Pages

Search This Blog

Showing posts with label Elin. Show all posts
Showing posts with label Elin. Show all posts

Friday, July 18, 2014

Selamat Jalan Elin Sayang...

Hari ini adalah antara hari yang sedih dalam hidup aku..
Selain aku turut bersedih dengan:

1) Uncle Sim dibuli.. (malu sebenarnya dengan perangai Kiki Stereng Lock)
2) Gaza dibom racun..
3) Sabah darurat..
4) MH17 ditembak, meletup dan terhempas..


Dan yang paling sedih adalah, kucing kami Elin, telah mati setelah tiga hari nazak..

:(


Mungkin ada yang cakap, kucing je.
Kenapa nak sedih?

Tapi bagi kami, kucing adalah famili.
Kami bela Elin dah 10 tahun.
Dah macam adik.
Macam-macam kenangan..

Aku ingat masa aku mula-mula blogging, aku ada buat blog untuk Elin..
Masa tu aku banyak masa free..
Agak famous blog tu, di kalangan blogger kucing juga..
Bukan dalam Malaysia ye, komuniti tu dari seluruh dunia..

Lepas tu aku dapat kerja, blog Elin memang terabai..

Elin pun makin lama makin sakit..
Tapi bulan ni yang dia nampak teruk sangat.
Bulu dia tak terurus..
Dia asyik keluar.. pergi lepak rumah jiran..
Dia macam bawak diri..

Emak kata dah bawak dia pergi Vet, disahkan Elin punya buah pinggang dah rosak teruk..
Dari hari Rabu lagi mak kata, Elin dah tak boleh gerak..
Muka dia pun dah nampak lain..
Semalam dia masih bernyawa, cuma dia tak mampu bangun, tak boleh makan, minum semua tak boleh..

Pagi tadi, 8.30 pagi lebih kurang..
Elin dah pergi meniggalkan kami sekeluarga.....

:( :( :(


Sedihnya hanya Allah yang tahu..



Ini gambar terakhir Elin sebelum dia mati tadi..
Memang bersih je muka dia sebelum dia mati ni..
Mak kata, tahi mata pun dah tak ada lepas mak lap kan hari tu..


Selamat disemadikan..
Tanam kat tepi rumah mak dan abah..

Janganlah ada yang pertikai kenapa letak bunga atas kubur kucing pulak..
Itu nak bagi tanda supaya tahu kat mana tanam je..
Sebab aku dengan oboi tak ada kat rumah..
Esok baru aku balik..
So esok aku mesti tanya mak, tanam kat mana..
Senanglah nak carik nanti..
Saja nak tengok kubur ..ingatan terakhir..

:(


Dah dua kucing mati setelah lama kami bela..
Few years back, Boody.
Mati lepas 17 tahun kami bela..
Hari ni, Elin pulak..

:(



Friday, March 1, 2013

Kenapa Manusia Boleh Rindukan Kucing?

Rindu sangat.
Sejak mengandung, banyak sangat tentangan dari orang sekeliling tak kasi aku bela dia.
OK, aku hargai. Tapi bila tengok balik gambar-gambar dia sekarang aku rindu.

Aku tak buang dia. Gila kau? Buang dia macam buang anak ok!
Aku letak dia kat rumah mak. Aku bagi duit extra untuk makanan dia.

Balik je rumah mak, nampak yang dia dah membesar.
Dah malas main. Rindu zaman lincah dia.
Rindu pulak tiap kali balik kerja dia tunggu depan pintu ngiau ngiau manja.
Rindu pulak tiap-tiap pagi bila aku snooze alarm handphone, dia akan panjat dan gigit-gigit kaki.
Rindu pulak time dia teman aku iron baju, masak, golek sama-sama...

Memey.. akak rindu Memey..

Oh kenapa akak?
Sebab mak aku jenis bahasakan diri dengan kucing-kucing 'emak'. So, aku 'akak' lah. Kan?
Memang dari kecik kenot lagi aku bahasakan diri akak dekat kucing. Hmm..

Sekarang dia happy je duduk Semenyih. Ada Teteh, ada Etot. Tu geng dia lah tu.
Elin? Oh tu musuh. Dia suka serang hendap kucing tua tu. Haha.. Kesian Elin..

Memey.. Rindu!!



















Kenapa Manusia Boleh Rindukan Kucing?

:: Sebab Kucing Best dan Wangi. Yang tak suka kucing mesti tak faham kan? Tak faham tak apa. Tak paksa::

Rindu Memey.. :(

Friday, November 26, 2010

Perut Anak Dara

Hai selamat pagi semua!

