Pages

Search This Blog

Showing posts with label Pendapat. Show all posts
Showing posts with label Pendapat. Show all posts

Wednesday, August 12, 2020

Lagu Goyang Dangdut Upin Ipin


Lagu dan klip video ni dihasilkan oleh Les Copaque sebagai tanda penghargaan kepada peminat Upin dan Ipin di Indonesia.

Boleh click play terus kat atas tu pada sesiapa yang belum tengok.

Call me oldschool but for me this is quite inappropriate for kids.

Tuesday, August 11, 2020

Menginap di Seasons View Hotel Kuantan

Masa majlis nikah adik aku haritu, kami stay kat Hotel Seasons View Kuantan.
Sebab rumah tak banyak bilik, fully occupied hehe..

Makanya lepas belek-belek Agoda, kat sini adalah bilik yang kena dengan budget dan kapasiti kami 5 beranak.

Tuesday, August 4, 2020

Tiada Lagi Bekerja Dari Rumah

Work from home no more!

Hari ini, bermulalah kembali bekerja dari pejabat macam dulu.
No more WFH bos ku kata.

Baiklah bos, menurut perintah!

Wednesday, June 10, 2020

Salah guna group WhatsApp sekolah anak

Tahun 2020 ni selain banyak kereta terbang berada di langit berlakunya pandemik Covid19, adalah tahun yang memberi titik kenangan besar jugak pada keluarga kecil kami. Sebab, tahun 2020 ni, anak sulung kami, Adam Zuhairi, dah masuk darjah 1. 😀

Masa hantar dia masuk darjah 1 haritu, memang kelam kelibut jugaklah, sebab tak pernah ada pengalaman kan. Nantilah kalau rajin boleh buat 1 post khas untuk kenangan yang itu. Eheh..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Seperti sekolah-sekolah yang lain, ada group whatsapp kelas / sekolah yang diwujudkan. Walaupun sebelum ni aku selalu terbaca pasal group macam tu disalahgunakan oleh ibubapa untuk marah cikgu, suruh cikgu cari barang etc.. Tapi, sejak anak aku sekolah, aku sendiri mengalami benda-benda macam tu, serious talk, adakala memang rasa macam ek eleh sangat. Amenda korang ni. Ha gitu. Tapi, aku hadap je la. Malas baca, scroll je laju-laju.

Dan, sebenarnya tindakan scroll laju-laju group whatsapp bila nampak ada mesej tak berkaitan macam tu, bukanlah habit aku sorang. Aku rasa normal semua orang buat macam tu, lebih-lebih lagi bila mesej tu sangat banyak! Anda rasa kami ada masa untuk sakit kepala untuk baca mesej tak berkaitan dengan sekolah banyak-banyak macam tu?

Yang paling, emm, how to say this in a nice way ya, yang paling tidak sesuai dan tidak sepatutnya dikongsi dan dilakukan di group whatsapp sekolah anak, adalah mengiklankan barang jualan dan perniagaan. Ya, berniaga itu tak salah, tapi pada pendapat aku yang penuh dosa ni, saluran dan medium untuk berniaga tu tak berapa nak kena dengan tempatnya. Sehari pula lebih sekali iklan.

Benda ni jadi makin intense pengiklanannya sejak PKP bermula, ditambah pula dengan bulan ramadhan. Aku cakap jujur, aku memang tak baca betul-betul dah info dalam tu, sebab too spammy. Nasib baik kelas anak aku, ada 1 group asing untuk cikgu beri task etc..

Ini antara contoh-contoh iklan dalam group tu.






Ini baru sikit.

Nak dijadikan cerita, rentetan ramai yang pakat jadikan group whatsapp sekolah ni 'online bazaar', harini terkeluarlah 1 cerita, yang ada seorang penjaga pelajar, terlepas cerita yang sebenarnya pelajar jagaan dia sepatutnya ada 'online class'.

Dia tak perasan yang ada pengumuman berkenaan kena join group whatsapp kelas (sebab sebelum pkp, bukan semua kelas ada group whatsapp macam kelas anak aku). Aku personally tak salahkan dia, dia claim dia nenek kepada pelajar, mungkin mak ayah pelajar tu frontliners atau terperangkap kat kampung, wallahualam.

Dia kata, dia hairan, cucu-cucu dia yang sekolah di KL, cikgu beri tugas, tapi cucu dia yang di Kuala Pilah ni, tak ada apa-apa.

Rupanya, kelas tu ada, cucu dia yang tak masuk, sebab dia tak perasan. Macam mana nak perasan kalau group tu penuh dengan iklan bergambar? 😅




Personally aku side nenek ni.
Aku tak salahkan sekolah, aku salahkan spammer.

