Pages

Search This Blog

Showing posts with label adam. Show all posts
Showing posts with label adam. Show all posts

Tuesday, August 4, 2020

Perkara Paling Omak Lemah

Sejak jadi mak ni, memang macam-macam benda kena buat la kan, lebih-lebih lagi lepas anak masuk sekolah.



Dan dalam banyak-banyak benda yang aku paling rasa sangat lemah dan low level ya amat skillnya, adalah

Friday, July 24, 2020

Anak ke Sekolah dengan Norma Baharu | Kenangan PKPP

22 Julai 2020, semua anak-anak dah kembali ke sekolah, termasuklah anak omak, adam.
Seawal pagi mak dah kejut adam, sejujurnya malam sebelum tu, 
mak terbangun sejam sekali.

Tidurnya pukul 10, pukul 11 bangun, 12 bangun, 1 bangun, 2 bangun, 3 bangun, 4 bangun.. entah lah kenapa.


Thursday, July 16, 2020

Adam 7 | Throwback Thursday | 6 April 2020

Pejam celik, tiba-tiba, anak yang dahulunya diteran keluar secara induced, yang masuk ward sebab jaundice, yang menyebabkan aku belajar selok - belok menjadi emak walaupun kekok, dah 7 tahun usianya.

Dah sekolah, dah besar panjang.
Dah pandai jaga adik, dah boleh diminta pertolongannya.

Hari jadi untuk ke tujuh tahun ni jatuh pada musim PKP.
Tapi mak tetap tempah kek untuk adam, itu janji mak pada anak-anak mak, kek mesti kena ada 💓

Friday, July 10, 2020

Alkisah Basikal

Agaknya berkat PKP, anak aku adam dah sangat tepu duduk rumah, segala movie dan kartun dah tengok, segala komik dah baca, segala skill dalam PC game Street Fighter dia dah mahir, akhirnya, setelah dekat 5 tahun basikal yang zaimi untuk dia tu tersadai je tepi sliding door rumah, minggu lepas, dia dah boleh kayuh.

Ya, dia tak berani nak kayuh sebelum ni.
Habis patah tayar kecik yang di tayar belakang tu sebab dia statik je atas basikal tu, lama-lama senget je ke tepi..gedebab jatuh 😂


Wednesday, June 24, 2020

Program Imunisasi Murid Tahun 1 di Klinik Kesihatan

Semua maklum yang murid tahun 1 akan dapat suntikan vaksin untuk Program Imunisasi. 
Jadi, semalam adalah tarikh yang telah ditetapkan oleh sekolah Adam untuk kelas dia.

Makluman awal yang disampaikan oleh guru kelas adam, murid akan dapat 2  suntikan dos tambahan iaitu
MR (Measles Rubella) dan DT (difteria,tetanus).

Seawal pagi adam dah bangun da bersiap untuk ke klinik kesihatan dengan zaimi. Giliran dia patut yang slot 10.30 sampai 11.30 pagi.
Saja pakaikan dia baju sukan sekolah, dah lama dia tak pakai.
Jadi bagi dia feeling-feeling jadi budak sekolah balik 😉

Sampai je kat Klinik Kesihatan tu, zaimi kata adalah terserempak dengan kawan adam, tapi diorang tak berani nak bersembang, segan pun iya jugak mungkin sebab dah lama tak jumpa kan.


Sunday, June 14, 2020

Hukuman sesuai untuk yang nak jatuhkan hukuman bom?

Tengah aku siap-siap get ready nak tidur, tiba-tiba masuk 1 notification facebook.

Kakak ipar tagged. Ingatkan kenapa, rupanya kisah abadam yang nakal 👀







Haih budak ni, selamba badak dia je ya. Dahlah :

1. Suruh moklong dia pergi kedai
2. Suruh belikan mainan 2 jenis
3. Suruh pergi dalam senggang waktu tertentu
4. Kalau lambat nak bagi hukuman bom


Amboi amboi amboi!
Mak tak pernah ajar ko macam ni ye encik adam 😅


Ini boleh buat mak bertukar hijau!
Biasa dia ni!

Jadi apa hukuman yang sesuai mak nak bagi kat anak mak yang nakal ni?
😵

Thursday, February 9, 2017

Manis Manis Ayam

"Mak, adam nak ikut mak solat kat atas"
"Ok, jom"


Sejak kebelakangan ni, adam memang suka follow aku solat.
Sibuk carik mana kopiah dia, sebab dia kata, tok ayoh cakap orang lelaki kalau nak solat kena pakai topi solat. 