Dah gosok gigi?


Dah lama tak update blog aku nih rasanya..
Lama aku berteleku depan laptop ni..

Tunggu punya tunggu punya tunggu (macam dialog P Ramlee dalam Seniman Bujang Lapok),
Idea tak timbul-timbul..

Lama sangat duduk rumah, sampai otak dah berkarat teruk ni..
Risau..

Perut anak dara?
Nak tengok?

EH bukan perut aku..jangan risau..
Perut orang lain..

.
.
.
.
.
.
.
.



Perut Elin lah..
Anak dara sekor ni memang suka tidur dengan aksi terkangkang koyak macam ni..haha..
Pantang nampak buku terbukak,  mesti nak buat lapik tidur dia..


ps: perut ELin ni memang sedap di buat bantal~

Friday, August 13, 2010

Aksi Betina Gedik Tangkap Lentok Sampai Terkangkang




Si betina gedik ni memang pantang nampak beg terbukak, mesti dia tangkap lentok dalam beg tu.. Lepas tu tidur sampai terkangkang..haha~! Paling buat dia tidur sampai tak nak bangun kalau kitorang bukak kan kipas.. Kadang-kadang dia berdengkur, percaya tak?

Percayalah..bahawa kucing gedik aku ni memang tidur berdengkur.. Tapi takdelah macam orang berdengkur bunyinya..bunyi dengkur dia halus je.. bila aku tengok dia tidur nyenyak sangat, aku pun rasa nak tidur..hehe..

ps: pagi yang sejuk..rasa mau tido..

Friday, April 9, 2010

Kucing pun faham bahasa


Salam semua =)

Pejam celik pejam celik dah Jumaat balik kan?
Cepatnya masa ni berlalu..emm..

Percayakah kamu semua bila aku cakap kucing pun faham bahasa dan boleh memberi respon kepada apa yang kita cakap? Sudah pasti aku cakap ni berdasarkan pengalaman keluarga kami membela kucing sudah bertahun-tahun.. Dan aku tak pula menulis jurnal untuk tajuk ini..sekadar perkongsian pengalaman sahaja..

Sesiapa yang ada membela kucing juga dirumah, mungkin akan ada pengalaman yang sama dengan aku juga..Kucing ni, sebenarnya dia faham apa yang kita cakap dan buat dekat dia.. Dia juga tau macam mana nak nak sayang tuan dia, dan berdendam kepada orang yang selalu buat dia..

Contoh macam Elin la, dia faham perkataan 'Jom!', bial dia dengar je kitorang cakap 'Jom!', dia akan bangun dan ikut kitorang.. Sama jugak dengan perkataan 'Golek', dia akan bergolek-golek manja bila disuruh.. Kalau dia kat luar, kitorang cakap 'Masuk', dia akan masuk dalam rumah..

Dia jugak pandai berinteraksi tau, macam contoh aku baru balik dari pasaraya, aku beli sepeket makanan dia.. Aku angkat makanan tu aku cakap 'Ni siapa punya ni?', dia pun datang dengan gedik2 terus je gesel2 muka dia dekat peket makanan tu.. Bila kitorang puji2 dia comel la, pandai la..dia kelip2 mata.. hehe


Elin jugak adalah seekor kucing yang sangat beremosi..huhu.. Elin ni, makan nak kena berteman.. Kiranya masa dia makan tu, kita kena usap2 belakang badan dia sikit bagi 'enjin purr purr' dia bunyi, baru dia boleh makan dengan gembira.. Yang selalu temankan dia makan adalah abah dan mak.. Makanya, dalam rumah ni dia paling manja dengan abah dan mak aku.. memang manja extra punyalah.. Dan tiap kali dia lapar pun, dia akan bodek mak dengan abah aku suruh temankan dia makan..

Berdendam? Oh dia memang kucing yang penuh emosi..haha.. Aku kadang2 suka lepuk2 dia.. kekadang dia geram, dia cakar aku balik, habis berdarah2..uhuhuhu.. Dia juga memang benci dengan orang yang pernah mengkasari dia.. Ada la seseorang yang tak suka kucing pernah datang rumah aku, dia luku kepala Elin :( sedih gila mak masa tengok Elin diluku tak pasal2.. Dan tiap kali orang tu datang rumah lagi selepas tu, memng Elin akan lari jauh2, dan yang kelakarnya, muka Elin bila nampak orang tu, macam nampak hantu~~! Ya, kucing juga tau serik.. Kucing juga pandai membenci..