Itu bukan medium sesuai untuk berniaga, tak salah cari rezeki, tapi banyak lagi saluran lain.
Kalau ikut parents lain dalam group ni, diorang kata, ada je group peniaga dan jual beli di Kuala Pilah ni. Aku tak tau, sebab aku tak duduk sini, tapi kat Senawang, memang ada group jual beli. Lebih convenient musim PKP sebab dia delivery terus ke rumah kan.



Disebabkan ramai parents yang mula menegaskan balik tentang jangan iklan tu, maka pengerusi pun dah buat larangan keras. Kalau ada yang degil jugak, tak tau la. Huhu

Oh ya, teringat pulak antara mesej unik masa bulan puasa haritu.


Hah rare tak?
Ko hade orang gaduh sebab harga murtabak dalam group sekolah anak ko?
Tak ada kan? Kan?
Kan?

Hahahaha

Haih macam-macam..

Marilah kita sama-sama jaga benda-benda yang tampak mudah macam guna saluran yang betul ni, sekali sekala iklan tak apa, bila dah jadi kes keciciran anak orang, terlepas info-info yang memang penting, susah dan bagi masalah kat orang. Takkan kita nak jadi orang yang selfish dan menyebabkan orang lain got into trouble?

Kita mampu mengubahnya. Eheh.

Tuesday, September 24, 2013

Huru-Hara Kehidupan

Serius weh.

Seminggu dua ni memang rasa macam apa je.
Kelam-kabut rasanya hidup.

Exam dah dekat, time ni lah nak marking semua test segala..

Sambil2 test sambil pening duk baca, apakah lah yang budak ni tulis???

Doktor sangat tulisan T_T

Tapi Alhamdulillah anak aku baik pulak malam-malam sekarang..
Sebab dia pun dah ikut jadual tido mak ayah dia..

Paling-paling pun dia bunyi lah ek ek ek sekejap sebab samada nak susu ataupun nak tukar pampers.. Cuma ada sekali tu dia bunyi ek ek ek tu, aku tukar pampers, bagi susu semua still macam nanges2 atas cot dia.. last sekali aku angkat lah peluk.. dia senyap sekejap.. Lepas tu aku pun dah terlentok2 mengantuk, jadi aku letak je dia kat tengah2 aku dengan zaimi atas katil..

Terus senyap dia tidur.. nak bermanja rupanya..
Aku pun tidur sambil paut badan dia dengan tangan aku..
Sebab aku jenis mesti nak tidur sambil letak tangan kat badan anak, maklumlah.. jenis tidur mati ni karang setakat adam nangis2 slow tu tak sedar punyalah.. atleast terasa dia tepuk2 tangan aku tu, terbangunlah jugak..huhu

Dah ada anak ni, walau sibuk mana pun kat opis, kena gak allocate time untuk uruskan hal-hal berkaitan anak.. Macam haritu, tak dapat attend kolokium, sebab nak bawak anak pergi injek. Dahlah lah dengan klinik kerajaan ni kekadang buat sakit hati je. Maaf cakaplah. Aku taulah kau penat ke, banyak kerja ke, tapi aku tak suka lah bila nurse buat muka taik. Serius. Kau kan nurse. Kau patut pandai kawal muka taik kau. sebab kau kerja kena deal dengan orang. Bukan semua nurse lah.. agaknya kebetulan nurse tu gaduh dengan laki dia kot malam sebelumnya.. jadi nak lepas geram kan anak aku.. debik kang baru tau..

Budak ready nak injek


Ikut hati aku nak bawak aku injek kat swasta je. Tapi ada kawan pernah advice, kalau nak injek anak, better pergi klinik kerajaan. Sebab yang private ni takut proses penyimpanan benda yang dia nak injek tu bukan pada suhu yang sepatutnya, dan mungkin akan menyebabkan benda tu tak berkesan pun nanti. Kalau tak berkesan takpe, kalau jadi lebih bahaya? Nauzubillah.. Tapi ini pendapat aku base on nasihat kawan aku lah kan.. dia doktor..

Adoi..
Pening-pening menanda kat opis ni, last-last aku layan blog Peej.. terkekek2 sorang baca entry2 dia..
Sebab dah dekat 2 minggu kot tak jengah blog dia, busy kan..hukhukhuk.. :P

Nasiblah ada blog dia, boleh gak nak buat release tension main ngan pen merah tak habis2 ni..huuu

Ni sekarang tinggal nak key in je.

Legalah sikit kot.

Pastu tadi duk belek2 godek2 semua post lama and latest blog aku ni..
Aku rasa macam aku pentamak. huk huk huk..
Bercampur aduk kategori.

Nak kata personal tidak, tips tidak, berita tidak, gosip tidak..
Adoi!

ROjak sungguh blog aku ni.
Ikut hati nak adjust mana yang patut.
Tapi malas plus serabut. Nanti2 ah. Tak pun, lantak je lah.
Bukan ada reader pun? :P

Ah dah lah.
Serabut.
Babai!


p/s: Tq nuffnang sebab bagi lagi CPUV. CUma yang tak best, opis aku ni blog plak web nuffnang. Kejadah tah? huhu..

Friday, February 15, 2013

CUEPACS: Senyum Penjawat Awam 2013

Pada 2013 ini, Cuepacs (Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam) berkata bahawa para penjawat awam akan banyakkan senyum.

Hah? Kenapa? Nak naik gaji kah?
Nak dapat bonus kah?
Elaun bertambah kah?


Oh tidak.. Cuepacs mahu pekerja kerajaan senyum. Maksudnya, banyakkan senyum ketika bekerja, baru nampak berkaliber dan ceria!



Tapi memang, budaya senyum macam payah juga nak diterapkan. Kadang-kadang tu, kita naik menyampah terutama dengan pekerja kat kaunter. Muka masam mengalahkan apa je. Tapi kita tak tau, mungkin dia penat? Kot?

Jadi, aku yang termasuk dalam golongan penjawat awam ni pun, perlulah jugak ringan-ringankan otot pipi untuk senyum. Tapi kalau penat sangat maaflah ye.. Hehee..

Oh, nak baca artikel pasal penjawat awam senyum tu? Klik SINI.

Antara quote dalam artikel tu berbunyi:

"Kalau boleh pagi-pagi datang kerja jangan bawa masalah peribadi datang ke pejabat. Sebagai pekerja berkaliber kita mesti tunjukkan semangat dengan penuh keceriaan. Kita kena fikir semua orang ada masalah dan kalau kita bawa 'mood' ceria ke tempat kerja, produktiviti kerja pun meningkat," - Datuk Omar Osman, Presiden Cuepacs.

Tapi, kat bawah artikel tu ada orang yang komen. Bermakna jugak komen dia tu. Pendapat masing-masing ;)




Jadi, bekojolah kito sekueknyo.. Senyum, tak perlu kata apa-apa.. hua3..


Thursday, February 7, 2013

Say No To Tudung Bawal

Eh, korang tau tak Sharnaaz dengan Shila Amzah anak ND Lala tu dah putus?


Ok, kalau tak tau pergilah Google. Tadi aku dah baca dah pasal tu.
Saja je tanya.. padahal tak berkaitan dengan entry pun. Hee. Hee.

Sindrom benci bawal.
Ye, itulah 'penyakit' aku sejak mula mengandung haritu.
Bawal kat sini maksudnya tudung bawal. Ikan bawal aku suka ok.
Haritu mak aku masak kari ikan bawal emas.
Fulamak dia punya awesome...perghh!
Barulah namanya makanan yaw! Aku belum tahap expert kari lagi dalam bab-bab memasak ni.
On the way..hahah.. Yang lain ok, kari ni macam dah level tinggi sikit bagi aku.

Bagi aku lah, kalau korang terer baguslah. *tepuk tangan*

Eh, apa cerita pasal kari ikan bawal pulak ni? Ni saja cari nahas nak tambah kelaparan diri ni.
Cis.

Ok, tudung bawal.
Kepada yang kot kot lah tak tau apo bondo lah tudung bawal tu, ha contohnya macam tudung yang aku pakai kat gambar bawah ni.

Motip letak gambar dengan chef celebrity? hahah..

Tudung yang asalnya empat segi, dilipat menjadi 3 segi dan dipakai mengikut citarasa sendiri.

Serius cakap, tudung bawal ni asalnya dulu daya penarik dia batu-batu dan sulam-sulam je.
Sekarang ni hamek kau.. macam-macam fesyen bawal dah ada.

Dan dulu, level of confidence *pui* aku hanya pada tahap normal kalau aku pakai bawal sahaja. SAHAJA ok. Pakai tudung jenis lain aku macam tak berapa nak selesa.


Tapi... sejak adanya budak tecit ni dalam perut aku, aku jadi sangattttttttttttttttttttttt rimas dengan bawal.

Ya Allah.. rimasnya... nak pin, nak selempang, nak adjust, nak gosok...arghh!

Sekali sekala tu ok lah jugak, boleh lah nak pakai.. tapi most of the time, aku akan rasa menyampah sangat-sangat dengan bawal. Maafkan aku bawal-bawalku yang dalam almari... Dah lama korang terbiar.. Dan tudung-tudung instant berawning tu lebih menarik mata aku.

