa jugak.. mak oi payahnya nak carik.. adakah orang Kota Bharu tak guna sterimar? sebab dekat Senawang ni, kitorang beli sterimar tu dekat farmasi kecik dalam taman ni je.. hew hew hew..

Perkara tak best yang kedua,

Memang super tak best. Sangat.

Ceritanya lepas adam dah sihat sikit, adalah zaimi ajak keluar jauh sikit.. jalan-jalan dengan mak dia sekali.. aku on je.. sebab duduk rumah pun tak ada nak buat apa sangat..

tung tang tung tang pergi jalan semua, masa on the way balik tu tetiba adam macam merengek pulak bila mak mertua (mil) aku dukung.. letih gamaknya.. so masa kereta tengah bergerak mil aku pass la kat aku.. oh masa tu aku duduk depan, sebab saja bagi mil aku yang kelek cucu dia..

tapi walaupun dah duduk dengan aku, budak bertuah tu still tu strecth kan badan dia dan nangis2 semua.. memang last2 aku suruh zaimi berhenti mana-mana untuk aku masukkan dia dalam carseat.. sebab mil aku macam tak biasa nak masukkan.. carseat tu sebelah mil aku je.. takpelah.. maka berhentilah dekat 1 masjid ni..

aku pun dengan yakin dan perasan cunnya, bukak pintu kereta dan keluar.. sekali dengar bunyi 'depop'.

erk.. masa tu hati memang dah luluh dah..

baik punya henset aku menyembah jalan berbatu kat parking masjid tu, facedown.

Aku saja taknak angkat lagi henset aku. Aku settelkan ada dulu.. ikat dia elok2 kat carseat dia.. tutup pintu kereta.. then baru aku angkat henset aku.

Sah.

Pecah.

T__T


Tapi still la kau boleh touch tolak2 screen apa semua.. cuma.. pecah.

Sedih kot. Baru beli 3 bulan lepas.. arhhh!!!

Aku takleh sabar nak tunggu balik Senawang baru nak repair. Sebab macam bahaya pun ye gak, sebab ada kaca-kaca halus kat retak tu. Bila kau letak jari, rasa macam bergaram.



T_T

So esoknya ajak Zaimi pergi Billion Kota Bharu. Aku tau situ ada tempat repair handphone kat Kota Bharu ni. Actually, aku mana tau ada kedai lain kan. Haha. Zaimi pun bukannya duduk KB dah, so dia pun tak berapa tau. Yang aku tau ni pun sebab pernah pergi tanya kat situ masa skrin handphone zaimi pecah tahun lepas.

Nak buat macam mana, tahun ni rezeki aku pulak pecah. T_T

Tanya-tanya.. untuk Galaxy Grand harga skrin tu rm250. Tapi dia kurangkan jadi RM220.

Tanpa pikir panjang, aku setuju terus hahahah!

Dia kata siap dalam 2 jam. Ok sangatlah tu. Lega weh!

Dari nak biar je pecah tu macam tu, adam plak dah lah suka benar menghisap telefon mak ayah dia ni.. pantang leka! Dan dari nak beli telefon baru kan? Nan hado kau duit? Baik guna duit tu nak masuk rumah baru ni..

So, after 2 jam, siap. Yea!

Siap aku kena bebel dengan cina tu.. katanya inilah akibat tak pakai casing. Yelah yelah..
Aritu aku buka casing tu sebab macam rimas.. sekarang aku pasanglah balik..

Tak pasal-pasal melayang duit..huks..


p/s: By the way masa kat Kota Bharulah aku dapat tau kes pegawai AMBank kena tembak dekat kepala tu.. serius ngeri. Memang keji sangat perompak tu. Al-Fatihah untuk Norazita Abu Talib.. takziah untuk keluarga dia.. Kepada Ardi Hamza tu, aku harap sangat dia ditangkap dan dapat balasan setimpal! Kejam!! Dua orang anak yang masih kecil tak pasal-pasal kehilangan kasih seorang emak..