"Mak tak pakai topi solat ke?"
"Mak perempuan, tak pakai kopiah"
"Mak pakai apa tu?"
"Telekung"
"Oh.. adam pakai topi solat ni"

Hari berikutnya, masa solat sebelah aku, aku perasan dia ikut semua step dari berdiri tegak, rukuk, sujud.. semua dia ikut, tapi mata dia pandang je kat aku.

Allahu anak, mak kau ni dahlah iman nipis, terganggu khusyuk mak..huhu

Usai solat, salam dan peluk, dia duduk atas riba.

"Mak cakap-cakap apa masa solat tu, adam tak dengar"
"Oh, mak baca alhamdulillah (al-fatihah) tu. Kejap lagi mak nak solat isyak, adam nak ikut tak?"
"Nak"
"Ok, nanti masa berdiri tu, letak tangan kat perut. Lepas tu, adam pun baca alhamdulillah tau"
"Oh baca alandulilah ke. Adam pandai"
"Ok, nanti adam baca tau"


Jadi, masa aku nak solat isyak, dia pun ikut aku naik sama.

Masa aku angkat takbir, dia berdiri sambil pandang aku.

"Awahkebat", gittew anak aku angkat takbir..haha

Aku baca iftitah dengan alfatihah, dengarlah dia baca al-fatihah walaupun sekerat. 
Sebab lepas tu dia pergi merata mana tah. Masa aku baca surah, dia datang balik berdiri sebelah.
Dia tengok je muka aku.

Usai solat, salam dan peluk, dia terus tanya.

"Mak, lamanya mak baca alandulilah (alhamdulillah)"
"Oh, lepas baca alhamdulillah, mak baca surah pendek."
"Apa tu mak?"
"Nanti mak dan ayah ajar adam ye?"
"Ok ok, nanti adam pun baca ye mak"


Hari yang lain, waktu maghrib, dia ikut jugak.
Mula-mula nak solat dengan ayah, tapi amir kacau dia, dia ikut aku solat kat atas.

Proses yang sama, dia amek wudhu' cara dia, pakai kopiah, berdiri atas sejadah sebelah aku.
Tanya soalan yang sama, mak pakai apa tu, dan sama jugak, dia mulakan solat dengan awahkebat sambil tengok muka aku.

Nampak macam hari-hari yang lain.
Tenang.

Tapi, sejurus je dah baca separuh dari surah pendek, adam yang dari tadi pandang muka aku, mula memperkemaskan kiam kat tangan dia sambil kepala dia arahkan ke depan.

Sayup-sayup kedengaran adam alunkan bacaan.

"Da da di di du di da da di da di, terima kasih daun keladi.. da da di di du di da da di, aku sudah jatuh hati.."

Sekali dia nyanyi lagu Nurshila Amin la pulak.. T__T
Dia memang suka nyanyi lagu tu, agaknya tiap-tiap kali naik kereta, bila kami bukak Sinar FM, ada lagu tu..wuwuwu..

Ku nak ketawa sangat-sangat tapi ku tahan jebat!

Tarik nafas dalam-dalam...hembus... dan teruskan rukuk, sujud, dan masuk rakaat kedua.
Adam follow.. 
Aku steady..

Masuk je part surah pendek rakaat kedua, dia perkemaskan kiam dia lagi sekali.
Dub dab dub dab jantung aku..
Aih, dadadi didu lagi ke si adam ni?

"Matanya milip milip selalu, rupanya manis manis ayam.. matanya milip milip selalu, rupanya manis manis ayam"


hahahahahah!

Berdekah mak masa solat.
Tewas akhirnya!
Akhirnya batal jugak solat mak..adoilah anak..

Adam nyanyi tu mak rasa boleh kawal lagi, tapi part rupa manis manis ayam tu mak tak tahan wahai anak.. huuu... 



Suka hati kau je tukar lirik lagu Rahimah Rahim tu anak oi..

Jauh di sudut hati mak, harapnya adamlah yang akan imamkan solat jenazah mak nanti..
Insyaallah..


Haih berbalik kepada lirik, macam manalah rupa awek manis manis ayam tu adam..hahaha

Friday, December 9, 2016

Adam bikin seram lagi

Semalam lepas jemput budak-budak dari rumah pengasuh, terus singgah Giant Kuala Pilah.
Niat asal nak beli barang sikit, lepas tu bincang-bincang dengan zaimi, rasa nak makan MarryBrown.

Beli la empat set, sorang satu set kononnya.

Adik sedap bedal bubur ayam marrybrown.
Adam pun aku suap jugak bubur tu, tapi dia lebih kepada makan nugget dengan fries.

Pengasuh dia cakap, dia dah makan banyak.
Mungkin lah kot.

Maka kami pun makan, makan, borak, makan, tercampak sudu sebab tetiba terkejut si adik berdiri atas highchair, makan lagi, terkejut lagi sebab tetiba adik capai coleslaw dalam pinggan, bla bla bla....

Rutin dan senario yang biasa bagi keluarga kecil berpendapatan sederhana dan tiada bibik seperti kami, bila makan di luar.

Memang takde can la mak nak control ayu, ayah nak usha awek lalu lalang dan sebagainya.

"Ayah, adam nak kencing"

"Ok, jom pergi toilet"

Kisahnya, si adam sekarang dalam proses cerai pampers.

Memang sangat berterima kasih dekat pengasuh dia, sebab rajin train adam masa kami pergi kerja.

So far, berjalan lancar.

Masa mula-mula train dulu, berterabur merata jugak kencing dia.

Dalam beberapa minggu tu, dia dah boleh tahan, dan akan bagitau kalau nak kencing.


Jadi, masa jemput dia, memang aku dah pesan supaya jangan pakaikan pampers, sebab nak ajar dia hold kecing dia kalau naik kereta.

Slow-slow kayuh, waktu siang dah beres bab kencing.

Makanya, bila adam kata nak kencing, zaimi pun bawaklah pergi toilet.

Lepas setel kencing, sambung makan, borak etc etc..



"Ayah, adam nak berak"

Pulok.

Kami yang kebetulan dah setel makan, dengan santai, cool, rilek dan steady kemas apa yang patut, mana yang tak terhabis tu, kami bungkus-bungkus.

Dan actually, dalam seminggu dua ni, baru adam nak buang air besar kat jamban.
Masa kencing dah berjaya train pun, kalau nak buang air besar, dia nak pakai pampers.
Kiranya, dia baru dapat lesen P la untuk berak kat jamban.

"Ayah, adam nak berak"
"Ya, sekejap."
"Ayah, mak, adam nak berak!!", suara dah makin kuat. Rasanya 1 Marrybrown dah dengar, dia nak berak. -_-"

"Sekejap, sabar sekejap", kami mempercepatkan bungkus membungkus.
Segan jugak bila makin kuat pulak announcement dia kata nak berak tu. Huhu..

"Ayah! Mak! Taik adam dah sampai bontot!"

Melompat kami berdiri, aku terus angkat amir dan plastik-plastik tadi, zaimi terus memecut ke tandas macam Usain Bolt sambil dukung adam.

Sapa pernah pergi Giant Kuala Pilah mesti tau, jarak antara marrybrown dengan tandas tu boleh tahan jugak jauh eh.. hahah

Seram seh.
Dahlah adam tak pakai pampers, spender pun tak pakai.

Kalau tercicir ketulan tu kat situ, mau kena banned forever dari makan kat situ beb.


**Lain kali kalau anak kata nak berak, janganlah berlengah-lengah wahai syazni dan zaimi**


Wednesday, November 2, 2016

Tunggu nenek kecik dulu

Aku: *sidai kain*
Adam: Mak, adam nak tolong mak sidai kain boleh?
Aku: Boleh ke? Takpelah, tunggu nanti adam besar dulu. Nanti adam dah besar, adam tolong mak eh?
Adam: Iye.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Aku: *dukung amir*
Adam: Mak, adam nak dukung amir boleh?
Aku: Amir berat ni. Tunggu nanti adam besar dulu. Nanti dah besar, boleh tolong dukung adik eh?
Adam: Iye.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Zaimi: *cuci akuarium*
Adam: Ayah, adam nak cuci ikan jugak boleh?
Zaimi: Tak payahlah, adam kecik lagi. Tunggu nanti adam besar dulu.
Adam: Iye lah..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Zaimi: *bawak kereta*
Adam: Ayah, adam nak bawak kereta jugak, boleh?
Zaimi: Adam tak pandai lagi, tunggu nanti adam besar dulu.
Adam: ...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Adam: *main game kat tablet*
Aku: Adam main tablet ke, mak nak main jugak boleh?
Adam: Tak boleh, tak boleh. Tunggu nanti mak kecik dulu. Kecik je baru main tebelet.
Aku: ...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Adam: *duduk dalam trolley Mydin*
Nenek adam: Nenek nak naik trolley jugak boleh?
Adam: Tak boleh, tak boleh. Tunggu nanti nenek kecik dulu. Kecik baru boleh duduk kereta (trolley).
Nenek adam: Hahahaha!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nampak tak, budak kecik ni, sangat belajar melalui tauladan.
Apa yang kita selalu cakaap dekat dia, itulah yang dia sebut dekat kita balik.

Sabar je lah anak oi...!


Tuesday, August 30, 2016

Adam bikin seram malam-malam

"Mak, tengok ni. Tengok Adam"

1 am.


Zaimi dah mula berdengkur halus. Aku pula, baru bangun dari tidur. Seperti hari-hari biasa, memang aku akan tertidur masa tengok tv selepas isyak, dan anak-anak akan dilayan oleh laki aku.

Bila aku dah terjaga dalam 2 jam selepas tu, aku akan suruh laki aku pulak tidur, itu pun kalau anak-anak masih segar-bugar dan masih tak menampakkan ciri-ciri nak tidur. Kalau diorang dah berjaya ditidurkan, alhamdulillah. Eheh..

Jadi, tukar shift. Aku pulak akan jaga budak-budak tu sampai diorang menunjukkan ciri-ciri mengantuk.

Amir, zaimi dah masukkan dalam buai sementara dia belum tidur tadi.
Jadi masa aku sambung henjut buaian tu, adam masih berlari-lari lagi main sorang-sorang.


Tiba-tiba, dia buat gaya macam haiwan berjalan dengan empat kaki.

Cuba bayangkan, kedua-dua tapak kaki, dan kedua-dua tapak tangan kat lantai, lutut diluruskan. 
Lepas tu, dia letak kepala dia atas lantai, dan dia jalan.


"Mak, tengok adam buat"


Sumpah, dalam gelap, pukul 1 pagi, aku agak seriau pulak tengok anak aku jalan (jalan ke?) macam tu!

Aku teringat kenangan aku dengan roomate aku masa UMT masa kitorang tengok cerita Poltergeist, yang masa Reagen tu turun tangga sambil badan dia terbalik tu.


Masa tu, kami terus pause, dan terus bukak lampu sebab punyalah seram scene tu!
Hahaha!

Bezanya malam tadi, adam punya badan masih mengadap bawah, cuma rasa seram sebab adam bergerak laju sambil kepala dia seret atas lantai.

"Adam buat apa tu? Janganlah buat macam tu, seram pulak mak tengok dalam gelap-gelap ni!"

Adam gelak.
1 pagi kot, anak kau gelak-gelak sambil buat aksi macam tu laju-laju, berpasir jugak rasa air liur yang ditelan.

Lepas tu dia buat lagi dan lagi dan lagi.

Amir yang dalam buai pun dah tak tentu arah, berpusing-pusing, tergolek-golek dalam buai, sampai dia keluarkan kepala dia dari buai, sebab nak tengok abang dia yang tak berhenti-henti buat aksi ala reagen tu.

Sumpah, ada terbit sikit perasaan seram.
Sebab aku tak tau, kenapa adam buat macam tu.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Bila amir dah semakin tak keruan, aku keluarkan dia dari buai.
Biarlah dia main dengan abang dia sekejap, nanti aku buaikan balik.
Kasi can.


"Mak, adam nak tengok donesey", adam hulur remote astro dekat aku bila dia nampak aku dah bawak amir duduk atas toto. Adam sebut dinosour, donesey. Haha!

Aku pun on tv, tekan butang play, dan cari cerita The Good Dinosour, yang ayah dia dah rakamkan.
Tadi, masa maghrib pun dia dah tengok cerita ni.
Ini dia nak tengok lagi.
Layankan aje la, at least dia stop buat aksi yang menyeramkan tadi.



Dua-dua beradik tu aku suruh baring atas tilam kekabu warna hijau yang memang aku beli khas untuk diletak depan tv, tempat golek-golek anak-beranak.

Ralitlah jugak masing-masing layan opening cerita The Good Dinosour ni. Aku pun join sekaki, sebabnya tadi masa diorang tengok, aku kat atas.

Lepas beberapa minit berlalu, adalah keluar scene seekor dinosour hijau, mula-mula dia tebang pokok guna ekor dia. Bila pokok tu dah rebah ke tanah, dia kutip dan lempar ke tepi. Lepas tu, dinosour hijau tu letak kepala dia atas tanah, dan dia sodok tanah tu untuk dijadikan batas-batas panjang.

Elok je lepas scene tu, adam pun terus bangun, sambil jerit-jerit kegembiraan, tepuk tangan dan buat aksi macam tadi. Dia berjalan dengan tangan dan kaki, dan sodokkan kepala dia ke depan.

Ah sudah, dia buat lagi!
Kalau bertambah kronik, aku nak lempar bantal kat muka kejut zaimi.

Makin kuat adam ketawa, amir pun dah terduduk, tak berkelip mata dia pandang aksi seram abang dia tu.

Gulp!


"Mak, tengok adam. Sama macam donesey kan!"
Dan, adam terus menyodok lantai sampai ke dapur.


Laaaa... rupanya adam tiru dinosour tu sodok tanah guna kepala!!

Terbahak-bahak aku gelak hahahaha!

Penat je seram tadi.
Ingatkan apa benda la.

Hai la adam.


Saturday, August 20, 2016

Nak marah ke tidak ni?

"Kau nak tau tak adam buat apa masa kau naik solat maghrib tadi?", soal zaimi sejurus aku melabuhkan duduk di atas sofa sebaik sahaja aku turun usai solat maghrib.

"Adam buat apa?"


Untuk pengetahuan kalian, kami sekeluarga tinggal di rumah teres kecil dua tingkat, di mana di tingkat bawah hanya ada 1 bilik tidur, dan 1 bilik air.

Lokasi bilik air itu pula adalah di dalam bilik tidur, bukannya di dapur macam design rumah yang common. Entahlah apa yang arkitek tu fikir bila dia buat bilik air dalam bilik instead of kat dapur.
Tapi, aku suka. Thank you mr arkitek!

Dan, bilik tidur aras bawah ni memang kami buat bilik umum.
Dalam ni lah mini office, ruang solat, dan hub tetamu.
Bila tetamu datang, mesti akan letak barang-barang dan bersalin pakaian semua dalam ni.
Lebih kurang macam tu lah.


"Leka layan adik sambil tengok tv (masa ni Dato' Lee Chong Wei tengah lawan first set dengan Lin Dan), tiba-tiba aku perasan adam tak ada. Mula-mula ingat dia ikut kau naik solat, tapi bila tengok pagar (yup kami pasang pagar kat tangga), tutup."

"Dia pergi mana??"

"Lepas tu dengar pintu bilik air terbukak, adam keluar muka dengan tangan basah. Dah ready nak marah sebab pandai-pandai masuk bilik air sendiri, tapi tiba-tiba tak jadi"


"Kenapa tak jadi? Kena marah lah, mana boleh biar masuk bilik air sendiri!"


"Tak jadi sebab aku nampak dia bentang sejadah kecik dia, lepas tu dia 'solat'."

"Hah? Serius ke mie?"

"Iya, tu yang tak jadi marah, aku sempat tengok dia konon solat 1 rakaat, angkat takbir, rukuk, sujud. Lepas tu, bila aku ambil telefon nak tangkap gambar, dia perasan, terus dia tamatkan 'solat' dia"


Aku bangun dari sofa, menuruti zaimi ke bilik untuk tengok bukti peninggalan adam 'solat' tadi.



Bentang tepat ikut kiblat, tapi selalu kalau orang dewasa, atas sejadah ditinggalkan tasbih.
Atas sejadah adam, ada puting. Hahah!


"Kau sempat tak ambil gambar dia solat tu tadi?"

"Ada, ni ha", zaimi sua handphone dia pada aku.




Oh patutlah ada puting atas sejadah, solat sambil hisap puting??!

Maka gelaklah kami berdua suami isteri mengenang pe'el anak sulung yang berusia 3 tahun tu.

Dia faham konsep kalau nak solat, kena ambil wudhu', sebab tu dia masuk toilet basuh muka, tangan dan kaki, tapi puting tu pulak! Hahaha!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Nota kaki:

1. Kena consider pasang selak dekat pintu bilik air.

2. Kena tekankan konsep masa solat tak boleh hisap puting, in fact kau dah tua dah adam oi! Amir pun tak hisap puting!

3. Adam dalam fasa copy, dia akan tiru semua behavior mak ayah dia ni. Masa untuk berhati-hati dalam tindakan.

4. Memang kena sentiasa peka dengan dia, sebab akal tengah banyak sekarang!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Adam solat sendiri ke tadi?"

"Iye la"

"Kenapa tak ajak ayah sekali, bahaya masuk bilik air sorang-sorang"

"Adam uduk (wudhu') je. Ayah jaga amir, amir demam", beria adam explain.

"Pandai, adam pandai solat kan"

"Iye la, adam solat je. Mak janganlah marah adam tau"


Adam oh adam..

Monday, August 15, 2016

Adam Nak Jaga Nenek

Pagi aku dan zaimi dimulai dengan tenang, lepas mandi dan bersiap pakai baju kerja, kami duduk di meja makan untuk menikmati sarapan pagi yang emak dah siapkan.

Bukan selalu kami akan pergi kerja dari rumah mak, sangat jarang.
Selalu, kalau balik rumah mak weekend, ahad malam kami akan bertolak balik ke rumah, jadi Isnin paginya kami akan pergi kerja seperti biasa, dari rumah sendiri.

Minggu ni lain sikit, aku dah bawak siap-siap segala baju untuk terus pergi kerja dari sini.
Korang paham tak ni?

Makanya, pagi tu nampak macam seindah suria yang memancar kat luar.

Usai breakfast, aku bergegas nak final touch up. Pakai tudung, pakai bedak, make up sikit. Barulah nampak molek sikit nak pergi kelas, kalau tak nampak macam nenek kebayan.

Zaimi pulak bergegas masukkan segala bag dan barang-barang lain ke dalam kereta sementara emak aku bawak anak-anak aku lepak di bawah sinaran cahaya mentari pagi kat laman rumah dia.

Normal, semuanya tampak lancar dan tenang.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Jom, dah siap ni. Pukul 10 ada kelas, kena gerak sekarang", aku sekadar ingatkan. Masa tu zaimi tengah lepak dekat meja batu dekat laman rumah dengan mak aku dan anak-anak. Berkepul-kepul buih belon berterbangan ke udara. Boleh nampak, adam tengah main buih belon. Amir pulak atas riba emak aku, entah apa yang diborakkan dek mertua dan menantu tu, aku pun tak pasti. Biarlah, tidak penting nak menyampuk.

"Adam, jom", zaimi dah berdiri.

"Adam taknak, adam nak jaga nenek"

"Tak bolehlah, kita kena balik"

"Adam taknakkkkk, adam nak jaga nenek!!"


Maka, bermulalah scene drama adam pagi ini.
Scene kejar mengejar antara ayah dan anak, nenek dan cucu, atok dan cucu.

Scene yang penuh dengan jerit pekik.

Punyalah mengamuk taknak ikut emak dan ayah dia balik, menangis sekuat-kuatnya!


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Macam-macam cara, semuanya tak jalan. Lagi kuat dia memekik adalah.
Aku syak, dia tak puas lepak dengan nenek dia main buih belon tu.

Last sekali, sang emak diperlukan.
Oh, masa scene kejar mengejar tu berlangsung, aku dah duduk dalam kereta sambil pangku amir.
Sebabnya, amir dah mengantuk.

Dan apabila cara halus oleh nenek dan ayah tak berhasil, zaimi suruh aku yang settle kan.
Antara aku dan zaimi, aku ambil watak antagonis.

Ya, anak takut dengan aku.
Sebab aku garang.
Huhuhu..

Makanya, adam sedikit cuak bila aku dah keluar dari kereta.
Aku terus masuk rumah, ambil lollypop, konon nak rasuah adam, kalau dia masuk, baru aku bagi.
Sebab sekarang aku dekat rumah mak aku, kalau dekat rumah aku, aku tak ambil dah lollypop, aku ambik rotan je.

Lepas nego begitu begini, aku berjaya ikat dia atas carseat.
Tapi, dia masih terpekik-pekik 'adam nak jaga nenek', 'adam taknak balik' dan sebagainya.

Tiada kompromi, waktu balik harus balik.
Bukan tak kesian, cumanya aku taknak susahkan mak abah.

Dan aku tau, anak aku tu mengadanya bersifat temporary aje tu.

Bye bye lambai apa yang patut, kereta gerak.

Adam, masih melalak-lalak.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++=+=++++++=+++

5 minit berlalu atas kereta, masih melalak.
Aku ada record video insiden adam mengamuk pagi ni.
Aku nak tunjuk dekat isteri dia nanti, biar isteri dia bersedia akan dapat anak perangai sejibik macam tu.
Tapi tu cerita lain. Fokus.

Zaimi cuba ajak borak macam-macam, dia masih memekik.
Pujuk cakap itu ini, nak bagi itu ini, janji kata nanti balik rumah nenek lagi, dia masih terpekik.

Aku diam je.
Memang adam tengah marah sangat-sangat.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Sejurus sampai di simpang nak belok masuk ke Highway LEKAS, boleh nampak hari mendung.
Langit gelap, awan hitam.


"Adam, cuba tengok tu, langit hitam. Awan pun hitam", aku bersuara, mencelah jerit pekik adam.

"Ha? Mana?", terus je berhenti menangis.

"Tu, kat langit tu. Adam nampak matahari tak?"

"Tak ade. Mana matahari?"

"Matahari tak ada, dah kena makan dengan awan hitam"

"Oh iye ke. Kesian matahari"


Maka bermulalah pengembaraan adam menjejak matahari yang ditelan awan hitam pada pagi tadi.
Terus tak menangis sampailah ke Kuala Pilah. Lupa terus 'nak jaga nenek' tadi.


Hebatkan drama pagi ni?
Aku rasa kalau ada audition drama air mata yang memerlukan seorang pelakon kanak-kanak lelaki yang pandai menangis, aku nak suruh adam try la.
Haha.. ok tipu.


Friday, March 27, 2015

Pengalaman Mengandung Kedua

Serius lain betul yang ini dengan yang Adam dulu.

Ok mana nak start cerita ye?

Hmm..
Masa adam dulu, memang aku kena juga GDM, iaitu diabetes semasa hamil tu.


 Dalam sebulan lepas, aku mula syak badan aku rasa lain macam.
Aku agak, aku pregnant kot?
Aku cakap dengan zaimi, badan aku rasa lain macam.
Lain macam tu susah jugak aku nak ungkap dengan kata-kata, tapi once dah rasa, maybe korang semua akan automatik tau badan korang rasa tak macam biasa.

Beli urine pregnancy test strip tu, ada garis samar.
Masa tu happy nya rasa!!
Ye la, sebab aku ni irregular. Jadi, susah aku nak agak bila waktu subur aku sebenarnya.
Jadi bila tengok ada dua line, perasaan gembira tu bukan main..hehe


Cuma, sebab irregular tu, aku macam susah nak agak, kandungan aku dah besar mana.
Sebabnya aku last period bila pun aku tak ingat..huhuk


Masa aku decide nak bukak buku pink tu, doktor scan, nampak kantung kecik je.
Bila dia ukur, siap tak keluar tarikh edd lagi..haha.. sebab memang kecik sangat2 lagi.


Tapi seperti yang aku jangka, pregnancy kali ni harus ada GDM jugak.
Lepas minum air gula, memang result tinggi melampau.
Lagi tinggi dari result masa adam dulu agaknya.
Terus kena refer ke hospital.
Kena check dengan doktor pakar.




Dan dipendekkan cerita, kali ni aku kena injek 4 kali sehari insulin.
T_T

Masa adam dulu sekali je.

Dan doktor dah buat test, rupanya dia kata gula aku memang dah tinggi..bukan sebab mengandung je.. kiranya aku dah ada slightly diabetes.. masa dengar tu sedih pulak.. ye la, mengenang diri dah tak sihat.

Doktor kata, lepas bersalin aku kena follow up, kalau gula still tak cantik, aku kena start ambil ubat.
Dan dia kata lagi, faktor dia adalah berat badan..sobs..
Tu la, makan selalu tak ingat dunia.
Lepas ni, kena ada program diet dan sebagainya..

Takpelah, mungkin dah habis dah masa aku makan sedap2 selalu..
Lepas ni kena  berpantang la gamaknya..

Oh by the way, semalam scan, EDD aku katanya 30 Oktober 2015..
Sama pulak dengan birthday abah aku..hehe
Tapi, dah kata GDM kan, haruslah kena induced nanti tu..
Mesti kena bersalin awal dari EDD.. dahlah adik aku nak kahwin masa tu..
Macam manalah..

>.<

Belanja gambar adam sikit..hehe



Thursday, February 26, 2015

Sakit sendi

Harini aku cuti.
Adam pun aku suruh zaimi bawak letak kat rumah pengasuh.
Tak larat sangat rasanya..
Sengal sengal satu badan.
Memang kena berehat agaknya..
Dah tido lama gila tadi..lega sikit
Hehe..
Adam cepatlah balik..
Mak rindu nak peluk cium ni..
:)

Thursday, January 8, 2015

Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi

Pejam celik pejam celik, dah nak masuk dua tahun dah umur anak aku ni.
Syukur ke hadrat Ilahi, maha pemberi rezeki.

Adam, tak ada kata-kata yang mak boleh coretkan panjang lebar untuk menzahirkan perasaan syukur dan bahagia mak sejak adanya adam dalam hidup mak.

Manalah tau, suatu hari nanti bila adam dah besar, dah pandai guna internet, adam search nama adam, dan adam terjumpa blog mak ni. Cuma mak nak adam tau, yang mak tak pernah sesaat pun berhenti dari menyayangi adam..



Love you my son,
I wish I will live long enough to see your success..

Wednesday, December 17, 2014

Wajah Kesayangan Hamba


Adam.
Dah besar dah anak mak.
Syukur ALhamdulillah.




Makin besar ni makin banyak karenah.
Sekarang time suka berlari.
Sikit-sikit lari, lepas tu lari semahu-mahunya sebab ingat orang nak kejar dia agaknya.
Kelakar ok!

Jatuh gedebak gedebuk sana sini..
Kalau sakit teruk, nangis sampai sedu,
Kalau sakit lite-lite, nangis sikit..
Kalau sakit yang tahap gigit semut tu, dia jerit 'aduuuuii'.

:))

Betul la orang kata, kasih sayang ni tak boleh ucap dengan kata-kata.
Aku punya perasaan dekat adam ni, aku tak boleh nak terjemah dalam bentuk entry blog.
Serius!


Tuesday, November 4, 2014

10 Kebaikan dan Kelemahan Kerja Sama Tempat Dengan Pasangan

Amboi..
Bukan main tajuk entry aku kan?
Hahaha..



Tiba-tiba terfikir tadi pasal hal ni.
Zaimi masuk kerja kat sini tahun 2010, setahun kemudian aku pulak dapat tawaran kerja dekat tempat yang sama.

Well, biasalah kan, tak semua benda indah, tak semua benda pahit.
Jadi, sepanjang tiga tahun kami kerja dekat sini, aku boleh list kan apa yang best dan tak best bila kau kerja sama tempat dengan laki kau. Meh baca!


10 Kebaikan Kerja Sama Tempat Dengan Suami


Jimat minyak kereta! Of course lah kan, dah sama tempat kerja, haruslah pergi naik satu kereta je. Alhamdulillah boleh save sikit dekat situ.

Tak payah penat-penat drive. Sebab laki lah yang kena bawak kereta..kikiki.. Tapi kalau dia mengantuk tahap extreme, aku akan bawak lah. Lagi satu yang best, dah dia yang drive, aku kadang-kadang curik-curik terlelap..hihi

Boleh cium kepala masam anak sepanjang perjalanan ke rumah pengasuh. Dah dia bawak kereta, aku pangkulah adam. Tak payah letak dalam carseat sementara dia kecik ni. Syukur boleh peluk anak lama sikit pagi-pagi.

Boleh sarapan sama-sama. Kick start yang bagus kan? Kau boleh makan dengan kekasih hati kau every morning?

Tak susah hati sangat dia nak curang sebab bila-bila masa kau boleh pergi buat spot check. Plus orang macam tak berani jugak nak mengorat dia sebab aware kau ada berdekatan walaupun bilik lain-lain.

Boleh bergossip hal office. Tak payah nak explain panjang lebar, sebab masing-masing dah faham term yang sepatutnya dalam gossip tu.

Faham kesibukan dan tekanan kerja masing-masing since berada di organisasi yang sama.

Tak payah call @ mesej selalu untuk check up dengan dia. Kalau call pun, guna talian office je. Jimat kredit. 

Boleh terus pergi mengadu nasib dekat dia kalau ada benda yang buat kau sedih ke, geram ke..

Boleh pilih empat klinik panel yang lain-lain sebab 1 staff boleh pilih dua klinik. Ini memang best.



Itu yang best, yang tak best pun lebih kurang je banyaknya!


10 Kelemahan Kerja Sama Tempat Dengan Suami

Annoying gila bila orang tegur baju kau sedondon dengan laki kau. Kalau sorang takpe lagi, kalau 40 orang? Homai homai..

Orang akan tanya aku boleh ke nak duduk sebelah dia dalam meeting, kot-kot aku jeles.. Ya Rabbi.. tempat kerja kot.. professional la sikit kot..

Orang sentiasa sangka kami tau 100% urusan kerja masing-masing, dan kadang-kadang ada sesetengah maklumat tak sampai sebab kami terlupa nak mention pada pasangan @ kadang-kadang ingat dia pun dah diberitahu jugak.

Pantang berada di tempat yang sama, mesti ada mulut yang nak kata kau asyik berkepit 24jam, walhal kau terberada kat tempat yang sama tu pun secara tak sengaja.

Bila kau bukan driver, agak susah nak singgah menyinggah masa balik kerja. Serius.. terutama bila bila dia dah mengantuk bawak kereta jalan jem kat Ulu Bendul tu..huhuu

Bila salah sorang cuti atau takde kat office, semua orang tanya kat sorang lagi. Kadang-kadang manalah aku nak tau dia pergi mana waktu tu.. tak pernah pulak dia bagitau kalau dia nak pergi toilet ke apa..

Ramai ingat kami jumpa dan fall in love di sini, dan ada yang tanya macam mana boleh suka dan sebagainya.. sedangkan kami dah bersama sebelum masuk kerja sini lagi.

Kalau baju dia kedut sikit, orang terus tau akulah yang punya angkara tak gosok elok-elok..haha!

Bilik kami jauh lah jugak, jadi kalau orang nak bagi barang dekat aku, dan masa tu dia berada berdekatan dengan bilik laki aku, dia akan pass benda tu kat laki aku je. Begitu jugalah sebaliknya. Dan kami pulak yang terpaksa mengangkut benda tu pergi bilik pasangan. Ingat kami ni PA ke apa?

Kalau claim ke, hadiah ke.. selalunya dapat 1 je.. walaupun kami adalah dua.



Itulah yang aku terfikir setakat ni..
Kui kui kui..
Korang macam mana?


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.