Showing posts with label adam. Show all posts
Showing posts with label adam. Show all posts

Saturday, 5 November 2022

Kek Kukus Untuk Tok Wan

Assalamualaikum wbt...

Baru-baru ni, abah SR sambut hari lahir dia yang ke 62 tahun. Kebetulan, masa hari birthday dia tu, dia ada di rumah SR. Sebab sebelum tu, emak dan abah SR ke rumah adik lelaki SR, menjenguk cucu baru. Adik SR tu baru dapat anak yang kedua baru-baru ni juga.


Jadi, adam dapat idea nak buat kek kukus coklat dengan nenek dia. Resepi kek kukus coklat tu pula, adam dapat dari mak mertua SR. Pernah buat sama-sama masa di kampung. Dia selalu ajak SR untuk buat kek kukus coklat tu. 

Tapi tu lah.

Emaknya ni tak berapa rajin dalam hal-hal kek dan kuih. Haha!

Jadi alang-alang nenek dia ada, neneknya lah melayan.

Thursday, 20 October 2022

Little Scientist in Action 2022

#throwback

Assalamualaikum...

Ya, bahasa melayunya adalah saintis kecil.
Adam dan amir siap pakai lab coat kan?
Hihihi...

Kisahnya, Pusat Pengajian Biologi UiTM Negeri Sembilan, Kampus Kuala Pilah, ada menganjurkan satu program sempena cuti sekolah yang lepas. Program yang diberi nama Little Scientist in Action ni melibatkan penyertaan dari anak-anak staf kampus ini.

Program yang pengisiannya berkisarkan aktiviti di makmal biologi dan mikrobiologi, Memang anak-anak SR seronok sangat. Lab coat tu, masing-masing macam tak nak pulangkan pada urusetia!
Hahaha!

Thursday, 25 August 2022

Tengok Orang Melapah Lembu | Throwback Thursday


Terjumpa pula gambar adam dan amir waktu hari raya haji haritu. Masa ni diorang dah balik dari solat raya, dan ikut zaimi pergi ke tempat orang uruskan sembelihan korban.

Masa ni SR dah suruh diorang tukar baju, pakai t-shirt aje. Sejuk sikit.

Sunday, 21 August 2022

Cermin Mata Hitam Baru

Hujung minggu lepas, SR sekeluarga balik ke Kuantan untuk meluangkan masa bersama emak dan abah SR. Adalah juga berjalan sampai ke Sungai Lembing, tapi itu nanti SR cerita di entry yang lain.

Seperti biasalah, anak-anak SR ni kalau balik sana, mesti akan dapat hadiah punya. Haha!

Kali ni, diorang dapat cermin mata hitam pulak.

Thursday, 14 July 2022

Pagi Raya Haji 2022 | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

Throwback ke pagi raya haji ahad lepas sahaja ni haa...
Masa ni SR tengah melambai zaimi dan anak-anak lelaki yang dalam perjalanan nak solat raya di masjid. SR tak ikut, tak berapa sihat pula pagi tu.

Thursday, 19 May 2022

Kebaikan Dari Bermain Catur

Assalamualaikum semua!

Salam Khamis.

SR tak ada nak cerita apa pun hari ni, cuma teringat yang anak-anak lelaki SR sekarang suka sangat main chess, atau dalam bahasa kita, catur. SR tak sangka langsung yang amir pun dah pandai main catur ni. Entah bila dia belajar main dengan abang dan ayah dia. Haha!

Monday, 18 April 2022

Adam is 9!

Beberapa hari sebelum puasa hari tu, kami sambut birthday adam yang ke 9 tahun, awal dua hari. Sebab, kalau sambut masa bulan puasa, mesti semua tak berapa lalu nak makan kek tu lepas berbuka nanti. Haha! 

Tuesday, 5 April 2022

Tak Puasa Tapi Solat Terawih?

Beberapa hari lepas, dalam post SR yang bertajuk "Bolehkah Kanak-Kanak Berpuasa Penuh?" , SR letak gambar ayu sebagai gambar hiasan dalam post tu. Dan mungkin disebabkan itu, beberapa orang rakan blogger ada bertanya tentang okey ke tidak ayu berpuasa.

Hihi.

Jujurnya, ayu tak puasa.

Hahaha!

Tuesday, 15 March 2022

Baju Sekolah Harga Patut Dan Elok Kainnya

Assalamualaikum!

Macam tak percaya pun ada. Amir dah nak masuk darjah satu dah.
Rasa dia baby lagi.

Rasa touching pula masa shopping baju sekolah dia nak masuk sekolah rendah ni.

Untuk Adam sebelum ni, kami belikan baju sekolah jenama Canggih. Klise kan? Nak dijadikan cerita, kami tak sempat nak order baju sekolah jenama Canggih untuk kali ni. Sold out memanjang dekat shopee. 

Tuesday, 8 March 2022

Anak Sertai Phytonization - Kursus Asas Phyton

Zaimi daftarkan untuk adam turut serta Kursus Asas Phyton untuk cuti sekolah kali ini. Bayaran dia pun tak mahal mana, RM30 untuk tiga kali sesi 2 jam.

Sunday, 6 March 2022

10 Tips Mengajar Kanak-kanak Tentang Keselamatan Mata

Anak sulung SR si Adam memang naik lagi rabunnya. 
*tarik nafas dalam-dalammmmm....lepas......


Dia memang dah pakai cermin mata sejak tahun lepas. Agak awal juga, baru darjah 2 masa tu. Tapi, baru-baru ni bila check semula, power cermin mata dia dah bertambah secara drastik. 

Thursday, 4 November 2021

Tarian Singa di Mydin Senawang | Throwback Thursday | 2020

Cerita ketika masih bebas ke mana-mana tanpa pelitup muka dan SOP. Kisah masa aku pergi 'Sondate' (keluar hanya bedua dengan anak lelakiku), adam, masa ni. Tak ingat tarikh yang tepat, tapi masa ni aku bawa adam keluar berdua ke Mydin Senawang, sambil-sambil beli barang. Teringat pula dulu sebelum zaman Covid-19 ni, dalam sebulan, beberapa kali aku akan keluar berdua je dengan adam atau amir. Saja suka-suka, sambil-sambil meluangkan masa bersembang dengan anak tanpa ayah dia dan anak yang lain. 

Sunday, 5 September 2021

Hero Headphone untuk Hero-Hero

Semua sebab pdpr, jadi masing-masing yang dah sekolah dalam rumah ni ada masanya kena memfokuskan diri berteleku depan tablet masing-masing.
Jadi untuk kurangkan gangguan bunyi yang lain, dan juga untuk tak bingitkan rumah dengan suasana kelas online diorang, belikanlah headphone sorang satu.

Thursday, 19 August 2021

Set Baju Melayu Baby Dengan Samping | Throwback Thursday

Pakcik aku send gambar ni dekat whatsapp last week.
Gambar adam masa pertama kali sambut raya dulu.

Anak sulung kan, pertama kali ada anak, excited betul nak belikan adam 1 set baju raya penuh dari kopiah sampai ke samping siap berkasut bagai!


Sunday, 15 August 2021

Shadow Jemput-Jemput Bersama Rasin dan Adam


Kisahnya Sabtu lepas, Adam jadi tetamu jemputan untuk sesi live di Facebook dengan jurulatih taekwondo dia.
Adalah sorang lagi kawan dia.
Masa mula-mula management tanya tu, aku tak bagi jawapan terus.
Aku tanya adam dulu, dia nak ke?
Dia boleh ke nak duduk dan bercakap dalam live tu?

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE