Search This Blog

Tuesday, August 4, 2020

Perkara Paling Omak Lemah

Sejak jadi mak ni, memang macam-macam benda kena buat la kan, lebih-lebih lagi lepas anak masuk sekolah.



Dan dalam banyak-banyak benda yang aku paling rasa sangat lemah dan low level ya amat skillnya, adalah
nak jahit benda alah ni, dan jugak nak jahit lencana sekolah anak.




Huwarghh!

Nak adjust bagi center, tegak, tak senget, hasil tak horror.
Jenuh!

Memburukkan lagi keadaan, aku tak pandai guna mesin jahit. Wuu..


belajarlah guna mesin jahit woi!

Ada banyak tips kalau cari kat google, tapi yang agak memudahkan adalah gam dulu, baru jahit.

Tapi, bagi amatur macam aku ni, walau dah gam, nak siapkan 1 tanda nama ni pun ambil masa dekat 1 jam..adudududu..

Tanda nama ni adam baru dapat lepas sekolah mula semula lepas PKP habis tu.
Tapi yang sekolah dia tempahkan ni, tak ada gam.
Ada 4 je lagipun, maka aku pun order lagi dekat ezprint.
Dia ada option untuk tanda nama yang ada gam. 
Jadi sebelum jahit tu, iron kan dulu tanda nama tu dekat baju, bila dah lekat baru jahit.
Aku ada try jugak biar je tanpa jahit, tapi bila basuh guna mesin basuh, nama tu tercabut semula.
Memang kena jahit jugak lah.

Krem tangan iolls.
*menangis di bucu katil



30 comments:

  1. klu ada mesin jahit kat uma, mmg senang nak buat apa pun..tapi tu la..kena belajar guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, sekarang ni rasa macam dah terlalu tua pulak nak belajar guna mesin jahit hahaha

      Delete
  2. Eh..eh..anak nama Adam...mesti encem...hehehe...sapa la ngan sis ha...x suka buat benda alah ni and i'm lucky coz..Dania dah pandai buat sendiri..nasib anak sorang...

    ReplyDelete
  3. hahahhaa. selalu lekat je. kadang mak jahit kan senget3. takpe la bedak asal ada. now a day da besar, tak reti langsung nak jahit apa. hahhaha semua suruh adik je

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah, tak reti dan rasa susah benar benda ni huhuhu

      Delete
  4. uncle ni kalau jahit menjahit macam tikus tengok besi je... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiseyman, jangan gigit tau nanti patah gigi tikus hahaah

      Delete
  5. betul..beruntung mereka yg pandai menjahit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis.. yang pandai potong kain lagi untung

      Delete
  6. Akk dah mahir dah jahit guna tangan juga, hihi..almaklum 5 org anak kot, semua jait sendiri jer, nak htr upah boleh tahan mahal, nak gam nnt tercabut cam syaz cakap tu, lagipun akk ni jenis jimat tahap gaban..selagi boleh guna akk guna je..so kalau jahit boleh buka balik dan guna lagi utk next baju sekolah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, betul gak tu, tahun depan boleh guna lagi, ganti kat baju lain je kan

      Delete
  7. Tips, lekat double tap kat belakang lencana n name tag sebelum jahit. Nanti masa nak jahit tu dia x lari2. Senang sikit kerja tu.

    ReplyDelete
  8. bole je hntr kedai tolong jahitkan., hehehe

    ReplyDelete
  9. sama.. benda paling malas nak buat. Guna mesin pun kena pandai. kena bekajar jugak. kalau mesin rosak naya ja.. Mesin jahait mahal .. satu je dah 5,6 ratus paling murah..

    Yang harga bawah 200 tu jangan caya la. baru seminggu guna comfirm benang bersimpul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kek kak? Mahalnya!! Baru tau ni sebab tak pernah survey harga mesin jahit huhu

      Delete
  10. Terpaksalah buat ya.
    Hehe alhamdulillah saya dapat emak yang pandai menjahit.
    Lama-lama Syaz pandai dan cekap. Insya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, terpaksa.. insyaallah doakan saya cekal dan cekap ya haha

      Delete
  11. oh, selama ni tak pernah terfikir pasal kena jahit lencana kat baju sekolah anak ni sebab belum ada anak..hahaha..rupanya ada benda yang mencabar macam ni ekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat mencabar bagi saya yang terkial2 ni hahaha

      Delete
  12. heheee..sabor syaz ^_^ siap nnt merdeka la..jgn cabut lg sudah hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada 3 helai lagi tak jahit, malas ada give up ada haha

      Delete
  13. Yang ini memamng Sha pas je kat encik suami..
    Kalau Sha yang buat, tak tahulah minggu bila baru siap.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Ada mesin jahit senang sikit kan. mudah nak menjahit.

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me

My photo
Senawang, Negeri Sembilan, Malaysia

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.