Monday, July 22, 2013

Takziah buat keluarga Nawal Iris Samsudin

Ya Allah.. terkejut sangat bila dengar berita seorang kanak-kanak maut selepas tertinggal dalam kereta selama enam jam.

Serius. Speechless.



Kalau diikutkan, ibu manalah yang tergamak sesaja nak biar anak kepanasan dalam kereta.
Ini adalah takdir Allah.

Kepada yang belum tau mengenai adik Nawal Iris, di sini aku share kan beritanya:

Seorang kanak-kanak perempuan berumur tiga tahun mati akibat lemas setelah ditinggalkan tanpa sengaja oleh ibunya selama lebih lima jam dalam kereta di tempat letak kereta sebuah sekolah di Subang Jaya, di sini semalam.

Nawal Iris Samsudin, yang tertidur di kerusi belakang kereta, ditemui oleh ibunya Nor Zatusy Hazwa Abdul Rahim, 32, dalam keadaan kebiruan sebelum dibawa ke klinik berhampiran dan disahkan meninggal dunia.


Ketua Polis Daerah Subang Jaya ACP Yahaya Ramli berkata kanak-kanak itu ditinggalkan di dalam kereta dengan kesemua tingkap ditutup dan enjin dimatikan sejak pukul 11 pagi sebelum ibunya kembali ke kereta itu pada pukul 5.30 petang.

Ibu kanak-kanak itu yang merupakan seorang guru terlupa mengenai anak bongsunya yang sepatutnya dihantar ke pusat jagaan kanak-kanak sebelum dia ke sekolah, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata sebelum ke sekolah, wanita itu menghantar adiknya ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang.

“Setelah habis tugasan si ibu pergi ke kereta pada 5.30 petang dan terkejut melihat muka Nawal Iris kebiruan, bibirnya pucat serta ada kesan muntah dan najis kanak-kanak itu di dalam kereta berkenaan,” katanya.

Yahaya berkata menyedari keadaan anaknya yang tidak bergerak, wanita berkenaan segera membawa anaknya ke klinik swasta berdekatan di USJ4, Subang Jaya, di sini dan doktor mengesahkan kanak-kanak itu telah meninggal dunia.

Beliau berkata laporan bedah siasat oleh Hospital Serdang yang diperoleh tengah hari ini mengesahkan kanak-kanak itu meninggal dunia kerana ‘heat stroke’. Sementara itu, tinjauan Bernama di Hospital Serdang mendapati suasana pilu menyelubungi bilik mayat apabila lebih 30 ahli keluarga kanak-kanak itu hadir menunggu proses bedah siasat selesai. Ibu kanak-kanak itu yang menangis teresak-esak serta ahli keluarganya enggan ditemu bual wartawan. Polis mengesahkan jenazah kanak-kanak itu dikebumikan selepas solat Asar di Tanah Perkuburan Islam USJ 22, Subang Jaya, di sini, hari ini. – Bernama, 19 Julai, 2013.

Ya Allah, aku bersyukur atas kurniaan Adam Zuhairi kepada aku. Jauhkanlah aku dan keluargaku dari musibah yang tragis dan menyayat hati ni.

p/s: Adam Zuhairi dah banyak akal..asyik nak masukkan tangan dalam mulut je. Bukan satu jari ye, semua jari!!

Adam Zuhairi agugu agugu..

Monday, March 4, 2013

Gambar Anggota Polis Korban Pencerobohan Sulu di Semporna, Sabah

Seperti yang dimuatnaik di Facebook Polis Diraja Malaysia (PDRM).


JASA DAN PENGORBANANMU DIKENANG:

Barisan perwira yang gugur dalam mempertahankan keamanan dan keselamatan negara.

Allahyarham Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya.

Mendiang ASP Michael Padel, 36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.

Allahyarham Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah akan disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan akan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu.

Allahyarham Sarjan Aziz bin Sarikon, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.

Allahyarham L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, 27 tahun berasal dari Klang, Selangor dan bertugas di Batalion 14, PGA Tawau. Beliau yang masih bujang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik. Jenazahnya akan dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Jalan Teluk Kapas, Kampung Rantau Panjang, Klang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Shapadu, Kg Panjang, Klang.

Allahyarham Kpl/S Salam bin Togiran, 42 tahun berasal dari Sandakan, Sabah dan bertugas di IPD Tawau. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Marlinah binti Utan dan 4 orang anak berusia 16, 13, 11 dan 1 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas, Tawau.

Pemergian perwira-perwira negara ini akan dikenang oleh seluruh rakyat Malaysia. Jasamu, baktimu, pengorbananmu akan teguh di sanubari rakan seperjuangan dan menjadi azimat untuk terus berbakti kepada agama, bangsa dan negara.


Takziah kepada keluarga para wira negara ini.
Kehilanganmu dirasai..


Monday, May 23, 2011

Bersediakah Untuk Hidup Dalam Tanah?

Sang Pencuri Hati memetik kata-kata indah;


Rumah yang kecil memadai, kerana kita tidur hanya dalam 1 bilik,
Kereta apa pun tidak mengapa, sampai juga ke destinasi jika di pandu.
Bersederhanalah, wang yang banyak hanya boleh dibawa bersama ke kubur dalam bentuk jariah..


Benar wahai Sang Pencuri Hatiku..
Inilah cara kau terus mencuri hati aku, dengan akal kau.
Dengan cara kau.
Kau tak perlu menjadi romantis seperti Jehan Miskin untuk terus ada dalam hati aku kan?

Apekah yang aku repek kan ni?

Hmm..

Berita tragedi tanah runtuh di rumah anak yatim Hulu Langat itu sedikit sebanyak membuatkan akal aku tersentuh, hati aku terusik..

Mungkin juga kerana juruhebah itu Aznil Hj Nawawi, 
aku menangis ketika memandu ke tempat pencarian rezeki pagi tadi.
Aku kasihan, aku takut!

Semalam Buletin Utama, bersusun jenazah di atur dalam liang lahad,
aku tengok, aku fikir, aku sebak, aku takut.

Ya aku takut bila mengenang suatu ketika nanti,
aku juga akan di letak dalam liang lahad.
Macam tu lah, macam tu beb!

Aku akan dipusingkan mengadap kiblat, muka aku akan ditekap dengan tanah.
Aku dah tak boleh bergerak, aku tak mampu tepis tanah tu.
Kemudian, aku akan ditimbus.
Duduklah aku dalam 'rumah' aku tu sorang-sorang, sampai kiamat.
Hanya ada 1 fesyen pakaian.
Tiada henfon, tiada laptop, tiada mak abah, tiada..
Semua tak ada.
Hanya ada aku dan encik-encik pengurai.
Mungkinkah aku akan disiksa dalam kubur?
Mungkin.. Jika masa aku sampai jika aku tak sempat bertaubat?
Astarghfirullah..

:((


Bersediakah aku untuk kaku didalam tanah begitu?

Hidup ini, sempatkah aku nak lihat aku yang berkedut-kedut dalam cermin?
Sempatkah aku rasa penatnya berjalan terbongkok-bongkok sebagai Warga Emas?
Ke masa muda dah Shut Down?

Jika diberi pilihan, haruslah aku nak pergi dalam keadaan sempurna jasad dan amal aku..
Ya Allah.. 

Hmmm..

*Al-Fatihah untuk semua mangsa tragedi tanah runtuh itu..*

Friday, February 11, 2011

Suami Sepak Isteri Mengandung Hingga Keguguran.

OK ini namanya sangat kurang ajar.
Dahlah kurang ajar, bangang pulak tu.

Pasangan muda ni, suami (23) dan isteri (22) dah pun ada dua anak, dan sekarang ni si isteri mengandung lagi sorang. Bergaduh suami isteri, membuatkan si suami menampar-nampar si isteri, dan menghadiahkan sebuah penerajang dekat perut isteri yang tengah mengandungkan darah daging si suami.



Akibat penerajang itu, kandungan yang berusia 3 bulan itu tak dapat diselamatkan.
Si isteri buat report polis, dan kalau sabit kesalahan, si suami tu boleh dipenjarakan 20 tahun beserta denda.

Kejam OK, sepak perempuan.
Jom sepak lelaki ni ramai-ramai nak baru dia tahu macam mana rasa kena penyepak..

Berita DI SINI.

ps: aku masa umur 22 dulu duk berjimba-jimba lagi..bilalah aku nak matang..huhu

Wednesday, December 15, 2010

Budak 4 Tahun Teman Mayat Ibu 2 Hari: Tapi Utusan Malaysia..

Kesian sungguh dengan nasib kanak-kanak berusia 4 tahun di Sibu ni..
Ibunya dipercayai dah meninggal dua hari, dah berulat dah pun..
Tapi mungkin sebab dia kecil lagi, dia tak mampu untuk pergi meminta bantuan..

Apa yang dia mampu adalah hanya duduk je menahan lapar menemani mayat ibunya itu..

Memang perasaan simpati mula terbit dalam diri aku masa aku membaca berita ini tadi..
Baris demi baris..

Tup tup, habis je aku baca berita ni tadi, aku tergelak.

Eh kenapa aku tergelak?
Adakah aku mengejek nasib budak kecik itu?
Oh tidak..aku tak lah sekejam itu..
Aku kesian kat budak tu, tak kan aku nak gelakkan dia..

Apa yang buat aku tergelak adalah Utusan Malaysia ada menyelitkan satu perkataan yang agak unik disitu.
Yakni di berita itu.


Kenapa ada perkataan habis disitu?
Kenapa?
Kenapa???
Kenapa????

Sumber artikel adalah di sini.
Harapnya perkataan habis itu di remove lah ye :)

ps: takziah kepada keluarga mangsa, Magdeline Cadon..

Wednesday, November 24, 2010

Meninggal Dunia 15 minit sebelum Peperiksaan SPM mula

Takziah untuk arwah Hazizul, yang meninggal dunia 15 minit sebelum peperiksaan SPM bermula.


Arwah dikatakan memang mengalami komplikasi jantung sejak dilahirkan..

Sumber gambar dan berita penuh adalah dari Harian Metro.

ps: sedih pulak terbaca berita ni tadi :(

Wednesday, August 25, 2010

Lagi Pelajar Maut Jatuh dari Tingkat 4 Kolej Pendeta Za'ba

OK berita ni sangat mengejutkan..
Bagi aku lah..


Aku copy paste dari Harian Metro, korang baca ye..


KAJANG: Seorang mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ditemui mati selepas terjatuh dari tingkat empat bangunan asrama Kolej Pendeta Za'ba di kampus itu di Bangi, semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 8 pagi itu, mangsa, San Zhong Jai, 21, ditemui mati di tingkat bawah bangunan terbabit oleh rakannya sebelum dimaklumkan kepada pihak pengurusan universiti dan polis.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Shakaruddin Che Mood berkata, pihaknya masih menjalankan siasatan bagi mengetahui punca kejadian sebenar.


“Siasatan awal mendapati mangsa terjatuh dari tingkat empat bangunan itu tanpa disedari sesiapa. Tidak dapat dipastikan sama ada mangsa bunuh diri atau sebaliknya.


“Bagaimanapun siasatan masih dijalankan dari pelbagai sudut dan kami menunggu laporan bedah siasat,” katanya. Menurutnya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Serdang untuk dibedah siasat.


Err..  kenapa terjadi lagi?
AKu pernah menginap dekat asrama tu selama 1 semester..
Memang struktur bangunan dia agak tinggi, kalau naik tangga memang tercungap-cungap..
Dahlah berbukit2..

Tapi bukan bermaksud sesuai untuk bunuh diri kot?
Masalahnya, bunuh diri ke ye?

Ish takut lah pulak.. Sebab perkara ni dah dua kali terjadi..

ps: dimanakah salahnya?

Thursday, June 3, 2010

Murid Maut Makan Gam?

Hello Semua..

Wah, terkejut aku baca Metro harini.. Seorang murid sekolah di Alor Setar maut setelah memakan gam!
Kawan dia nak gurau-gurau dengan dia, kawan dia kata gam tu jeli, lepas kawan dia bagi je, terus dia makan..



Namun, dia dipercayai mati bukan sebab gam tu. 


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Abd Ghafar Rajab ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu, namun memberitahu laporan bedah siasat mendapati mangsa meninggal dunia selepas mengalami pendarahan dalam selaput otak.
“Mangsa turut menghidap asma dan hasil laporan bedah siasat mendapati mangsa meninggal dunia akibat pendarahan dalam selaput otak. Punca kematian mangsa tiada kena mengena dengan gam gel berkenaan,” katanya. Katanya, penyakit itu mungkin sudah lama dihidapi mangsa dan hanya menunggu masa untuk menyebabkan kematiannya-Harian Metro.

Kiranya, gam tu macam penyebab kematian dia ajelah.. Mesti kawan dia  trauma kan? Walaupun orang tak kata dia yang bunuh kawan dia, tapi seolah-olah dia penyebab..

Aku ingat lagi masa aku kecik2 dulu, mak aku selalu pesan, jangan bergurau lebih2, nanti nangis..
Itulah, benda dah nak jadi nak buat macam mana, tapi nasihatkanlah adik-adik/anak-anak supaya jangan buat perkara yang bukan-bukan kat kawan-kawan..

ps: teringat pulak, dulu ada kes budak mulut jadi bengkak sebab kawan dia letak air kencing dalam botol air dia..

Friday, May 7, 2010

Kurang Tidur: Boleh Mati Awal




Aku terbaca 1 artikel kat Metro harini, 
yang bagi aku walaupun artikel tu pendek, tapi boleh wat aku terfikir..huhu

Satu kajian dibuat di London, bahawa, jika seseorang tu kurang tidur,
boleh membawa kepada pendek umur..

Ketua penyelidik di Universiti Warwick, Francesco Cappuccio, berkata seseorang yang tidur sedikit akan mengalami diabetes, kegemukan, tekanan melampau dan kadar kolesterol berlebihan.

Dalam kajian yang sama, mereka kata jika tidur berlebihan, seperti lebih dari 9 jam sehari pun, boleh membawa kepada mati awal..

Huhuhu..aku kadang-kadang terlebih tidur..haha!
Tapi, kajian ni macam tak berapa nak tepat aje lah, atau mungkin aku yang tak berapa faham mati awal tu, dia maksudkan umur berapa tahun.. sebab, mak kepada abah aku, masa dia muda-muda dulu, dia orang susah.. dia buat macam-macam kerja untuk sara anak dia 7 orang lepas suami dia meninggal masa dia muda lagi.. jadi mengikut penceritaan abah aku, dan dia sendiri, dia kata dia selalu tidur lewat, dalam pukul 11 baru tidur.. pastu, pukul 4 pagi dah bangun pulak nak buat kuih nak jual..

Lepas siap kuih, pergi hantar anak-anak ke sekolah pulak, naik basikal.. berulang alik banyak kali.. lepas tu, sambung jual kuih, lepas habis kuih, pergi amek upah kat rumah orang plak, samada basuh pinggan ke, kopek udang ke..macam-macam..

Tengahari, dia ulang alik lagi jemput anak-anak.. Petang sikit, buat kuih untuk jual petang pulak..sampai la ke senja, masa tu rehat sikit.. malam pulak, masak untuk anak-anak dan siapkan upah menjahit pulak.. Pukul 11 baru tidur.. Macam tu lah hari-hari, kalau cuti sekolah, aktiviti dia tukar sikit, dari ulang alik hantar anak tu, jadi amek upah basuh pinggan dan periuk rumah orang kawen pulak..

Tapi tak mati awal pun dia, sekarang ada lagi, umur dah 78..hehe..

ps: ajal maut di tangan Allah.. jagalah pemakanan untuk lebih sihat, dan amalkan gaya hidup sihat!~

Sunday, April 18, 2010

Kemalangan Maut Achik Spin




Sekali lagi aku terkejut hari ini.. 
Achik, vokalis kumpulan Spin yang popular sekitar tahun 90-an dan awal 2000,
telah pulang mengadap Pencipta pada petang ini [17/4/2010]..

Menurut laporan yang aku tengok di Berita Awani Channel 501 Astro,
Achik dikatakan terlibat dalam nahas ngeri di Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS)..
Beliau maut di tempat kejadian..

Hmm..muda lagi.. baru berusia 28 tahun..
LEKAS tu pulak memang kawasan yang sangat lengang sebenarnya..
Video insiden kemalangan Achik Spin itu juga telah dirakam oleh seseorang yang kebetulan lalu disitu..
Nampak la kereta terbakar dekat papan tanda..
Gambar2 pula boleh dilihat disini..
Sumber link semua dari rakan2 Twitter..

Semoga Arwah Achik tenang disana..
Al-Fatihah..

ps: berhati-hatilah di jalanraya~

Friday, April 2, 2010

Din Beramboi Meninggal Dunia

Selamat Jalan Abang Din..




Berita ni memang mengejutkan..
Sudah tiada lagi Din Beramboi..

Macam tak percaya..
Berehatlah dengan tenang..
Kami akan merinduimu..

Al-Fatihah..

=(

Friday, March 5, 2010

Seni Menggunakan Lalat

Hari tu, kawan kepada kawan aku telah ditag oleh kawan dia di Facebook. 

Dan gambar yang ditag tu bagi aku cool gile ah! Cara-cara menghasilkan gambar-gambar ini adalah,
bunuh beberapa ekor lalat dan keringkan.
Lepas tu, ambil kertas dan pensel, dan luaskan kreativiti korang!

Bagi aku la, kalau ada yang rasa tak sependapat dengan aku, tak yah la nak saman aku pulak..

Ada 9 gambar semuanya, aku sent mesej kat orang yang mengetag itu, nak mintak izin nak share kat blog, dia kata OK je, sebab dia kata bukan dia yang lukis, dia dapat Email.. Aku ingat dia yang lukis mula-mula..
Tapi tak kisah la siapa yang lukis, dah aku suka, jadi aku nak letak kat blog AKU.. =)

Yang pertama:
-lalat lumba lari-


Yang ke-2:
-lalat naik kuda-


Yang ke-3:
-lalat kencing merata-


yang ke-4:
-lalat sunbath-


yang ke-5:
-lalat beratur tak tahan nak guna toilet-


Yang ke-6:
-lalat main-main-


yang ke-7:
-lalat terlebih tinggi & lalat normal-


Yang ke-8:
-bapak lalat dukung anak lalat-


yang ke-9:
-lalat tunggu turn dive-



ps: aku tidak membunuh lalat dalam menyiapkan entry ni.

Monday, December 7, 2009

Halo halo halo!

Ermm.. saje nyanyi lagu Beyonce sket..hahahaha!

Sekarang, wat mase ini, aku leh tersenyum!


sebab thesis aku dah leh submit esok..
yea!



tp esok jugak Zaimi akan balik ke KB..

:((

jadi aku mcm takde mood sket nak hapdet..
nasib la dah ade video kol kan..
windu2 leh gak nmpak muka..

neway, cayang aku ni dah brubah url blog beliau..
sila lah kunjunginya disini!
kunjung je, jangan ngorat lak..ahaks!

ps: Al-Fatihah kepada mangsa2 yang dihimpap kereta di KB Mall..
ps+: bangangnye dak2 yang ambil kesempatan mencurik mase insiden KBMall tu..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me