Showing posts with label sains. Show all posts
Showing posts with label sains. Show all posts

Wednesday, March 17, 2021

Kenapa Susah Nak Bunuh Lipas? | Wisdom Wednesday

 Siapa suka lipas angkat tangan?

Hehe..

Makhluk yang paling licik, badan dia memang dicipta boleh selit sesempit mana pun ruang.

Jom tengok video pendek ni jom, moga beroleh manfaat 😊

Monday, February 8, 2021

Bunyi Ini Orang Dewasa Tak Dapat Dengar!

 Asalnya ada kawan share video ni di group whatsapp.

Bunyi yang dari video di bawah ni, orang dewasa tak dapat dengar, hanya kanak-kanak je dapat dengar.

Hehe..

(dengar tanpa guna headphones ya!)

Wednesday, February 3, 2021

Megalopolis Semut | Wisdom Wednesday

 


Lama dah tak buat segment Wisdom Wednesday.
Jadi hari ni, nak share 1 video yang menunjukkan 1 kota semut yang sangat besar!

Wednesday, December 30, 2020

Ketam Panjat Pokok Kelapa | Wisdom Wednesday

 Pernah dengar tak kisah spesis ketam yang boleh panjat pokok kelapa?

Pernah tengok?

Coconut Crab, ketam yang sangatlah besar!

Dan boleh memanjat..hehe

Jom tengok video ni!


Wednesday, December 23, 2020

Wall Climbing Bersama Anak Kecil Tanpa Sebarang Tali Keselamatan | Wisdom Wednesday

 Tajuk tu no play play ok!

Dalam video ni, memang ada aksi si ibu yang panjat dinding empangan yang tersangat curam, menegak punya curam! Hanya dengan kuku je.

Enjoy!

Semoga beroleh sesuatu dari video ini harini hehe!


Wednesday, December 16, 2020

Tiada darah, tiada tulang, tiada otak! | Wisdom Wednesday

 Hellu!

Harini kita belajar pasal obor-obor lah!

Ya, obor-oborlah yang dimaksudkan dengan tak ada darah, tak ada tulang dan tak ada otak tu!

Jom tengok video yang mesmerizing ni.


Sunday, December 13, 2020

14 Fakta Menarik Tentang Beruang Matahari


Harini  nak kongsikan video tentang Sun Bear, atau Beruang Matahari.

Beruang saiz kecil, yang terdapat dalam region kita di Asia Tenggara ni.

Jom tengok!


Wednesday, December 2, 2020

Kung Fu Mantis Vs Jumping Spider | Wisdom Wednesday

 Hai!

Harini nak ajak reader blog yang tersayang semua ni tengok video yang awesome ni!

AMARAN: JANGAN TENGOK MASA MAKAN

Tuesday, November 10, 2020

Artikel Kedua Diterbitkan di Majalah Dewan Kosmik DBP

 Alhamdulillah, untuk keluaran November, sekali lagi artikel aku terpilih untuk diterbitkan.

Kali ini berkaitan subtopik Biodiversity, iaitu Biologi Marin.

Wednesday, November 4, 2020

Mungkin ada sesuatu di muka awak? | Wisdom Wednesday

 Pernah tak kadang-kadang rasa miang-miang kat muka?

Rasa macam ada rambut, tapi tengok tak ada apa pun?

Tau tak, sebenarnya dekat muka kita tu, ada makhluk halus?

Hahaha!

Bukan hantu (kalau hantu tak tahu la, pergilah berubat), tapi kemungkinan ada Face Mites.

Kalau tak silap, orang kita panggil hama.

Ok hari ni masih nak kongsi tentang betapa amazing nya dunia mikroskopik ni.

Jadi nak kongsi satu video yang menunjukkan tentang rupa Face Mites tu kalau kita tengok menggunakan mikroskop.

Jom tengok video! πŸ‘€πŸ˜

Wednesday, October 28, 2020

Bagaimana Rupanya Di Bawah Mikroskop? | Wisdom Wednesday

 Hai semua!

Untuk hari ini, saja nak share satu video yang menunjukkan benda-benda yang dipilih secara rawak dilihat menggunakan mikroskop.

Mikroskop ni adalah satu alat yang digunakan di dalam makmal, untuk melihat mikroorganisma yang tak boleh dilihat dengan mata kasar.

Jadi, mikroskop ni memang ada banyak lapis lensa yang akan membesarkan imej sampel yang diletak di atas stage.

Mikroskop pun ada yang biasa-biasa macam yang selalu digunakan di sekolah, sampailah yang canggih-canggih macam mikroskop elektron yang digunakan di hospital dan pusat penyelidikan.

Ok jom tengok video πŸ‘€πŸ˜

 

Wednesday, October 7, 2020

Ciri-ciri Benda Hidup | Wisdom Wednesday

 Assalamualaikum semua, harini nak kongsikan tentang ciri-ciri sesuatu benda sehingga ianya boleh diklasifikasikan sebagai benda hidup.

Wednesday, September 23, 2020

5 Ancaman Terhadap Biodiversiti Dunia | Wisdom Wednesday

Harini, nak kongsi berkenaan biodiversiti boleh? πŸ˜‰

 Biodiversiti bermaksud kepelbagaian benda hidup. Seperti mana yang kita semua tahu, atas muka bumi ini ada banyak sangat benda hidup, macam haiwan, pokok, mikroorganisma..

Namun, tidak semua perkara indah sentiasa.

Kesemua benda-benda hidup ini juga tidak terlepas dari ancaman, dari pelbagai sudut, terutamanya dari spesis manusia.


Wednesday, September 9, 2020

Jeans diperbuat dari mikroorganisma | Wisdom Wednesday

 Untuk harini, aku nak kongsikan tentang penglibatan mikroorganisma, atau orang melayu kita panggil kuman, dalam pembuatan kain jeans.

Tuesday, August 25, 2020

Sel Abadi Henrietta Lacks

Assalamualaikum semua, harini nak share berkenaan seorang wanita bernama Henrietta Lacks, yang mana dia masih 'hidup' walaupun dah lama meninggal dunia!



Di suatu pagi pada tahun 1951, seorang ibu yang berusia 31 tahun tergesa-gesa ke hospital kerana mendapati ada berlakunya pendarahan yang banyak dari vaginanya.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot