Search This Blog

Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

Tuesday, February 24, 2015

Cara kurangkan loya masa mengandung










Adoi pening la sehari dua ni..
Kepala rasa berpusing-pusing..

Rasa macam nak update blog, tapi pening ni tak tertahan..
Haha..

Tadi terjumpa artikel ni, macam bermanfaat kalau nak kongsi sama-sama
Meh aku rumuskan ;)


+++ Makan cracker ke, kerepek ke sebaik saja bangun dari tidur. Ianya dapat membantu untuk menyerap asid perut, dan mengawal gula dalam darah jadi terlalu rendah.

Image result for kerepek

+++ Makan makanan ringan *yea more reason to makan kerepek ubi pedas!* setiap 2 jam.. jadi boleh kurangkan penghasilan asid perut, dan kurangkan loya.





+++Makan sedikit snek sebelum tidur.

Image result for snack




+++Kerapkan makan makanan yang boleh kurangkan mual dan muntah seperti avocado, keju, susu, yogurt, dan lain-lain yang anda tahu.

Image result for fresh milk


+++Makan makanan berhalia untuk melegakan perut. Boleh juga hidu dan minum jus lemon.





Image result for halia


+++Dan of course, asam boleh kurangkan loya.

Image result for asam boi

+++Elakkan makanan berminyak, kafein macam kopi ke, nescafe ke.. dan juga elakkan makanan manis-manis.

+++ Banyakkan minum air, 10 gelas sehari contohnya. Lepas tu sama-samalah kita asyik terken****. hehe



+++ Tapi jangan minum banyak air masa makan, kiranya jangan akan berselang air.

+++ Makan vitamin yang sesuai untuk ibu mengandung.. vitamin pranatal katanya.

Image result for prenatal vitamins

+++ Pakai pakaian yang selesa dan tak panas, serta kurangkan bersesak-sesak bersama orang ramai.

Image result for cotton maternity dress


+++ Kenal pasti bau yang boleh buat anda muntah, dan silalah elak-elak diri dari bau tu.

+++ Tarik nafas yang panjang bila rasa nak termuntah.

Image result for inhale


+++ Bila tak tahan sangat, tidur.

Image result for sleep pregnant


+++ Kalau tak tahan, semua dah try tak jadi, jumpalah doktor anda.

Image result for pregnant meet doctor

Ok, sumber maklumat dari sini.

Semoga bermanfaat :)

Sunday, June 29, 2014

Tips Menyusukan Bayi Pada Bulan Ramadhan

Dah masuk bulan puasa..
Teringat pulak, puasa tahun lepas, adam masih menyusu badan..
Nak jadikan cerita, dengan ilmu yang kurang di dada, susu aku drop.
Drop se drop drop nya.

:(

Jadi, rugilah aku disitu..



Aku tak nak ibu-ibu yang lain mengalami pengalaman sama macam aku..
Tahniah pada ibu-ibu sekalian yang ada effort untuk search pasal perkara ni, dan memandangkan korang dah end up sampai ke blog aku ni, aku nak share tips untuk kekal cergas, dan tiada drop susu sepanjang bulan puasa, insyaallah..

1. Minum Air Mencukupi
Anda perlu minum air yang mencukupi ketika sahur dan berbuka bagi mengelakkan dehidrasi yang bakal menjejaskan penghasilan susu. Seelok-eloknya minum dua liter atau bersamaan dengan lapan gelas air sehari.
2. Jangan Abai Sahur
Usah sesekali meninggalkan waktu bersahur. Namun, anda digalakkan untuk melambatkan makan sahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Dalam pada itu, anda perlu kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.
3. Makan Kurma Ketika Berbuka
Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangnya tiga biji.
Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.
4. Banyakkan Buah Dan Sayur
Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.
5. Ambil Lebih Lemak Sihat
Jumlah lemak di dalam susu ibu berkurangan apabila anda berpuasa. Untuk itu, anda perlu mengambil makanan yang mengandungi lemak sihat mencukupi. Ini dapat dilakukan dengan mengambil susu dan produk tenusu seperti keju, susu dan sebagainya.
6. Amalkan Madu
Anda sangat digalakkan untuk memakan madu setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh.
7. Elakkan Minuman Bikarbonat
Anda sememangnya digalakkan untuk minum banyak air ketika berpuasa tetapi hindari pengambilan minuman yang mengandungi banyak gula seperti air bikarbonat. Sama juga halnya dengan minuman berkafein. Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

Sumber SINI

Dan aku juga nak share link dua blog yang boleh membantu menaikkan semangat korang semua:

1) Ummi
2) Nurul Dhia
3) Adelita

Selamat berpuasa sambil menyusukan si comel anda :)


Thursday, June 19, 2014

10 Tips menghadapi Viva Thesis

Mungkin bermanfaat.
Oh ye, artikel asal dalam bahasa inggeris, aku translate guna google sebab aku malas.
Artikel asal disini.



1) Bertenang dan bernafas.
Merisaukan diri hanya akan memburukkan lagi keadaan, dengan mengganggu anda tidur dan membuat anda sakit. Mencari jalan untuk berehat, sama ada yoga, berjalan, meditasi atau permainan video; mencari sesuatu untuk membantu anda kekal tenang.

2) Adakan sesuatu yang menyeronokkan.
Jangan menghabiskan masa anda menyemak semula saja. Anda masih perlu untuk berseronok, atau anda akan memakan diri anda sebelum peperiksaan. Anda mahu menjadi segar pada hari itu, jadi keluar dan berseronok (mungkin dengan yang kawan-kawan anda diabaikan dalam bulan-bulan / tahun terakhir ini).

3) Percaya pada diri sendiri.
Anda telah menghabiskan beberapa tahun kebelakangan ini membaca , menulis  dan melakukan projek anda. Anda adalah pakar; anda tahu projek anda, ingatlah.

4) Pergi dengan sikap yang baik.
Jangan melihat pemeriksa sebagai orang jahat yang membuat anda menderita. Mereka mahu anda untuk lulus. Walau bagaimanapun, jika anda pergi dalam berfikir bahawa mereka mahu anda gagal, anda tidak hanya akan menjadi lebih takut, anda akan juga menjadi lebih defensif, yang tidak baik. Sebaliknya cuba berfikir pemeriksa anda sebagai orang-orang yang benar-benar berminat dalam apa yang anda lakukan dan memahami semua masalah dan kesulitan yang berkaitan dengan penyelidikan.

5) Lihat rapi.
Kerja makmal mungkin mempunyai pakaian anda sedikit lebih buruk, tetapi anda perlu cuba untuk membuat usaha yang betul untuk berpakaian pintar pada hari viva anda. Pertama, mencari yang baik akan membantu naikkan harga diri anda, membuat anda berasa lebih yakin. Kedua, ia menunjukkan pada jawatankuasa memeriksa bahawa anda serius mengenai projek anda dan viva.

6) Baca tesis anda.
Walaupun anda telah menghabiskan beberapa tahun kebelakangan ini melakukan penyelidikan  lama menulisnya, anda ingin memastikan ia segar dalam fikiran anda. Ini adalah benar jika anda mempunyai jurang yang panjang antara menyerahkan tesis anda dan peperiksaan. Anda tidak perlu membacanya sekali sehari setiap hari sehingga viva anda, pastikan anda baca beberapa kali sebelum viva.

7) Tahu peraturan.
Tiap-tiap institusi adalah berbeza; bagi sesetengah anda mempunyai hanya dua orang pemeriksa, yang lain anda juga mempunyai Convenor. Dalam beberapa institusi anda mungkin perlu menyediakan satu ceramah untuk mengemukakan kepada viva (ini adalah kes bagi saya, dan saya dapati ia persediaan yang baik untuk peperiksaan). Anda perlu pastikan anda tahu apa yang institusi anda tidak untuk memastikan anda bersedia. Satu perkara penting untuk mengetahui adalah jika anda dibenarkan untuk membawa satu salinan tesis anda ke dalam peperiksaan, dan jika ya, sama ada anda boleh menganotasinya.

8) Buat satu senarai pembetulan anda sendiri.
Melainkan jika anda adalah sempurna, atau mempunyai tesis anda secara profesional bukti membaca, tesis anda mungkin mengandungi banyak kesilapan. Selepas membacanya lebih banyak kali anda sering melihat apa yang anda berfikir hendaklah ditulis, dan bukan apa yang sebenarnya ditulis. Sebelum viva anda, melihat yang lain atas tesis anda (sebaik-baiknya selepas sedikit masa dari itu, jadi anda lebih segar). Cari semua kesilapan, catatkannya dan membawa mereka masuk ke peperiksaan anda. Pemeriksa akan kagum yang anda telah lakukan, dan anda akan kurang berperingkat-peringkat oleh kesilapan mereka menyerlahkan. Plus, anda boleh menyelamatkan diri anda masa dan betul mereka sebelum viva, bermakna masa yang kurang dibelanjakan untuk pembetulan selepas itu.

9) Buat rancangan untuk meraikan.
Atau mendapatkan rakan untuk menganjurkan sesuatu jika anda terlalu sibuk. Saya begitu takut gagal saya tidak mahu untuk menganjurkan apa-apa. Saya begitu gembira untuk mempunyai malam keluar dianjurkan oleh rakan-rakan saya, terutama selepas begitu banyak malam Sabtu melakukan kerja makmal atau menulis .

10) Cuba untuk menikmatinya.
Saya tahu ia mungkin kelihatan tidak masuk akal, tetapi ini adalah masa yang semua peluh darah dan air mata telah membawa kepada pengakhiran. Nikmati masa anda dalam viva. Saya terkejut apabila mendapati yang sangat saya sukai viva saya; Saya akhirnya dapat untuk keluarkan semuanya dari dada saya. Saya mendapat peluang untuk membincangkan pemikiran dan teori-teori saya dengan orang-orang yang berminat dan memberikan saya perspektif dan idea-idea baru.

Monday, May 12, 2014

Cara Nak Lebatkan Rambut Bayi

Lama kan tak share share petua ni?
huhu..

Sajalah nak kongsi cara lebatkan rambut bayi ni, sebab anak aku pun jenis rambut halus dan nipis, siap dari jauh nampak macam botak..huhu..

Kalau aku, aku sapu VCO je kat kepala dia, lepas dah lap kering-kering lepas mandi tu.
Agak-agak je letak, jangan banyak sangat sampai lencun lak..hee

Lepas tu biarlah dia kering sendiri..

Alhamdulillah, lepas tu rambut Adam boleh tahan lebatnya.

Kalau mak aku pulak, antara cara nak anak rambut lebat, masa mengandung, banyakkan makan kacang, tak kisahlah kacang ngan yin ke, kacang hazel ke.. insyaallah anak rambut lebat dan hitam..
aku dulu masa pregnant tak makan kacang, sebab aku kureng sikit kacang-kacang ni.. hehe..

Dan satu lagi petua aku terbaca kat Facebook tadi:

Ambil seranting daun asin, seranting daun delima dan enam helai daun melur. Kesemua daun digiling. Kemudian, campurkan dengan bedak sejuk dan air. Sapukan pada kepala bayi. -SUMBER

daun asin tu, nama lainnya daun cekur manis kalau tak silap aku.

Hasil sapu VCO kat adam, inilah hasilnya..



Lebat tak?

Saturday, November 23, 2013

10 Khasiat Kelapa Kepada Manusia


1. Kelapa Mempunyai Heat Point Yang TinggiAnda boleh menggunakan minyak kelapa untuk memasak, menggoreng, dan membakar pada suhu yang tinggi . Minyak tidak teroksida dan memecahkan sehingga 450 darjah Fahrenheit atau 252 darjah Celsius. Gantikan minyak sayur-sayuran anda dengan minyak kelapa hari ini. Ia boleh digunakan sebagai pengganti yang sama dalam semua resipi anda.


2. Kelapa Sebagai PelembapSelamat tinggal kulit tidak stabil dan kering. Minyak kelapa boleh digunakan di seluruh badan dan muka. Ianya hebat sebagai pelembap semula jadi yang tidak akan menyebabkan kulit anda menjadi berminyak. Ia meningkatkan pengeluaran kolagen dalam sel-sel anda dan akan menghilangkan kedutan!

3. Boleh Mebantu Metabolisme dan Penurunan Berat BadanMinyak kelapa adalah asid lemak rantaian sederhana (MCFA), juga dikenali sebagai trigliserida rantaian sederhana (MCT ). Ia adalah lemak yang sihat tanpa sebarang lemak trans. Zarah asid lemak segera pergi ke hati, meningkatkan tenaga dan metabolisme. Ini kemudiannya menghasilkan penurunan berat badan. Mula mengambil beberapa sudu sehari untuk mendapatkan tubuh anda kembali dalam bentuk yang menawan.

4. Ubat GigiOleh kerana ciri-ciri antibakteria dan anti- kulat pada minyak kelapa, anda boleh dengan mudah campurkan minyak kelapa dengan baking soda dan berus pada gigi anda. Simpan di dalam bekas di tempat yang sejuk, minyak kelapa  akan bertukar kepada cecair di atas 74 darjah Fahrenheit dan 23 darjah Celsius.

5. Perapi RambutJika anda boleh mengambil dan menggunakannya sebagai pelembap badan , ia mesti membantu rambut anda juga. Anda boleh sapu pada rambut anda dan dalam  15 minit, boleh mendapatkan kesan pelembab untuk mempunyai rambut yang sihat dan berkilat. Syampu , bilas , dan gayakan selepas menggunakan minyak kelapa itu.

6. Mempercepat Proses Penyembuhan Luka dan Selaran MatahariKerana ia adalah pelembap semula jadi , minyak kelapa, bersama-sama dengan satu atau dua titis minyak lavender, boleh sembuhkan sub burn kulit anda. Gunakan setiap hari pada kulit anda, dan ia akan sembuh dalam masa yang amat singkat . Minyak kelapa juga menggalakkan pengeluaran kolagen dan membaiki sel-sel kulit.

7. Meningkatkan Pengeluaran Susu IbuJika anda seorang ibu yang menyusukan bayi anda , anda tahu bahawa bekalan susu anda adalah penting untuk perkembangan bayi anda. Pengambilan minyak kelapa dapat meningkatkan bekalan susu anda, kerana lemak yang sihat adalah satu komponen penting kepada pengeluaran hormon, yang boleh meningkatkan pengeluaran susu.

8. Deodoran SemulajadiSapukan minyak kelapa untuk kulit ketiak anda, untuk menghapuskan bau. Asid laurik dalam minyak kelapa boleh membunuh bau yang menyebabkan bakteria.

9. Ambil Dalam Kopi

Gantikan krim dalam kopi anda dengan minyak kelapa. Ia menambah  sedikit
slight nutty taste yang kaya dan sedap. Penambahan pengambilan minyak kelapa untuk meningkatkan pengambilan vitamin dan nutrien dalam badan anda, kerana lemak penting yang sihat adalah satu keperluan.

10. Scrub Badan (Lulur)

Membuang sel kulit mati anda dengan menggunakan scrub badan ini mudah. Campurkan bersama-sama  minyak kelapa dan gula. Gunakan dalam tab mandi atau semasa mandi shower untuk kulit lembut.Seperti yang anda lihat , minyak kelapa boleh digunakan dalam pelbagai cara, dan manfaat minyak kelapa meluas di seluruh spektrum. Beli sebalang minyak kelapa hari ini di kedai runcit berhampiran! 
p/s: macam pelik je ayat, macam copy je.. hahahaha.. aah memang copy, saja nak share sebab bermanfaat sungguh minyak kelapa ni. Cuma malas nak susun ayat cantik-cantik.. korang paham je kan? haha

Saturday, November 16, 2013

Perkara Yang Boleh & Tak Boleh Buat Dengan Bayi Anda!

Buh gambar anak aku jadi gambar hiasan boleh? hahahah


Aku terjumpa benda ni kat 9gag.. hahah!
Lawak!

Tapi, aku jua adalah tergolong dalam mereka-mereka yang fail dalam stimulation untuk anak kecik..kuikuikui

Aku suka bagi adam tengok TV :P

Enjoy your weekend everybody!


Saturday, September 14, 2013

Bila Bayi Mula Mengenal Bahasa?

Adam sekarang memang rancak berbunyi 'aoo' 'agoouu' 'beh' 'errr' dan macam-macam lagilah!

Seronok je tengok anak happy berborak-borak macam tu tau..hehe..


Mungkin ada yang tertanya-tanya, adakah bila kita berkomunikasi dengan anak kecil kita tu, dia faham apa yang kita cakap tu? Sebab seolah-olah kadang-kadang tu dia macam senyum2 bila kita kata dia comel semua tu kan..hehe

Dan ada sumber yang aku baca ni, artikel tu ada menyebut yang bayi ni sebenarnya dah mula mempelajari dan mengecam bahasa yang parents dia tuturkan sejak dari dia dalam rahim emak dia lagi.. dan apabila dia lahir nanti, dia akan mula mengenal perkataan demi perkataan.

Meh aku kongsikan artikel tu kat sini:

Bagi kebanyakan ibu-ibu mengandung yang bermain muzik atau bercakap dengan anak dalam kandungan mereka, tendangan anak dalam perut mungkin menjadi satu-satunya pengesahan bahawa kanak-kanak mendengar itu semua. Tetapi menurut satu kajian baru , kanak-kanak yang belum lahir sememangnya mendengar segala-galanya , termasuk suara orang sekeliling yang membolehkan mereka mula belajar perkataan dan mengingatinya apabila mereka dilahirkan.

"Jika anda meletakkan tangan anda ke atas mulut anda dan bercakap , itu hampir sama dengan apa yang janin anda dengar" Eino Partanen , seorang saintis saraf kognitif di Universiti Helsinki , memberitahu Majalah Sains. "Anda boleh mendengar suara, irama muzik, dan sebagainya. " Bagi janin keupayaan untuk mendengar adalah pada sekitar trimester terakhir kehamilan , ini bermakna otak berkembang dan mereka boleh mula mengenalpasti bunyi dari dunia luar.


" Tatata " vs " Tatota "


Dari minggu ke-29 kandungan, 17 ibu yang telah diberikan rakaman seorang wanita mengulangi perkataan " tatata " beratus kali. Kadang-kadang perkataan ini juga akan berubah kepada " tatota ," kata seorang subjek yang dipanggil " yang penting untuk penyelidikan. Ia mempunyai tiga suku kata, dan kita memilih apa-apa perkataan yang lama untuk membuat ia mencabar bagi otak kecil untuk mencari perubahan dan memberikan mereka sesuatu yang sukar untuk belajar, " Mina Huotilainen , penulis bersama kajian .

Ibu-ibu yang telah diberitahu untuk memainkan rakaman 5-7 kali seminggu , dalam pelbagai cara dan di tempat yang berbeza. Secara keseluruhannya, bayi telah mendengar kata-kata lebih daripada 25,000 kali pada masa kelahiran mereka. Bayi adalah tertakluk kepada electroencephalograms (EEG ), yang mampu untuk menguji ingatan mereka untuk mengenalpasti perkataan melalui elektrod yang dipasang pada kepala mereka. Mereka yang teringat kata-kata menunjukkan tindak balas yang lebih kukuh melalui imbasan, berbanding 16 bayi yang bertindak sebagai kawalan. Apa lagi , tindak balas adalah lebih kuat apabila otak mereka teringat, ". Partanen mengatakan bahawa orang dewasa juga mempunyai tindak balas saraf yang sama apabila mereka sedang belajar bahasa baru.

"Hakikat bahawa belajar dari kerap didedahkan bunyi berlaku semasa bayi masih di dalam rahim bermakna pembelajaran bahasa tidak bermula selepas lahir, tetapi ketika bayi mendengar bunyi dalam rahim. Ia benar-benar agak luar biasa bahawa otak janin mempunyai sifat itu, "Patricia Kuhl , Pengarah University of Washington National Science Foundation Sains Pusat Pembelajaran , memberitahu HealthDay . Dia tidak terlibat dengan kajian ini.


Belajar bahasa (vokal) dari dalam rahim


Penemuan membina dari penyelidikan sebelumnya , yang mendapati bahawa bayi dapat mendengar vokal dari dalam rahim , dan ingat selepas mereka dilahirkan. Untuk kajian ini, bayi mendengar bunyi vokal dalam bahasa ibunda mereka  dan kemudian bahasa asing yang lain. Para penyelidik diuji untuk pengenalpastian dengan menggunakan puting yang disambungkan kepada komputer. Apabila bayi mendengar bunyi yang mereka tidak biasa, mereka tertarik dengan bunyi baru dan cenderung untuk menghisap pada puting lagi. Kajian ini dan lain-lain , bagaimanapun, banyak bergantung kepada tingkah laku bayi dan bukannya reaksi saraf mereka.



Ha..
Makanya, kalau nak ajar anak beberapa bahasa, mulalah dari kecik kot, cuba bercakap dengan dia, tapi pastikan bahasa tu betul lah. Dan elakkan dari bercakap 'bahasa rojak' dalam satu ayat. Macam kalau korang nak cakap ayat:

"Adam, lekas habiskan susu, lepas ni kita pergi main dengan kucing kat luar"

Kalau nak inggeriskan, pastikan 1 ayat tu bahasa inggeris:

"Adam,hurry finish up your milk, after this we will go outside and play with the cat"

Gitteww.. ampunkan kesalahan grammar ku..hik3

Tapi, janganlah cakap macam ni:

"Adam, lekas drink milk, after this kita go outside play dengan cat".

hahaha..
macamlah aku cakap tak rojak kan?

Tapi aku cuba lah untuk tak rojak bila cakap dengan adam..

:D

Tata!

p/s:

Sunday, September 8, 2013

Adab & Cara Mandikan Bayi Baru Lahir

Hai mommies & daddies..

Semalam terjumpa satu artikel berguna dari Facebook, tapi tak tau siapa empunya yang asal..huhuu..

Mengenai cara mandikan bayi..

Berguna juga untuk sesiapa yang ada anak kecik, dan bakal bersalin tak lama lagi :)

Meh meh baca:

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.


Selamat mandikan bayi kalian!
Hati-hati, anak baru lahir ni lembuttttt sangat tau !

Teringat lak masa nak carik pengasuh adam dulu, ada calon pengasuh yang siap2 kata nak mandikan adam dengan air sejuk je, air paip deirect.. gilooo!
Bukan untuk anak aku lah.. anak orang lain terpulang ~






;)

Tuesday, August 20, 2013

Kesan Bermanja Dengan Kucing



Siapa suka kucing?
Angkat jari!

AKu pun suka kucing jugak, serius.
Kalau jumpa kucing mesti nak pegang, nak usap kepala, nak gosok perut, nak peluk cium.. walaupun kucing kat kedai makan..hehe..

Tapi sejak ada Adam ni, nafsu kena kawal beb.
Sebab kalau boleh tak nak dedah kan Adam kat bulu-bulu kucing lagi.

Nanti dia besar sikit baru aku nak berkecimpung dengan kucing balik.

Memanjakan kucing ni memang ada kesan. Baik kesan buruk, atau kesan baik.

Aku tak nak cerita pasal kesan buruk bermain dan bermanja dengan kucing hari ni, aku nak kongsikan kesan2 positif jika kita sayang kucing ;)



Kucing selalunya akan membuat 'purr' iaitu getaran halus bila dipegang oleh orang yang dia rasa selesa. 'Purr' tu sebenarnya boleh bagi banyak manfaat teraputik. Ewah!

Antara manfaat bermanja dengan kucing kesayangan korang adalah:

1) Kucing boleh membantu melegakan penyakit Dyspnea. Dyspnea adalah sejenis penyakit di mana seseorang itu akan merasa seperti tidak cukup nafas dan tercungap-cungap.

2) 'Purr' kucing mampu untuk memberi kesihatan dan kekuatan kepada tulang orang yang memegang kucing tersebut.

3) Berkomunikasi dan membelai kucing juga mampu untuk merendahkan tekanan darah.

4) 'Purr' kucing juga mampu untuk melegakan jangkitan dan bengkak pada otot badan.

5) Getaran 'purr' dari kucing juga boleh menyembuhkan luka pada otot dan tendon.

6) Membelai dan memelihara kucing di rumah boleh mengurangkan risiko serangan sakit jantung.

7) Dan yang pastinya, membelai kucing mampu melahirkan ketenangan dalam diri.


Ok, pergi peluk cium gomol buah hati bulus masing2!!


p/s: Rindu kekucing kat rumah mak..

Wednesday, August 7, 2013

Amalan Supaya Anak Jadi Baik (Insyaallah)

Tips-tips amalan ni aku terbaca di Facebook.
Aku tertarik untuk cuba.

Semoga anak aku Adam menjadi anak yang baik.. :')

Anak aku Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi


Jadi aku share jugalah dengan semua orang, agar kita sama-sama mendapat manfaatnya, Insyaallah.
Petikan kata-kata ni katanya dari Ustazah Muhaya..



Jom amalkan 10 tip dibawah ini bermula dari hari ini juga.
1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.
-( Dr. Muhaya)

p/s: Semoga kita juga menjadi ibubapa yang baik.. amin.. 


Friday, August 2, 2013

Petua Rawat Bayi Batuk

Alaaa..

Betapa tak syoknya perasaan bila Adam dah 4 kali muntah sebab batuk.
Hmm..

Ingat kalau ambil dia petang nanti, pengasuh cakap dia ada muntah lagi, nak bawak dia pergi klinik lah kot. Ish risaulah mak adam.. :(

Tapi dia takde pulak nangis2 ke apa, cuma ada lah dia batuk2 sikit2..
Lepas tu bila dia nak bercakap, buat bunyi awuu aguu tu, dia macam akan tersedak sikit..

Tapi adam nampak ok je, berkayuh2 bukan main..

Satu lagi kenapa dia muntah, sebab suka sangatlah jolok jari sampai anak tekak.. haih la Adam Zuhairi..


Tapi tu lah, kalau bawak pergi klinik pun takut tak ada solution lah pulak, sebab bayi mana boleh makan ubat sangat kan. Adam pulak baru je 3 bulan lebih..

Maka tadi aku saja lah google cara-cara hilangkan kahak / batuk pada bayi, then terjumpalah ini:

1. Madu asli.

Untuk bayi atau kanak-kanak, 1 sudu kecil.. Kalau rasa madu tu macam pekat jer, boleh tambah air sikit.Madu boleh mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari. Psssttt sila guna sudu plastik yer!


2. Kunyit hidup atau bawang putih.

Kunyit hidup tu, gosok la kat mana2 permukaan yang kasar untuk dapatkan serbuk, lepas tu serbuk kunyit tu dicampurkan dengan minyak masak kemudian sapukan ke dada bayi.. Kalau nak guna bawang putih, bakar sikit bawang putih tu tapi jgn la sampai hangit.. Caranya sama jer guna kunyit, gosok, ambil serbuk,kemudian campur dengan minyak masak baru sapu ke dada bayi.


3. Daun kaduk.

Ramas daun kaduk dengan kapur sirih. Kemudian sapukan pada dada dan perut bayi. Kahak akan keluar bersama najis bayi nanti..


4. Kismis

Kalau anak kita dah boleh mengunyah, amalkan makan kismis sebanyak 21 biji setiap hari. InsyaAllah batuk akan hilang.


5. Daun Bunga Tahi Ayam.

Ramaskan dengan kapur sirih sampai berlendir kemuadian sapu kat tengkuk dan dada.


6. Gula Melaka

Bagi menghilangkan batuk berkahak yang berpanjangan, terutama pada kanak- kanak ambil gula melaka, pecahkan kecil-kecil dan berikan pada anak anda dan makan seperti gula- gula. Lakukan beberapa kali hingga sembuh.


7. Pucuk Ubi

Jika anak kecil anda sedang batuk, cubalah merawatnya dengan cara berikut. Ambil sedikit pucuk ubi dan sedikit kapur (kapur yang digunakan untuk makan sirih) dan ramas-ramas atau digonyoh dengan kedua-dua tapak tangan hingga keluar air.
Ambil air itu dan sapukan dileher dan dada anak anda. Insya Allah, batuknya akan berkurangan dan beransur hilang. 

SUMBER


Bolehlah kalau nak cuba kot.. Mana tau dengan izin Allah boleh pulih.. Insyaallah.. Tapi aku tak bertanggungjawab kalau apa-apa ya.

Tapi ada satu lagi artikel aku jumpa ni, kaedah hilangkan batuk pada bayi yang dia buat macam lagi efisyen. Dia guna steam bawang putih. DIa siap letak lagi gambar dia tengah rawat bayi dia.

So, korang bolehlah KLIK SINI untuk tengok, dan boleh juga kita sama-sama cuba kot kan?

Hai lah anak.. risau!


p/s: Emak sayang Adam Zuhairi.. 

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me