Thursday, April 15, 2021

Kurangkan Titisan Air Sampah | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #3

 Trick ni memang aku dah lama praktik kan.

Sebab memang sangat annoyed dengan titisan air dari plastik sampah.

Actually, tong sampah kat rumah ni yang jenis bertutup.
Dia ada juga selapis baldi sebelum kita letak plastik kan.
Tapi!

Tukang buang sampah kat rumah ni memang tak rajin nak basuh baldi tu, nak angkut bawak sekali baldi ke tong sampah luar rumah hahaha!

Jadi, antara trick nya tak nak bagi air meleleh adalah letak suratkhabar atau tisu dapur tu beberapa helai setiap kali tukar plastik sampah.

Jangan letak kain Norwex sudahlah hahaha!

17 comments:

  1. Seorang ibu yang prihatin jaga kebersihan dapur. Memang begitulah sebaik-baiknya.

    ReplyDelete
  2. Same. Famili Ema pun dah lama buat macam ni.

    Sebelah tong sampah, mesti ada timbunan surat khabar..

    ReplyDelete
  3. Ok.. Maklumat yang bermanfaat. Nanti nak cuba

    ReplyDelete
  4. Cadangan yang bagus. Boleh Naim cuba lepas ini hehe

    ReplyDelete
  5. kertas surat khabar lama pun dah susah cari.
    Dah lama tak beli surat khabar

    ReplyDelete
  6. Hahahaha kain norwex kain mahal tuuuuu

    ReplyDelete
  7. Betol betol... memang malas basuh yg lapisan dalam tu.. hmm...

    ReplyDelete
  8. idea yg patut dikongsi ramai tu

    ReplyDelete
  9. itu biasalah, kalau mintak tolong anak sedara buang sampah memang tak lah dia nak basuh tong sampah tu. tips yang bagus. takdela menitik air sementara nak sampai ke luar. erkk

    ReplyDelete
  10. boleh ngs oo klu terletak kain norwex hahaha

    ReplyDelete
  11. yup.. samalah kita.. memang akan letak sehelai surat khabar dibahagian bawahnya..

    ReplyDelete
  12. arwah mak saya selalu buat mcm ni, tp saya malas..

    ReplyDelete
  13. Saya pun dah lama praktikkan ni. sisa makanan pun saya asingkan dan lapikkan paper juga :)

    ReplyDelete
  14. haaa yee yang ni pernah baca dan pernah praktik!

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot