Pages

Search This Blog

Showing posts with label kerja. Show all posts
Showing posts with label kerja. Show all posts

Tuesday, August 4, 2020

Tiada Lagi Bekerja Dari Rumah

Work from home no more!

Hari ini, bermulalah kembali bekerja dari pejabat macam dulu.
No more WFH bos ku kata.

Baiklah bos, menurut perintah!

Thursday, June 25, 2020

Minggu Akhir Yang Dirindui | Throwback Thursday

Sebagai seorang pendidik, sesungguhnya tak dapat dinafikan yang Online Distance Learning (ODL) yang terpaksa dilalui baik oleh pelajar, mahupun oleh tenaga pengajar, telah menghilangkan sedikit sebanyak 'human touch' samada dari guru kepada pelajar, dan kalangan pelajar itu sendiri.

Semester yang harus diteruskan di hadapan skrin ni tidaklah sukar, tapi bukanlah mudah jugak. Tak semua individu ada akses kepada hubungan internet yang baik, dan kena pertimbangkan juga kekangan lain ketika berada di rumah.

Banyak confession dari para pelajar tentang 'kejamnya' dunia ODL.
Tak boleh nak nafi, ada juga kata-kata yang benar yang diluahkan oleh pelajar IPT ni, cuma mungkin mereka belum cukup dewasa untuk menterjemahkan dengan cara yang lebih sopan dan teratur sesetengahnya tu.

Apa yang mampu aku dan mungkin guru lain kawal?
Kerja kita, teguran kita pada mereka, dan yang penting budi bicara kita.

Terpulang kepada masing-masing.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Kalau ikutkan, minggu ni dah masuk minggu akhir kuliah, minggu 14.
Kebiasaannya, minggu akhir ni, aku akan buat ulangkaji. Nak lari dari sesuatu yang 'dry', aku selalu buat aktiviti masa ulangkaji, sambil-sambil nak abadikan kenangan dengan pelajar-pelajar aku semester itu.

Sebab selalunya juga, minggu 14 ni dikenali sebagai 'Killer week' di kalangan pelajar, sebab hampir semua subjek punya test akhir, due date assignment, ada presentation jugak kadang-kadang. Memang selalu nampak status mereka tak cukup rehat dan stress. Mungkin ada yang kata, itu semua sebab cara pengurusan masa mereka yang tak betul, tapi tak apalah, itulah masa untuk mereka belajar tentang time management, dan belajar untuk handle stress. Kan?

Jadi disebabkan tu untuk slot kelas aku pada minggu akhir, aku buat games yang fun fun je sambil- sambil ulangkaji. Biarlah ada gelak ketawa, biarlah mereka berlari-lari, bertepuk tangan dalam kelas, at least dalam stress week 14 tu, ada sikit masa untuk happy happy. Hopefully lah 😀

Student yang sporting, baik budak-budak ni

Tuesday, July 19, 2016

Potluck Raya Aras

Menjelang musim raya, di pejabat-pejabat mesti akan ada jamuan nak makan-makan sebab raya kan.
Macam kat sini, minggu lepas, jamuan Unit.
Harini, jamuan aras pulak.

Tiap kali open untuk semua orang update mereka nak bawak apa masa hari kejadian, aku mesti sedikit gelabah.

Mana tak gelabah, si dia ni nak bawak nasik tomato, rendang, kuah kacang, soto, longtong, kek pelangi, masak lomak cili api, meehoon, dan macam-macam lagilah menu yang berat-berat.
Yang sepatutnya, orang berumur setua aku ni (30 tua la kan?), boleh masak sambil tutup mata.

Oh tidak pada aku.

Skill masak aku hazab.

Atau lebih tepat lagi, aku malas. Hahah!

Sebab, aku rasa aku boleh je masak, sebab tiap kali aku masak, licin je laki aku bedal.
Eh lidah aku pun rasa sedap. Kah kah..
Ya, malas lah tu jawapan paling pure.

Haritu aku order Puding Sedut.
Harini, aku bawak nugget je.
Rayalah sangat makan nugget kan hahahaha.

Maaflah wahai rakan-rakan, insyaallah, nanti aku cuba gilap lagi skill rajin aku ni.
Ya, tak salah taip. Skill rajin.
Aku rasa nak jadi orang rajin pun kena ada skill.

Macam aku ni, segala serbi malas.
In fact, nak bersosial masa makan-makan tadi pun aku pilih-pilih orang.
Bukan sombong, cuma sang introvert memang macam ni.

Oklah, lepas ni aku cuba kurang rasa malu nak berbual, ok?
Konon.
Padahal, aku lagi selesa makan ayam kuih semua tu dalam bilik office, depan pc sendiri tanpa ada orang lain.
Heaven. Eheh.

Tuesday, July 5, 2016

Ahad Organometallic

Pagi Ahad.
Bulan puasa yang tak perlu buat breakfast.
Hari pulak hujan.
Anak-anak tidur nyenyak.
Kain dah lipat semalam.
Makanya, kalau ikut logik akal, tidak salah rasanya aku join anak-anak tidur lepas subuh karang, bukan?
Tidak.
Pagi ni pukul 7 dah kena pergi kampus, jaga exam. 
Sesungguhnya aku berpuasa.. hew hew hew...
*********************************
Settle jaga periksa di pagi Ahad.
Nama paper Organometallic Chemistry.
Baca nama subjek pun aku dah gerun.
Lepas bukak kertas soalan, nak terkenc aku baca soalan.
Subhanallah, betapa ceteknya ilmu yang aku ada, sampai aku tak ada idea langsung nak jawab macam mana.
Benarlah kata cikgu aku dulu, semakin tinggi dan dalam seseorang itu belajar, semakin dia sedar, sebenarnya betapa sedikit sahaja ilmu yang Allah pinjamkan kepada dia. Maka sepatutnya semakin tinggi kelulusan akademik seseorang itu, lahiriahnya dia lebih zuhud sepatutnya.
Lepas selesai kutip, ada seorang pelajar perempuan datang salam,
"Terima kasih, kak".
Kak di panggilnya, mesti sebab dia perasan muka aku berkerut masa baca soalan. Err..
Nasib tak panggil aku acik.
Dah jom balik ke pangkuan suami dan baby baby.

Tuesday, November 4, 2014

10 Kebaikan dan Kelemahan Kerja Sama Tempat Dengan Pasangan

Amboi..
Bukan main tajuk entry aku kan?
Hahaha..



Tiba-tiba terfikir tadi pasal hal ni.
Zaimi masuk kerja kat sini tahun 2010, setahun kemudian aku pulak dapat tawaran kerja dekat tempat yang sama.

Well, biasalah kan, tak semua benda indah, tak semua benda pahit.
Jadi, sepanjang tiga tahun kami kerja dekat sini, aku boleh list kan apa yang best dan tak best bila kau kerja sama tempat dengan laki kau. Meh baca!


10 Kebaikan Kerja Sama Tempat Dengan Suami


Jimat minyak kereta! Of course lah kan, dah sama tempat kerja, haruslah pergi naik satu kereta je. Alhamdulillah boleh save sikit dekat situ.

Tak payah penat-penat drive. Sebab laki lah yang kena bawak kereta..kikiki.. Tapi kalau dia mengantuk tahap extreme, aku akan bawak lah. Lagi satu yang best, dah dia yang drive, aku kadang-kadang curik-curik terlelap..hihi

Boleh cium kepala masam anak sepanjang perjalanan ke rumah pengasuh. Dah dia bawak kereta, aku pangkulah adam. Tak payah letak dalam carseat sementara dia kecik ni. Syukur boleh peluk anak lama sikit pagi-pagi.

Boleh sarapan sama-sama. Kick start yang bagus kan? Kau boleh makan dengan kekasih hati kau every morning?

Tak susah hati sangat dia nak curang sebab bila-bila masa kau boleh pergi buat spot check. Plus orang macam tak berani jugak nak mengorat dia sebab aware kau ada berdekatan walaupun bilik lain-lain.

Boleh bergossip hal office. Tak payah nak explain panjang lebar, sebab masing-masing dah faham term yang sepatutnya dalam gossip tu.

Faham kesibukan dan tekanan kerja masing-masing since berada di organisasi yang sama.

Tak payah call @ mesej selalu untuk check up dengan dia. Kalau call pun, guna talian office je. Jimat kredit. 

Boleh terus pergi mengadu nasib dekat dia kalau ada benda yang buat kau sedih ke, geram ke..

Boleh pilih empat klinik panel yang lain-lain sebab 1 staff boleh pilih dua klinik. Ini memang best.



Itu yang best, yang tak best pun lebih kurang je banyaknya!


10 Kelemahan Kerja Sama Tempat Dengan Suami

Annoying gila bila orang tegur baju kau sedondon dengan laki kau. Kalau sorang takpe lagi, kalau 40 orang? Homai homai..

Orang akan tanya aku boleh ke nak duduk sebelah dia dalam meeting, kot-kot aku jeles.. Ya Rabbi.. tempat kerja kot.. professional la sikit kot..

Orang sentiasa sangka kami tau 100% urusan kerja masing-masing, dan kadang-kadang ada sesetengah maklumat tak sampai sebab kami terlupa nak mention pada pasangan @ kadang-kadang ingat dia pun dah diberitahu jugak.

Pantang berada di tempat yang sama, mesti ada mulut yang nak kata kau asyik berkepit 24jam, walhal kau terberada kat tempat yang sama tu pun secara tak sengaja.

Bila kau bukan driver, agak susah nak singgah menyinggah masa balik kerja. Serius.. terutama bila bila dia dah mengantuk bawak kereta jalan jem kat Ulu Bendul tu..huhuu

Bila salah sorang cuti atau takde kat office, semua orang tanya kat sorang lagi. Kadang-kadang manalah aku nak tau dia pergi mana waktu tu.. tak pernah pulak dia bagitau kalau dia nak pergi toilet ke apa..

Ramai ingat kami jumpa dan fall in love di sini, dan ada yang tanya macam mana boleh suka dan sebagainya.. sedangkan kami dah bersama sebelum masuk kerja sini lagi.

Kalau baju dia kedut sikit, orang terus tau akulah yang punya angkara tak gosok elok-elok..haha!

Bilik kami jauh lah jugak, jadi kalau orang nak bagi barang dekat aku, dan masa tu dia berada berdekatan dengan bilik laki aku, dia akan pass benda tu kat laki aku je. Begitu jugalah sebaliknya. Dan kami pulak yang terpaksa mengangkut benda tu pergi bilik pasangan. Ingat kami ni PA ke apa?

Kalau claim ke, hadiah ke.. selalunya dapat 1 je.. walaupun kami adalah dua.



Itulah yang aku terfikir setakat ni..
Kui kui kui..
Korang macam mana?


Thursday, June 5, 2014

Akuarium Pejabat

Tension lah lately...
Dengan dapat perkhabaran yang cemas pagi tadi.. huwaaaa..

Eh, silap.
Sebenarnya nak update pasal akuarium lagi..
Haha

Haritu aku gatal pergi beli akuarium kecil,
nak letak kat ofis katanya..

So tadi aku dengan Zaimi keluar jap tengahari, pergi Bahau..
Beli guppy dua ekor..

Tak tau la hidup lama mana ikan ni..
Harapnya lama la..
kikikik...




Leka pulak aku tengok ikan guppy dua ekor ni berenang-renang..
Tenang sikit lara hati ni..wuuuu

Lagi tenang tenung gambar budak tecit ni..



Sunday, November 24, 2013

Sekali Lagi Buat Kesekian Kalinya

Esok Isnin, bermulalah semester baru lagi sekali..
Jadual semester ni boleh tahan jugak capeknya.. hua hua hua..
Cuma rasa bersyukur sebab Isnin kelas bukan pukul 8.. Adalah masa untuk layan Monday Blues dalam sejam dua kan sebelum pergi kelas.. hahaha..

Takpelah..
Saya yang menurut perintah..

Moga Adam juga tak meragam sangat..
Adam dah lah pesen bangun tidur pukul 3.30 pm sekarang..

I love you Adam Zuhairi!

Tapi yang bestnya, hari Isnin ada How I Met Your Mother..
Yea!



Season 9 dah mula kan.. so balik kerja sambil-sambil suap adam makan, bolehlah layan jap..
release tension gitu..

Blog ni pun apalah nasib ni..
Bersedialah untuk terabai.. kah kah kah..


p/s: Yang terpaling best adalah.... ESOK GAJI!

Thursday, March 28, 2013

Menanda Menanda Menanda

Hello..

Apa yang ditanda dek si mak buyong 36 minggu ni?

Apo laie.. menanda kertas jawapan anak didik ler..
Anak-anak bangsaku..hehe..



Semalam paper diorang pagi, so lepas meeting yang bersambung-sambung semalam terus ambil untuk tanda.. Semester ni dapat tanda 1 kod je lah nampaknya, the other kod tu kena bagi dekat orang lain lah.. Tapi takpe, he / she will get paid yaw..

Semalam punyalah penat, meeting 9am - 1pm.
Sangat pegawai kan. *mata ke atas, tangan ke bahu*

Malam pukul 11 dah melepek dah, konon nak marking kat rumah, takde maknanya..
Berdengkur awal tinggalkan zaimi marking sorang-sorang..hik3..

Jadi, perjuangan harus diselesaikan.
Maklumlah, minggu depan start 1 April aku dah nak cuti.
Jadi nak tak nak, kena settle sebelum Isnin. Ahad tu patutnya dah submit dah paper budak-budak ni..

Ya Allah, bagi aku kecekalan dan kekuatan!

Dah lah dengan kondisi sarat ni, mata asyik layu je..
Menguap toksah cakap la kan..haha
Bertabah lah Syazni!

Ok lah, saja je stop marking kejap..
Moh ler kita sambung..


Tuesday, March 12, 2013

Tanda-Tanda Hampir Bersalin




Hari ni dah 34 minggu 3 hari aku mengandung.
Badan memang dah terasa pelik, kadang-kadang sakit tulang bontot, kadang-kadang sakit celah peha, sakit belakang, kadang-kadang tak rasa apa-apa pun.

Kerja pun banyak lagi ni.
Ada satu test lagi untuk setiap kod. Harap dipermudahkan semua urusan..huu!

Serius memang tak tahu apa-apa pasal bersalin, melainkan dengar pengalaman orang lain je.
Try jugak imagine sakitnya bersalin tu macam mana, tapi semua cakap 'kau tak kan dapat imagine!".

Ok.. sampai ketikanya aku akan rasa sendiri.
Takut, but excited. :)

Jadi, aku rasa aku perlu tau kot apa tanda-tanda hampir beranak kan?

Maka aku pun ada lah search sikit-sikit..
Dan terjumpa kat 1 blog ni, so aku nak kongsi lah.
Sesambil tu aku nak hafal..haha..


Bayi Turun Ke Bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
•Sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
•Kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
•Sakit perut dan memulas
•Kerap buang air besar
•Kerap terkentutKeluar Lendir Pekat Atau Keluar Darah Bercampur Lendir
•Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
•Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

Sakit Belakang
•Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
•Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
•Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
•Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.Pintu Pangkal Rahim Terbuka Dan Menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.Kontraksi Yang Tetap Dan Berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda.


Ini antaranya, ada lagi tanda-tanda lain, kalau berminat boleh baca kat blog tu.

Cuak!

Thursday, March 7, 2013

Menjangkau 34 Minggu

Kalau mengikut kiraan, harini aku dah 33 minggu 5 hari.
Phew...dekatnya dengan due date!

Perasaan bercampur baur.
Of course gembira, seram, cuak, nervous.
Pertama kali nak dapat anak, dan pertama kali jugaklah nak rasakan apa itu "sakitnya melahirkan anak'.
Ngaaaa....

Tapi aku dah tekad, sekiranya diizinkan Allah, aku tetap akan cuba lahirkan anak ni secara normal.
Akan cuba elak caesar. Insyaallah. Moga Allah permudahkan urusan kelahiran anak sulung aku ni.
Aku takut. Tipulah tak takut kan.
Tapi dua hari lepas scan, nampak raut muka dia..awww..
Aku jadi tak sabar. But I have to sabar!

Kalau boleh aku nak siapkan semua kerja-kerja aku untuk semester ni.
Kalau boleh aku nak mudahkan semua pihak.
Aku nak marking sendiri hasil jawapan anak-anak didik aku semester ni.
Moga diperkenankan. Hehe..

Tadi pun mak sms tanya, perut dah turun ke tinggi lagi?
Emm..aku pun tak sure, rasa macam tinggi lagi.
Tapi yang paling seronok masa mengandung ni adalah, time baby tendang.
Lagi kuat dia tendang, lagi seronok perasaan tu.
Dan satu lagi time abahnya bercakap dengan dia dari luar dengan penuh kasih sayang *cewah*
It's a pleasure :')
Terasa bahagia sangat.. Alhamdulillah..




Tapi, semenjak dua menjak ni badan memang dah tak kuat.
Asyik letih, jalan pun terhincut-hincut terhegeh-hegeh..
Lenguh sana sini, kaki tak larat nak seret..huhu..

