Monday, April 26, 2021

Cara Angkut Semua Plastik Sekaligus | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #14

 Untuk Life Hacks harini, buat aku teringat pada penginapan kami sekeluarga di 

Shaftbury Stellar Putrajaya Hotel tahun lepas.


Kenapa yang teringat sangat tu?
Sebab masa tu, ada masanya kami beli barang sikit.

Makanan, air dan beberapa lagilah barang.
Nak dijadikan cerita, kami ni tak biasa tinggal di rumah yang berkonsepkan kondominium macam ni.

Jadi, pertama kali kami tahu yang rumah macam ni, kena naik 2 lif.
Naik lif dari parking ke lobby. Lepas tu jalan pulak lagi untuk naik lif ke unit pulak.

Jadi, bila dah beli barang yang banyak plastik, memang sakit jugaklah tangan nak jinjit plastik berat banyak-banyak kan.

Mungkin penghuni rumah tinggi yang lain dah pandai dah, diorang guna trolley.
Tapi mungkin boleh guna tips ni untuk mereka yang menginap sekejap2 macam sewa hotel contohnya.


Bolehlah sangkutkan semua plastik dekat besi tu dulu.
Lepas tu, dekat tangan ada 1 sajalah yang kita akan pegang.

Yang penting, kena kuatlah nak angkat semua sekaligus.
Kalau tak larat nak angkat semua, kena ulang dua tiga juga la kot hehe..

17 comments:

  1. Ohhh mcm tu ke caranya...memang pedih jugak la jari jika bimbit byk2 plastik

    ReplyDelete
  2. Kalu tak berat sangat bolehlah guna cara nikan.
    Kalau barang berat-berat better share sorang sikit

    ReplyDelete
  3. wahh bagus nih., tapi tulah selalunya brg2 groceries tu berat2 belaka.. huhuhu

    ReplyDelete
  4. hahahah betul2 tips ni berguna..
    kalau tak tu, merah2 tangan dok jinjit plastik ehheeh

    ReplyDelete
  5. tahu life hack yg ni tp tak pernah praktikkan... alasan, tak ade besi tu

    ReplyDelete
  6. Susah kan bila x biasa dok umah tinggi² mcm ni? xleh imagine kalau kita mmg dok kondo/apartment then nk kena beli stok dapur yang selalunya banyak tu hujung bln.. kena beli troli agaknya kot

    ReplyDelete
  7. Good idea lah pegang semua plastik dalam satu holder. ye betul, yang penting kena kuatlah nak angkat semua beg dan isi dalam beg tu.

    ReplyDelete
  8. Tips yg bagus! kalau tak sakit semua jari!

    ReplyDelete
  9. kena cari besi tu dulu pulak ek..hahahah

    ReplyDelete
  10. Memudahkan, namun berat tetap berat pasal banyak barang. ��

    ReplyDelete
  11. tips yg menarik.
    tp nasib baik tggl rumah biasa2 je. xperlu angkat brg jauh

    ReplyDelete
  12. mmg kena sediakan troli kecil dlm kereta ni, aduhhhhhhh sakitnya tgkkk ..dpt imagine

    ReplyDelete
  13. Tips yang menarik la..dulu duk kondo memang jenuh ngangkat barang...lepas ni kalau dpat rumah sewa apartment atau kondo boleh la buat macam ni

    ReplyDelete
  14. Molek la jugak buh gini kan Syaz.Takde la sakit jari jemari tu nanti ..

    ReplyDelete
  15. Mudah nk bawa kalau macam ni tapi tak leh buh banyaklah..

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot