Showing posts with label makanan. Show all posts
Showing posts with label makanan. Show all posts

Wednesday, January 6, 2021

Nasi Lemak Bob Gadang | Wordless Wednesday

 

Tuesday, December 29, 2020

GorPisCis Banana Republic & Co

Gittew.
Teringin nak makan Goreng Pisang Cheese (GorPisCis) haritu, maka teruslah order via Food Panda kan.

Masa nak order tu seram jugak, takut tak sedap.
Tapi sebab anak-anak pun asyik berbunyi lapar lapar lapar macam tak makan 18 tahun, maka omak eh pun nekad order.

25 minit kemudian, rider Food Panda yang kacak bergaya pun sampai!

Benda Seram Dalam Peti Sejuk Beku

http://jessicalanan.com/

 Hallu!

So much to write but need to peram for a while hahaha!

Saturday, December 19, 2020

Tragedi Kek Baldi

 Gitu pemilihan perkataan kau Syaz!

Tapi memandangkan cerita ni sebenarnya jadi masa bulan 10 haritu, mungkin bolehlah klasifikasikan sebagai Tragedi Oktober haha!

Ok, kisahnya aku tergoda dengan iklan Kek Baldi yang asyik lalu lalang di salah satu whatsapp group kejiranan.

Maka, tergoda punya pasal, terus order.

Dalam gambar iklan, nampak macam besar.

Dah pulak namanya baldi weh.


Monday, December 14, 2020

Sunday, December 6, 2020

Sambal Sotong Petai

 Johan Tomyam Paroi dah masuk dalam radius food panda rumah aku!

Yeayy!

Makanya, rambanglah mata tengok menu kan.

Dahlah tak semahal kedai kedai lain.

Ternampak sambal sotong petai, terus terliur!

Apa lagi, order terus haritu!


Friday, November 27, 2020

Monday, November 23, 2020

Wanpaku Daging Dr Muadz Kuala Pilah

Masa sempat bekerja di ofis sebelum kembali PKPB haritu, ada sorang colleague ni dia jual Wanpaku.

Wanpaku ni katanya adalah sandwich la, dalam bahasa Jepun.

Dr Muadz ni dia graduan universiti Jepun, memang terel habis lah cakap Jepun!

Jadi, selain wanpaku ni, macam-macam makanan Jepun dia jual weh!

Hoso maki la, sushi la, onigiri la, kalau aku, semua tu aku panggil sushi 😂

Ampun!

Tengok ramai staf lain order, so why not?

Aku pun join masuk list order, aku order wanpaku daging.


Sunday, November 15, 2020

Hijau Pulut Mangga Itu

 Beberapa minggu lepas, sebelum PKPB mula di Seremban, zaimi ada keluar pergi kedai.

Balik je, dia ada bawak pulut mangga warna hijau ni.

Friday, October 23, 2020

Mr Diamond Pizza

 Salam Jumaat semua!

Scroll gallery handphone, terjumpa gambar ni.
Baru teringat pasal pizza ni.

Tuesday, October 13, 2020

Gebu dan Manis

 Ada masa-masa nya, waktu lunch, aku dengan zaimi akan makan dekat 1 cafe di Taman Senimas.

Saturday, August 1, 2020

5 Masakan Berasaskan Daging Yang Bukan Seperti Kebiasaan

Salam Aidil adha semua, didoakan bahagia disamping insan tersayang.
Masak apa tu? Daging korban ke?

Masak sup ke tu? Atau kari? Masak kicap? Goreng kunyit?


Wednesday, July 23, 2014

Rabu Resepi | Puding Gula Hangus

Helo puan puan *dagu macam chef wan*

Minggu lepas aku skip segment ni, saja je..
hee..

Minggu ni nak kongsi resepi Puding Gula Hangus pulak..
Seperti biasa, gambar pinjam dari blog orang..