Kesian dengan students..
Macam tak dapat nak bagi all out dekat kelas dah hujung-hujung semester ni..
Aku doakan dorang yang terbaik, moga keputusan periksa nanti setimpal dengan usaha. :)


Saturday, February 23, 2013

Internet Laju Yang Dibazirkan

Minggu ni memang full. Jadual penuh. Minggu depan pun sama.
Arghh!

Hari ni kena pergi AKEPT dekat Bandar Enstek, Labu, Negeri Sembilan sebab ada Bengkel Pemantauan Progress Penyelidikan. Aku memang tak lah kan mampu nak present benda tu. Terasa banyak benar 'wayar' aku dah putus. Huu..

Ye lah, semakin sarat ni, jadi semakin lampi dan otak selalu hanged. Macam lambat sangat nak proses data, dan lambat jugak nak respon, paling parah, tak relevan dan selalu bagi jawapan dan pandangan mengarut. Kadang-kadang zaimi gelak je kat aku.. Makanya dia lah yang present..

Macam haritu, dia tanya soalan ape tah, aku jawab 'ha' je. Pastu dia tanya, apa yang 'ha'? Ha?
Bertambah ke blur an aku keh3..

Maaflah masyarakat sekeliling.. aku pun tak tau kenapa aku jadi macam ni.
Pelupa tak payah cakaplah kan. hmm.. Harap kecacatan ni tak kekal.. huk3

So apa kaitan dengan internet laju yang terbazir tu?



Ha... sebab sekarang aku kat AKEPT , AKEPT adalah shortform untuk Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi. Serius lawa tempat ni. Design bangunan dia, fasiliti dia, prasarana dia.. Dan yang syoknya wifi dia laju.

Tapi dah namanya ada bengkel kan, haruslah penat dan takde kesempatan nak guna internet ni...
Ah rugi...rugi amat!

Tu yang update jugak blog ni.. hehe..

Dahla, esok ada lagi. Nak tidur dah.
Penat walaupun tak drive. Zaimi yang drive. Dahla kami sesat sebab GPS tipu kami.. cis.
Dia suruh masuk ikut simpang yang tak wujud. Haru. Dahlah Seremban 2 tu jem dia melekat-lekat. Buang masa gila-gila.. Jadi silalah update GPS anda kalau nak ke AKEPT ni ye. Bandar Enstek tu sebenarnya atas sikit je dari Sendayan. Jangan tersesat-sesat macam kami tadi..hua3

Tengok, dari rasa macam nak cerita pasal sesuatu. Lupa dah. Alahai..

Wednesday, February 20, 2013

Gaji Staf Kerajaan Naik RM400

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak berbesar hati di mana akan bertindak meluluskan kenaikan gaji kakitangan awam 2013 sekitar RM400 dan elaun perumahan dinaikkan kepada (antara RM350-RM450). Dan dijangka kenaikan gaji kakitangan awam + elaun perumahan (ETP) akan diluluskan pada seawal hari Khamis ini atau selewat-lewatnya awal minggu hadapan. - SUMBER.








Wah!!

Adakah ini benar?
Benar-benar benar?




Pada artikel yang sama juga dinyatakan bahawa CUEPACS sedang berusaha untuk menekan kerajaan turunkan kadar faedah pinjaman perumahan kepada 1%.





Kalau betul lah berita ni, memang terbaiklah.
Jadi wahai pekerja-pekerja gomen sekalian, marilah kita senyum beramai-ramai ketika bekerja ye. Ala, senyum itu sedekah, ye dak?

Ini antara berita yang banyak dikongsi lah dekat Facebook harini..
Kalau betul, Alhamdulillah.

:)


Tuesday, February 19, 2013

Sangat penat.

Ya Allah, letihnya badan Tuhan saje yang tau. Semalam hari pertama masuk kerja lepas cuti panjang. Terus ada lawatan pulak dari Kuala Pilah ke UKM, UPM dan SISFEC, Puchong.
Bertolak pukul 9, sampai rumah semula pukul 8. Kemas2, terus pergi Semenyih pulak. Tidur sana sebab pagi ni ada check up kandungan kat Hospital Putrajaya.
Pagi ni, dari pukul 8 dah keluar rumah, terlepas simpang punya pasal, habis sesat bukan main. Adoi.. Lambat sampai hospital tak pasal2.. Habis dalam pukul 11.30 camtu, pergi rumah angah pulak jumpa nenek. Pastu langsung pergi tesco kajang pulak.. Dalam pukul 3 dekat pukul 4 baru sampai rumah.
Punya penat, taip entri pun dah terlelap2. Mimpi siap. Argh! Tido lah.

Friday, February 15, 2013

CUEPACS: Senyum Penjawat Awam 2013

Pada 2013 ini, Cuepacs (Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam) berkata bahawa para penjawat awam akan banyakkan senyum.

Hah? Kenapa? Nak naik gaji kah?
Nak dapat bonus kah?
Elaun bertambah kah?


Oh tidak.. Cuepacs mahu pekerja kerajaan senyum. Maksudnya, banyakkan senyum ketika bekerja, baru nampak berkaliber dan ceria!



Tapi memang, budaya senyum macam payah juga nak diterapkan. Kadang-kadang tu, kita naik menyampah terutama dengan pekerja kat kaunter. Muka masam mengalahkan apa je. Tapi kita tak tau, mungkin dia penat? Kot?

Jadi, aku yang termasuk dalam golongan penjawat awam ni pun, perlulah jugak ringan-ringankan otot pipi untuk senyum. Tapi kalau penat sangat maaflah ye.. Hehee..

Oh, nak baca artikel pasal penjawat awam senyum tu? Klik SINI.

Antara quote dalam artikel tu berbunyi:

"Kalau boleh pagi-pagi datang kerja jangan bawa masalah peribadi datang ke pejabat. Sebagai pekerja berkaliber kita mesti tunjukkan semangat dengan penuh keceriaan. Kita kena fikir semua orang ada masalah dan kalau kita bawa 'mood' ceria ke tempat kerja, produktiviti kerja pun meningkat," - Datuk Omar Osman, Presiden Cuepacs.

Tapi, kat bawah artikel tu ada orang yang komen. Bermakna jugak komen dia tu. Pendapat masing-masing ;)




Jadi, bekojolah kito sekueknyo.. Senyum, tak perlu kata apa-apa.. hua3..


Sunday, January 27, 2013

Hilang ditelan arus

Hai semua..

Last aku update blog ni adalah pada Ogos 2011.
2011?

2011???

Lamanya!

2-3 hari lepas, tergerak semula hati aku untuk blog. Maybe sebab aku rasa aku dah boleh adapt dengan alam kerja sikit kot? Sebenarnya, itulah punca sebenar aku berhenti blog. Aku dapat kerja. Kerja pulak ya Allah punyalah busy *konon*. Dengan tak biasa dengan kerja tu, aku macam bengong pulak bab pembahagian masa.

Jadi, kalau ada orang nak search tentang:

1) Maharaja Lawak
2) Maharajalawak Mega
3) Maharajalawak 2012
4) Perkahwinan Apek dan Leuniey
5) Lee Chong Wei dapat pingat perak Olimpik
6) Super Spontan
7) Johara Pagi Era
8) Masterchef Selebriti Malaysia
9) AJL 27
10) Hantu Kak Limah Balik Rumah
11) Kumpulan Shiro
12) Adam & Hawa
13) Aaron Aziz dan Nadiya Neesa
14) Neelofa dan Anzalna
15) Abby Abadi pakai tudung

Dan sebagainya lagi yang terjadi antara Ogos 2011 tu dengan 26 Januari 2013 ni dekat blog aku yang merapu, memang tak kan ada lah. Haha. Eceh macam lah blog aku ni informatif sangat kan.

Kononnya aku nak tutup terus blog ni, gatal pulak buat blog baru kat SINI. Asalnya sebab aku punya domain www.nursyazni.com tu dah mati, dan aku haram tak renew. Maka blog ni macam dah terkubur begitu saja.

Tapi bila fikir-fikir balik, sayang pulak. Maka, aku pun cancel ajelah nak bukak blog baru tu. Sambung je lah blog lama ni. Walaupun aku rasa gap antara aku yang lama, dengan aku sekarang ni amatlah ketara. Kah3. DUlu tulis blog pun nampak benor hingusannya. heee.

Seriously, hidup aku memang dah berubah 360 darjah sejak tak update blog. Eh, aku masih perempuan ok. Jangan ingat aku dah jadi jantan pulok. Haha!

Antara perkara yang terjadi kat aku sepanjang aku singkirkan dunia blog ni dari hidup aku *ayat poyo* adalah:

1) Aku bukan lagi makwe Zaimi. Aku dah jadi isteri dia. Yeah! I'm his wife now, Alhamdulillah! Tarikh nikah kami adalah 20 Januari 2012. Dah setahun kami kahwin :)


2) Aku dapat adik sepupu baru! Such a great news. Angah aku yang dah 15 tahun menanti anak kedua, akhirnya dapat anak sorang lagi. Pregnant right after kenduri aku dengan zaimi. Dan baby Aisyah Safiyya dilahirkan 2 November 2012 haritu. :)


3) Aku dah merasa balik beraya kat rumah mertua. Jeng jeng jeng! I have in-laws now. I'm happy :)


4) Aku mengandung! Alhamdulillah. Allah lambatkan sikit rezeki mengandung aku, lepas 7 bulan kahwin baru dapat. Sekarang, aku dah 7 bulan membawa si kecik ni. Berdebar sungguh rasanya nak masuk fasa baru lagi dalam hidup. Dan pengalaman mengandung ni memang asyik yaw!



5) Asyik memang asyik lah, tapi ada jugak pengalaman menyedihkan. Aku ni kena diabetis pulak waktu pembawakan budak ni. Siap masuk wad lagi sekali tu. Takpelah anak, mak sanggup demi kamu :)



6) Aku ada kucing baru! Selain Elin dengan Teteh, sekarang kami ada Memey dan Etot. Asalnya Memey tu aku bela sendiri sejak kahwin, tapi ramai yang nasihatkan aku tak uruskan najis kucing masa mengandung ni. Makanya, pos balik rumah mak untuk sementara. Etot pulak, abah yang kutip. Baik betul Etot tu, kucing sedar dek untung! Love all my kitties!



7) Hal kerja pulak, aku dah dapat post jawatan tetap. Alhamdulillah. Hope I will cope and doing well. Ada meja sendiri, ada bilik sendiri. Tak perlu harap duit jual novel terpakai lagi. Akhirnya sijil master aku berguna. Alhamdulillah.



8) Oh lupa pulak nak cakap, sejak aku kahwin dengan zaimi ni, dah 3 kali tukar rumah sewa. Kah3. Mula-mula duduk sekejap dekat rumah Flat Taman Waja zaimi tu. Pastu rasa nak duduk rumah atas tanah dan ada lebih privacy sikit. Maka pindah ke Senawang. Jauh kau dari tempat kerja! Pastu, rasa tak best pulak rumah tu, sebab jiran sangat bising. Pagar pun rosak, segala sampah asyik masuk dalam rumah. Mana larat beb. Pindah pulak ke rumah sekarang. Kecik sikit but cozy :)


Itu ajelah major event dalam hidup aku setakat ni. Kalau ada lagi nanti teringat, aku story lain.
Eh dah pukul 12.28am.
Encik suami dah jauh dah melayang dalam lena. Aku ni pulak selsema tak sudah-sudah sejak dari rumah mak tadi. Kenapa entah.

Ok lah, nanti update lagi insyaallah.
Nak cuba untuk tidur.

Selamat malam Malaysia :)

Friday, January 25, 2013

Kemalangan maut sebelum Jambatan Bukit Putus

Pagi tadi terjaga dalam pukul 5.45 pagi macam tu, dengar hujan tengah menderu-deru kat luar.
Tuhan ajelah yang tau betapa beratnya badan nak bangun dari katil kan.. tambah pulak semalam baik punya cuti..pheww..

Ingat hari ni pun nak cuti jugak, tapi bila fikir-fikir balik, ah pergi aje lah kerja.
Walaupun tak ada kelas, gagahkan jugaklah.. At least dapat jimat cuti sehari.

Bersiap apa semua, dalam pukul 7.15am macam tu kitorang pun gerak. Hujan masih berbaki, rintik-rintik je walaupun tak lebat mana. Tapi sementara aku tunggu laki aku undur kereta keluar dari porch, lembab lah jugak baju aku. Oh itu memang kebodohan sendiri. Dah tau hujan, pergi dengan naifnya berdiri kat tepi pagar. Haha. Padahal apalah salahnya aku tunggu je bawah bumbung, dia dah undur semua baru aku keluar kan? Ampunkan aje lah diri sendiri. Memang sejak pregnant ni aku ada syndrom akal tak panjang. Kui3..

Kereta memang banyak dari biasa la. Nak keluar dekat simpang traffic light taman perumahan pun lama dari biasa. Kitorang fikir sebab hujan kot. Jadi yang selalunya naik motor tu, hari ni naik kereta. Takpelah, lampu hijau. Teruskan perjalanan.

Sampai je kat Petronas sebelum Bukit Putus tu, dah perasan dah kereta macam banyak dan a bit slow.
Makin dekat, nampak ada orang ramai ramai berdiri tepi-tepi jalan. Dah terdetik dah dalam hati, ada eksiden ke apa ni?

Gambar hiasan pinjam dari blog orang


Lagi dekat, tiba-tiba nampak ada trak polis, dan ada benda-benda berterabur atas bahu jalan. Ah sudah.

"Selalunya kalau tak ada ambulance, tapi kalau ada trak polis je ni, ada orang mati ni"

Dengan yakin aku cakap kat laki aku, sambil aku jengah-jengah ke tingkap sebelah laki aku.
Sekali amek kau, nampak sekujur tubuh terbaring dah berselimut plastik hitam.

Gulp!

Menyesal jengah. Serius.

Memang aku pandai-pandai keluarkan teori tadi, tapi sebenarnya aku tak pernah pulak nampak mayat terkujur macam tu secara live sebelum ni. -_-"

Dah ketar satu badan. Sendiri tengok, sendiri seram, sendiri takut, sendiri gelisah tak tentu pasal.

"Siapa suruh kau tengok?"

Sekali kena sindir dengan laki aku daa.. aiyak.

Punya cuak, aku cuma sempat nampak motor yang remuk, dengan kereta yang bahagian depan dia teruk hancur. Cap apa motor dengan kereta tu, aku tak perasan dah.

Jalan Bukit Putus tu memang legend dengan kemalangan. Nauzubillah..
Mintak dijauhkan dari kita semua. Aku memang nak tak nak pergi balik kerja lalu situ. Dia jenis jambatan merentas bukit, dua lorong pulak tu.

Kalau dari Pilah, sementara nak sampai Bukit Putus tu, jalan dahla sempit ya amat. Selorong pulak. Belok-belok pulak. Lori lagi -_-".

Jadi selalunya orang akan menghilangkan bengang di dada masing-masing dengan pecut kat Bukit Putus tu. Kitorang pun pernah nyaris kena langgar dari arah depan sebab ada kereta bahlul memotong kat selekoh. Nasib baik tak kena apa-apa.

Jadi berhati-hatilah ye semua..
Nama tempat dia pun dah seram dah..
Take care. Drive safely. Ingatlah orang yang tersayang. Ingatlah orang lain pun ada orang yang sayang diorang. Jangan selfish di jalanraya.

p/s: Ketarnya sekejap je, sampai Pilah Perdana baik punya kayuh nasik lemak..hee. Anyway takziah kepada keluarga mangsa.

Friday, August 12, 2011

Perubahan fasa kehidupan

Hello~!

Baru teringat aku ada blog..heheh..

Emm dalam masa terdekat ni, ada beberapa perkara yang terjadi kat aku..
Antaranya, bulan lepas aku telah pun selamat ditunangkan dengan Zaimi :)
Alhamdulillah..

Sekarang ni, aku sama tempat kerja dengan dia, tapi dia masuk setahun awal..
Jadi, officially aku masuk kerja kat sini dalam bulan 2 aritu..

Makanya, apabila aku bertunang dengan Zaimi ni,
ada jugak suara2 sumbang seperti suara himar (ooops),
yang berkata ala-ala macam ni:

"Wah.. baru kenal 5 bulan dah bertunang!"



Malas nak cakap apa, senyum je lah..
Nak tergelak pun ada,
susah jugak bila ada species manusia yang suka menerjah tanpa usul periksa ni..haha!

Padahal dorang tak tau, kami ni dari kurus dah obese pulak dah bersama-sama..
Dari 2006 kot kitorang berkawan?
Biarlah..malas nak kecohs..


Majlis pun buat kecik-kecik je..
Takde pelamin2, takde canopy2..
Buat kalangan family2 je..

Duit kasi simpan untuk hari kawen..
Karang kalau aku ngan zaimi dah pakai sedondon,
ada pelamin, ada parents dua2 belah pihak, baik panggil tok kadi nikahkan terus je ye dak?

Oooppss..
Itu pendapat aku lah..
sebab kami ni jenis simple..
jangan marah haa.. pendapat masing2 lah kan.. :)


Weekend ni Insyaallah kami akan pergi menghadiri Kursus Perkahwinan pulak..

Kahwinnya bila?
haa..tungguu..

Eh, sapa2 tau kad mana boleh dapatkan Kad Undangan Perkahwinan yang lawa + berpatutan?
Ada cadangan?

=)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.