Sunday, April 18, 2021

Syiling Atas Ais | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #6

 Trick ni aku selalu apply.

In fact, hari-hari memang buat.


Sebab ada masanya, tiba-tiba rumah blackout.
Terputus bekalan elektrik kan.
Kalau kita ada dekat rumah, tak apa, kalau kita tak ada kat rumah?

Dan kita tak sedar pun rupanya ada berlaku blackout sewaktu kita tak ada kat rumah.
Kesan dia adalah pada barang dapur basah yang kita simpan dalam freezer, makanan yang dekat bahagian chiller dan sebagainya.

Jadi, trick nya adalah, letak sekeping duit syiling dalam 1 cawan di bahagian freezer.


Kalau bekalan elektrik terputus, ais akan mula cair. Jadi syiling akan tenggelam.
Semakin lama elektrik tak ada, semakin dalam syiling tu terbenam.

Jadi kita boleh tahu yang elektrik tak ada tadi.
Bolehlah check makanan dan lauk-pauk kita tadi.

Kalau lama sangat tak ada elektrik sampai syiling tu dah ke dasar cawan, buang sajalah ayam tu.
Karang kena foodborne illness pulak.

15 comments:

  1. wow trick yang manafaat..tak terfikir pun hihi..thanks sharing

    ReplyDelete
  2. Ooo begitu caranya. Nanti nak try.

    ReplyDelete
  3. Wahhh! New knowledge, boleh cuba lepas ni :D

    ReplyDelete
  4. terima kasih perkongsian
    wak tak tahu lagi petua ini

    ReplyDelete
  5. Ooo.. ingatkan freezer akan terus membeku tadi.. Apa²pun, petua yang baik.

    ReplyDelete
  6. kakmim buat jugak tp kalau nk travel 2-3 hari je.. hehe

    ReplyDelete
  7. tip yg patut dicuba ni tksh syaz

    ReplyDelete
  8. wah bagus ya trick ni. tq awak sharing :)

    ReplyDelete
  9. ok, pernah tau tentang life hack ni, tp tak pernah apply

    ReplyDelete
  10. tip terbaik nih.. tapi wat x penah buat... huhuhu

    ReplyDelete
  11. ooo ye ke? bolehlah cuba nnt. terima kasih utk ilmunya

    ReplyDelete
  12. Pernah tahu tapi tak pernah pratikkan lagi. huhu

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot