Pages

Search This Blog

Showing posts with label KIAM. Show all posts
Showing posts with label KIAM. Show all posts

Tuesday, July 7, 2009

Aku di Za'ba..

Ye readers, saye kini berade di Za'ba..
Za'ba tu ape?

Za'ba tu asrama..haha..

walaupun ade lagi halangan untuk aku meneruskan perjuangan di UKM ni,
tapi aku bersyukur kerana aku dah dapat bilik di kolej Za'ba ini..

sbb aku mmg tak nak duduk dah kat KIAM tu..

sbb pe?

sbb KIAM tu pekerja2 dia ampeh..
haha..

hmm..aku rase kekok sikit duk kat za'ba ni..

yela.. dah lame aku dahtak duduk hostel yang style macam ni..
yg kene mandi kat luar, tiada dapur, tiada ruang tamu..

last aku duduk hostel cmni mase 2005..

pastu, start je second year aku kat UMT dulu, aku dah pindah duk umah sewa..
dua tahun aku duk umah sewa..

pastu sambung master aritu, aku duk KIAM tu..
Kiam tu pun macam rumah gak..
tak share toilet ramai2..

huhu..
jadinye arini aku kekok sedikit...

huhu..
emm..lame aku dah tak update blog..
follower pun dah btambah..
timekacih ye kerana sudi menfolow blo0g ku ini..
ade mase nnti aku trace & follow korang..

korang pe kabo?
sehat?
hehehe~

Tuesday, May 12, 2009

semalam adalah malam terakhir kami bersama...

Waktu aku balik dari perjalanan ilmiah aku ke kampus bersama kekasih hati..
Sampai2 je kat tingkat 4, aku nampak katil2 ini depan rumah aku..

Aku pun terpikir...adakah katil besi yang berbunyik krok krek krok krek itu sudah diganti?
dengan nebesnya aku pun bukak pintu..


lepas bukak pintu bilik, inilah yang aku nampak..
katil baru!!
tapi rendah sikit..
katil lame tinggi sikit..
katil ni jugak xde ruang bawah katil untuk aku lempar barang2 aku..

oh katil lame, tak ku duga malam semalam adalah malam terakhir kita tidur bersame..

pastu aku pun terpkir la aku tak angkat lagi baju yang aku jemur malam tadi..
pas bukak pintu beranda..
rase nak marah pun ade, nak gelak pun ade, rase pelik pun ade...
sbb pe?
baju tak kering?
tak la...baju kering je..
kecuali sehelai ni..
si baju istimewaku..

kenape?
ha tangok la sendiri..
.
.
.
.
.

burung tgh buat sarang kat encik baju istimewa ku ini...
(*_*)

Sunday, April 12, 2009

Ada Mission!

Maybe aku tak bagitau, aku balik rumah di semenyih sekarang. Sebab? Hujung minggu, nak amek duit poket..haha! Tapi, tetibe mak abah ngan nenek aku kene gi langkawi.. Bercuti? Bukan lah...adik bongsu mak aku, yakni Ucu aku duduk kat sane.. Keje sane.. Tetibe aritu dia eksiden...thantuk dahi kat stereng.. Sekarang ade darah beku, kene operate la untuk buang..


serius aku cakap, aku sangat risau.. Tapi aku tak boleh pergi langkawi.. aku ade banyak sangat keja.. aku doa dari jauh je la..

Jadi, bila dorg dah gi sane, nak tak nak aku kene la menjaga adikku nana dan rumah dan elin dan ikan2 dan burung dirumah...adoi!!

Tapi aku nak wat keje? Jadi terpkse la mngorbankan diri.. Untuk semuanya teraccomplish..haha!

Seawal pagi aku dah tarik kain2 yang sidai bawah bumbung keluar...bagi kene panas.. PAstu basuh lagi seround.. pakai mesin la..bukan tangan..huhu.. pastu gi bagi ikan2 makan.. pastu campak nasik kat burung2...
sekang tgh tunggu kain dalam mesin siap, ngn yang kat luar kering.. Hopefully, dlm pukul 9.30, aku dah dapat bertolak ke UKM membawa NAna sekali..

Pastu, aku akan gi ke library dengan zaimi seketika.. Tepat kul 1.30 kang...kene siap2 untuk hantar nana ke kelas gitar dia lak sampai kul 3.. Balik asrama jap..Sambung wat keje sikit..

lepas magrib balik rumah..esok pagi lepas nana gi sekolah.. gi library lagi...pastu kul 6 gi jemput dia balik sekolah pulak..

Entah sempat siap ke tak la keje aku..
adoi...

Thursday, April 2, 2009

Air di KIAM versus air aku beli mesin~

Aku saje nak kutuk KIAM lagi..haha sape suruh carik pasal dengan aku~ heheee~

HAritu Zaimi beli pH tester untuk test air akuarium dia.. pastu dia pun suruh aku test air akuarium aku jugak.. Ok lah, aku pun bawak la naik bilik aku.. Lepas test, air akuarium aku memang berasid! Huwaa! Nak test camane? Mula-mula, guna tiub yang dia bagi dalam set tu, amek air sebanyak 15ml.. Pastu, titiskan 3 titik pH tester tu kat dalam air yang kita dah amek sample tu.. Goncang2 sikit, tengok dan banding perubahan warna dengan merujuk dekat kad yang dia bagi. Dalam kad tu ada penunjuk untuk sekian2 pH, warna dia sekian2.

Pastu, dah test air akuarium tu, aku pun tergedik lak nak test air paip ngan air yang aku beli mesin. Ala yang 20sen seliter tu. Ha, gambar kat atas adalah air mesin. Penunjuk berwarna hijau, maksudnya air tu pH dia 7. Neuteral la, nama pun air sihat kan.

Pastu, aku pun test la air paip yang keluar mengalir dari paip di asrama ku ini. Terkejut nya aku tengok result dia. kenapa? ha tengok la kat bawah ni.
.
.
.
.
.Biru. Beerti dalam kad tu kat bawah sekali. Maksudnya, SANGAT BERALKALI.
Hoh...patutlah air dar water cooler pun warna kuning, bila minum rase besi. Teruknya. Duit student bayar rm7 sehari tu amek buat ape? rm7 sehari, rm210 sebulan, rm1050 sebulan. Untuk seorang student. Kalau 10 student? Dah rm 10,500. Tapi 10 student ke? Bukan lebih? Tu untuk warganegara, kalau foreigner, rm 10 sehari, rm300 sebulan, rm1500 sebulan. Untuk sorang student. Kalau 10? RM15,000.

Dey! Tolong la jaga kualiti air sikit. HUH!~

******************************************

Aku mungkin tak dapat melawat blog korang untuk sehari dua~
Bizi maa~

Monday, March 23, 2009

BISING la KIAM bodoh!!

Sangat bising ok kat KIAM ni sekarang.. Bunyi gerudi yang buat jantung aku rasa sakit macam nak tersembul keluar.. Dahla semalam hari Ahad pun dorg nak wat kije gak.. Setan betol!!
Yang paling sakit hati semalam, selamba yaya je pekerja2 jongos tu keluar masuk blok pompuan tanpa pengawasan makcik2 staff! Siot ke tidak itu?

Bahaya ke tak tu??

Yang aku tak paham, nape tak nak tunggu cuti 3 bulan nanti baru buat..tau tak orang nak duduk asrama tu nak rehat bila balik dari kelas, nak study, nak buat esaimen.. Bodoh!
Pengurusan yang tidak bijak dan menyusahkan. Dahla mase Earth Hour 28 Mac ni, masa sepatutnya 1 Malaysia kena bergelap untuk support program tu, boleh plak pihak pengurusan KIAM ni nak buat Dinner sempena Gotong Royong di pagi hari nya.. Hmm.. Tak tau la kata apa..~

Thursday, March 19, 2009

Sending Elin Home & I KICKED A MONSTER SLIDING DOWN A HILL BECAUSE THE VOICES TOLD ME TOO!

Ye kawan2...baru semalam petang aku pergi balik semenyih mau amek ini kucing gomok duduk dengan aku kat KIAM, supposely sampai Jumaat..
tapi dia tak boleh nak adapt la duk sini.. 1 malam dia tak tido...asik cakar pintu rumah, mengiau, tak baring & tak makan..
kang tak makan kang kurus lak, mampoih mak aku marah..huhu~
tengok la tu duk kais2 pintu..
pengabisannya...hantar je la dia balik Semenyih balik... konon taknak berulang, tu yang bawak dia datang KIAM...tapi dia takleh terima rupenye..
Ok lah Elin yang bobok...akak antar ko balik...
tepat pukul 7 pagi tadi, dah gerak dah hantar dia..
kepada Dettol, Eppa ngan Annie..
sowie la tak sempat nak tunjuk Elin kat korang..
dia mengade2 sangat..
agaknye dia pon tau duk kat Kiam ni tak best..hahah!
takpe kalu korang nak jumpa si bobok ni, datang la Semenyih..
(^^,)




Dan aku dapat tag dari Shaf,
meh nak buat~~


Type out the sentence you end up with in the TITLE of your note and tag your friends.


Pick the month you were born:

January-------I kicked
February------I loved
March--------I karate chopped
April----------I licked
May----------I jumped on
June----------I smelled
July-----------I did the Macarena With
August--------I had lunch with
September----I danced with
October-------I sang to
November-----I yelled at
December-----I ran over



Pick the day (number) you were born on:

1-------a birdbath
2-------a monster
3-------a phone
4-------a fork
5-------a snowman
6-------a gangster
7-------my mobile phone
8-------my dog
9-------my best friends' boyfriend
10-------my neighbour
11-------my science teacher
12-------a banana
13-------a fireman
14-------a stuffed animal
15-------a goat
16-------a pickle
17-------your mom
18-------a spoon
19------ - a smurf
20-------a baseball bat
21-------a ninja
22-------Chuck Norris
23-------a noodle
24-------a squirrel
25-------a football player
26-------my sister
27-------my brother
28-------an iPod
29-------a surfer
30-------a homeless guy
31-------a llama



What is the last number of the year you were born:

1--------- In my car
2 --------- On your car
3 ----------- In a hole
4 ----------- Under your bed
5 ----------- Riding a Motorcycle
6 --------- sliding down a hill
7 --------- in an elevator
8---------- at the dinner table
9 -------- In line at the bank
0 -------- in your bathroom


Pick the color of shirt you are wearing:

White---------because I'm cool like that
Black---------because that's how I roll.
Pink-----------because I'm NOT crazy.
Red-----------because the voices told me to.
Blue-----------because I'm sexy and I do what I want
Green---------because I think I need some serious help.
Purple---------because I'm AWESOME!
Gray----------because Big Bird said to and he's my leader.
Yellow--------because someone offered me 1,000,000 dollars
Orange--------because my family thinks I'm stupid anyway.
Brown---------because I can.Other----------because I'm a Ninja!
None----------because I can't control myself


--> I KICKED A MONSTER SLIDING DOWN A HILL BECAUSE THE VOICES TOLD ME TOO~

heheh...ganas tak? muahahahaha!!!
Aku pon same mcm shaf gak kot, rase nak tag sume org! hahaha!!

Wednesday, March 18, 2009

Elin di KIAM~

Family aku balik Kedah harini.. jadi Elin memerlukan Kittisitter.. AKu lah calon yang paling layak.. Tapi Elin macam tak selesa je..dia bernafas dengan sangat laju la.. takut gak aku tengok dia macam ni..
adoyai~
cmane nak bg dia cool ek?
nyorok celah bantal je..


pastu aku bawak duk kat meja..
tapi masih ketakutan..
alahai Elin..
nak jumpa Elin?
meh la Kiam~




Friday, March 13, 2009

Akuarium di Hostel telah di Upgrade!

ye...aku dah upgrade akuarium aku dr segi saiz dan ikan sekali..
haha...
dulu akurium kecik, skg dah 1 kaki lebar...
pastu dulu ikan ade 3 [2 guppy & 1 color],
skg dah ade byk...semalam je aku gatal gi beli lagi 9 ekor...
muahhahahahaa!!!!
entah...seronot lak tgk ikan berenang2 ni...
(^^,)

Monday, February 23, 2009

Gila membela ikan!

heheheh...
entah angin kus kus ape ntah yg mnyinggah kat aku, aku rase gila jap nak membela ikan..
ha tgk kat bwh...
ni akuarium kat umah aku kat semenyih...
aku ngan zaimi yg beli...
hahah...tp last2 bila aku duk ostel mak yg kene jage..kikiki...
kalu korg nampak, kat dlm akuarium tu ade 4 ikan emas, sekor ikan bandaraya dan 2 ekor ikan bulu pelepah..
sbb dia nmpak macam bulu pelepah...
Agungnya ciptaan Allah... Subhanallah...
selain akuarium tu, kat umah aku gak ade 1 ajuarium kecik yg plastik tu, isi ikan guppy abah.. 4 ekor kot? pastu ade 1 lagi akuarium yg lg kecik.. mak isi anak2 guppy... dalam 50 ekor.. sbb 2 guppy betina baru je beranak...hahah!
ha..tgk kat bawah ni lak...
tgk jgn x tgk...

jeng3x!
ni akuarium aku beli siang tadik..
aku letak kat hostel lak...
aku bela 2 guppy and 1 ikan color..
aku pon xtau ikan ape, tp kat kedai tulis ikan kaler..
cantik gak la..kaler pink...
sorry la gmbr x cntik..heheh..
zaimi pon beli akuarium gak letak kat bilik dia..
dia bela ikan Oscar...
ngn ikan2 kecik sbg makanan Oscar tu...
mase nak beli ikan oscar tu semalam.. minah endon yg keje kat kedai tu dah la pelat semacam..
org tanye dia makan ape, dia sebut pelet, tp bunyi mcm carrot..
jadi aku pon namekan ikan oscar zaimi sebagai Carrot..hehehe...
kesimpulannye dalam idup aku skg ade 3+1+1= 5 akuarium... :D

Monday, February 16, 2009

Kucing Angkat..Blacky!

tak pasal2 aku ade kucing angkat kat KIAM ni..
itam legam..
jadi aku pggil dia blacky..
dia duk blok 2..
cewah...cam sewa bilik lak dia..
jadi, tiap2 kali aku balik, kene lalu blok 2 dulu..
dia mesti temankan aku balik blok 5..
siap naik tgkat 4 lagi..
lame2 aku pon rapat ngn dia..
hahah!!
eh btol la..x tipu punye...
ha! kan dia ikut aku tu.. baik si blacky ni...
jadi aku pon bg la dia mkn..
ari2 aku bg dia kopok ni...
aku pecah2 kan la...

xpela..wat baik ngan kucing ape salahnye...


tgk ni dia duk mkn...
nyum nyum...



rangup tak berkrim...
haha..


pasni teman aku lagi..
nnti ari2 aku bg ko mkn ye Blacky..

Thursday, January 22, 2009

Burger Otai dan Ubat selsema..

xnk ckp byk.. aku pon dh x larat.. saje je nk show off burger aku..
ha ni pembuat burger nye..

yg ni encik burger..huhu.. gmbr x seindah rase..
ngeee~




haha.. pas makan.. makan ubat..inhaler siap sedia tepi bntal.. sgt x sehat..daaa... jumpe lg sok..



Wednesday, January 21, 2009

Portable Gas.. haha!!

weehuu..
td gak aku ngn zaimi g cr brg2 dapor..haha! setelah g meminjam dapor yg comel itu, arini mula lah lembaran memasak sendiri di hostel.. ala yg simple2 je.. bukan menggulai pon.. setakat bende goreng2 jer..


ha.. periuk nasik comel tu aku bwk dr umah. tu mak nye.. bleh la.. hanye leh masak 2 pinggan nasik je pon.. pastu dlm jug kuning tu beras.. aku beli 1kg je td..haha.. x larat nak bwk naik berat2.. dhla duk tgkat 4.. blok 5 lak tu.. atas bukit.. pastu beli telur 5 biji je.. ngn beberape rencah nasik goreng.. huhu..



ha.. ni la dapur comel yg bergas kecil tu.. tgk.. leh simpan dlm beg je.. nenek nye ni.. aku pinjam.. hehe..



ha ni la rupe dier pas kuar dr beg.. cumil! hoho~



dan.. inilah hasilnye! nasik goreng ayam yg sedap! nyum nyum..
nak??
(^^,)




Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.