Showing posts with label makanan. Show all posts
Showing posts with label makanan. Show all posts

Thursday, July 7, 2022

Beli Juadah Berbuka Depan Swiss Garden Kuantan | Throwback Thursday

Kisah bulan puasa 2022.
Masa ni kami balik Kuantan, berbuka sama-sama dengan mak abah. Jadi petang sebelum berbuka tu, ajak zaimi round cari juadah berbuka serba sikit. Malas nak bersesak dekat bazar. Jadi singgah dekat kedai-kedai makan area depan hotel Swiss Garden tu aje.

Tuesday, May 31, 2022

Coklat Crispy M&M's

Assalamualaikum!
Salam sejahtera, moga happy selalu di hari Selasa ni.

SR nak kongsikan pengalaman (cey kongsilah sangat hahah!) SR makan Coklat Crispy M&M's ni. SR beli minggu lepas. 

Monday, April 25, 2022

Marshmallow Tsum Tsum

Assalamualaikum!
Apa khabar semua?

Semoga sihat-sihat sahaja hendaknya.
Semoga minggu ini lebih baik dari minggu lepas.

Scroll draft di blog ni, rupanya ada banyak yang SR belum update dan publish. Selain tak ada masa, SR juga memang tak berapa larat nak hadap blog beberapa minggu kebelakangan ni... Mungkin faktor usia. Huhuk...

Okey berbalik pada tajuk dan gambar, ada suatu hari ni, SR singgah di Gedung Minang dekat Gentam, Kuala Pilah. Singgah waktu tengahari, nak beli barang sikit. Masa nak bayar, SR pun ternampaklah marshmallow yang comel-comel.

Thursday, April 14, 2022

Kurma Medjoul Raihan | Thankful Thursday

Alhamdulillah...
Kurma medjoul ni pemberian dari mak cik SR. Dia order untuk semua ahli keluarga sebelah emak SR. Tahun lepas pun, dia ada bagi kami sekotak kurma medjoul ini juga. Tengok dekat sini. Semoga murah rezeki Alang hendaknya.

Sunday, March 20, 2022

Hadiah Terbaik untuk Suami

 SR kan, selalu macam pening bila tiba tarikh hari lahir Zaimi atau anniversary perkahwinan kami. Sebabnya, mesti macam tak tau nak bagi apa dekat dia sebagai hadiah. Sebenarnya dari masa nak belikan barang atas dulang hantaran untuk pihak lelaki lagi SR dah pening. 

Hehee.. 

Jadi, haritu SR ada terjumpa beberapa list cadangan hadiah yang sesuai untuk diberi pada suami. Untuk orang putih, banyaklah barang merapu macam minuman beralkohol dan sebagainya. Meh SR filter kan.


Meh SR kongsikan dengan reader SR pula. Kot-kotlah ada yang terjumpa coretan SR ni, manalah tahu, boleh membantu menghilangkan kepeningan korang kan. Let's check it out!

Thursday, March 10, 2022

Beli Sambal Nyet Berapi Khairul Aming Dari Shopee

Hai wazzup gais..

Akhirnya SR berjaya juga beli Sambal Nyet Berapi Khairul Aming ni  minggu lepas. Punyalah lama SR asyik tewas masa nak order dekat shopee Khairul Aming tu tau!

Monday, February 28, 2022

Laila Home Made Rendang Kerang Nogori

Beberapa hari lepas, colleague SR ada open order rendang kerang ni. Jiran dia jual. Jiran dia masak dan jual kot? Jadi SR rasa nama jiran dia Laila seperti yang tertera di paket.

Monday, January 10, 2022

Nasi Ambeng Buatmu

Salam Isnin semua! 
Apa khabar, sihat ke?
Semoga kita semua dijauhi dari Covid-19 dan segala wabak durjana.

Terbiar blog SR ni beberapa hari, sebab SR keletihan dan memang nak berkepit dengan anak-anak je masa weekend hari tu. Hehe.. 

Terima kasih pada yang keep on datang blog SR.
Tenkiu tenkiu!

Thursday, January 6, 2022

Tauhu Begedil Daging Pohon Tanjong, Wakaf Bharu | Throwback Thursday

SR tak berapa nak free. Sibuk mengalahkan YB (ok tipu). Jadi SR pun cepat lapar kalau dah sibuk buat kerja. Apa lagi, mulalah nak terbayang makanan kan. Sambil buat kerja, teringat pula dekat Gerai Nasi Air Dingin di Jalan Hamzah, Kota Bharu, yang ada jual segala aneka makanan tu weh!

Sambil scroll telefon, terjumpa pulak gambar tauhu begedil ni, SR beli dekat Kedai Zaki di Pohon Tanjong, dekat dengan rumah MIL masa balik sana hari tu.

Wednesday, December 29, 2021

Port Tapau Makanan Terbaik di Jalan Hamzah, Kota Bharu

Hari ni zaimi bawa SR, anak-anak, MIL dan SIL pergi ke Bachok. Itu nanti SR cerita lain kali. Dan, waktu perjalanan balik ke rumah MIL, kami lalu di Jalan Hamzah. Kakak zaimi selalu cerita pasal gerai ni. Dia kata, gerai ni memang ada jual macam-macam makanan. Jadi kami pun singgahlah hari ni. Todiaaaaaaa baq hang! Memang banyak gilaaaaaa makanan, gila aku dibuatnya!

Tuesday, December 7, 2021

Cara Rebus Ubi Badak by Chef Kecik

sumber gambar

 Sehari dua ni asyik teringat dekat ubi badak, ubi yang warna purple tu. Dulu ada sekali SR buat post tentang Ubi Badak Rebus Cicah Gula. Itu pun masa balik kampung tahun lepas, ayah mertua SR ada bekalkan kami ubi badak tu. Selain Ubi Badak, ada beberapa lagi nama ubi warna ungu ni, ada yang panggil Ubi Ular, Ubi Tiang, Ubi Nasi..macam-macam lagilah!

Friday, November 19, 2021

Magisnya Air Tangan Emak

Salam Jumaat semua! Terjumpa pula gambar ni. Masakan emak masa kami balik Kuantan hari tu. Rindu pula nak makan masakan emak.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot