Pages

Search This Blog

Showing posts with label games. Show all posts
Showing posts with label games. Show all posts

Monday, February 7, 2011

OMGPOP: Penyelesaian Untuk Menghadapi Kebosanan

Sebagai seorang yang masih jugak belum dapat-dapat kerja lagi macam aku ni, kadang-kadang aku rasa Facebook pun boleh membosankan. Manakan tidak, 24 jam boleh access ke Facebook tu, lebih-lebih lagi bila tak ramai yang Online.. Bosannya...

Namun, setelah aku terjumpa pulak laman web INI, aku rasa WOW!

Terjumpa sesuatu yang baru dan memang kena dengan minat aku yang suka bermain game ni. Dan yang paling penting, ianya PERCUMA. OH tapi kena ada talian internet lah, sebab ianya adalah Laman Web Game Online. Weee!


"Play Games. Meet People. Hang Out."

Kat sini, kita akan main games yang comel-comel yet addictive itu bersama dengan beribu-ribu manusia lagi di seluruh dunia, tapi kebanyakkannya orang putih lah, so sapa-sapa yang nak kawin dengan orang putih, boleh lah berkenalan dengan mereka di sini..hihi.. Sebab selain bermain, boleh juga add player lain as friend. Kalau nak, itu optional. Tujuan add friend tu supaya kalau lain kali kita nak main lagi, boleh lah ajak friend kita tu main kalau susah sangat nak dapat player lain dah. kot? aku pun tak tau..haha

Nak main ni boleh juga kalau tak nak Sign Up, bermain sebagai LameGuest. Tapi lagi best kalau Sign Up, nanti boleh kumpul point..haha. Aku Log In guna akaun Facebook sahajo. Walaupun begitu, OMGPOP ni tak bersangkutan secara terus pun dengan Facebook. Sebab tu kalau add friend kat sini, tak beerti dia tu dah di add kat Facebook kita. Tapi, rakan Facebook kita kalau dia pun Log In kat OMGPOP ni, automatik akan jadi friend kat OMGPOP ni. Faham tak apa aku rapik kan itu? huhu...

Nanti bila dah Log In, boleh lah pilih nak main game apa macam yang tertera kat list seperti gambar kat bawah ni (klik gambar untuk lebih jelas):


Tapi yang Star Games tu untuk pemain yang dah bertaraf Star sahajo..

Antara game yang aku suka main adalah:

1) Pool 8Ball.


2) Booya (cara main sebijik macam UNO):


3) Draw My Things (Paling aku suka):



Kalau ada yang perasan duit aku tinggal 375 je, sebab aku telah memboroskan coin yang aku dapat dengan membeli pen yang cantik untuk main Draw My Thing tu..haha

Nak dapat duit lagi, boleh beli guna PayPal, Log In hari-hari nanti dapat duit, atau pun bet masa main game. Tapi kalau dah bet pun kalah, nasiblah..hehe

Oklah, tu je nak update untuk hari ni. Sapa-sapa rasa nak main game, atau nak tengok-tengok OMGPOP ni, boleh klik link kat bawah tu.


ps: ralit lagi..

Monday, January 31, 2011

Bermain Game Free di Google Chrome

Entry ini ditujukan khas untuk makcik ku yang comel ^^ ,
maka aku akan banyak menggunakan Alang sebagai kata ganti diri kedua.

**********************************

Okey, mari kita cari game WordSquare itu, alang dah install Google Chrome?
Kalau dah, sila buka Google Chrome itu ya.

Ok, lepas tu, cari ikon spanar kat hujung atas belah kanan window:


Klik, nanti keluar macam gambar kat atas, lepas tu klik Tools.
Kemudian, akan keluar macam ni:


Kemudian, klik pula dekat Extensions. Nanti tab baru akan terbuka, macam ni:


Selepas kena boo dengan si Google Chrome ni, kliklah dekat 'browse the gallery' itu. Nanti akan keluarlah chrome web store:



Bahagian tepi kiri, atas, dalam ruangan Apps, carilah Games dan klik.
Nanti akan ada banyak games yang boleh dipilih. Okey, sekarang nak cari game WordSquare tu.
Scroll sampai bawah, nanti jumpa ruangan Popular. Kalau WordSquare tu tak ada kat situ jugak, klik ALL.


Nanti dia akan keluar macam ni pulak:


Okey, kalau ada alang boleh klik terus, andai kata tak ada, mungkin sebab populariti dia dah jatuh ke apa ke, alang boleh search dekat tiap-tiap page kat bawah tu ya.

Okey bila dah klik dekat game yang diingini tu, nanti dia akan keluar macam ni:



Kliklah pada Install tu untuk install game tersebut, makan masa sikit ikut kelajuan internet.
Kemudian, secara automatiknya selepas habis install, tab baru akan terbuka menunjukkan Apps yang kita dah install.


Untuk main game tu, klik je pada ikon game tu, tapi andai kata nak install lagi game lain ke, apps lain ke, klik pada ikon Web Store tu aje. Ok?


Okey, dah boleh main. Oh tapi sebelum tu, klik pada butang sign up untuk daftar nickname. Jadi, bila nak main lagi lain kali, klik aje kat log in, masukkan username & password, then main macam biasa. 

Yang penting game ni FREE. haha. Internet je yang kena bayar. *kalau tak silap lah*

ps: selamat mencuba ya Alang :D

Friday, March 26, 2010

Airport Mania -First Flight

Salam semua =)

DIharap semuanya sihatlah hari ni ye?
Teruskan berblog dan saling bantu-membantu mengklik nuff..hehe..

Hari ni aku tak berapa nak cerdas, kepala pun asik rasa berpusing2 aje..
Maka harini aku nak review 1 lagi mini game untuk pc,
yang bernama Airport Mania First Flight..


Game ini kisahnya adalah, kapal terbang mendarat [arrival] di lapangan terbang,
kita kena arahkan dia ke pintu masuk, 
dan dia akan turunkan dan masukkan penumpang dengan sendiri [loading],
kemudian kita kena arahkan dia terbang pergi [departure].

Kita akan diberi markah berdasarkan kecepatan kita settlekan mereka.
Kapal terbang yang Early akan memberikan markah yang lebih banyak berbanding On Time dan Late!

Seperti biasa, level permulaan dia kacang aje,
memang gerenti pass la level ni..


Kapal terbang pun yang kecil, cepat loading, dan tidak begitu banyak songeh..
Gate ketibaan pun kecil je, memang aman la main level awal2 ni..

Tapi semakin lama semakin susah la jugak, sebab game ni, 
memerlukan konsentrasi mata kita untuk peka ke setiap ceruk screen,
nak tengok kapal terbang kat langit, yang dah kat bawah, yang nak terbang balik..
Macam setakat yang aku dah main sampai Stage 5 Level 3 ni, 
kapal terbang semakin banyak masalah..


Kapal terbang pun dah upgrade, tapi makin besar, makin lambat la dia loading..
Di level yang aku main ni, dia ada bengkel dan stesen minyak jugak, 
dimana ini adalah kemahuan2 tambahan bagi semua kapal terbang tu..
memang kekadang senak jugaklah mata dan otak mainnya..haha..

Semakin level meningkat, kita bolehlah upgrade airport kita..
boleh tambah petak parking menunggu, 
lane VIP, upgrade gate untuk cepat loading,
movie angkasa untuk lengahkan plane yang belum mendarat,
dan juga kapal terbang jenis baru, yang selalunya lebih besar dan boleh menampung lebih banyak penumpang,
sekaligus bagi banyak markah..


Disebabkan aku pun tengah main game ni, tak habis lagi,
maka aku rasa dari apa yang aku dapat tengok adalah,
game ini mempunyai 8 stage, dimana di dalam setiap stage itu pulak ada beberapa level..

Makanya, siapa2 suka game comel + mencabar,
bolehlah try game ini..

hehehe..

ps: kenapalah aku ni suka main game..aiyak!~

Friday, March 12, 2010

Game Pasar Malam Tycoon & Mamak Dashed

Salam semua =)

Negara kita Malaysia ni kan, penuh dengan ragam,
sampai ada 1 task dalam Raja Lawak tu, bertajuk Typical Malaysia.

Sabtu lepas masa aku pergi pasar malam,
aku terpikir sesuatu, aku pernah main PC Game dari luar negara yang jenis Tycoon2 ni,
macam Zoo Tycoon, Mall Tycoon, Rollercoaster Tycoon..

Alangkah bestnya, kalau graduan-graduan bidang berkaitan penghasilan game-game ni semua,
menyelitkan unsur Malaysia dalam game2 ni kan?

Contohnya, macam Pasar Malam Tycoon..
Kita control pasar malam tu, bermula dengan level rendah, kita hanya ada 1-2 gerai je,
yang jual pun yang murah2 je macam sayur2 ngan air je..
Makin naik level, kita boleh upgrade pasar malam kita tu,
objektif dia untuk dapat keuntungan..


Kesukaran game tu pulak bergantung pada kawasan yang kita pilih,
kalau kawasan bandar, lain lah cabaran dia dengan pasar malam di kawasan kampung..
kita gak kena uruskan mengenai kebersihan, masalah pengemis dan sebagainya..

Wah best2..hehe..

Pastu aku jugak gemar betul la main game yang ala2 dashed2 ni..
Macam Diner Dashed, Cake Mania, Coffee Shop..
Game yang berunsurkan kedai.. Makin lama makin banyak benda dia jual, pelanggan pun makin ramai, 
sampai tak menang tangan lah si penjual..

Apa kata Mamak Dashed pulak diwujudkan?
Bermula dengan kedai mamak yang kecil..
Mula2 kedai tu jual teh tarik  ngan roti kosong je..
Makin level naik, makin banyak menu dia jual..
Pastu customer lak akan mintak side order..
Contohnya mula2 roti tu kuah kari dal aje, 
Bila naik level, leh plak dia mintak dal campur sambal ke..
Mintak roti sardin ke, roti tissue ke..


Sampailah kedai mamak tu jual Nasi Kandar ke, Briyani ke..
Pastu makin naik level, lame2 ade TomYam corner plak kat kedai mamak tu..
Customer lak ada macam2 jenis..ada pakcik2 tua yang bayar kurang tapi lepak lame,
ade student, ade couple, ade bisnesman.. 

hehe..
kalaulah ada game ni diwujudkan, mesti aku beli punyalah..
selain 2 situasi ni, banyak lagi game yang boleh diwujudkan jugak..

hm..pe aku merepek petang2 ni..


ps: semacam serik dgn blog, tu yg tutup jap aritu.


Monday, February 22, 2010

Pokok VS Zombie Gelimat

Hello, selamat hari Isnin semua =)

Hari ni aku nak review 1 PC game dari Pop Cap game,
Namenye Plants VS Zombie..



AKu baru start main semalam, best la jugak, boleh la menghilangkan boring..hehe..
Secara kasar, game ni berkisar tentang rumah player diserang oleh zombie yang ada macam2 jenis!
Jadi, kita kene tanam pokok @ cendawan untuk menyerang zombie2 itu.

Mula2 bese la, senang je..
Kene tanam 1 jenis pokok, kumpul cahaya matahari untuk beli pokok, dan zombie pun 1 jenis je.. yang tak berapa nak kuat..

Pastu bila level meningkat, pokok dia ada macam2 jenis, kita kena pandai tanam mengikut jenis zombie. Sebab zombie ni kekuatan dia lain2. Aku baru je sampai level 3-3..hehe


Yang aku gelak macam nak terkencing masa main game ni semalam, ada pulak Zombie Gelimat.. haha! Betol tak tipu! Ni ha zombie gelimat:
Dia siap bawak geng lagi 4 ekor..pastu joget2 sambil serang kita..Tapi dia muncul waktu malam je, siang2 gelimat ni takde..hehe.. sebenarnya ni Zombie Michael Jackson kalau ikut yang aku baca kat internet..

Jom main! 

ps: gara2 boring duk umah..

Wednesday, October 21, 2009

Zaimi's Cafe

Ketika aku malas boring buat thesis..
Aku pon telah bermain Cafe World..

Aku menyuruh Zaimi membuka cafe gak, tapi dia taksei..
Jadi, aku pon dengan selambanye mintak izin, aku yang nak bukak kan cafe dia..
Dia takyah main pon takpe, jadi neber aku je..

Zaimi pon bagi keizinan!

Lalu, aku pon bukak la cafe Zaimi..
Dan aku edit Zaimi dalam cafe tu..


 same tak?
hehehehehe....

ps: gelong ni..

Tuesday, June 2, 2009

Kau obsesi, obsesi daku~

OMG!
the game is already in the market!

waaaaaa!!

nak beli! nak beli!!

err..aku mmg suke main the sims, dr the sims yg kodi tu lg..
hak hak..

tringat ex housemate aku pnah ckp,
bukan Syaz kalu tak main game..
haha!!

I loike!

gotta buy it!
A.S.A.P!!



Thursday, March 19, 2009

Sending Elin Home & I KICKED A MONSTER SLIDING DOWN A HILL BECAUSE THE VOICES TOLD ME TOO!

Ye kawan2...baru semalam petang aku pergi balik semenyih mau amek ini kucing gomok duduk dengan aku kat KIAM, supposely sampai Jumaat..
tapi dia tak boleh nak adapt la duk sini.. 1 malam dia tak tido...asik cakar pintu rumah, mengiau, tak baring & tak makan..
kang tak makan kang kurus lak, mampoih mak aku marah..huhu~
tengok la tu duk kais2 pintu..
pengabisannya...hantar je la dia balik Semenyih balik... konon taknak berulang, tu yang bawak dia datang KIAM...tapi dia takleh terima rupenye..
Ok lah Elin yang bobok...akak antar ko balik...
tepat pukul 7 pagi tadi, dah gerak dah hantar dia..
kepada Dettol, Eppa ngan Annie..
sowie la tak sempat nak tunjuk Elin kat korang..
dia mengade2 sangat..
agaknye dia pon tau duk kat Kiam ni tak best..hahah!
takpe kalu korang nak jumpa si bobok ni, datang la Semenyih..
(^^,)




Dan aku dapat tag dari Shaf,
meh nak buat~~


Type out the sentence you end up with in the TITLE of your note and tag your friends.


Pick the month you were born:

January-------I kicked
February------I loved
March--------I karate chopped
April----------I licked
May----------I jumped on
June----------I smelled
July-----------I did the Macarena With
August--------I had lunch with
September----I danced with
October-------I sang to
November-----I yelled at
December-----I ran over



Pick the day (number) you were born on:

1-------a birdbath
2-------a monster
3-------a phone
4-------a fork
5-------a snowman
6-------a gangster
7-------my mobile phone
8-------my dog
9-------my best friends' boyfriend
10-------my neighbour
11-------my science teacher
12-------a banana
13-------a fireman
14-------a stuffed animal
15-------a goat
16-------a pickle
17-------your mom
18-------a spoon
19------ - a smurf
20-------a baseball bat
21-------a ninja
22-------Chuck Norris
23-------a noodle
24-------a squirrel
25-------a football player
26-------my sister
27-------my brother
28-------an iPod
29-------a surfer
30-------a homeless guy
31-------a llama



What is the last number of the year you were born:

1--------- In my car
2 --------- On your car
3 ----------- In a hole
4 ----------- Under your bed
5 ----------- Riding a Motorcycle
6 --------- sliding down a hill
7 --------- in an elevator
8---------- at the dinner table
9 -------- In line at the bank
0 -------- in your bathroom


Pick the color of shirt you are wearing:

White---------because I'm cool like that
Black---------because that's how I roll.
Pink-----------because I'm NOT crazy.
Red-----------because the voices told me to.
Blue-----------because I'm sexy and I do what I want
Green---------because I think I need some serious help.
Purple---------because I'm AWESOME!
Gray----------because Big Bird said to and he's my leader.
Yellow--------because someone offered me 1,000,000 dollars
Orange--------because my family thinks I'm stupid anyway.
Brown---------because I can.Other----------because I'm a Ninja!
None----------because I can't control myself


--> I KICKED A MONSTER SLIDING DOWN A HILL BECAUSE THE VOICES TOLD ME TOO~

heheh...ganas tak? muahahahaha!!!
Aku pon same mcm shaf gak kot, rase nak tag sume org! hahaha!!

Tuesday, February 24, 2009

Dancing Mat Part II

ayoyo....
weekend aritu aku balik umah..
aku bwk la dancing mat yg aku beli tu...
hambik...
nana ngan abah pon dah berjangkit nak main...hahahahahaha!!!
ni nana..adik bongsu aku...
pagi sabtu tu aku ngn mak g kubur atok..
dalam tghari baru balik...
mase kitorg balik, nana x mandi lagi...truk tol...
upenye dia tunggu nak main bende tu...
sbb mlm sblnye aku dah ajak dia main..
jadi dia xnakla mandi lagi nanti kene mandi 2 kali...
cacatnye adik...
pastu dia pon main la terlompat2..
haha...
tgk la tu, pakai baju tido lagik...
ampehz...
dahla siap merancang nak beli gak...
hua hua hua...
penat nana...dtg pulak encik abah...
ade hati nak main gak abah upenye...
hehe...
exercise kan bah?

abah suh aku slu main bnde tu..
dia suh aku kurus..
hoho...

nyanyi cam lagu AF sket...
"bukan mudah...menyusur tangga ke angkasa..."

kiki...
ingat senang ke nak nyah lemak ni?
nak ternak cepatnye...
jahat nye lemak...!

and thanks to the Dancing Mat...huhu...
hey u make verybody wanna have 1 la.. crazy mat...

Friday, February 20, 2009

Dancing Matt

aritu kan... aku belek2 la blog cik eyena tu..
huhu...
dia telah mempromosikan 1 brg best!!!!
di saat bdn yg makin lame makin byk keparasitan si lemaks..
aku pon tergedik rase nak mencube nye...
dah nak cube xkn nak pinjam kat eyena lak..
jadi...
aku mgajak encik ahmad zaimi untuk menemani ku ke Pusanika selepas kelas Prof Latif semalam...
jeng3x!
DANCING MAT!
aku membeli mende nih dgn mghabiskan duit aku sbyk rm55..
huhu..
easy to install...
sekali main, bsh lencun baju!
jadi bak kate cik eyena.. bleh bersenam dlm bilik je dah skg..
xyah kuar...
bila dah salu lompat2 ni ringan sikit rase bdn (err..berat bdn x timbang lg, ni mksud aku rase bdn)
lgpon x la boring mase bersenam tu..
syiok je..
haha!
ha ni la kotak nye...
ni pulak dancing mat nye... jgnrisau, bende ni ringan jer.. lembut untuk tapak kaki.. makin lame main, dia makin peka.. main dia xyah pijak kuat2 pon...lembut2 je..

haha!
pas install, main la!


byk lagu ade... x terlarat punye nak abehkan..
hehe...
credit to cik eyena kita!!
arigato ne...!

Tuesday, January 20, 2009

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.