Search This Blog

Wednesday, October 28, 2020

Bagaimana Rupanya Di Bawah Mikroskop? | Wisdom Wednesday

 Hai semua!

Untuk hari ini, saja nak share satu video yang menunjukkan benda-benda yang dipilih secara rawak dilihat menggunakan mikroskop.

Mikroskop ni adalah satu alat yang digunakan di dalam makmal, untuk melihat mikroorganisma yang tak boleh dilihat dengan mata kasar.

Jadi, mikroskop ni memang ada banyak lapis lensa yang akan membesarkan imej sampel yang diletak di atas stage.

Mikroskop pun ada yang biasa-biasa macam yang selalu digunakan di sekolah, sampailah yang canggih-canggih macam mikroskop elektron yang digunakan di hospital dan pusat penyelidikan.

Ok jom tengok video 👀😁

 

24 comments:

  1. Tak sangka objek saiz kecil bila dilihat dengan mikroskop ni nampak cantik

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. hahaha mungkin sound effect dia pun sama tu aahaha

      Delete
  3. CANTIK KAN! mikroskop instrument makmal yang Ema suka gunakan.
    Yang orange juice tu interesting.

    Ada pollen jugak!! Ema ada tengok pollen pakai mikroskop tahun lepas, maybe nanti Ema share later dalam blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ema ;)
      kalau dapat tengok protist berenang lagi excited!
      ok nanti ema share tau :D

      Delete
  4. errrm awat gitu jadinya orange juice ? hahaha.. alamak ada yang seram..
    pape pun snow tetap cantik ada snowflakes =)

    ReplyDelete
  5. snow cantik gila..under mikroskop

    ReplyDelete
  6. Best dapat tengok terlalu details ni. kapur dan snow lawa. chocolate tu buat seram nak makan. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik, kalau dapat tengok makhluk kecik2 tu yang masih bergerak2 lagi seronok tau ;)

      Delete
  7. background muzik tu X-files sgt

    ReplyDelete
  8. Hehehe pening dah mata duduk gelap tengok chromosomes buat experiment FISH techniques. Fluorescent In Situ Hybridization. Mode take keluar lagi dari dunia professional.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti berpinar2 mata ya, takpe nanti berkebun hilangkan stress hihi

      Delete
  9. pergh!! Terpesona menengoknya.. Tak sangka best pula layan video ni..

    ReplyDelete
  10. Orange juice tu cantik macam abstract!!

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me