Bahan-bahannya:

2 cawan gula pasir,  1 cawan dihanguskan dan dicampur dengan 1 cawan air
1 tin susu cair
4 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit marjerin

Cara-caranya:

Pukul gula yang tidak dihanguskan bersama telur sehingga kembang.
Kemudian, masukkan susu dan tepung kastard, kacau hingga sebati.
Sapu acuan dengan sedikit marjerin, dan masukkan gula hangus tadi.
Masukkan pula adunan sebati tadi, dan kukus sehingga masak.
Sesudah masak, sejukkan.


Senang bukan?
Bolehlah nak buat sendiri bulan-bulan puasa ni, kalau nak beli kat Bazaar satu slice tu RM2 gak kan..

:)



Wednesday, July 9, 2014

Rabu Resepi | Puding Sagu

Hai puan-puan sekelian!
Puasa tak?

Harini nak share resepi yang simple je,
yang boleh membantu puan-puan sekelian agar tak perlu pergi bazar ramadhan.. haha!

Puding sagu.

Gambar dari blog lain


Trust me, sedap weh!
Kalau jadilah korang buat..
Kalau tak jadi jangan salahkan aku ye..

Resepi ni dari emak,

Bahan-bahannya:

1/2 kilogram sagu biji
3 gelas air masak
1 senduk gula
1/4 biji kelapa
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna merah (ikut sukalah nak warna apa sebenarnya)

Cara-caranya:

Bersihkan biji sagu, dan toskan.
Masak gula bersama air sehingga gula hancur.
Setelah mendidih, masukkan sagu dan pewarna.
Kacau hingga kembang, dan angkat untuk disejukkan.
Boleh digaul dengan kelapa dan garam setelah puding dipotong.


Siap!

Sunday, June 29, 2014

Tips Menyusukan Bayi Pada Bulan Ramadhan

Dah masuk bulan puasa..
Teringat pulak, puasa tahun lepas, adam masih menyusu badan..
Nak jadikan cerita, dengan ilmu yang kurang di dada, susu aku drop.
Drop se drop drop nya.

:(

Jadi, rugilah aku disitu..



Aku tak nak ibu-ibu yang lain mengalami pengalaman sama macam aku..
Tahniah pada ibu-ibu sekalian yang ada effort untuk search pasal perkara ni, dan memandangkan korang dah end up sampai ke blog aku ni, aku nak share tips untuk kekal cergas, dan tiada drop susu sepanjang bulan puasa, insyaallah..

1. Minum Air Mencukupi
Anda perlu minum air yang mencukupi ketika sahur dan berbuka bagi mengelakkan dehidrasi yang bakal menjejaskan penghasilan susu. Seelok-eloknya minum dua liter atau bersamaan dengan lapan gelas air sehari.
2. Jangan Abai Sahur
Usah sesekali meninggalkan waktu bersahur. Namun, anda digalakkan untuk melambatkan makan sahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Dalam pada itu, anda perlu kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.
3. Makan Kurma Ketika Berbuka
Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangnya tiga biji.
Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.
4. Banyakkan Buah Dan Sayur
Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.
5. Ambil Lebih Lemak Sihat
Jumlah lemak di dalam susu ibu berkurangan apabila anda berpuasa. Untuk itu, anda perlu mengambil makanan yang mengandungi lemak sihat mencukupi. Ini dapat dilakukan dengan mengambil susu dan produk tenusu seperti keju, susu dan sebagainya.
6. Amalkan Madu
Anda sangat digalakkan untuk memakan madu setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh.
7. Elakkan Minuman Bikarbonat
Anda sememangnya digalakkan untuk minum banyak air ketika berpuasa tetapi hindari pengambilan minuman yang mengandungi banyak gula seperti air bikarbonat. Sama juga halnya dengan minuman berkafein. Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

Sumber SINI

Dan aku juga nak share link dua blog yang boleh membantu menaikkan semangat korang semua:

1) Ummi
2) Nurul Dhia
3) Adelita

Selamat berpuasa sambil menyusukan si comel anda :)


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot