Monday, October 4, 2021

Tepung ICT Original By Warong Pok Nong

Zaimi order dari shopee.
Dia scroll masa nak beli apa entah, tiba-tiba dia ternampak ada tepung ICT (Ikan Celup Tepung) ni.
Dia beli sekali dengan sos ladanya.

Katanya sebab dah lama tak balik pantai timur, rindu nak makan ICT yang ori rasa dari sana.
Jadi sis selaku isteri yang sentiasa suppotive (masuk bakul angkat sendiri sekali-sekala), terus beli ikan kembong, ikan selar dan sotong.

Tapi aku cakap kat dia, untuk lebih feel, apa kata ko awak buat sendiri.
Hahaha!

Maka zaimi pun setuju, sekali-sekala dia main masak-masak kat dapur.


Lepas beberapa ketika dia menggaul tepung ICT tu, maka terdengarlah dia menggoreng.
Bau semerbak.

Tadaaa siap!


Tapi dia pelik, aku pun pelik kenapa ikan dia goreng tak garing dan macam lemau sikit.
Aku suspect api dia tak cukup besar.
Aku pulak tak tengoklah pulak masa dia menggoreng tu.

Tapi tak kisahlah, asalkan sedap!

Cuma downside dia, sos lada dia kena simpan dalam peti ais tau.
Kami simpan kat kabinet, beberapa selepas buka, dah tak elok.
Silap kami sebab tak simpan dalam peti ais..kuciwaa.

Itulah sahaja cerita pemula minggu ini.
Have a great week ahead everyone ya.

19 comments:

  1. Wah.. bestnya.. Lama tak ke Terengganu.. Huhuhu..

    ReplyDelete
  2. rajin zaimi masakya sedap tu makan ict dgn sos dia

    ReplyDelete
  3. minyak belum panas dia dah terjunkan ikan kot

    ReplyDelete
  4. sedap ni.jimat masa nk menggoreng.pek dah siap.

    ReplyDelete
  5. xduk kat teganu pon blh merasa produk poknong ni..
    best kan.. hehe

    ReplyDelete
  6. wah, menjadi jugak ICT guna tepung tu.. boleh lah carik

    ReplyDelete
  7. Rupa dah ada tu. Kena deep frying kot dengan minyak banyak. Takpe, pasni boleh bereksperiment lagi.

    ReplyDelete
  8. Selalu guna bancuhan buat sendiri. Nak garing tambah tepung beras. Memang krup krap makan.

    ReplyDelete
  9. pakej sekali dengan sos lada , sedap ni , nak cuba la

    ReplyDelete
  10. Betul, rupa takde takpe. ... Janji sedap .. hehehe

    ReplyDelete
  11. nk try jg laa... sblm ni dgr nama warung tu je ;-)

    ReplyDelete
  12. tak pernah try brand warung pok nong ni. menarik juga

    ReplyDelete
  13. oh poknong ada jual tepung dh skarang..tkde rezeki lg nk singgah warung poknong sbb masa holiday ganu bila pegi nk mkn celup tepung tutup plak...nanti dh bole rentas negeri..nk repeat jjcm ganu

    ReplyDelete
  14. menarik juga tepung grg ikan tu..tp erm..bila tah boleh buat laki xmkn ikan syaz ooii ^_^

    ReplyDelete
  15. boleh jugak beli nanti ni. Sementara tunggu ada rezeki nak ke sana hehe

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot