Search This Blog

Showing posts with label cantik. Show all posts
Showing posts with label cantik. Show all posts

Thursday, September 24, 2020

Bulan Mengambang | Throwback Thursday | 12 Disember 2019

 Hampir terlupa dah kat gambar-gambar ni, terjumpa balik minggu lepas.

Masa ni bulan cantik sangat malam tu.


Teropong ke apa ke tak ada pun, jadi aku

Thursday, June 18, 2020

Taman Botani Putrajaya | Throwback Thursday | Disember 2018

Harini tengah duduk-duduk saja kat rumah mertua ni, teringat pula masa kami jalan-jalan ke Taman Botani Putrajaya hujung tahun 2018 dulu.

In my defence, duduk saja sebab harini zaimi order saja lunch ikut food panda, jadi semua boleh rilek-rilek..gittew..

Alkisahnya macam mana boleh tersampai dekat Taman Botani Putrajaya (TBPJ) ni, asalnya weekend tu kami plan nak pergi jalan-jalan kat IOI Mall Putrajaya tu. Gigih siapkan barang baby sebab masa tu ayu baby lagi, baru 7 bulan dia masa tu. Bawak stroller, beg susu, pampers, baju spare abang-abang.. semua yang patut-patutlah kan.

Tapi, setibanya kat IOI Mall tu, lif penuh dengan manusia yang sihat dan kuat tapi buta hati.
Entah berapa trip kami tunggu lif, tak dapat juga nak squeeze in masuk. Bila terbuka pintu lif, penuh. Bila ada kosong sikit, menderu yang masuk. Nak guna escalator, bahaya, plus kat IOI dia memang siap letak palang tak bagi tolak stroller. Bila ada geng stroller yang dengan selamba 'potong' barisan golongan sihat tadi, ada lah yang sound balik kata "Dah tau ada baby naik stroller, tak payahlah datang sini".

Haih.. 

Jadi, lepas bincang dengan zaimi, kami decide maybe mall is not the right place to stroll with kids yet. Lagipun setakat nak window shopping je. Best lagi bawa anak-anak pergi supermarket beli barang dari bersakit hati kat mall ni. Keputusan dicapai, dari balik saja, zaimi nak bawa kami ke TBPJ. Dia teringat beberapa minggu sebelum tu, dia ada datang ke TBPJ bawa students dia fieldtrip. So, why not? Jomlah kita.

Sesampainya kat TBPJ tu, memang dengar bunyi macam suasana hutan, ala yang bunyi-bunyi burung hutan, ada bunyi serangga sikit-sikit. Orang putih cakap tranquil. Aman sungguh perasaan, berbeza betul dengan hiruk-pikuk dalam IOI tadi.


Wednesday, October 30, 2013

Budak Umur 6 Bulan Mandi Laut!

Hahaa.. ini antara cerita gembira masa aku balik Kota Bharu seminggu last week..
Selain cerita ngeri tu kan, ini the bright side lah..haha

Lepas demam Adam dah kebah, mak mertua (mil) aku pun bagi cadangan kat zaimi, nak bawak adam jalan-jalan ke Terengganu sebenarnya..

Ala tak masuk pekan KT pun, sampai Gong Badak je pun.. sebab tujuan asal setakat nak pergi beli keropok lekor Sukaramai tu je..

Jadi masa on the way tu, singgahlah dekat Pantai Rhu Sepuluh..

Subhanallah.. memang cantik sangat pantai dia.. tapi tak ada sapa pun berani mandi berenang bagai..
Ombak sangat kuat, pantai pulak curam..

So, alang-alang dah sampai.. terimbaulah kenangan silam..kah kah kah

Ye lah, aku dengan Zaimi kan first time jumpa dekat terengganu, masa belajar dekat UMT dulu.. dek perkenalan kami tu *padahal memang 1 kelas*, maka bertemulah jodoh dan dikurniakan Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi ni.. :)

Jadi, disebabkan itu, Adam perlu ada kenangan dengan Terengganu! haha! Kami pun decide nak celup adam dalam laut tu.. kikiki.. bukan mandikan.. gila nak mandikan kat laut macam tu.. tajuk tu propa je tu..hee..

So, cabut stokin adam, dan celup!

Adam sangat teruja sebab first time jumpa laut

tak takut langsung budak adam ni..

masa ni stokin tak cabut lagi

dah cabut stokin.. first time adam pijak pasir!

bersedia dilanggar ombak!

yea! ombak pertama Adam! habis basah seluar..hehe

muka happy lepas kena ombak!





Jangan kata adam, mak ayah adam pun  hepi!! haha..

I love Terengganu~

Adam, Ayah dan Tokma (my mil)

Love you Zaimi.. :)

Makanya.. dah tergedik pulak nak singgah UMT jumpa lecturer2 lama.. kikiki..
So teruskan perjalanan ke Gong Badak..

Terkujat!
Gong Badak dah ada McDonalds!
Dulu zaman aku ada kedai McFly je..haha

Love you Dr Jamilah!

Adam cucu bioD katanya!


my heroes!

