Pages

Search This Blog

Showing posts with label kelantan. Show all posts
Showing posts with label kelantan. Show all posts

Wednesday, October 30, 2013

Budak Umur 6 Bulan Mandi Laut!

Hahaa.. ini antara cerita gembira masa aku balik Kota Bharu seminggu last week..
Selain cerita ngeri tu kan, ini the bright side lah..haha

Lepas demam Adam dah kebah, mak mertua (mil) aku pun bagi cadangan kat zaimi, nak bawak adam jalan-jalan ke Terengganu sebenarnya..

Ala tak masuk pekan KT pun, sampai Gong Badak je pun.. sebab tujuan asal setakat nak pergi beli keropok lekor Sukaramai tu je..

Jadi masa on the way tu, singgahlah dekat Pantai Rhu Sepuluh..

Subhanallah.. memang cantik sangat pantai dia.. tapi tak ada sapa pun berani mandi berenang bagai..
Ombak sangat kuat, pantai pulak curam..

So, alang-alang dah sampai.. terimbaulah kenangan silam..kah kah kah

Ye lah, aku dengan Zaimi kan first time jumpa dekat terengganu, masa belajar dekat UMT dulu.. dek perkenalan kami tu *padahal memang 1 kelas*, maka bertemulah jodoh dan dikurniakan Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi ni.. :)

Jadi, disebabkan itu, Adam perlu ada kenangan dengan Terengganu! haha! Kami pun decide nak celup adam dalam laut tu.. kikiki.. bukan mandikan.. gila nak mandikan kat laut macam tu.. tajuk tu propa je tu..hee..

So, cabut stokin adam, dan celup!

Adam sangat teruja sebab first time jumpa laut

tak takut langsung budak adam ni..

masa ni stokin tak cabut lagi

dah cabut stokin.. first time adam pijak pasir!

bersedia dilanggar ombak!

yea! ombak pertama Adam! habis basah seluar..hehe

muka happy lepas kena ombak!





Jangan kata adam, mak ayah adam pun  hepi!! haha..

I love Terengganu~

Adam, Ayah dan Tokma (my mil)

Love you Zaimi.. :)

Makanya.. dah tergedik pulak nak singgah UMT jumpa lecturer2 lama.. kikiki..
So teruskan perjalanan ke Gong Badak..

Terkujat!
Gong Badak dah ada McDonalds!
Dulu zaman aku ada kedai McFly je..haha

Love you Dr Jamilah!

Adam cucu bioD katanya!


my heroes!

Oklah.. tata!

p/s: Banyak pulak gambar entry ni..hehe

Thursday, August 15, 2013

Suamiku Sayang

Allah, syukur kau kurniakan Zaimi untuk aku.
Dia sangat membantu dalam menjaga Adam. Dia rajin tolong. Dia jarang sangat tak involve dalam apa2 perkara berkaitan anak kami Adam Zuhairi.
Syukur ya Allah.
Sayu pulak hati ni bila tengok dia tidur kat lantai, sedangkan aku dan Adam tidur atas katil dia. Oh lupa nak cakap, sekarang ni kat kampung dia, kat Pasir Pekan, Kelantan.
Nanti naik rumah baru, kita beli cot Adam ye. :)
Sayam ko demo..

Sunday, August 11, 2013

Raya Pertama Bersama Adam Episod KB

Yaw!
Raya kedua gerak balik KB.
Adam raya dengan keluarga ayah pulak! Yea!
Since internet tak elok sangat, malas nak taip panjang2.
Tengok gambar aje lah ye ;)

Monday, June 10, 2013

Adam Zuhairi First Flight | Susah Tak Nak Bawa Baby Bawah 2 Bulan Naik Kapal Terbang?

Ewah tajuk, tak boleh blah..haha..

Lepas habis pantang haritu, zaimi decide nak buat terus akikah untuk Adam dekat kampung dia di Kota Bharu, Kelantan. Fikir punya fikir, kami buat keputusan untuk bawak je anak kitorang yang belum masuk umur 2 bulan ni naik flight sahajo..

Nak naik kereta jauh jugak, dengan aku yang tak ada pengalaman bawak anak naik kereta jauh-jauhnya.. Karang buatnya budak tu penat dalam kereta jenuh jugak.. perjalan paling sekejap pun 8 jam.. Oh cepatlah kerajaan buat highway pergi Kelantan please..hehe..

Jadi, beli tiket kapal terbang ke Kota Bharu yang 25 Mei, jadi 2-3 sebelum tu, aku pun ada lah tanya dekat kawan-kawan kot-kot dorang tau tips2 nak bawak anak kecik naik flight ni. Alhamdulillah.. dapat banyak feedback berguna *wink*

Mula-mula aku tertanya-tanya pasal stroller. Sebab macam kesian kat Adam dengan kat aku sendiri kalau asik dukung aje dia kan.. Tapi lepas tu ada kawan offer pinjamkan dia punya Moby Wrap *thanks kak Sue!*, sebab senang, tak payah nak angkut stroller tu nanti..

Ok set, esoknya zaimi ambik dari kak sue, bawak balik semenyih, ye la nak try lah dulu kan..

Excited kot mula-mula tengok moby wrap tu, bertambah excited bila tengok cara-cara untuk pakai moby wrap tu kat youtube.. tengok model2 dalam video tu buat ikat-ikat tu nampah sangatlah mudah dan convenience, baby dalam video tu pun senyap dan redha je diselit-selit dalam moby wrap tu.. Maka, dengan semangat yang menggunung di dada, aku pun try..

Mula2 letak kain moby wrap tu kat perut, dan ikut step2 seterusnya.. Lepas tu, angkat la budak tecit tu nak masukkan dalam wrap tu.. masuk bontot dulu, dada bertemu dada bla bla bla.. Elok je dia duduk dalam moby wrap tu, melalak-lalak dia nanges.. hahaha! Tak putus asa, try lagi.. Nanges lagi..
Dan lepas beberapa percubaan, memang gagal. Tak nak aku try dah.. aku tak sanggup tengok anak aku nanges.. macam kena seksa je..huhu..

Maka, lupakan je lah hasrat nak guna moby wrap tu.. Tawakal je lah bawak stroller..

Tiba hari berkenaan, bawaklah stroller sahajo.. dan kalau ko naik Air Asia dari LCCT, staff dia memang akan pesan banyak kali suruh letak je stroller tu kat tangga kapal terbang, nanti masa turun dari kapal terbang tu, amek stroller tu kat situ gak..



Ok set. Adam pun diam je, Alhamdulillah.. Walaupun dia macam dah lapar, aku sumbat je puting kat mulut dia. Sebab tips dari kawan2 jugak, seeloknya masa kapal terbang nak take off dengan nak landing, pastikan baby menyusu atau menghisap, untuk dia balance kan tekanan udara kat telinga dia.. Kita yang dewasa ni boleh la nak makan gula-gula ke, kacang ke.. Untuk baby, tu je lah cara dia..

Jadi, aku bagi puting dulu, nanti masa take off, baru aku nak breastfeed je dia.. Pastu masa landing, aku dah spare siap2 bawak susu dalam botol.. kot2 dia lapar lagi nanti.

Walaupun katanya penggunaan puting dan botol susu akan menjejaskan penyusuan susu ibu, alhamdulillah si Adam ni tak ada prob.. Tak keliru puting langsung.. agaknya sebab dari umur tak sampai 10 hari dah minum susu formula kot..huhu..

Pastu dah naik atas kapal, memang get ready la nak BF dia.. Masa kapal tu tengah pusing2, ingat nak ameklah gambar kenangan.. Sekali Adam troll kitorang daa..haha!


 Apalah adam..penat mak dengan ayah posing.. hee..

Lepas tu, dia memang tidur je lepas BF tu.. Aku? Nervous gila kot! Aku sangatlah berharap Adam tak menangis.. Sebab, memanglah orang tak boleh nak marah dia, sebab dia baby lagi.. Tapi aku risau kot2 orang marah dalam hati..huhu..

Alhamdulillah.. dia memang tak menangis.. senyap je.. Masa nak landing, kitorang try la sumbat botol susu, dia tak nak. So, sumbat puting je lah.. Dia sendiri yang akan nyonyot puting tu bila telinga dia rasa sakit..

Sampai airport KB, penutup stroller Adam macam terbukak sedikit..cis. And we stay at Adam's Tok Ma house for 9 days..

3 Jun, alkisah nak balik ke  LCCT semula. Naik dari airport KB ni lain sikit, disebabkan naik Air Asia, ko kena turun tangga lak dari gate untuk pergi ke kapal terbang kau.. cis. Terpaksalah zaimi pikul pulak stroller tu turun tangga, untuk bawak ke tangga kapal terbang pulak.. Tapi kena buat gitu, sebab nanti masa turun kat LCCT jauh juga nak jalan dari kapal ke terminal..

Adam pulak, sampai je kat LCCT, letak je dia dalam stroller.. tersenyum-senyum.. Maklumlah, budak dah dapat senyuman..hihi.. ;)



Itu je lah cerita Adam naik flight..haha.. Infant, atau budak kecik memang boleh dibawak naik flight, kalau Air Asia, kena bayar RM50.. Tapi dia boleh bawak hand-luggage dia 7kg jugak.. Aku ingat baby aku dah cukup kecik dah masa naik flight, rupanya ada orang lain, anak baru 9 hari dah naik flight.. tak ada masalah selagi kau titik beratkan betul2 bab baby kena menghisap tu.. *wink*

Dan yang penting, adam dah selamat menjalani majlis akikah dia.. dan masyukkkk sungguh rezeki adam.. alhamdulillah.. tenkiu kepada yang memberi ;)

Maap la kalau banyak typo ye, sambil taip, sambil jaga anak, begini la..haha :P


p/s: Apobondo benda Tate Nora Danish tu? Banyak giler keyword tu masuk blog aku. Huu..

Sunday, February 17, 2013

Ibu Mengandung Kelesuan Akibat 10 Jam Perjalanan

Semalam around 6pm macam tu kami selamat sampai dari Kota Bharu, tak singgah Semenyih, terus je balik rumah.

Penat woa naik kereta 10 jam dengan perut macam ni..haha..
Zaimi lagilah kesian kot, drive sensorang.. Tapi dia kata dia dah biasa..
Aku cuba lah untuk tak tidur masa dalam kereta semalam, temankan dia drive..

Harini, pagi-pagi lagi dah masak pakej untuk tengahari sampai malam terus..kikiki..
Masak banyak terus.. Ala.. Berdua je pun..

Lepas tu duk tengok TV.
Masing-masing tak ada buat apa.
Cuaca kat luar pun mendung je..

Nak update blog pun macam tak ada apa nak cerita sangat.
Ke ilham tak mari tak tau la..hua3

Cuma teringat, masa balik Kota Bharu haritu, kerja asyik shopping je..
Aduss.. barang yang dikira keperluan lah jugak kot?
Beli tilam baby, cadar baby, kelambu baby..
Tapi, diam tak diam, total damage duit boleh tahan lah jugak..hoho..

Takpelah, demi anak.. cewah..

Ada sekali tu pergi Terengganu.. best!
Aku memang suka berada kat Terengganu.
Kenangan banyak kat sana :')


  


Emm nantilah update blog ye, nak recaj badan pulak.
Esok start keje, dah berderet benda nak kena fikir.

Ayoyo...

Sunday, January 27, 2013

Hilang ditelan arus

Hai semua..

Last aku update blog ni adalah pada Ogos 2011.
2011?

2011???

Lamanya!

2-3 hari lepas, tergerak semula hati aku untuk blog. Maybe sebab aku rasa aku dah boleh adapt dengan alam kerja sikit kot? Sebenarnya, itulah punca sebenar aku berhenti blog. Aku dapat kerja. Kerja pulak ya Allah punyalah busy *konon*. Dengan tak biasa dengan kerja tu, aku macam bengong pulak bab pembahagian masa.

Jadi, kalau ada orang nak search tentang:

1) Maharaja Lawak
2) Maharajalawak Mega
3) Maharajalawak 2012
4) Perkahwinan Apek dan Leuniey
5) Lee Chong Wei dapat pingat perak Olimpik
6) Super Spontan
7) Johara Pagi Era
8) Masterchef Selebriti Malaysia
9) AJL 27
10) Hantu Kak Limah Balik Rumah
11) Kumpulan Shiro
12) Adam & Hawa
13) Aaron Aziz dan Nadiya Neesa
14) Neelofa dan Anzalna
15) Abby Abadi pakai tudung

Dan sebagainya lagi yang terjadi antara Ogos 2011 tu dengan 26 Januari 2013 ni dekat blog aku yang merapu, memang tak kan ada lah. Haha. Eceh macam lah blog aku ni informatif sangat kan.

Kononnya aku nak tutup terus blog ni, gatal pulak buat blog baru kat SINI. Asalnya sebab aku punya domain www.nursyazni.com tu dah mati, dan aku haram tak renew. Maka blog ni macam dah terkubur begitu saja.

Tapi bila fikir-fikir balik, sayang pulak. Maka, aku pun cancel ajelah nak bukak blog baru tu. Sambung je lah blog lama ni. Walaupun aku rasa gap antara aku yang lama, dengan aku sekarang ni amatlah ketara. Kah3. DUlu tulis blog pun nampak benor hingusannya. heee.

Seriously, hidup aku memang dah berubah 360 darjah sejak tak update blog. Eh, aku masih perempuan ok. Jangan ingat aku dah jadi jantan pulok. Haha!

Antara perkara yang terjadi kat aku sepanjang aku singkirkan dunia blog ni dari hidup aku *ayat poyo* adalah:

1) Aku bukan lagi makwe Zaimi. Aku dah jadi isteri dia. Yeah! I'm his wife now, Alhamdulillah! Tarikh nikah kami adalah 20 Januari 2012. Dah setahun kami kahwin :)


2) Aku dapat adik sepupu baru! Such a great news. Angah aku yang dah 15 tahun menanti anak kedua, akhirnya dapat anak sorang lagi. Pregnant right after kenduri aku dengan zaimi. Dan baby Aisyah Safiyya dilahirkan 2 November 2012 haritu. :)


3) Aku dah merasa balik beraya kat rumah mertua. Jeng jeng jeng! I have in-laws now. I'm happy :)


4) Aku mengandung! Alhamdulillah. Allah lambatkan sikit rezeki mengandung aku, lepas 7 bulan kahwin baru dapat. Sekarang, aku dah 7 bulan membawa si kecik ni. Berdebar sungguh rasanya nak masuk fasa baru lagi dalam hidup. Dan pengalaman mengandung ni memang asyik yaw!



5) Asyik memang asyik lah, tapi ada jugak pengalaman menyedihkan. Aku ni kena diabetis pulak waktu pembawakan budak ni. Siap masuk wad lagi sekali tu. Takpelah anak, mak sanggup demi kamu :)



6) Aku ada kucing baru! Selain Elin dengan Teteh, sekarang kami ada Memey dan Etot. Asalnya Memey tu aku bela sendiri sejak kahwin, tapi ramai yang nasihatkan aku tak uruskan najis kucing masa mengandung ni. Makanya, pos balik rumah mak untuk sementara. Etot pulak, abah yang kutip. Baik betul Etot tu, kucing sedar dek untung! Love all my kitties!



7) Hal kerja pulak, aku dah dapat post jawatan tetap. Alhamdulillah. Hope I will cope and doing well. Ada meja sendiri, ada bilik sendiri. Tak perlu harap duit jual novel terpakai lagi. Akhirnya sijil master aku berguna. Alhamdulillah.



8) Oh lupa pulak nak cakap, sejak aku kahwin dengan zaimi ni, dah 3 kali tukar rumah sewa. Kah3. Mula-mula duduk sekejap dekat rumah Flat Taman Waja zaimi tu. Pastu rasa nak duduk rumah atas tanah dan ada lebih privacy sikit. Maka pindah ke Senawang. Jauh kau dari tempat kerja! Pastu, rasa tak best pulak rumah tu, sebab jiran sangat bising. Pagar pun rosak, segala sampah asyik masuk dalam rumah. Mana larat beb. Pindah pulak ke rumah sekarang. Kecik sikit but cozy :)


Itu ajelah major event dalam hidup aku setakat ni. Kalau ada lagi nanti teringat, aku story lain.
Eh dah pukul 12.28am.
Encik suami dah jauh dah melayang dalam lena. Aku ni pulak selsema tak sudah-sudah sejak dari rumah mak tadi. Kenapa entah.

Ok lah, nanti update lagi insyaallah.
Nak cuba untuk tidur.

Selamat malam Malaysia :)

Monday, May 17, 2010

Kena tunjuk MyKad & Sijil Nikah untuk membeli gula

hello semua =)

Memang aku nak tergelak pun ada bila baca berita ni tadi.

Seorang lelaki yang berasal dari Kelantan, ditegah untuk membeli gula kat Terengganu.
Peniaga tu siap mintak myKad lelaki tu, bila dia tengok nombor myKad lelaki tu ada '03' kat tengah,
dia kata lelaki tu tak boleh beli, dia hanya jual dekat rakyat Terengganu sahaja..

Haha!


Lepas tu, lelaki tu pergi la kedai lain dengan isteri dia..
Lagi dasyat dari kedai tadi, peniaga tu mintak sijil nikah diorang pulak sebab dia tak percaya diorang tu suami isteri.. alasan dia sebab perempuan tu kecik..

Lepas dah tunjuk sijil nikah dan myKad, barulah diorang dapat beli 1KG gula..

Gila kan?

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.