Pages

Search This Blog

Showing posts with label pasar malam. Show all posts
Showing posts with label pasar malam. Show all posts

Saturday, November 23, 2013

10 Khasiat Kelapa Kepada Manusia


1. Kelapa Mempunyai Heat Point Yang TinggiAnda boleh menggunakan minyak kelapa untuk memasak, menggoreng, dan membakar pada suhu yang tinggi . Minyak tidak teroksida dan memecahkan sehingga 450 darjah Fahrenheit atau 252 darjah Celsius. Gantikan minyak sayur-sayuran anda dengan minyak kelapa hari ini. Ia boleh digunakan sebagai pengganti yang sama dalam semua resipi anda.


2. Kelapa Sebagai PelembapSelamat tinggal kulit tidak stabil dan kering. Minyak kelapa boleh digunakan di seluruh badan dan muka. Ianya hebat sebagai pelembap semula jadi yang tidak akan menyebabkan kulit anda menjadi berminyak. Ia meningkatkan pengeluaran kolagen dalam sel-sel anda dan akan menghilangkan kedutan!

3. Boleh Mebantu Metabolisme dan Penurunan Berat BadanMinyak kelapa adalah asid lemak rantaian sederhana (MCFA), juga dikenali sebagai trigliserida rantaian sederhana (MCT ). Ia adalah lemak yang sihat tanpa sebarang lemak trans. Zarah asid lemak segera pergi ke hati, meningkatkan tenaga dan metabolisme. Ini kemudiannya menghasilkan penurunan berat badan. Mula mengambil beberapa sudu sehari untuk mendapatkan tubuh anda kembali dalam bentuk yang menawan.

4. Ubat GigiOleh kerana ciri-ciri antibakteria dan anti- kulat pada minyak kelapa, anda boleh dengan mudah campurkan minyak kelapa dengan baking soda dan berus pada gigi anda. Simpan di dalam bekas di tempat yang sejuk, minyak kelapa  akan bertukar kepada cecair di atas 74 darjah Fahrenheit dan 23 darjah Celsius.

5. Perapi RambutJika anda boleh mengambil dan menggunakannya sebagai pelembap badan , ia mesti membantu rambut anda juga. Anda boleh sapu pada rambut anda dan dalam  15 minit, boleh mendapatkan kesan pelembab untuk mempunyai rambut yang sihat dan berkilat. Syampu , bilas , dan gayakan selepas menggunakan minyak kelapa itu.

6. Mempercepat Proses Penyembuhan Luka dan Selaran MatahariKerana ia adalah pelembap semula jadi , minyak kelapa, bersama-sama dengan satu atau dua titis minyak lavender, boleh sembuhkan sub burn kulit anda. Gunakan setiap hari pada kulit anda, dan ia akan sembuh dalam masa yang amat singkat . Minyak kelapa juga menggalakkan pengeluaran kolagen dan membaiki sel-sel kulit.

7. Meningkatkan Pengeluaran Susu IbuJika anda seorang ibu yang menyusukan bayi anda , anda tahu bahawa bekalan susu anda adalah penting untuk perkembangan bayi anda. Pengambilan minyak kelapa dapat meningkatkan bekalan susu anda, kerana lemak yang sihat adalah satu komponen penting kepada pengeluaran hormon, yang boleh meningkatkan pengeluaran susu.

8. Deodoran SemulajadiSapukan minyak kelapa untuk kulit ketiak anda, untuk menghapuskan bau. Asid laurik dalam minyak kelapa boleh membunuh bau yang menyebabkan bakteria.

9. Ambil Dalam Kopi

Gantikan krim dalam kopi anda dengan minyak kelapa. Ia menambah  sedikit
slight nutty taste yang kaya dan sedap. Penambahan pengambilan minyak kelapa untuk meningkatkan pengambilan vitamin dan nutrien dalam badan anda, kerana lemak penting yang sihat adalah satu keperluan.

10. Scrub Badan (Lulur)

Membuang sel kulit mati anda dengan menggunakan scrub badan ini mudah. Campurkan bersama-sama  minyak kelapa dan gula. Gunakan dalam tab mandi atau semasa mandi shower untuk kulit lembut.Seperti yang anda lihat , minyak kelapa boleh digunakan dalam pelbagai cara, dan manfaat minyak kelapa meluas di seluruh spektrum. Beli sebalang minyak kelapa hari ini di kedai runcit berhampiran! 
p/s: macam pelik je ayat, macam copy je.. hahahaha.. aah memang copy, saja nak share sebab bermanfaat sungguh minyak kelapa ni. Cuma malas nak susun ayat cantik-cantik.. korang paham je kan? haha

Friday, March 12, 2010

Game Pasar Malam Tycoon & Mamak Dashed

Salam semua =)

Negara kita Malaysia ni kan, penuh dengan ragam,
sampai ada 1 task dalam Raja Lawak tu, bertajuk Typical Malaysia.

Sabtu lepas masa aku pergi pasar malam,
aku terpikir sesuatu, aku pernah main PC Game dari luar negara yang jenis Tycoon2 ni,
macam Zoo Tycoon, Mall Tycoon, Rollercoaster Tycoon..

Alangkah bestnya, kalau graduan-graduan bidang berkaitan penghasilan game-game ni semua,
menyelitkan unsur Malaysia dalam game2 ni kan?

Contohnya, macam Pasar Malam Tycoon..
Kita control pasar malam tu, bermula dengan level rendah, kita hanya ada 1-2 gerai je,
yang jual pun yang murah2 je macam sayur2 ngan air je..
Makin naik level, kita boleh upgrade pasar malam kita tu,
objektif dia untuk dapat keuntungan..


Kesukaran game tu pulak bergantung pada kawasan yang kita pilih,
kalau kawasan bandar, lain lah cabaran dia dengan pasar malam di kawasan kampung..
kita gak kena uruskan mengenai kebersihan, masalah pengemis dan sebagainya..

Wah best2..hehe..

Pastu aku jugak gemar betul la main game yang ala2 dashed2 ni..
Macam Diner Dashed, Cake Mania, Coffee Shop..
Game yang berunsurkan kedai.. Makin lama makin banyak benda dia jual, pelanggan pun makin ramai, 
sampai tak menang tangan lah si penjual..

Apa kata Mamak Dashed pulak diwujudkan?
Bermula dengan kedai mamak yang kecil..
Mula2 kedai tu jual teh tarik  ngan roti kosong je..
Makin level naik, makin banyak menu dia jual..
Pastu customer lak akan mintak side order..
Contohnya mula2 roti tu kuah kari dal aje, 
Bila naik level, leh plak dia mintak dal campur sambal ke..
Mintak roti sardin ke, roti tissue ke..


Sampailah kedai mamak tu jual Nasi Kandar ke, Briyani ke..
Pastu makin naik level, lame2 ade TomYam corner plak kat kedai mamak tu..
Customer lak ada macam2 jenis..ada pakcik2 tua yang bayar kurang tapi lepak lame,
ade student, ade couple, ade bisnesman.. 

hehe..
kalaulah ada game ni diwujudkan, mesti aku beli punyalah..
selain 2 situasi ni, banyak lagi game yang boleh diwujudkan jugak..

hm..pe aku merepek petang2 ni..


ps: semacam serik dgn blog, tu yg tutup jap aritu.


Thursday, May 28, 2009

Biru nasik itu..

Beli kat pasar malam seksyen 16 ari selase aritu...
hmmm....
sedap weh....

nak lagi...
nak lagi......

asik entry sal makan je?
haha!

aku tak tau nak crite sal ape..
aku tak gi mane2 pun, tak buat ape2 pun..

nanti la aku update sal benda lain yer...

otak pun dalam pringkat malas bpikir..
hehehe~



Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.