Lagi 1 Elin ni cukup kaya dengan expressi muka.. Dia akan buat muka masam bila orang kacau dia time dia tak nak diganggu, dia boleh buat muka annoyed, dia juga boleh buat muka kesian, muka mengantuk.. yang paling best, bila mak dengan abah nak tinggalkan rumah bawak beg2 besar, contoh macam nak pergi umrah hari tu, dia akan buat muka sedih..

Macam Boody pulak, dia ni licik masa hayatnya.. Bila dia nampak je aku pegang botol2 syampu dia bawak masuk bilik air sebab nak mandikan dia, dia akan hilang~~! Terus je pergi menyorok..haha.. Boody ni lagi la macam2 kepandaian dia.. hmm..rindu pulak..


Mungkin ada yang tak percaya.. tapi aku tau la, kucing aku.. Haiwan jugak ada perasaan tau.. Dia jugak boleh merajuk, boleh excited, boleh menggedik, boleh dibawak berbual.. Betul..memang la dia tak boleh respon dengan kata2, tapi aku pernah, masa tu aku sedih, aku nangis2.. aku cakap dengan Boody.. Dia terus je naik atas riba aku, start enjin purr purr dia.. konon2 macam pujuk aku la..huhu.. *eh nape air mata bergenang ni?*

Sebenarnya, tak perlu geli dengan kucing.. sebab lagi kita tunjuk kegelian kita dekat dia, lagi dia datang gesel2..sebab kucing ni licik tau.. hehe.. 

ps: Kucing adalah salah satu ciptaan Allah yang HEBAT!~
ps+: Tahniah Afdlin Shauki atas kelahiran baby baru beliau pukul 3 pagi tadi [9 April 2010]

Tuesday, March 30, 2010

Kucing Biri-Biri

Salam semua =)

Bila dengar perkataan kambing biri-biri, 
apa yang akan korang bayangkan?

Kalau aku, aku akan terbayangkan haiwan yang berbulu lebat,
bulu bergulung-gulung dan haiwan tu kelihatan montel je..

Tapi dekat rumah pulak ada kucing biri-biri..
Lebih kurang dengan makhluk yang aku bayangkan tadi,
cuma gantikan kambing dengan kucing~


Badan dia semakin menjadi-jadi sejak betukar makanan ni..
DIa dah muak dah dengan biskut Friskies, sekarang ni makan Fancy Feast lak,
yang perisa Salmon + Beef + Cheese..
Memang dia suka sangat la perisa baru ni..
Badan pun macam dipam-pam..
Bulu pun semakin lebat..
Elin semakin bobok dan bertukar menjadi biri-biri jadian.. hee..

ps: cinta tanpa pengorbanan ibarat sirap tanpa gula~

Wednesday, March 24, 2010

Review: Katz Tales - Living Under the Velvet Paw

Salam semua =)

Pada hari ini, aku nak membuat review mengenai sebuah buku yang amat sesuai untuk pencinta kucing, yang bertajuk Katz Tales - Living under the velvet paw, ditulis oleh Ellen Whyte. [ISBN 978-967-3035-64-9]


Buku ini terbahagi kepada dua bahagian, dimana bahagian pertama berkisahkan tentang pengalaman penulis memelihara beberapa ekor kucing tempatan Malaysia, atau lebih kita kenali dengan Kucing Kampung. Ellen memuatkan kisah-kisah mengenai kucing-kucing yang pernah menghuni rumah beliau sepanjang beliau menetap di Malaysia, bermula dengan Scoop, Mr Bones, Au dan Target. Bahagian ini banyak bermain dengan perasaan aku, penulis bijak bermain dengan emosi ketika menceritakan mengenai kisah hidup makhluk-makhluk comel itu! Ada kisah yang buat aku ketawa, tersenyum, sedih..dan selalunya membuatkan aku pergi memeluk Elin, dan teringatkan Boody. Penulis turut menekankan, bahawa kucing bukanlah sekadar haiwan peliharaan, tetapi turut berfungsi sebagai teman dan ahli keluarga. Aku setuju dengan kenyataan ini! 

Bahagian dua pula, Ellen menyelitkan beberapa tips mengenai kucing, penjagaan makhluk comel ini dan perkara yang sering menjadi tanda tanya bagi pemelihara kucing. Bahagian ini amat berguna bagi mereka yang ada terfikir untuk menjadikan kucing teman di rumah, kerana disini ada dijelaskan mengenai budget yang pelu diperuntukkan untuk kucing setiap tahun, bagaimana menjauhkan kucing dari merosakkan perabot, dan penekanan bahawa kucing adalah haiwan yang mempunyai jangka hayat yang agak lama, jadi memerlukan kesungguhan dalam membela meraka, kerana mereka juga makhluk Tuhan yang tidak boleh disia-siakan.

Secara peribadi, aku merasakan buku ini sangat menarik, sebab aku sanggup untuk teruskan membaca walaupun di dalam gelap! Haha! Aku berkongsi bilik dengan adik aku, jadi bila dia nak tidur, lampu mestilah kena padam. Aku baca hanya dengan menggunakan cahaya dari lampu sinki bilik air..haha.. Buku ini juga turut menyelitkan gambar-gambar si comel itu semua, maka kita boleh lebih menghayati kisah mereka. =)

Buku ini sudah berada di pasaran Malaysia, Singapore, Brunei dan juga Indonesia dan hanya berharga RM28 sahaja! Memang berbaloi bagi buku yang setebal 200 mukasurat ini =)

Maklumat lanjut bagi buku ini boleh dibaca disini.


ps: mungkin aku akan kembali membaca buku selepas ini setelah hampir 7 tahun aku lupakan hobi itu.




  



Friday, February 12, 2010

Saya Sayang Kucing Bobok Saya





Ya..semenjak dah habis belajar ni..
Aku sangat lah boring duduk dirumah..
Berborak dengan mak..
Tengok TV dengan abah..
Borak2 ngan Nana..

Tapi yang selalunya,
bergomol-gomolan dengan si bobok berbulu ni..
Dan aku jugak dah buat sesuatu untuk dia..
Esok la aku cerita dalam blog dia.hehe


Saya sepi mungkin?
Huhuhu...

ps: awat la mata tak ngantuk lagi ni? tak tido siang pun..
ps+: Merindui beliau..mumumumu~

Monday, November 30, 2009

Pembenci Bawang

Hello!

Eh lame nye aku tak hapdet ye..
Aku diserang angau The Sims 3..
haha...

Lagipon dateline thesis dah dekat..
Jadi, letak tepi dulu ini blog..

Okeh, arini aku nak memperkenalkan seorang pembenci bawang!
Sangat tegar kebencian beliau terhadap bawang..
Beliau adalah!


Yang memegang kucingku itu..
Dia adelah adik lelaki aku..
hehe..
dia sudah ade blog,
gi lah sini and support lah dia ye, kalau dia tak hapdet, korang sekeh la kepala dia ek..

Dan jangan la lupe kat adik aku yang sorang lagi..
Yang pandai bermain gitar ini..

Yang bertudung hitam ye, yang bertudung cokelat tu aku..
haha..
blog adikku yang ini plak adelah di sini..

orait..

=)

Wednesday, October 28, 2009

Monday, October 19, 2009

Bulu-bulu halusmu memikatku

Ye, sayang cinta kucing saya ini..
dia berumur 4 tahun,
jika di convert ke umur manusia, dia berumur 35 tahun sudeh..

tapi dia mandul..haha..
tak sempat rase beranak ye Elin..
takpela..kitorg tak sanggup tengok ko memekik2 macam kucing jalang gatal je..

I blog about this cat!
For yang belom tau,
sudi2 la visit blog dia,
international ok!
banyak la kengkawan kucing dia dari US, UK, German, Belgium, Taiwan, Jepun bla bla bla...

klik sini untuk visit :)

sayangilah kucing!

ngeeeee~


Tuesday, June 23, 2009

Hidupku sepanjang aku tak update~


Hello readers!

Hmm..
AKu hilang ke mane?
Aku gi sampling..dua minggu turut2..

sesambil menjelajah negeri Perak..

Best gak hiking2 bukit ni..

bnyak gak ceritanye, tp aku malas nak crite semua..
huhuu..

minggu kedua sampling, gi Grik..
Tasik Banding..site aku lak..

Kedua2 akak yang dah berumah tangga tu tak dapat ikut..
macam2 masalah..
yang site diorang dah setel mase minggu 1st..
entahla..

takpelah, aku tak kisah pun...

jadi aku pun amek kesempatan bawak Wa, bestfriend aku ms kat UMT merangkap Housem8 & room8 aku dulu..

alang2 tu kitorg reunion la sekali! haha!
penat ketawa la 3 hari tu..haha!

bangun tido je gelak, sebelu tido pun gelak!
bukan nye crite ape pun, duk flashback crite2 lame je..

hehe..penat Zaimi melayan karenah kitorg..hehe..

emm..aku terpikir...baru 2 tot tot girl bertemu dah lenguh pipi, kalau jumpe ke lima2?
haha bestnye!!

rindu la...hmm..

miss my gossip girl gang very much!!!

itu pasal reunion,
ade gak kisah sedih..

hmm..sesampai je aku kat Grik aritu,
mak aku tepon..
btau umah aku kene pecah masuk..

sial btol!

antara brg2 yg hilang:
-laptop abah
-modem maxis yg dibeli x sampai 24 jam
-purse adik aku
-2 ketul henset adik aku
-cincin berlian mak aku
-duit cash rm1500
-duit2 syiling
-tabung2

dan yang paling hampeh, diorg kidnap Elin..
(Y_Y)

nasib la si bobok tu dapat lepaskan diri dan balik rumah..
sekarang dia trauma..
keluar rumah pun taknak..


hmm..
itu je lah summary sepanjang aku tak update..

haha! sok aku ade crita sal susu ibu..
:P

bye dulu!

Saturday, May 9, 2009

Maju ke hadapan~

Esaimen ni bila la nak habis..
sikit je lagi syazni..
ni la esaimen ko yang last..

pasni takde dah esaimen..
aiyak...

trus maju!
trus maju yuk!

Tuesday, April 21, 2009

Kerana ku bangga dia kucingku..heheh!

Wolla! aku ditagged oleh Ielamory!
disbbkan tagged ni kejap je leh siap, aku sahut!

heee!! ;)

1) Anda perlu "PrintScreen" wallpaper anda yang sedang guna sekarang, jangan dusta, kerana kurang digemari.

2) Beri tahu mengapa anda suka "wallpaper" anda itu.

:: sebab aku rase kucing aku ni potogenik & potogedik..haha! well she can make a very nice wallpaper kan?

3) Tag 10 orang

:: 10? okeh..sape 10 org ptame yg komen je leh wat..hahah!!


Sunday, April 12, 2009

Ada Mission!

Maybe aku tak bagitau, aku balik rumah di semenyih sekarang. Sebab? Hujung minggu, nak amek duit poket..haha! Tapi, tetibe mak abah ngan nenek aku kene gi langkawi.. Bercuti? Bukan lah...adik bongsu mak aku, yakni Ucu aku duduk kat sane.. Keje sane.. Tetibe aritu dia eksiden...thantuk dahi kat stereng.. Sekarang ade darah beku, kene operate la untuk buang..


serius aku cakap, aku sangat risau.. Tapi aku tak boleh pergi langkawi.. aku ade banyak sangat keja.. aku doa dari jauh je la..

Jadi, bila dorg dah gi sane, nak tak nak aku kene la menjaga adikku nana dan rumah dan elin dan ikan2 dan burung dirumah...adoi!!

Tapi aku nak wat keje? Jadi terpkse la mngorbankan diri.. Untuk semuanya teraccomplish..haha!

Seawal pagi aku dah tarik kain2 yang sidai bawah bumbung keluar...bagi kene panas.. PAstu basuh lagi seround.. pakai mesin la..bukan tangan..huhu.. pastu gi bagi ikan2 makan.. pastu campak nasik kat burung2...
sekang tgh tunggu kain dalam mesin siap, ngn yang kat luar kering.. Hopefully, dlm pukul 9.30, aku dah dapat bertolak ke UKM membawa NAna sekali..

Pastu, aku akan gi ke library dengan zaimi seketika.. Tepat kul 1.30 kang...kene siap2 untuk hantar nana ke kelas gitar dia lak sampai kul 3.. Balik asrama jap..Sambung wat keje sikit..

lepas magrib balik rumah..esok pagi lepas nana gi sekolah.. gi library lagi...pastu kul 6 gi jemput dia balik sekolah pulak..

Entah sempat siap ke tak la keje aku..
adoi...

Friday, April 10, 2009

Mahu ketemu sama bobok berbulu..



Ya petang karang aku nak balik semenyih..
boleh la berjumpa same si bobok ini!
Elin yang mucuk2!
RIndu pulak kat dia.. :)

Friday, April 3, 2009

Ini Elin~

Macam la korang tak kenal lak ngan Elin kan. Saje je nak bagitau lagi sekali. Haha!
Aku suka gambar ni, boleh pulak diaturn ke belakang sambil jalan, ala-ala catwalk lak. Eh memang la dia cat kan?

Cayang Elin!
Mwah Mwah!

..........................................................................................

Macam aku cakap semalam, aku takleh gi melawat dalam mase terdekat ni..
Penat la banyak esaimen..
*sigh~~~~~

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.