Mungkin ni antara pe'el pelik aku masa mengandung kot.

Macam harini, hari Khamis nan berbatik sana sini. Aku pun match kan lah baju batik aku dengan tudung bawal. Masa kat rumah dah rasa dah serba tak kena. Takpe. Abaikan lagi perasaan tu.

Sampai office sebelum start kerja, dah ubah style pin tudung dah.

Ya Allah rimasnya lah.... Menyesal gila pakai bawal.. :(

Tiba-tiba teringat haritu aku ada beli tudung online *tetiba*.
Try tanya kot-kot dah sampai.

And yes, dah sampai.

Yang sehelai tu ada warna biru-biru.

Thank you Allah! Terus aku cabut itu bawal, pakai tudung awning.
Legaaaaaaaa... biarlah tak berapa match pun. Kah kah kah..


Phew..lega gila.. barulah dapat bernafas dengan tenang.

=))


p/s: nak tengok tudung yang kurang cerdik dan boleh menimbulkan rasa ingin menampar anak orang sedas dua? klik sini.

Monday, February 4, 2013

Adibah Noor Tak Nak Peminat Panggil Dia Mama

Wah nampaknya pagi ni Encik Halim Othman dapat partner baru untuk bersiaran dekat Suria FM.
Memang menarik lah nampaknya sebab pengganti baru tu adalah Adibah Noor!

Memang diakui suara Adibah Noor sedap kan masa bercakap. Lunak-lunak merdu gitu.
Banyak jugak peminat-peminat yang dah bagi komen-komen membina dekat Twitter Adibah Noor. Good!

Bercakap pasal Twitter Adibah Noor, teringat pulak malam tadi sebelum tidur aku ada lah godek-godek henfon sementara nak terlelap. Alang-alang tu bacalah tweet tweet kat TL. Then terbaca tweet Adibah Noor yang dia menegaskan dengan cara yang baik supaya peminat kalau nak berinteraksi jangan panggil dia mama, mami dan yang seangkatan dengannya.





 Betul jugak tu, setuju dengan Adibah Noor. Kita masing-masing ada cara tersendiri kan. :)

Macam ada sesetengah orang ni, dia suka acknowledge kawan-kawan dengan term 'sayang' @ 'yang' masa bercakap, niat di hati nak menunjukkan mesra. Tapi ada sesetengah kawan ni dia tak selesa. Rasa gegeli gitu..hahah..

Kesimpulannya kalau orang tu buat senyap je takpe, tapi kalau dia dah cakap yang dia tak suka tu, baik tak payah sebut dah. Buat masam muka je nanti.. Kan?


p/s: Nak pergi makan tapi hujan lobek pulak... Kalau redah ni mau kuyup bila sampai kereta.. Bersabarlah anak dalam perutku sekejap ye..





Wednesday, December 8, 2010

Hantu Kak Limah Balik Rumah: FIlem Terbaru Mamat Khalid

Hai semua!
Dah pergi tengok Ngangkung?
Aku dah..haha.. aku bagi 4 bintang kat filem tu..

9 Disember ni pulak, akan ditayangkan satu lagi filem yang aku rasa best,
iaitu Hantu Kak Limah Balik Rumah..


Wah bunyik macam best je filem ni kan, aku harap 95minit dalam filem tu best lah kesemuanya.. kadang-kadang ada filem tu promosi bukan main, tapi banyak je scene yang mendatar dan mengundang rasa mengantuk..huhu..

Antara pelakon Hantu Mak Limah Balik Rumah ni adalah Awie, Umi Nazeera, Johan Raja Lawak, Sofi Jikan, Zami Ismail.. Dan filem ni memang Mamat Khalid menggunakan loghat Perak..

Em sama-samalah kita tengok macam mana filem ni nanti, tak sabar pulak! 
Ye lah, wartawan kat Harian Metro puji tau!

ps: suka ayat Mamat Khalid dalam artikel kat Harian Metro tu, "Kalau kita nak jadi masyarakat maju, kita jangan percayakan sangat dengan tahyul."

Monday, June 14, 2010

Novel Lagenda Budak Setan Ahadiat Akashah

Hello Readers! =)

Hari ni 14 June 2010, beerti, dah 11 hari filem Lagenda Budak Setan ditayangkan di pawagam..
Tapi, aku masih belum berkesempatan menonton *nanges*..


Macam-macam respon aku dah dengar mengenai filem ni, ada yang puji, ada yang dah pergi tonton 2-3 kali, ada yang kata bosan, ada yang siap kutuk-kutuk lagi.. Hmm.. semua tu menambahkan lagi perasaan meluap-luap aku nak pergi menonton filem ni, cuma masa je yang tak mengizinkan lagi..hehe..

Disebabkan filem Lagenda Budak Setan ini jugaklah, begitu ramai orang yang bertanyakan 1 soalan ni pada aku memandangkan aku ada menjual novel-novel terpakai..

"Novel Lagenda Budak Setan ada tak?"

Hehehe..serius, ramai yang nak beli Novel itu sekarang ni, malangnya, tak ada sesiapa pun yang nak tolak buku tu kat aku sekarang. Wah gitu, kalau jual harga tinggi pun, aku rasa mesti ada yang sanggup beli~!

Aku pernah baca novel tu masa sekolah-sekolah dulu, tapi dah lama sangat masa berlalu, aku dah lupa jalan ceritanya. Mungkin orang lain pun sama, jadi kalau boleh nak baca dulu novelnya, sebelum pergi menonton di pawagam. Jadi, takdelah rasa tercangak-cangak masa menonton..huhu..


Jadi kesimpulannya, aku rasa Novel Lagenda Budak Setan ni bolehlah dicetak semula oleh publisher nya.. Sebab, mesti ramai yang akan beli..kan? Lepas tu kat cover Novel yang cetakan terkini tu, bolehlah letak gambar Lisa Surihani..wewit!

ps: bilalah nak pergi tengok wayang ni...

updated: sudah ada inisiatif mencetak novel ni rupenya, aku baru tau. weee! suke! akan kumpul duit untuk membelinye! ;)

Friday, April 16, 2010

Syndrom W: Menyerang remaja masa kini.

Salam semua =)

Aku terperasan 1 fenomena yang melanda golongan remaja masa kini, 
yakni khususnya budak2 yang masih bersekolah..
mereka dilanda syndrom W.

Syndrom W ni adalah meletakkan sebanyak mungkin huruf W dalam setiap perkataan.
Faham tak? Antara contoh adalah, kalau ayat tu berbunyi: 

"Sape2 pon boleh kot, bila2 pon takpe, nape tanye gitu?"

bila telah di syndrom W kan, ayat tu akan jadi:

"Sapew2 pown bley kowt, blew2 pown xpew, npew tnyew gitew?"

haha..pada aku la, penat otak aku membacanya, sebab otak aku ni skema,
aku gi eja sekali dengan segala W tu.. kalau satu dua perkataan guna syndrom ni, aku tak kesah sebab kadang2 bila SMS dengan kawan2, selit juge la sket2, tapi bila dah 1 ayat? 1 perenggan? pening jugak kot~!?

Aku pernah terbaca 1 blog sorang budak, 
tapi tak ingat blog mana,
dia sangat-sangat aplikasikan Syndrom W ni dalam penulisan dia..
serius funny! haha!

Mungkin rata-rata remaja sekarang pun guna syndrom W ni dalam text mesej (SMS) mereka juga..
Tiadalah salahnya selagi tak guna ketika jawab exam kan? hehe.. tapikan, kenapa boleh tercetusnya fenomena syndrom W ni ye? untuk kelihatan comel dan manja kah? untuk feeling2 muda kah? biarlah mereka dengan syndrom mereka..hehe..tapi jangan SMS aku macam tu sudah, penat nak mebacanya..hehe


ps: teringat zaman sekolah aku dulu, femes gile trend penggunaan bahasa F, sampai dalam cerita Puteri Impian lakonan Amy Mastura pun ada.. Jafanganfan mafarahfah yefe afadikfik afadikfik.. 

ps+: penggunaan perkataan syndrom W itu adalah cetusan idea penulis sendiri tanpa merujuk di mana2.


Friday, April 9, 2010

Kucing pun faham bahasa


Salam semua =)

Pejam celik pejam celik dah Jumaat balik kan?
Cepatnya masa ni berlalu..emm..

Percayakah kamu semua bila aku cakap kucing pun faham bahasa dan boleh memberi respon kepada apa yang kita cakap? Sudah pasti aku cakap ni berdasarkan pengalaman keluarga kami membela kucing sudah bertahun-tahun.. Dan aku tak pula menulis jurnal untuk tajuk ini..sekadar perkongsian pengalaman sahaja..

Sesiapa yang ada membela kucing juga dirumah, mungkin akan ada pengalaman yang sama dengan aku juga..Kucing ni, sebenarnya dia faham apa yang kita cakap dan buat dekat dia.. Dia juga tau macam mana nak nak sayang tuan dia, dan berdendam kepada orang yang selalu buat dia..

Contoh macam Elin la, dia faham perkataan 'Jom!', bial dia dengar je kitorang cakap 'Jom!', dia akan bangun dan ikut kitorang.. Sama jugak dengan perkataan 'Golek', dia akan bergolek-golek manja bila disuruh.. Kalau dia kat luar, kitorang cakap 'Masuk', dia akan masuk dalam rumah..

Dia jugak pandai berinteraksi tau, macam contoh aku baru balik dari pasaraya, aku beli sepeket makanan dia.. Aku angkat makanan tu aku cakap 'Ni siapa punya ni?', dia pun datang dengan gedik2 terus je gesel2 muka dia dekat peket makanan tu.. Bila kitorang puji2 dia comel la, pandai la..dia kelip2 mata.. hehe


Elin jugak adalah seekor kucing yang sangat beremosi..huhu.. Elin ni, makan nak kena berteman.. Kiranya masa dia makan tu, kita kena usap2 belakang badan dia sikit bagi 'enjin purr purr' dia bunyi, baru dia boleh makan dengan gembira.. Yang selalu temankan dia makan adalah abah dan mak.. Makanya, dalam rumah ni dia paling manja dengan abah dan mak aku.. memang manja extra punyalah.. Dan tiap kali dia lapar pun, dia akan bodek mak dengan abah aku suruh temankan dia makan..

Berdendam? Oh dia memang kucing yang penuh emosi..haha.. Aku kadang2 suka lepuk2 dia.. kekadang dia geram, dia cakar aku balik, habis berdarah2..uhuhuhu.. Dia juga memang benci dengan orang yang pernah mengkasari dia.. Ada la seseorang yang tak suka kucing pernah datang rumah aku, dia luku kepala Elin :( sedih gila mak masa tengok Elin diluku tak pasal2.. Dan tiap kali orang tu datang rumah lagi selepas tu, memng Elin akan lari jauh2, dan yang kelakarnya, muka Elin bila nampak orang tu, macam nampak hantu~~! Ya, kucing juga tau serik.. Kucing juga pandai membenci..

Lagi 1 Elin ni cukup kaya dengan expressi muka.. Dia akan buat muka masam bila orang kacau dia time dia tak nak diganggu, dia boleh buat muka annoyed, dia juga boleh buat muka kesian, muka mengantuk.. yang paling best, bila mak dengan abah nak tinggalkan rumah bawak beg2 besar, contoh macam nak pergi umrah hari tu, dia akan buat muka sedih..

Macam Boody pulak, dia ni licik masa hayatnya.. Bila dia nampak je aku pegang botol2 syampu dia bawak masuk bilik air sebab nak mandikan dia, dia akan hilang~~! Terus je pergi menyorok..haha.. Boody ni lagi la macam2 kepandaian dia.. hmm..rindu pulak..


Mungkin ada yang tak percaya.. tapi aku tau la, kucing aku.. Haiwan jugak ada perasaan tau.. Dia jugak boleh merajuk, boleh excited, boleh menggedik, boleh dibawak berbual.. Betul..memang la dia tak boleh respon dengan kata2, tapi aku pernah, masa tu aku sedih, aku nangis2.. aku cakap dengan Boody.. Dia terus je naik atas riba aku, start enjin purr purr dia.. konon2 macam pujuk aku la..huhu.. *eh nape air mata bergenang ni?*

Sebenarnya, tak perlu geli dengan kucing.. sebab lagi kita tunjuk kegelian kita dekat dia, lagi dia datang gesel2..sebab kucing ni licik tau.. hehe.. 

ps: Kucing adalah salah satu ciptaan Allah yang HEBAT!~
ps+: Tahniah Afdlin Shauki atas kelahiran baby baru beliau pukul 3 pagi tadi [9 April 2010]

Friday, March 12, 2010

Game Pasar Malam Tycoon & Mamak Dashed

Salam semua =)

Negara kita Malaysia ni kan, penuh dengan ragam,
sampai ada 1 task dalam Raja Lawak tu, bertajuk Typical Malaysia.

Sabtu lepas masa aku pergi pasar malam,
aku terpikir sesuatu, aku pernah main PC Game dari luar negara yang jenis Tycoon2 ni,
macam Zoo Tycoon, Mall Tycoon, Rollercoaster Tycoon..

Alangkah bestnya, kalau graduan-graduan bidang berkaitan penghasilan game-game ni semua,
menyelitkan unsur Malaysia dalam game2 ni kan?

Contohnya, macam Pasar Malam Tycoon..
Kita control pasar malam tu, bermula dengan level rendah, kita hanya ada 1-2 gerai je,
yang jual pun yang murah2 je macam sayur2 ngan air je..
Makin naik level, kita boleh upgrade pasar malam kita tu,
objektif dia untuk dapat keuntungan..


Kesukaran game tu pulak bergantung pada kawasan yang kita pilih,
kalau kawasan bandar, lain lah cabaran dia dengan pasar malam di kawasan kampung..
kita gak kena uruskan mengenai kebersihan, masalah pengemis dan sebagainya..

Wah best2..hehe..

Pastu aku jugak gemar betul la main game yang ala2 dashed2 ni..
Macam Diner Dashed, Cake Mania, Coffee Shop..
Game yang berunsurkan kedai.. Makin lama makin banyak benda dia jual, pelanggan pun makin ramai, 
sampai tak menang tangan lah si penjual..

Apa kata Mamak Dashed pulak diwujudkan?
Bermula dengan kedai mamak yang kecil..
Mula2 kedai tu jual teh tarik  ngan roti kosong je..
Makin level naik, makin banyak menu dia jual..
Pastu customer lak akan mintak side order..
Contohnya mula2 roti tu kuah kari dal aje, 
Bila naik level, leh plak dia mintak dal campur sambal ke..
Mintak roti sardin ke, roti tissue ke..


Sampailah kedai mamak tu jual Nasi Kandar ke, Briyani ke..
Pastu makin naik level, lame2 ade TomYam corner plak kat kedai mamak tu..
Customer lak ada macam2 jenis..ada pakcik2 tua yang bayar kurang tapi lepak lame,
ade student, ade couple, ade bisnesman.. 

hehe..
kalaulah ada game ni diwujudkan, mesti aku beli punyalah..
selain 2 situasi ni, banyak lagi game yang boleh diwujudkan jugak..

hm..pe aku merepek petang2 ni..


ps: semacam serik dgn blog, tu yg tutup jap aritu.


Friday, February 26, 2010

Mampukah Kita Mencecah Umur 60 Tahun

Salam Maulidur Rasul semua :)

Pagi tadi kami sekeluarga pergi menziarah kubur arwah atok aku di Perkuburan Islam Batu 10 Balakong..


Hanya Allah SWT sahaja yang tau betapa aku merindui arwah..
Kadang2 pandang pusara dia aje dah buat aku sebak..


Then aku tengok2 la sekeliling..
Tengok2 jiran2 atok selepas aku dah sedekahkan apa2 yang patut kat atok..
Aku takleh duk lame2 kat bangku kubur atok, nanti aku nanges...
Makanya aku pun ziarah2 juga mereka2 yang lain..

Mata aku ni gatal lak baca umur2 mereka masa mereka meninggal..
Ya Allah..
Aku benar2 tersentap..
Rata2 jiran2 atok ni, puratanya berumur 50 tahun lebih sahaja..

Bertuahnya arwah atok aku dahulu, dapat hidup selama 77 tahun..
Nenek aku sekarang pun dapat juga berumur 60tahun ++..

Terus aku terfikir..
Andai kata aku pun akan meninggalkan bumi persinggahan ini pada umur 50,
makanya aku hanya ada 26tahun sahaja lagi untuk hidup.
Itu kalau 50, kalau awal lagi?
Ya Allah.. cukupkah amal aku nanti Ya Allah?
Sempatkah aku nak mengumpul amal untuk jadi bekalan aku nanti?
Mampukah aku nak menjawab soalan Munkar Nankir nanti?
Mampukah aku menerima buku amalku dengan tangan kanan pada akhirat nanti?
Aku ni taklah begitu baik..
Aku bertudung tapi tak berstokin..
Dan lain2 perkara lagi..

 :(


Aku hanya berharap Allah ampunkanlah dosa2 aku..
26tahun itu sekejap je..

Pejam celik pejam celik pun, aku dah 24++ dah sekarang..

Hmm..
Semoga atok ditempatkan dikalangan orang2 beriman..



Eh sorry, emosi lak aku arini :)

ps: ape2 pun, jangan tinggal solat ye :)

Monday, September 7, 2009

It's 'Y', not 'H'~

Name aku Nursyazni Binti Abdul Rahim.
Ada orang panggil aku Syaz, Syazni, dan ade gak yang panggil Nie..

Okey, sebutannye memang same kalau Syaz & Syazni tu dieja dengan menggunakan huruf H bagi menggantikan Y, tapi aku lebih suke kot kalau orang eja betol2 name aku dengan huruf Y.

Sebab kan, telinga aku memang takde masalah dengan kekeliruan H & Y tu, tapi mata aku ada kot?
hoho..

Sebab kan, kalau ganti dengan huruf H, name aku akan kelihatan janggal pada mata aku..

Nama aku akan jadi Shazni @ Shaz..

Emm..aku lagi suke kalau Syazni @ Syaz kot..

Not saying that aku kata name orang yang dieja dengan huruf H itu tak best, no.
Tapi aku cakap ni berdasarkan nama aku, sebab dalam I/c & surat beranak, name aku dieja dengan huruf Y.

hehe..so,

it's Y, not H.
seperti yang tertera kat header blog aku ni~

=)

Friday, January 23, 2009

Wanita lebih rumit dari membina jambatan emas?




haha..
aku baru je beli buku mastika baru semalam keluaran februari..
kat ruangan senyum pisang, aku terbace 1 cerita yang aku rase best..
secare ringkasnye, cite die sal sorg lelaki yg terjumpe ngn pelita ajaib..pas dier gosok2 pelita tu, maka keluar la sekor jin.. dan sperti bese, jin tu kate dier leh tunaikan 1 permintaan lelaki tu..
lelaki tu pon mintak la supaya jin tu bina 1 jambatan emas dr umah dier ke pulau langkawi.. supaya senang dier selalu g jumpe awek dier kat sane.. lebih2 lg skg pon dier tgh gaduh ngn awek dier tu.. dier nak g mintak maaf..
pastu jin tu cam keberatan la gak.. jin tu kate, permintaan dier tu materialistik.. mkn mase bertahun2 bru leh siap.. kos pon tinggi.. emas mahal.. selat melaka pon dah kotor.. jin tu suh dier tukar wish..
dah jin tu ckp cmtu, dier ponpikir la balik.. dier salu gaduh ngn awek dier sbb dier x phm cmne nk bace atau screen ati dan kehendak awek dier tu.. jadi dier pon btau la jin tu, dier kate, okey la dier stuju tukar wish.. dier nak 1 kebolehan untuk membace perempuan.. ape perempuan suka, apa yg dorg pikir, kenape dorg sedih, ketawa, marah, dan cmane nak wat perempuan ni gembira...bla bla bla...
tp, tak abeh lagi lelaki tu bercakap, jin tu dah potong dah cakap lelaki tu.. jin tu trus tanye balik.. "err..ko nak jambatan emas tu ade 2 lorong ke 4 lorong, nak letak tol tak?"
heheh.. pa aku bace citer tu aku terpikir, nape ek, susah sgt ke bg lelaki nak paham pompuan? sampai dorang lagi sanggup wat jambatan emas cam citer kat atas? hahaha! tp mmg persoalan tu selalu sgt timbul.. pihak lelaki salu tegakkan yg pompuan ni sukar difahami.. yeke? kalu jarang berbual and jarang jumpe tu mungkin la kot.. tp ini yg suami pon cakap masih x phm isteri.. sdangkan dah duduk sebumbung, makan semeja, tidur skatil.. tak dapat tgkap lg pompuan tu cmane? ke saje tak nak paham..haha.. ke lelaki je yg nak pompuan phm dorg?? jeng jeng jeng.. ade bukti yang aku penah terbace, lelaki memang peratusan dier lg tinggi dlm egois.. kekadang tu dier phm je pompuan tu, tp dier saje je ego, wat2 tak phm and nak pompuan tu yang mengalah.. sebagai contoh, dalam kes sorang ygaku kenal ni.. dier tau isteri dier ni tak suke di sakat2 diusik2, tp dier lagi sakan menyakat ngan mengusik isteri dier.. sampai la isteri dier merajuk.. pastu dier tanye,knape mrajuk? hehe.. macam2..
lelaki ni pon kekadang dah tau tak nak perempuan tu marah, merajuk, sedih, nangis, tak nak bercakap ngndier, tak payah la buat ape yg perempuan tu tak suke, ye tak? simple je.. ape yg x pahm sgt sal pompuan? huhu..
tp kalu dalam sesuatu perhubungan tu kalu aman damai je.. gelak je.. bosan jugak kan? ibarat minum kopi letak banyak gula, pahitnye tak ade.. memang manis, tp bg kesan pada jangka masa panjang.. mungkin juga situasi "lebihkan gula" macam tu boleh menjurus kepada hipokrasi.. kan?
Allah jadikan manusia, makhluk2 nya berpasang-pasangan.. lelaki & wanita.. semua dengan fungsi masing2.. jadi.. belajar la memahami ntara 1 same lain.. kerana hidup kite ini adalah simbiosis.. setiap wanita memerlukan lelaki, dan setiap lelaki itu kadang2 memerlukan lebih dari seorang wanita..haha..
enough merepek! da!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.