Oklah.. tata!

p/s: Banyak pulak gambar entry ni..hehe

Sunday, January 27, 2013

Membeli barang anak bakal lahir

Semalam genap usia kandungan aku 28 minggu, Alhamdulillah. Dah 7 bulan. hehe..
Tapi seperti biasa, ramai yang tegur kata perut aku tak nampak lagi.
Agaknya sebab aku memang asal badan dah gemuk, kena pulak kencing manis masa pregnant, jadi kena diet control, badan tak begitu mengembang masa mengandung ni kot?

Sah-sah bukan perut aku, hiasan je.



Scan terbaru dalam last week, anak aku ni dah sekilo beratnya. Songsang pulak tu. Harap semuanya akan ok menjelang due nanti. Doakan ye?

Mak memang dah lama pesan, tak bagi beli barang-barang baby selagi tak cecah 7 bulan kandungan, tak elok katanya..hee.. Maka, semalam apabila genap aje, dengan pantas kitorang pergi mula membeli. Haha!

Tapi tak adalah beli banyak sangat. Bolehlah! Asalnya masa balik dari appoinment hospital tu, aku dengan mak dah bincang dah pasal nak beli apa. Then aku saja lah google "barang keperluan bayi baru lahir". Dan aku di bawa ke blog Julz Secretogarden. Hambek kau.. punyalah panjang list dia. Tapi amat membantu.

Maklumlah, kat rumah ni pun last ada baby 18 tahun lepas kot? Mak pun dah tak berapa ingat apa yang kena ada, apa yang tak. Lepas tu singgah pulak rumah Angah tengok baby Aisyah, angah pun ada bagi sikit barang. Jimat dah, tak payah beli. Alang pun ada bagi baby rocking chair tu. Thank you all!

Jadi, setakat semalam, ini barangnya yang baru disambar:

1) Baju baby 5 pasang
2) Napkin
3) Kain Bedung
4) Barut
5) Booties & Mittens
6) Tuala baby
7) Travel pack sabun baby
8) Wipe tissue/ tisu basah
9) Kapas
10) Lapik getah
11) Nappy liner
12) Baby oil
13) Newborn diapers
14) Baby face towel

Hah, baru banyak tu aje. Banyak lagi rasanya yang kena keep on beli sikit-sikit.
Tapi, boleh tahan juga jumlah duit yang keluar semalam. Pheww..

Hiasan jugak. Malas nak tangkap gambar barang-barang beli sendiri.


Debaran makin terasa pulak bila dah start beli barang ni.
Tak sabar nak tengok baby sendiri, itu of course!

Semoga semuanya berjalan lancar.. Moga dipermudah semua urusan.. :)

p/s: Kuat betul jiran belakang jerit kat anak dia, aku yang duduk kat ruang tamu rumah pun dengar. hua3..

Saturday, July 31, 2010

Juara Imam Muda 2010

Berakhirlah sudah Program Imam Muda 2010 yang ditayangkan setiap minggu di Astro Oasis pada 30 Julai 2010..


Pada episod final ini, hanya dua Imam Muda yang layak iaitu Imam Muda Asyraf dan Imam Muda Hizbur, memang kagum sangat aku dengan mereka berdua ni.

Pada asalnya aku mahu Hizbur yang menang, tapi takdir Allah SWT telah menentukan bahawa Asyraf lebih layak.. 


Imam Muda Asyraf telalh memenangi wang tunai sebanyak RM20 ribu, kereta Proton Exora, pakej haji dan umrah, iPhone, Macbook, percutian ke Bandung, trofi, sijil pentauliahan dan yang paling penting, mendapat jawatan sebagai Imam di Masjid di Kuala Lumpur..


Imam muda Hizbur pula walaupun tewas kepada Imam Muda Asyraf, tetap membawa pulang wang tunai RM15 ribu, pakej haji dan umrah, iPhone, Macbook, percutian ke Bandung, trofi dan sijil pentauliahan juga..

Bagi aku Program ini sangatlah menarik dan bermanfaat, ianya memberi gambaran jelas bahawa Imam itu tidak semestinya orang tua dan hanya menjadi ketua waktu solat. Banyak lagi tanggungjawab imam yang telah ditunjukkan melalui program ini. Aku harap program ini dapat diteruskan untuk kebaikan kita bersama.

Program ini juga ditonton oleh masyarakat luar negara tau! Kagum! Akan merindui program ini :')

ps: Subhanallah.. isteri mereka ni lawa-lawa.. Nampak ayu sangat.. =)

Sunday, May 31, 2009

Oh Nenekku..

Oh nenek ku..

Lihat beg di atas.
Nenek aku bagi!
Hahaha!!

Best2x.. dapat beg baru U!!!

Tengok pulak 2baju dan sehelai seluar pendek[untuk kegunaan membuta] di bawah....


Nenek ku belikan untuk aku!!
Sebab nenek kesian tengok baju aku semua dah lusuh..
kesian kan aku..hehe....

tengok pulak gambar susu di bawah...
beserta straw ajaib ni...
straw tu best! sebab strawtu berperisa cokelat..
minum susu putih gune straw tu akan terase macamminum air susu cokelat..
penah try?
hehe..nenek juga belikan..
lihat pula gambar air Peel Fresh di bawah..
Nenek belikan jugak!
hehehe...
nenek aku best~~!!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me