Search This Blog

Showing posts with label biologi. Show all posts
Showing posts with label biologi. Show all posts

Wednesday, October 7, 2020

Ciri-ciri Benda Hidup | Wisdom Wednesday

 Assalamualaikum semua, harini nak kongsikan tentang ciri-ciri sesuatu benda sehingga ianya boleh diklasifikasikan sebagai benda hidup.

Wednesday, September 23, 2020

5 Ancaman Terhadap Biodiversiti Dunia | Wisdom Wednesday

Harini, nak kongsi berkenaan biodiversiti boleh? 😉

 Biodiversiti bermaksud kepelbagaian benda hidup. Seperti mana yang kita semua tahu, atas muka bumi ini ada banyak sangat benda hidup, macam haiwan, pokok, mikroorganisma..

Namun, tidak semua perkara indah sentiasa.

Kesemua benda-benda hidup ini juga tidak terlepas dari ancaman, dari pelbagai sudut, terutamanya dari spesis manusia.


Tuesday, August 25, 2020

Sel Abadi Henrietta Lacks

Assalamualaikum semua, harini nak share berkenaan seorang wanita bernama Henrietta Lacks, yang mana dia masih 'hidup' walaupun dah lama meninggal dunia!



Di suatu pagi pada tahun 1951, seorang ibu yang berusia 31 tahun tergesa-gesa ke hospital kerana mendapati ada berlakunya pendarahan yang banyak dari vaginanya.

Monday, October 28, 2013

Jawatan Kosong: Pembantu Penyelidik Diperlukan Segera



Research assistant diperlukan segera di Universiti Malaysia Terengganu, demikian adalah iklan oleh seorang pensyarah melalui Facebook:




URGENTLY looking for fulltime Research Assistant with intention to register for MSc by research. Research scope is on histopathological and analytical chemistry work on Karas (Aquilaria malaccensis). This research roject is funded by Tabung Amanah Perhutanan Terengganu. Please send in your latest CV for consideration. Interview may be conducted before December 2013.
 
 Kepada yang berminat bolehlah menghubungi beliau,
Dr. Jamilah Binti Mohd Salim @ Halim
jamilah@umt.edu.my
o9-6683268
 

Wednesday, July 31, 2013

TAWARAN BIASISWA TENAGA PENGAJAR MUDA (TPM) UiTM 2014



 UiTM mempelawa Bumiputera Warganegara Malaysia yang dinamis dan ingin membina kerjaya dalam bidang pengajaran dan penyelidikan serta mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk memohon biasiswa di bawah Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) Universiti Teknologi MARA Tahun 2014 bagi mengikuti kursus-kursus Ijazah Kedoktoran dan Ijazah Sarjana dalam bidang-bidang pengajian sepertimana yang telah ditetapkan oleh Jawatankuasa Latihan & Pembangunan Staf (Induk) UiTM.

CARA-CARA MEMOHON

Calon-calon adalah diminta untuk mengisi borang permohonan Tenaga Pengajar Muda (TPM) secara atas talian melalui laman web UiTM

TEMPOH IKLAN

Iklan akan dibuka dari 01 Ogos 2013 hingga 21 Ogos 2013.

SYARAT

Syarat-syarat kelayakan memohon adalah seperti yang diiklankan.

Sebarang permohonan yang dibuat TANPA mengisi borang TPM secara atas talian TIDAK AKAN DIPROSES.


P/S: ni aku tolong iklankan aje ni.. ada apa-apa hubungi UiTM sendiri ye.. pada yang sedang mencari peluang sambung pelajaran atau yang tengah mencari kerja kosong, bolehlah cuba untuk memohon ye.. 

p/s/s: Pengumuman baru, tarikh iklan TPM UiTM ni ditunda buat seketika ke tarikh yang akan diberitahu kemudian.. Tungguuu.. 


p/s/s/s: UPDATE 9/9/13, iklan baru dah keluar, KLIK SINI!!!

Wednesday, August 4, 2010

Konvokesyen kali kedua

Hai semua..

Penat pulak rasa hari ni, pagi-pagi dah pergi DECTAR ada raptai Majlis Konvokesyen UKM ke 38.. Dengan kaki injured..rasa penat campur stress..huhu..


Ya, aku akan konvo lagi buat kali kedua pulak... Tapi kerja tak dapat jugak..huhu..


Jadi bila memikirkan itu aku rasa pening.. Nasib baik second degree ni aku tak ambil loan dah, loan 1st degree pun tak terbayar lagi..

Adakah konvokesyen ketiga pulak nanti?? Hahahaha.. jauh disudut hati memang teringin, tapi.. Penat tau belajar ni..huhu..

ps: contest masih dalam penelitian..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me