Tuesday, August 4, 2020

Tiada Lagi Bekerja Dari Rumah

Work from home no more!

Hari ini, bermulalah kembali bekerja dari pejabat macam dulu.
No more WFH bos ku kata.

Baiklah bos, menurut perintah!




Maka, angkutlah semula segala desktop, buku dan kertas-kertas berkaitan.

Masuk je ofis, syahdu tengok kalendar atas meja masih di bulan Mac 2020.
Sedar tak sedar, hampir 5 bulan mereput kat rumah acah-acah suri rumah tangga, 
feeling-feeling work from home mom bagai.

Realitinya, aku hanyalah seorang working mom.

So here I am, working mode activated!

Rindu juga saat-saat 4 bulan lebih berada di rumah dengan anak-anak dan suami, 24 jam!
Tak pernah terfikir dek akal, akan dapat 'cuti' selama itu, lagi lama dari cuti bersalin.

Masa cuti bersalin dulu pun, anak-anak dan suami tetap kerja dan sekolah.

Ini, Allah bagi bonding time yang solid duduk rumah.
Masak every meal, bangun tidur tak perlu terkocoh-kocoh siapkan anak, semata untuk berpisah dengan anak sebab diorang nak ke sekolah, rumah pengasuh..

Boleh layan anak-anak setiap masa, peluk cium bila-bila pun boleh.

It hurts when reality bites.

Tapi, tak pernah terlintas untuk mengeluh bila kena bekerja dari pejabat semula, kerana syukur, masih ada pekerjaan, ramai yang hilang title Working Mom, sejak negara dilanda pandemik koajaq ni.

PKP, sebenarnya adalah blessing in disguise.

Thank you Allah.

26 comments:

  1. welcome back to office sis. saya lama dah start bertugas walaupun masa pkp, sesekali je wfh. mmg byk hikmah dari pkp, byk perkara yg dulu kita rasa mustahil, tapi tetap boleh juga buat kan.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah masih ada kerja....

    ReplyDelete
  3. Selamat bekerja.
    Apapun perkara kena pandang atau cari sudut positif.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...rasa tenang sangat baca ayat2 penutup tu...bersyukur bila kita masih ada sumber rezeki...ada yang dah kehilangan pendapatan pada musim pkp ni..moga Allah mudahkan urusan kita semua..

    ReplyDelete
  5. Selamat kembali ke office. CP dah lama dah masuk office since 15/6 aritu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah lama dah ek, itulah saya masih lemau sebab baru dapat arahan masuk ofis ni hehe

      Delete
  6. seromok kan dh dpt ke ofis semula

    ReplyDelete
  7. semoga dipermudahkan urusan ya.

    ReplyDelete
  8. betul syaz..masa pkp ni byk ruang dan pluang Allah bg kita..tinggal kita je nk ceduk ruang dan pluang tu. Apa2 pun selamat kembali bertugas..shida sudah hahaa..penat ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan shida, alhamdulillah untuk peluang2 yang Allah bagi ;)

      Delete
  9. Yeah!! Welcome back to office.. Selamat berkerja..
    Memang memori indah bila dapat bersama keluarga masa PKP tu kan Syaz..

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ads