Showing posts with label kerja. Show all posts
Showing posts with label kerja. Show all posts

Thursday, June 23, 2022

Sampling Projek Tahun Akhir Semester Mac 2022 | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

Minggu pertama ramadhan 2022 yang lalu, SR dan zaimi ada bawa pelajar projek tahun akhir kami masuk ke dalam hutan yang ada dalam UiTM Kampus Kuala Pilah ni. Masuk untuk ambil sampel yang mereka nak kaji untuk thesis mereka.

Kenapa masuk hutan bulan puasa?

Kisahnya pelajar ni semua, dari bulan Mac dah ada di kampus. Tapi nak dijadikan cerita, seorang demi seorang pula mereka ni terkena jangkitan Covid-19 masa tu. Jadi, masa ni, memang dah tangguh tiga, empat kami untuk sampling. Itu yang gagahkan juga untuk masuk dan ambil sampel. 

Thursday, June 16, 2022

Suasana Kampus UiTM Negeri Sembilan Kampus Kuala Pilah

Tahniah buat semua calon SPM 2021 yang mendapat keputusan peperiksaan mereka hari ini. Percayalah, setiap yang tertulis itu adalah takdir yang Esa.

Kepada yang berminat nak sambung pengajian di UiTM NEGERI SEMBILAN, Kampus Kuala Pilah, meh SR bagi sneak peek bagaimana rupa kampus.

Wednesday, April 6, 2022

Menyotong Di Pejabat

Assalamualaikum semua!

Disclaimer: Entri ini tidak mewakili UiTM. Ianya hanyalah perkongsian peribadi dari penulis sahaja. Jangan kata penulis mengkategorikan pensyarah UiTM sebagai sotong pula! Harap maklum! 😄

Pergh hari ni bizi SR mengalahkan menteri. Di kala zaman semakin canggih ni, mudah untuk hubungi rakan-rakan lama untuk ajak sertai Collaborative Teaching yang sangat dituntut oleh pihak UiTM. Maka SR pun sahut aje lah seruan para bos, untuk menjalankan Collab Teaching dengan orang lain. Ada satu subjek, SR ajak rakan-rakan dalam satu Pusat Pengajian aje.

Thursday, March 3, 2022

Pengalaman Menginap di ILD UiTM Bandar Enstek | Throwback Thursday

Tak lama sangat nak lempar belakang, kisah ni baru aje berlaku Rabu, Khamis dan Jumaat minggu lepas sebenarnya. Ini juga antara sebab kenapa SR tak berkesempatan nak menjengah blog, apatah lagi blogwalking. 

Kisahnya, SR ke Institut Kepimpinan dan Pembangunan UiTM (ILD) di Bandar Enstek adalah untuk menghadiri Kursus PHD Methodology, sebagai persediaan untuk SR pergi melanjutkan pengajian. Insyaallah.

Sunday, February 13, 2022

Mengapakah Hari Rehat Penting untuk Produktiviti Tempat Kerja?


Manusia telah mengetahui dari generasi ke generasi bahawa rehat adalah penting untuk kemakmuran, kesihatan, dan keseronokan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa dekad yang lalu, semakin ramai pekerja telah mengabaikan hari cuti mereka sebagai balasan untuk jam tambahan di tempat kerja (terutamanya di dunia Barat). Ramai di antara kita telah alpa untuk menjalani hari lapang biasa kerana keperluan produktiviti yang tidak pernah cukup. 

Thursday, December 30, 2021

Sampling Labah-Labah Untuk Projek Tahun Akhir Pelajar | Throwback Thursday

Belek-belek telefon untuk kosong dan delete gambar-gambar yang punyalah banyak ni haa, SR terjumpa pulak beberapa keping gambar masa SR ikut pelajar projek tahun akhir yang SR supervise, pergi sampling masa ni. Student SR tu buat projek diversity of spiders in UiTM Negeri Sembilan Kuala Pilah Campus Forest Reserve. Jadi, memang dia akan ke sites dan collect sample. Ya, sample projek student ini adalah labah-labah. Hidup. Bergerak. Melompat. Semua adalah! Hehe...

Tuesday, December 14, 2021

Adab Menghantar Pesanan Teks Pada Guru

 Tadi masa SR tengah ralit buat kerja, tiba-tiba ada satu WhatsApp masuk. Biasalah, musim pelajar masih ODL ni, memang selalu dapat WhatsApp dari pelajar, rakan sekerja, mahupun sesiapa sajalah kan. Dah memang gaya hidup masa kini, ada apa-apa nak tanya, nak sapa, nak tegur, terus saja capai telefon bimbit, dan WhatsApp.

Thursday, December 9, 2021

Sesi Makmal Mikrobiologi Secara Bersemuka Semester Oktober 2021

Setelah hampir dua tahun pembelajaran di kampus SR ni dijalankan secara atas talian (ODL), akhirnya pada semester ini, beberapa bahagian (part) pelajar dibenarkan kembali ke kampus untuk menjalankan beberapa kelas secara bersemuka (f2f). Antaranya adalah pelajar kelas SR. Mereka adalah batch kedua yang dibenarkan masuk ke kampus untuk menjalani sesi makmal subjek mikrobiologi mereka di dalam makmal, bukan lagi secara ODL dan virtual.

Monday, November 29, 2021

Mula Bekerja Dari Pejabat

Assalamualaikum, apa khabar semua? Fuh harini tak sempat menjengah ke blog langsung siang tadi. Harini adalah hari pertama kami perlu work from office secara total. Jadi banyak yang perlu diselesaikan. 

Monday, October 11, 2021

Semester Baru Bermula, Moga Harimau Kumbang Tak Masuk Kampus Lagi!

Hari ni bermulalah semester baru untuk pengajian di UiTM.
Bagi kampus yang terletak di negeri yang hari bekerja mereka bermula dengan Ahad, hari ni adalah hari kedua dah. Semoga semuanya masih bersemangat!

Ada kampus yang masih menjalankan pembelajaran secara Online Distance Learning sepenuhnya.
Ada yang telah mula memanggil pelajar pulang ke kampus bagi pembelajaran secara face to face.

Samalah kisahnya dengan kampus tempat aku mengajar.
Pembelajaran adalah secara hybrid, iaitu ada sebahagian pelajar akan kembali ke kampus, sebahagian lagi ODL seperti semester lepas.

Jadi, disebabkan aku antara yang terpilih untuk mengajar sesi makmal pelajar secara face to face, maka kenalah pergi kampus ambil lab coat untuk dibasuh. Lama betul terperap lab coat tu kat office sebab sepanjang semester yang berlangsung secara ODL, sesi makmal dijalankan secara virtual. Jadi Sabtu lepas, masa adam dan amir di kelas taekwondo, kami pun bawaklah ayu masuk untuk ambil barang-barang yang diperlukan di office kami.

Saturday, July 17, 2021

Tarakuca Tarakuca


Apa khabar semua?
Minggu lepas kami laki bini bizi kerja mengalahkan perdana menteri Britain agaknya tahap sibuk dia.

Monday, May 10, 2021

Lepas Satu KPI

Last week check email, dapat emel dari Chief Editor JOA.
Dia kata paper yang hantar hari tu dah published.

Friday, April 23, 2021

Live @ PTAR Siri 2 "Aku Seorang Penulis Biasa"

Tak sempat memblog sehari dua ni 😅
Kisahnya aku sibuk prepare untuk Segmen Bicara Santai ni ha.

Pertama kali diberi peluang sebagai panel untuk program Live @PTAR ni.

Pengalaman baru yang mengajar banyak benda juga kepada diriku ini.

Wednesday, April 7, 2021

Hasil Kerja Pelajar | Importance of Hygiene

 Awal semester ni, memang waktu yang agak genting untuk bagi task assignment pada pelajar.

Untuk subjek aku ajar, salah 1 task untuk enhance softskills pelajar selain akademik, yang embed dalam subjek, adalah communication.

Jadi, caranya adalah hasilkan video yang ada message yang bagus untuk masyarakat.

Gittew..

Penat aku brainstorm nak cari idea untuk method assignment ni masa proses semakan kurikulum hari tu tau hehe..

Jadi, alang-alang bagi task, tunjuklah contoh video pelajar lepas.

Ini antara kumpulan yang sangat bagus dari segi message yang hendak disampaikan, dan usaha serta teamwork yang baik sekali.

Friday, April 2, 2021

Jeram Rahsia

Semalam saja ikut Zaimi dengan Muadz masuk jeram untuk collect data.

Yang lead masuk ke jeram ni pun husband team member kami jugak.

Asalnya aku tak plan pun nak pergi.
Nak stay office je.

Thursday, April 1, 2021

Sesi Makmal BIO320 | Throwback Thursday | Julai 2013


Meriahnya masa ni.
Walaupun kepanasan masing-masing dalam makmal sebab aircond ada problem, tapi semua pelajar gigih tak tanggal lab coat.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot