Showing posts with label youtube. Show all posts
Showing posts with label youtube. Show all posts

Monday, May 17, 2021

Jalan Tikus Lepaskan Diri

 Banyak betul berita masyarakat cuba menyusup menggunakan jalan tikus.


Sampai ada polis yang gali jalan tikus agar masyarakat degil tak sewenang-wenang lalu.

Jom tengok video jalan tikus.

Tentang betapa berlikunya cara untuk melepasi jalan tikus ni.

AMARAN:

Saspens tau!

Yuk!

Wednesday, April 7, 2021

Hasil Kerja Pelajar | Importance of Hygiene

 Awal semester ni, memang waktu yang agak genting untuk bagi task assignment pada pelajar.

Untuk subjek aku ajar, salah 1 task untuk enhance softskills pelajar selain akademik, yang embed dalam subjek, adalah communication.

Jadi, caranya adalah hasilkan video yang ada message yang bagus untuk masyarakat.

Gittew..

Penat aku brainstorm nak cari idea untuk method assignment ni masa proses semakan kurikulum hari tu tau hehe..

Jadi, alang-alang bagi task, tunjuklah contoh video pelajar lepas.

Ini antara kumpulan yang sangat bagus dari segi message yang hendak disampaikan, dan usaha serta teamwork yang baik sekali.

Wednesday, March 17, 2021

Kenapa Susah Nak Bunuh Lipas? | Wisdom Wednesday

 Siapa suka lipas angkat tangan?

Hehe..

Makhluk yang paling licik, badan dia memang dicipta boleh selit sesempit mana pun ruang.

Jom tengok video pendek ni jom, moga beroleh manfaat ๐Ÿ˜Š

Wednesday, February 3, 2021

Megalopolis Semut | Wisdom Wednesday

 


Lama dah tak buat segment Wisdom Wednesday.
Jadi hari ni, nak share 1 video yang menunjukkan 1 kota semut yang sangat besar!

Wednesday, December 30, 2020

Ketam Panjat Pokok Kelapa | Wisdom Wednesday

 Pernah dengar tak kisah spesis ketam yang boleh panjat pokok kelapa?

Pernah tengok?

Coconut Crab, ketam yang sangatlah besar!

Dan boleh memanjat..hehe

Jom tengok video ni!


Friday, December 11, 2020

Mencari Sempurna

 Salam Jumaat semua reader yang disayangi ๐Ÿ’“

Bila last air mata menitis?

Haha!

Ok nak ajak tengok 1 video ni.

Mari kita lihat hati siapa ada taman.


Wednesday, November 4, 2020

Mungkin ada sesuatu di muka awak? | Wisdom Wednesday

 Pernah tak kadang-kadang rasa miang-miang kat muka?

Rasa macam ada rambut, tapi tengok tak ada apa pun?

Tau tak, sebenarnya dekat muka kita tu, ada makhluk halus?

Hahaha!

Bukan hantu (kalau hantu tak tahu la, pergilah berubat), tapi kemungkinan ada Face Mites.

Kalau tak silap, orang kita panggil hama.

Ok hari ni masih nak kongsi tentang betapa amazing nya dunia mikroskopik ni.

Jadi nak kongsi satu video yang menunjukkan tentang rupa Face Mites tu kalau kita tengok menggunakan mikroskop.

Jom tengok video! ๐Ÿ‘€๐Ÿ˜

Saturday, October 31, 2020

Awie


 Harini rasa lemau melampau.
Tak sedap badan.

Cuma rehat rehat je kat rumah, marathon layan video muzik Awie ๐Ÿ˜‚

Dari kecik sampai sekarang memang minat nau dengan Awie ni ha.

Wednesday, October 28, 2020

Bagaimana Rupanya Di Bawah Mikroskop? | Wisdom Wednesday

 Hai semua!

Untuk hari ini, saja nak share satu video yang menunjukkan benda-benda yang dipilih secara rawak dilihat menggunakan mikroskop.

Mikroskop ni adalah satu alat yang digunakan di dalam makmal, untuk melihat mikroorganisma yang tak boleh dilihat dengan mata kasar.

Jadi, mikroskop ni memang ada banyak lapis lensa yang akan membesarkan imej sampel yang diletak di atas stage.

Mikroskop pun ada yang biasa-biasa macam yang selalu digunakan di sekolah, sampailah yang canggih-canggih macam mikroskop elektron yang digunakan di hospital dan pusat penyelidikan.

Ok jom tengok video ๐Ÿ‘€๐Ÿ˜

 

Monday, October 26, 2020

Anak Aku Antara Penyumbang $18K ++ Sehari Pada Lelaki Bernana Stevin John

 Hai readers!

Korang semua kenal tak kat sorang lelaki bernama Stevin John?


Anak-anak aku antara yang menyumbang kepada harta kekayaan lelaki bernama Stevin John ni.
Macam mana?
Apa anak aku buat?

Sebab anak-anak aku yang bertiga tu antara jutaan viewers Channel dan video-video si Blippi tu.
Mesti ada anak-anak korang yang pernah tertengok video Blippi dekat YouTube kan?

Anak-anak aku bukan setakat dekat fon dan tablet, kadang-kadang dekat TV pun dia bukak YouTube dan tengok Blippi tu  ๐Ÿ˜‘




Blippi ni adalah channel video video pendidikan untuk kanak-kanak, budak budak memang suka sebab Blippi ni riang riang dan terkinja kinja hahaha

Ni antara contoh video Blippi yang anak-anak aku suka sangat tu ha!



Blippi ni ada seramai 10Juta ++ subscriber, dan purata lima juta tontonan sehari.

Pendapatan dia dalam USD18 ribu ++ sehari.
SEHARI!

Setahun, pendapatan dia mencecah 7juta ++.

Hanya dengan menjadi riang ria dalam video, dan bagi info simple je untuk kanak-kanak.

hebat betul!



Dia ada website sendiri, ada lah macam-macam dalam website dia tu.
Yang menarik aku rasa bahagian shop dia, ni kalau anak aku tau ada jual barang Blippi ni, aduhhh kopak la mak nak..

Tapi post harini nak highlite, tak sangka anak aku antara yang membantu Blippi ni jadi billionaire..
*batuk batuk




Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot