Sunday, April 25, 2021

Cara Mudah Kupas Telur | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #13

 

Antara Life Hacks atau trick yang aku selalu guna dalam kehidupan seharian adalah yang ini.

Selalu kalau nak makan sesuatu yang ada unsur telur rebus, nak merebus telur tu senang.
Sebab boleh settle semua biji telur tu sekaligus dalam periuk, tak macam masa nak buat telur mata yang kena goreng satu persatu tu.


Part yang leceh adalah sewaktu nak kopek telur tu.
Kadang kalau dapat telur yang tak bagi kerjasama tu, adehh.. Berapa lama masa diambil untuk buang kulit telur je kan.

Jadi, boleh cuba macam ni.
Masa nak rebus telur tu, lepas dah basuh telur tu, masukkan dalam periuk, letak air secukupnya, letaklah satu sudu kecil baking soda.


Memang laju je masa proses buang kulit telur tu nanti.

Selamat mencuba!

19 comments:

  1. Okay, maksudnya masa merebus telur letak sekali baking soda. Baik, boleh cuba nanti kalau merebus telur. Biasa saya rendam dengan air sejuk selepas rebus :) Tq share

    ReplyDelete
  2. Biasa kopek bawah air hehehe. Pun laju! Tapi next time boleh try ni hehehe

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kak.. kekadang naik malas nak kupas telur rebus ini hahaa

    ReplyDelete
  4. Petua yang baik.. khususnya buat peniaga-peniaga makanan yang melibatkan telur. Selepas ni tak perlu berjam² mengupas kulit telur.

    ReplyDelete
  5. Saya selalunya lepas rebus letak kejap dlm air sejuk :)

    ReplyDelete
  6. bagus info ni, kena beli byk2la baking soda tuu.,
    biasa baking soda ni letak kat sinki kalo tersumbat., ;p

    ReplyDelete
  7. kat umah peminat telur semuanya kecuaci sis he hee

    ReplyDelete
  8. ooo ada trick lain untuk mudah kupaskan telur rebus ye...sebelum ni saya just lepas telur da masak just perfect, masukkan dalam bekas berais untuk turunkan suhu dia..telur yang tak terlebih masak akan senang senang nak kupas..tapi kekadang kita terlebih rebus sampai jadi hitam egg yolk tu..so boleh try cara baking soda ni nanti..

    ReplyDelete
  9. Biasa kalau telur baru yg susah nk bg kerjasama...takpa dh tau petua dah

    ReplyDelete
  10. ok ini baru tau. next time boleh prektik kan

    ReplyDelete
  11. Letak baki soda ke? baru tau ni.. tq for sharing syaz

    ReplyDelete
  12. wahh. xtau pon psl tips ni sbelum ni. bleh cuba next time

    ReplyDelete
  13. Akak nyer petua masa rebus tu letak garam kasar sesudu besar..insyaallah okey masa nak kupas telur tu..licin je takde kulit melekat...boleh jugak la guna petua ni nanti

    ReplyDelete
  14. Tq syaz untuk tips yang dikongsikan

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot