Pages

Search This Blog

Showing posts with label sakit. Show all posts
Showing posts with label sakit. Show all posts

Saturday, July 4, 2020

Masih Ada Yang Sayang : Kisah Pejuang Kesihatan Mental - Norsa'adah Ahmad & Dr. Noor Hayati Yasmin | Review Buku


Minggu lepas, buku yang sempat dikelek ke hulu ke hilir dan dibaca adalah buku ini.
Buku Projek Orkid.

Himpunan cerita - cerita pendek yang ditulis oleh pesakit, dan doktor yang merawat mereka.

Sunday, June 7, 2020

Pasca bersalin anak ketiga | Ayu Zafirah

Terima kasih diucapkan kepada reader yang sudi baca pengalaman bersalinkan Ayu Zafirah dalam entry yang lepas (SINI). :)

Jadi, macam yang aku cakap pada entry lepas, kisah bersalinkan ayu memang panjang, sebab walaupun dah selesai czer, ada episod lain pula menanti kami sekeluarga huhu..

Let's.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2 Mei 2018.

Setelah hampir 24jam aku czer, baby masih belum dapat discharge dari NICU. Doktor kata, insyaallah petang. Jadi, bila dah macam tu, zaimi pun uruskan tanam uri dan bawa abadam pergi klinik semua dulu. Aku pun hanya berehat je kat ward. Dalam tengahari, nurse datang cabut tiub kencing. Doktor dari HO, MO, student pun ada datang round ward, mesti singgah kat katil aku.

Ada sorang MO ni, dia macam nak ajar HO dia. Jadi, aku pun seperti biasa jadi subjek pelajaran la hahaha.. Ada yang kata parut aku terlebih panjang dari biasa, MO tu kata sebab baby besar, jadi diorang potong panjang sikit. Macam-macam lagi lah. Aku tak berapa rajin nak dengar sebab teringat kat baby.

Dulu masa czer abamer tu, alang dengan mak gilir-gilir jaga dekat ward. Masa baby ketiga ni, aku kata tak apa, biar aku sendiri je. Temankan aku pun, buat letih diorang je. Tidur atas kerusi, buat sakit badan. Aku ok je sorang-sorang. Nurse ramai, diorang boleh jagakan aku, insyaallah.

Lepas rasa dah berani sikit, aku mula slow-slow turun dari katil. Sorang-sorang. Jalan slow-slow ke bilik air, cuba untuk kencing walaupun rasa ngilu kat tempat jahit kan. Hadap je la. Bukan senang nak hapuskan dosa, pujuk diri sendiri macam tu je lah.

Dalam 11 lebih, nurse kata kalau nak pergi tengok baby, diorang boleh bawakkan. Apa lagi, mestilah nak! Maka aku yang gajah ni pun ditolak ke NICU dengan wheelchair. Kesian aku dekat akak nurse yang tolak tu, tapi aku nak jalan sendiri dia tak bagi.

Sampai je kat NICU, cari baby. Serius, rasa macam confuse gilaa.. mana satu baby aku daa? Sama je semua baby hahaha! Bila sampai je kat baby aku, rasa bahagia gila dapat bau dia.
Doktor dalam tu pun bagitau baby dah boleh discaj, tapi bukan dengan aku la, kena ayah dia yang setelkan documentation semua. Ayah pulak lambat baru boleh datang hospital, maka tinggallah baby dekat beberapa jam jugak dalam tu sorang-sorang lagi dalam baby cot dia. Dahlah malam tadi dia tidur asing. 

Petang lepas asar, baru baby discaj dari NICU, tapi ayah pulak dah kena balik, sebab dah habis waktu melawat. Jadi, bermulalah detik jaga baby sorang-sorang dalam keadaan diri yang sangat fragile, terasa bahagian perut dan rahim terbuai-buai pun ada, sebab baru nak biasakan diri tak ada baby dalam kandungan kan.

Baby memang tak lena tidur, sebab macam dua anak sebelum ni, susu aku belum ada. Masa adam aku panik, masa amir dah boleh relaks, masa yang ketiga ni, aku gigih cuba. Baby pun gigih! Tapi, rezeki dia belum ada. Tapi tak apa, nurse kata keep on bagi walaupun belum ada, nanti keluarlah tu katanya. Ok fine. Ikut saja.

Yang best czer ni, lepas bersalin boleh bersila. Keh keh.. jadi tak rasa seksa sangat. Cuma kesian kat anak, dia macam lapar. Malam tu jugak dah mula tingtong tak cukup tidur. Baby kan, dia sejam sekali bangun. Sumpah tak sabar nak balik. Memandangkan ini malam kedua selepas czer, doktor kata kalau everything is fine, esok aku boleh discaj sebab lepas czer, memang kena tahan ward dua malam.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

3 Mei 2018. Muka dan mata baby makin kuning. 


Ah sudah, ini mesti jaundice. Samalah macam abang-abang dia jugak ni. Penyebabnya adalah parents darah O. Doktor kata sebab ambil insulin masa pregnant pun sama. Dah dapat surat discaj ibu, tapi doktor dah perasan anak aku makin kuning. Terus paeds check semua. Zaimi pulak tak sampai lagi, sebab dia balik senawang pulak sekejap dengan abadam. Aku dah terfikir dah, silap-silap aku kena warded pulak lagi bersama baby macam masa dengan abadam dulu, tapi bukan kat sini, dengan Pusat Bersalin Risiko Rendah. Haih..

Tapi, jangkaan aku meleset. 2013 bukan 2018. Baby kena admit ke SCN, tapi aku discaj. Mula-mula aku tak faham. Rupanya, malam ni baby kena tidur di SCN sebab nak kena tidur bawah lampu biru, nak turunkan bilirubin dia. Aku? Aku tak dapat katil macam dulu tu dah, aku kalau nak, tunggu lah di kerusi-kerusi luar dan dalam ward. Tak boleh duduk sebelah babycot dia selalu pun, boleh ambil masa nak susukan je. Disebabkan zaimi sedikit lambat nak discajkan aku, makan dengan sayunya aku tengok je lah nurse tolak baby pergi dulu ke SCN..huhu.. 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Puan boleh tunggu, tak ada masalah. Cuma kalau puan ada di sini, kami akan pastikan baby hanya minum susu dari puan. Formula milk tidak dibenarkan. Tapi memandangkan puan masih tak ada susu, dan puan juga masih letih dan sakit operation, kalau puan nak balik pun tak ada masalah, kalau puan tak ada, kami boleh back up formula milk"

Aku hanya mengangguk faham. Setelah pertimbang segalanya, kami buat keputusan tinggalkan baby. Doktor kata, nanti lepas dia minum dan kencing beberapa kali, insyaallah bacaan akan turun, dan boleh discaj. Maka, tinggallah baby, again. Sampai rumah mak, peluk abang-abang erat-erat. Sedih tengok abadam muka dan badan tompok-tompok sebab sapu calamine lotion. Terus dia tanya, mana baby? Lagi bertambah sedih sebab fikir esok, kalau dah bawak balik baby pun, dia tetatp tak boleh dekat, sebab kalau chicken pox dia tu jangkit kat baby, lagi parah. Tidurlah aku malam tu bertemankan abang-abang tanpa adik baby..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

4 Mei 2018, hari Jumaat. Hospital belum call lagi kata baby dah boleh discaj, jadi zaimi kata nak pergi buat mykid baby dulu dan langsung solat Jumaat. Czer tahun 2018 ni, ada peraturan baru yang tak ada masa zaman czer abamer dulu, iaitu setiap pagi dan petang, selama 10 hari, kena pergi ke Klinik Kesihatan berdekatan untuk cucuk heparin. Heparin dibekalkan, jarun tak dibekalkan. Kalau bekalkan pun belum tentu aku tau nak cucuk macam mana. Siap ada kertas log sebagai bukti, ibu pergi cucuk heparin tu. 

Allah.. sumpah, sangat leceh. Tapi follow jugak sebab nurse kata bimbang ada kes darah beku, sebab ada kes ibu mati darah beku dalam organ. Gulp! Jadi pagi tu actually kali kedua la aku ke KK Semenyih untuk cucuk, semalamnya masa on the way balik rumah, dah singgah. Lepas waktu pejabat pulak kan, kena sobar je la dengar 'keikhlasan' nurse yang panjang lebar bercerita tentang lecehnya da nak kena keluar dari rumah semata-mata nak cucuk patient. Maaflah nurse, bukan saya yang buat rules. 

Dalam pukul 3 hospital call kata dah boleh bawa balik baby Alhamdulillah. Maka pergilah ambil baby, balik tu singgah balik ke KK untuk cucuk yang petang pulak. Tapi kali ni nurse tu dah cool down, mungkin semalam tu gaduh dengan laki dia kot kih kih..



Sampai rumah dalam 7 lebih, abadam tengok dari jauh je. Nampak air mata dia bergenang, tapi abadam ni memang jenis anak yang taat. Dia tak datang pun. Dia siap cakap, "Nanti abang sihat, abang tengok adik ya". Malam tu jugak, zaimi bawak abadam balik Senawang...

Tinggallah abamer je dapat gomol adik dia..


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Lepas tu, untuk beberapa hari pulak aku, dengan bantuan abah dan nana, bawa baby pergi cucuk tapak kaki untuk dapatkan bacaan jaundice yang lambat gilaaa nak surut, cucuk aku punya heparin, kena bawa baby pergi check up pendengaran, tiba-tiba masa terdekat tu jugak ada PRU, cuti peristiwa, kena pergi hospital Kajang pulak untuk check jaundice..

Sumpah aku tahu sangat semua dalam rumah tu penat membantu aku. Hanya Allah dapat membalas. Zaimi memang kena kuarantinkan abadam, sebab tu kena minta bantuan abah dan nana.
Mak pulak jaga abamer, ayah tak berani nak bawak abamer balik Senawang sekali sebab risau abamer terjangkit. 

Tapi sesungguhnya kita hanya merancang. Lepas seminggu, abadam pun dah surut chicken pox dia, ayah pun datang. Sebab utama nak cukup kepala baby. 



Abadam dengan abamer pulak memang melepas rindu la, main sampai berpeluk-peluk. 
Tup-tup, esoknya, badan abamer pulak naik chicken pox hahahah

Maka, bergeraklah pulak 3 ketul AZ itu ke senawang semula sebab nak kuarantin abamer pulak.
Zaimi punya paterniti leave bersambung dengan 2 kali cuti kuarantin. Kesian dia. Masa tu jugaklah minggu-minggu akhir kuliah, ada sekali tu, dia kena bawak dua abang-abang tu tengok student FYP present proposal dan viva thesis huhu..


Dekat 2 minggu aku tak dapat jumpa abang-abang.. rindu Tuhan je yang tau.
Masa tu pulak bulan puasa, kesian zaimi berbuka sorang-sorang bertemankan abang-abang je..
Malam-malam mesti abadam call menangis sebab teringat mak.. Abamer pulak asyik kata nak naik atas, sebab dia ingat aku ada kat atas, dia tak percaya ayah dia kata aku kat rumah nenek dia masa tu.. mungkin sebab dia kecik lagi kan, dia tak faham lagi..

Macam-macam sangat jadi masa bersalinkan baby nombor 3 ni. Antara yang sadis, aku dapat jangkitan apa entah dekat atas kening masa pergi hospital kajang. Lama jugak nak surut weh, nasib baik parut hilang!


Dan lepas hadapi macam-macam cabaran dan cerita, akhirnya kami dah boleh balik Senawang untuk sambung berpantang sendiri..


Saja balik, sebab kesian dekat mak aku, tak senang dia nak berpuasa sebab kena jaga aku dan baby.. takpa, anak dah tiga, dah pandai sikit. Siang-siang, ayah pergi kerja, abadam ke tadika, abamer ke rumah pengasuh, tinggal aku dengan baby je. Baby girl memang tak banyak ragam, dia boleh ditinggalkan tidur atas rocking chair depan tv, jadi aku boleh masak dan kemas rumah semua lepas settle hal ehwal baby.

Abadam paling happy, paling jaga adik dia. Asyik berkepit dengan adik dia haha



Yang palik epik, tahun 2018, first tima pagi raya pertama kat rumah sendiri, bukan rumah mak atau mertua. 


Tapi tak sangka pulak rupanya tahun 2020 pun terpaksa raya rumah sendiri hahah..

Itulah cerita serba sedikit tentang bersalin anak nombor 3 ku, Ayu Zafirah :)

Terima kasih sudi baca ;)

Friday, August 19, 2016

Rentetan Mandi Susu

Tiada kata-kata yang boleh aku gambarkan setepatnya, tentang apa yang jadi lepas kes aku mandi susu Rabu haritu.

Memang amir tak sihat, sebab tu dia muntahkan aku masa dalam kereta tu.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Petang tu pengasuh diorang mesej, katanya badan amir memang panas, dan amir memang memerap. Asyik menangis dan nak orang dukung selalu.

Terus decide nak ambil anak awal petang tu, dan terus lajak ke klinik panel dekat senawang ni.

Punyalah ramai orang dalam klinik, 50% daripada manusia yang ramai tu adalah kanak-kanak dan bayi. Sah, memang musim budak-budak demam.

Dengan amir yang tak reti diam, dengan adam yang asyik nak berlari macam klinik tu ada share dengan atok dia, masa yang berlalu terasa amatlah panjang.

Ketibas lah jugak sementara nak tunggu dapat jumpa doktor.

Selesai konsultasi dengan doktor, dapat tiga jenis ubat.
Ubat demam.
Ubat cair kahak.
Serbuk air garam. Sebab nak hidrasikan amir balik, memandangkan dia dah 4 kali muntah dari pagi.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Malam tu agak ok, cuma dia menangis lah sikit-sikit.
Menjelang subuh, badan dia panas.
Kitorang masukkan ubat bontot.

Decide untuk kerja half-half.
Aku pagi, ini pun sebab dah set nak buat test dengan student, tengahari aku pecut balik rumah, zaimi pulak pergi petangnya, pun sebab dah set nak buat test.

Malam kedua, makin dasyat pulak panas badannya, sampailah ke subuh.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Memang tak boleh biar dah, maka pagi tadi kami bawa amir pergi ke klinik pakar kanak-kanak dekat taipan senawang tu. So far, anak-anak aku serasi dengan ubat doktor tu. 

Kalau serasi, kenapa tak bawak terus semalam masa balik kerja tu?

Sebab, masa kitorang sampai senawang, klinik tu dah tutup.

Jauh gila perjalanan dari tempat kerja wey.. belum campur lori bawak slow, atok tua drive makan angin, biri-biri tiba-tiba melintas bla bla bla..

Jadi, pakat EL laki bini.

Doktor check, dia suruh neb seround.

First time kami pegang anak masa neb.
Sebab adam, tak pernah neb langsung. Syukur alhamdulillah adam selalu sihat.



Dia punya meronta, orang yang pernah pegang anak meronta masa neb je lah yang faham kot?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Sampai rumah, muntah lagi. Doktor kata dia memang akan muntah, sebab nak keluarkan kahak dia tu.
Dah makan 4 jenis ubat, boleng je, sebab dia pun taknak pakai baju, badan dia panas kan.

Menangis tak payah cerita la, dekat pukul 3 tadi baru dia rasa nak tidur.
Susu pun tak berapa nak.

Patutnya minggu ni dia ada injek vaksin, tapi kalau pergi, mesti nurse tak kasi injek jugak.
Harapnya next week amir dah fit untuk injek, risau jugak lambat-lambatkan vaksin ni musim-musim penyakit pelik-pelik mula datang balik lepas ramai antivax ni.

Itu cerita lain, kalau nak cerita nanti, sampai esok aku menaip.

Amir, lekaslah sembuh sayang..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Adam, kalau suatu hari nanti adam terbaca post ni, dan adam teringat mak dua kali marah adam sebab adam lompat-lompat buat bising masa adik melalak dan cuba nak tidur, mak minta maaf...

Mak minta maaf sangat-sangat.
Mak sayang adam, cuma mak sangat susah hati adik kurang sihat..

Kalau adam terbaca ni, print screen, dan redeem Kenny Rogers dengan mak ye?

Thursday, February 26, 2015

Sakit sendi

Harini aku cuti.
Adam pun aku suruh zaimi bawak letak kat rumah pengasuh.
Tak larat sangat rasanya..
Sengal sengal satu badan.
Memang kena berehat agaknya..
Dah tido lama gila tadi..lega sikit
Hehe..
Adam cepatlah balik..
Mak rindu nak peluk cium ni..
:)

Wednesday, August 13, 2014

Wabak Ebola di Midvalley Megamall?

Kalau korang ada whatsapp, mesti akan ada group yang share gambar budak yang kaki dia menggelembung tu kan? Lepas tu ada short story yang mengatakan, sepupu budak tu kot, kata benda tu jadi lepas budak tu balik dari jalan-jalan dekat midvalley, dan itu adalah ebola.

Itu adalah cerita fake.
Hoax.

Sebab ebola tidak boleh transfer melalui udara dan air.
Hanya bendalir badan.

Ini adalah keterangan dari KKM.



Main-main eh..
Ingat best ke buat orang ramai gempar.

Friday, August 8, 2014

Darah Adam | Anak Jatuh Mulut Berdarah

Ya Allah..
Allah SWT saja yang tahu betapa hancur luluh hati kami suami isteri malam tadi.

Adam dah mengantuk sangat, dah banyak kali sebenarnya dia jatuh terduduk.
Lepas tu ayah dia ajak masuk buai, dia ingat ayah dia nak bergurau dengan dia..

Dia punya semangat berlari, tersadung, tersembam ke lantai.
Padahal jalan pun tak stabil lagi, dah nak berlari.

Masa tu lampu dah tutup.
Adam dah meraung.
Aku tergamam.
Zaimi lari pergi bukak lampu.
Ingatkan setakat terhantuk dahi.

Sekali...

Menyembur2 darah keluar dari mulut adam..
Masa tu kami tak tau darah tu samada bibir pecah ke, gigi patah ke atau hidung.

Kau bayangkan, hidung ke bawah muka anak aku habis berdarah.
Dah yang pekat likat.
Merah!

Allah..
Aku dah terketar-ketar..
Kami bawak pergi sinki, adam taknak bagi kerjasama, dia larikan muka dia bila kami nak lap.

Aku dah nangis2.
Baju zaimi dengan baju adam habis merah darah.
Banyak sungguh darah!

Dekat 30 minit jugaklah kami struggle nak settlekan..
Dapatlah lap semua darah..tukar baju semua..

:(

Masa tu aku berdoa sangat.. janganlah gigi yang patah..
Gigi dahlah baru nak keluar..

Lepas dah reda semua..
Bagi ubat gripe water tu..

Adam dah tenang.. dan tertidur..
Tapi bila nak check mulut dia, dia menangis balik sebab tak cukup lena lagi agaknya..
Takpelah, aku cakap kat zaimi malam sikit aku check..
Sementara tu kitorang sapu VCO dekat dalam mulut dia..

Memang malam tadi, adam bangun setiap jam..

"mak..mak...ehekk ehekk"

Bila dengar je bunyi tu aku akan peluk cium dia..usap kepala dia..
Sambil aku bisik kata "mak ada ni.. ada jangan takut ye.. adam kuat.. mak tau adam kuat..."
Sambil aku pun nangis :(

Lepas tu dalam pukul 2, aku suap susu..
Habis 7 oz.. Lepas tu baru nampak dia macam lena sikit..
So aku pun suluhlah mulut dia..





Bawah tak teruk sangat..
Atas teruk..
Alhamdulillah luka dah kering..
Bagus VCO tu, memang serasi dengan adam..
Lagipun VCO tu memang yang boleh dimakan, jadi tak risau sangat nak sapu walaupun dalam mulut..

Lepas suluh aku sapu lagi sikit, kali ni lagi sekata sebab mula-mula tadi adam menggelupur..
Bibir atas dia memang bengkak sikit..
Dahi pun ada lebam sikit..

Alhamdulillah pagi tadi dah ok..
Tapi tu lah, dah lupa kot kat sakit tu, pagi tadi berlari lagi, panjat basikal lagi..
Haih la anak emak..

Pengalaman Bersalin Induce

Hai semua,

Gambar Hiasan


Ada juga yang bertanyakan pengalaman bersalin secara induce / bersalin paksa ni.
Ye itulah pengalaman bersalin aku dulu.

Aku ada cerita dah dulu, karang kalau cerita balik, sama je isinya.

Jadi, bolehlah klik sini untuk entry berkenaan bersalin induce aku tu.

::Bersalin Induce di Hospital Putrajaya::


Thursday, August 7, 2014

Apa itu Wabak Ebola?





Pengenalan Ebola


Ebola  adalah sejenis virus  dari genus Ebolavirus , familia Filoviridae , dan juga nama dari penyakit yang disebabkan oleh virus tersebut. Ianya dijumpai pada tahun 1976, di Sungai Ebola, di Kongo. Kebanyakan kes adalah berlaku di Barat Afrika terutamanya di Guinea, Liberia, Sierra Leone, dan Nigeria.


Cara berjangkit

Ianya berjangkit apabila badan kita terkena dengan cecair orang atau haiwan yang dijangkiti virus ini. Cecair badan termasuklah air liur, najis, air kencing, dan darah. Haiwan yang biasa terkena ebola ialah dari jenis primat iaitu seperti monyet.


Masa Inkubasi

Masa inkubasi adalah daripada tempoh 2 hari hingga 3minggu. Ini bermakna, apabila seseorang terdedah kepada virus ini, seseorang akan hanya mendapat gejala-gejala bermula daripada 2 hari hingga ke 3 minggu.


Gejala-gejala yang timbul

Virus Ebola adalah sangat virulen, bermaksud boleh menyebabkan kadar kematian yang tinggi jika dijangkiti. Antara gejala- gejala yang timbul ialah bermula dengan sakit-sakit badan, rasa lesu. Kemudian pesakit akan mula demam. Ianya berlaku dengan cepat. Sebagai contoh jika rasa sakit-sakit badan pada waktu pagi, pada waktu petang pesakit akan mula mendapat demam, batuk-batuk, cirit-birit dan muntah dan ruam-ruam di badan.




Pengesanan awal
Penyakit ini agak sukar untuk dibezakan dengan penyakit-penyakit lain, kerana gejalanya adalah sama seperti penyakit lain yang agak biasa seperti jangkitan demam selsema, pneumonia, denggi, dan malaria.
Perkara yang membezakan ialah sejarah pernah melawat tempat-tempat yang berlaku wabak Ebola. Sampel darah akan diambil dan akan diuji di Makmal Kesihatan Awam untuk mengesahkan penyakit ini.


Langkah-langkah pencegahan

Berdasarkan maklumat sedia ada dan daripada pihak WHO (World Health Organization), National Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) telah membuat analisa risiko ke atas kemungkinan penularan wabak ini di Malaysia masih lagi rendah jika dibandingkan di Afrika Barat. Setakat ini, tiada kes ebola yang dilaporkan di Malaysia.

Jika anda pernah melawat kawasan-kawasan yang diserang wabak ebola ini, sila laporkan di pintu masuk Imegresen. Jika anda mendapat gejala-gejala ini, silalah segera ke klinik kesihatan atau hospital berhampiran.

Setakat ini, belum ada ubat atau vaksin yang boleh mencegah penyakit ini.
Maklumat lanjut boleh didapati di laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia, www.moh.gov.my  dan Facebook CPRC.

Sumber: Emel dari Nur Asyhraff Mohd Noor, UiTM.


Bersamalah kita berdoa agar dihindari dari penyakit..


Friday, May 9, 2014

Adam dan Neneknya

Rabu haritu aku cuti, bawak mak pergi Tabung Haji.
Sebab apa?
Sebab.. nak tukar akaun kanak-kanak tabung haji aku jadi akaun dewasa..


Hahah!

Dulu masa kecik, mak yang bukakkan aku akaun tu, sekali tu, boleh pulak sampai umur aku dah tua bangka ni, lupa pulak nak tukar..

So haritu ada sedikit sosak, nak korek tabung haji lah, tup tup pergi kaunter, dia kata mak aku je yang boleh keluarkan duit tu, sebab belum tukar, so akaun ni milik mak. funnyyyyyy!!

So rabu tu pergilah tukar. Bawak adam sekali.
Mak oii beramah mesra budak tu dengan polis bantuan apa semua.
Kitorang pergi yang kat Terminal 1 Seremban je, dekat dengan rumah aku.
Pagi tu abah datang hantar mak.

Syok je rasa bila dapat keluar jalan-jalan pada tengah2 minggu, orang tak ramai, tenang je.
Mak belanja lah adam naik mainan ni, 50 sen sekali naik.
Tapi si adam dah letih beramah mesra tadi, muka masam je la sebab ketakutan benda tu gerak gerak.. haha




Tengoklah, mak aku elok je slim. Jeles.
huuu..

Lepas urusan tabung haji tu, terus ke TESCO Seremban Jaya tu jap..
Beli-beli barang rumah sikit, ajak mak makan semua..
Nikmat gila kot perasaan masa tu.
Indahnya.. orang kerja tapi kau cuti.. hahah..

Lepas tu balik lah, sampai rumah dalam pukul 2.45 camtu, ingat nak pergi servis kereta, tapi macam tak sempat lak. So, call klinik Sukhilmi, doktor ada.
Mak suruh pergi, bagi puas hati.
Baiklah.
Aku pun risau jugak..
Mak duduk rumah jap dengan adam, adam tidur keletihan..

Lepas check semua, aku balik, mak masak pulak untuk menantu kesayangan dia..huhu..
Dah kata emak kan, masak ikan goreng cili ngan kobis air pun sedap gilersss...

Malam tu zaimi ada futsal, abah pulak macam letih lagi sebab lepas hantar mak dia pergi teluk intan, makanya, aku bawaklah adam pergi semenyih malam tu hantar mak..

Sebelum pergi tu, terkekek-kekek kitorang gelak..
Mak ada bawak wagon baby yang baby guna untuk practise jalan tu, pinjam dari angah aku,
pagi tadi masa zaimi gi kerja, adam baru belek-belek je benda tu, bila ayah dia balik, baru dia nak try.
Keakar ok tengok adam terkengkang-kengkang tolak benda tu.. hahahah!


Hai lah adam..
Macam-macam..
Ni yang rasa rindu ni..

Cepatlah masa, aku pun sejak penyakit pelik ni ada, rasa taknak je duduk kat ofis ni..
Asik nak balik je..

Semoga aku pulih seperti dulu..

huuu...

Monday, November 11, 2013

Pengalaman Pertama Anak Demam Teruk

Serius.
Ini kali pertama sejak Adam lahir, adam demam teruk.

Actually ni kisah last week. tu yang seminggu gak aku tak update blog.

Start demam Jumaat 2 minggu lepas.. malam tu badan dia suhu lebih kurang 37.5..

Maka tidur malam tu aku bolengkan dia.. esoknya pergi klinik panel, suhu dah 38.5.



Asalnya aku dengan zaimi ingat taknak balik semenyih sebab baru je balik last weeknya..
Tapi last2 kitorang decide nak balik jugak.. sampai semenyih badan adam memang panas..
bibir dia merah macam cili.. dia pun dah tak nak senyum dah masa tu.. :(

jerlum dengan air daun bunga raya..
bolengkan..

tapi badan dia keep on panas..

last-last petang tu aku cek suhu, dah 39.5!




Ya Allah aku punya cuak sampai terketar-ketar..
Bila anak demam dengan suhu terlalu tinggi, risau dengan kemungkinan sawan.. :((

malam tu jugak, lepas maghrib, terus shoot ke hospital Kajang..
sampai2 je kat emergency dalam 9.15 pm, memang kena masuk terus kat dalam, tak payah tunggu kat luar dah..
terus kena duduk kat atas katil kat unit kecemasan tu bersama ramai lagi manusia dengan kes kes yang pelbagai.. katil yang kitorang dapat tu pun tak berapa bersih.. ada darah.. tah kes ape tah tak tau lah.. hmmm

nampak tak betapa seriusnya kes adam?

sampai2 doktor terus cek apa semua, doktor tengok tonsil adam bengkak teruk..
dan itulah antara punca dia demam..


dan doktor kata nak ambil darah adam.. kalau teruk, maybe kena tahan ward terus..

time MA nak ambil darah adam tu.. memang aku rasa menyesal bawak adam pergi hospital..
gila kan? dah tu tak kan nak bawak pergi jumpa pawang..hew hew..

korang bayangkan lah tangan adam yang kecik molek tu kena masuk jarum yang ada paip tu.. yang bila nak darah lagi, dorang akan pulas je punat kat jarum tu..

aku tanyalah, kenapa tak ambil darah guna jarum biasa je? katanya nanti senang nak drip air..

huwaaa.. anak aku yang kecik nak kena drip air :((

dan doktor tu suruh mandikan adam time tu jugak..
okey..jom lah mandikan..
dahlah pengalaman pertama, apa pun tak bawak!

pampers dengan susu je aku bawak.. towel ke, napkin ke.. semua tak bawak..
nak mandi macam mana tah? dahlah toilet dia...hmm. payah nak explain.
memang tak sesuai lah nak mandikan anak.. agak kurang hygenic. dengan tompok muntah sana sini.. ergggh.

Tak jadi nak mandikan. Aku terus susukan adam, dan masuk balik kat katil tu.
Zaimi bagitau kitorang tak mandikan sebab faktor2 yang aku cakap tu lah..
then doktor buat muka smirk.. mesti dia kata kitorang ni bajet.. toilet kotor sikit takleh.. tapi takmau bawak anak gi swasta..huhuhu..

then dia kata, jerlum je lah anak dengan air.. kebetulam depan katil adam tu ada sinki..

nurse pun datang nak drip air kat adam.. adam memang dah longlai.. lemah semacam..
kitorang bukak baju dia.. aku peluk dia.. tangan dia yang dah pasang jarum tu, selit bawah ketiak aku dan dijulurkan ke belakang.. dan nurse pun pasang drip..

zaimi tanyalah sampai bila nak drip ni? katanya sampai result darah tadi siap..
sambil aku peluk adam yang tengah kena drip.. zaimi pun keep on basahkan adam dengan lap lap dia dengan sapu tangan.. punya panas badan adam, bila lepas lap, mesti sapu tangan tu akan jadi panas..

sambil2 tu aku tengok keliling.. macam-macam kes. baby ada lagi 2 orang tak termasuk adam.. sorang asthma kot sebab neb, dan dijangka akan warded.. sorang lagi demam macam adam.. yang nenek tua ada dua tiga orang.. ada yang dah nampak sangat nazak pun ada..

ada pakcik eksiden, ada pakcik batu karang, ada lelaki india kena tetak.. ada lelaki cina peha terkopak..

serius. itu adalah malam menginsafkan bagi aku. T_T

dan dalam 10.45 macam tu, doktor datang dengan result darah..

jauh dalam hati aku, aku harap sangat adam tak perlu warded. sangat!

dan doktor pun kata darah adam memang ada kuman, tapi yang biasa dan not to worry.. kadar dehydration pun 4.7/5.. suhu lepas jerlum pun dah bawah 38.. jadi tak perlu warded.. phew.. alhamdulillah..

tapi doktor bagi antibiotik dengan ubat demam.. dan doktor kata kena keep on jerlum adam.. biar menggigil asalkan jangan panas..

ok maka baliklah..


malam tu memang adam hanya tidur pakai pampers.. menggigil-gigil.. aku pantau suhu dia setiap setengah jam.. kejap naik kejap turun.. aku cadangkan korang belilah termometer infrared yang cek kat telinga tu.. memang bagus..

dah 3-4 hari ulang antibiotik, demam pun kurang.. cuma suara adam tak keluar, hidung still berair dan batuk2.. moody tak payah cakaplah kan.. dia taknak senyum pun.. sedih :(



susut berat badan..

doktor kata memang kalau tonsil, suhu akan lambat sikit turun..



dah seminggu adam tak fully recover gak dari batuk selsema.. dengan banyak cerita menakutkan mengenai pneumonia apa semua.. last2 aku decide nak bawak anak aku pergi cek lagi sekali.. tapi kali ni kat klinik pakar kanak-kanak kat taipan senawang tu..



And alhamdulillah doktor kata paru-paru adam clear.. just bahagian tekak je..
so dapat lagi 1 antibiotik.. phew... dahlah nak bagi ubat bukan main susah woi!


balik dari klinik dan dan senyum2.. suka mak!

takpelah.. syukur adam dah sihat...



harini aku pergi kerja dah.. tapiiiiiiii sorang-sorang..
sebab ayah adam pulak dah demam teruk..
hmm..



semoga suamiku lekas sembuh..
sangat terasa kepayahan menguruskan rumah sendirian bila dia tak larat macam tu..

p/s: ni pun aku asik rasa nak balik je ni..

Tuesday, October 29, 2013

Tragedi Ngeri 2013

Hello korang..

Macam yang cakap kat entry Love You Mr. Arrogant sebelum ni lah, minggu lepas aku balik Kota Bharu, kampung zaimi..

Ada 2 perkara yang terpaling tak best telah terjadi..
Yang best-best aku malas plak nak cerita lagi.. hihi..

Yang pertama,

Masa hari balik ke Kota Bharu tu, anak aku sebenarnya baru je 2 hari lepas cucuk 6 bulan tu..
Makanya, dia macam ada mild fever, dan hidung dia agak tersumbat..
Aku memang kalau hidung baby aku ni tersumbat, aku akan sapu kunyit kat batang hidung dia, lepas tu sembur sterimar dan zaimi akan sedut guna penyedut hingus cap Pigeon tu..

Nak dijadikan cerita, sterimar yang aku bawak balik tu dah semput.. sikit sangat tinggalnya..
So decide nak beli yang baru lah.. pergilah dekat farmasi yang aku lupa dah nama dia, dekat lah dengan rumah mertua aku ni, dekat Taman SBJ tu..

Sekali takde jual. Erkk.. dia pun macam blur bila zaimi sebut sterimar. Bila explain sikit apa kebendanya sterimar tu, baru dorang paham, dan kata sterimar tak ada jual, dorang jual Iliadin. Fungsi sama katanya, tapi bukan jenis spray halus macam sterimar tu, dia jenis titik titik.

Kitorang takmau. Sebab nanti susah nak masukkan dalam lubang hidung adam yang for sure akan mengamuk!

So ke pekan Kota Bharu kita. Pergilah kat Farmasi Kian ke apa tah, yang agak besar kat area banyak backpackers lodge kat tengah-tengah KB tu, pun  jual Iliadin jugak. Arghhh stress.

Risau dah ni, adam dah srot sret srot sret. Before ke KB ni tadi pun ada singgah Manjaku dengan Twins Baby kat area Tesco KB tu, pun tak ada jual.

Last2 aku nampak ada Guardian dekat2 dengan Farmasi Kian tu. Aku suruh zaimi try tanya. Kot kot ada.

Berdebar je masa aku pandang zaimi masuk guardian tu..

jeng jeng jeng!

Aku nampak zaimi duk angkat kotak sterimar tu duk tayang kat aku kat dinding cermin guardian tu.. yea! *omg ayat berterabur*

Jumpa jugak.. mak oi payahnya nak carik.. adakah orang Kota Bharu tak guna sterimar? sebab dekat Senawang ni, kitorang beli sterimar tu dekat farmasi kecik dalam taman ni je.. hew hew hew..

Perkara tak best yang kedua,

Memang super tak best. Sangat.

Ceritanya lepas adam dah sihat sikit, adalah zaimi ajak keluar jauh sikit.. jalan-jalan dengan mak dia sekali.. aku on je.. sebab duduk rumah pun tak ada nak buat apa sangat..

tung tang tung tang pergi jalan semua, masa on the way balik tu tetiba adam macam merengek pulak bila mak mertua (mil) aku dukung.. letih gamaknya.. so masa kereta tengah bergerak mil aku pass la kat aku.. oh masa tu aku duduk depan, sebab saja bagi mil aku yang kelek cucu dia..

tapi walaupun dah duduk dengan aku, budak bertuah tu still tu strecth kan badan dia dan nangis2 semua.. memang last2 aku suruh zaimi berhenti mana-mana untuk aku masukkan dia dalam carseat.. sebab mil aku macam tak biasa nak masukkan.. carseat tu sebelah mil aku je.. takpelah.. maka berhentilah dekat 1 masjid ni..

aku pun dengan yakin dan perasan cunnya, bukak pintu kereta dan keluar.. sekali dengar bunyi 'depop'.

erk.. masa tu hati memang dah luluh dah..

baik punya henset aku menyembah jalan berbatu kat parking masjid tu, facedown.

Aku saja taknak angkat lagi henset aku. Aku settelkan ada dulu.. ikat dia elok2 kat carseat dia.. tutup pintu kereta.. then baru aku angkat henset aku.

Sah.

Pecah.

T__T


Tapi still la kau boleh touch tolak2 screen apa semua.. cuma.. pecah.

Sedih kot. Baru beli 3 bulan lepas.. arhhh!!!

Aku takleh sabar nak tunggu balik Senawang baru nak repair. Sebab macam bahaya pun ye gak, sebab ada kaca-kaca halus kat retak tu. Bila kau letak jari, rasa macam bergaram.



T_T

So esoknya ajak Zaimi pergi Billion Kota Bharu. Aku tau situ ada tempat repair handphone kat Kota Bharu ni. Actually, aku mana tau ada kedai lain kan. Haha. Zaimi pun bukannya duduk KB dah, so dia pun tak berapa tau. Yang aku tau ni pun sebab pernah pergi tanya kat situ masa skrin handphone zaimi pecah tahun lepas.

Nak buat macam mana, tahun ni rezeki aku pulak pecah. T_T

Tanya-tanya.. untuk Galaxy Grand harga skrin tu rm250. Tapi dia kurangkan jadi RM220.

Tanpa pikir panjang, aku setuju terus hahahah!

Dia kata siap dalam 2 jam. Ok sangatlah tu. Lega weh!

Dari nak biar je pecah tu macam tu, adam plak dah lah suka benar menghisap telefon mak ayah dia ni.. pantang leka! Dan dari nak beli telefon baru kan? Nan hado kau duit? Baik guna duit tu nak masuk rumah baru ni..

So, after 2 jam, siap. Yea!

Siap aku kena bebel dengan cina tu.. katanya inilah akibat tak pakai casing. Yelah yelah..
Aritu aku buka casing tu sebab macam rimas.. sekarang aku pasanglah balik..

Tak pasal-pasal melayang duit..huks..


p/s: By the way masa kat Kota Bharulah aku dapat tau kes pegawai AMBank kena tembak dekat kepala tu.. serius ngeri. Memang keji sangat perompak tu. Al-Fatihah untuk Norazita Abu Talib.. takziah untuk keluarga dia.. Kepada Ardi Hamza tu, aku harap sangat dia ditangkap dan dapat balasan setimpal! Kejam!! Dua orang anak yang masih kecil tak pasal-pasal kehilangan kasih seorang emak..

Sunday, September 22, 2013

Kepenatan melanda

Penat.
Ponek.
Leloh.
Capek.

Haritu demam.
Melarat larat sampai muntah cirit segala.

Ni budak nak exam plak.

Fokus kerja.

Nanti mood datang baru update.

Wuwuwuwuwu

Friday, September 13, 2013

Sakit Belakang

Sehari dua ni, sakit betul rasanya belakang.
Posisi duduk semua tak kena.
Baring pun tak ada gaya yang ok.



Lebih-lebih lagi kalau tido sekarang, mesti kena mengiring ke arah Adam. Aku tak bolehlah tido nak membelakangkan anak aku tu. Aku risau kot2 dia batuk ke tersedak ke aku tak dengar. Maklumlah, tido pesen tido mati..hehe..

Tido memang mengadap budak ni je sekarang :)


Aku rasa ada 3 faktor utama lah yang menyebabkan benda ni kot:

1) Pertambahan umur
2) Pertambahan berat badan (aritu je kejap kurus lepas bersalin..sekarang..nan hado!)
3) Kasut tumit tinggi.

Oih, bukan heels yang halus tu, tapi sandal yang tumit dia tinggi sikit.
Sebab, kalau pakai yang tumit flat, sakit tapak kaki plak.

Haih.. susah betul jadi orang gemuk ni.

Yang tak bestnya bila sakit belakang ni, aku automatik akan jadi malas nak buat apa-apa.
Mata pun jadi layu je.. perosak mood betul..hmmmm.

Ish.
Oklah.

Babai..



Friday, July 26, 2013

Cara Meneran Ketika Bersalin

Sedar tak sedar, anak aku Adam dah nak masuk empat bulan dah tak lama lagi, Alhamdulillah..
Syukur atas kurniaanMu Ya Allah..

Kadang-kadang tu duk teringat jugak time2 mengandung dulu..
Kadang-kadang tu tetiba terfikir "Bestnya mengandung.. nak mengandung lagilah".

Hahahah...

Tapi kalau boleh dan secara warasnya, aku nak tunggu at least, Adam boleh menerima arahan mudah, baru boleh nak bagi dia adik.. Insyaallah..

Sebenarnya kalau ikut pengalaman aku sendiri pun, masa mengandung tu, apa yang paling ditakuti adalah masa baby nak dikeluarkan. Memang terfikir macam-macam, nak pulak Adam tu baru anak sulung, memang tak pernah terbayang pun apakah bersalin itu. Bila dah lalui..perghhh..

Memang bersalin tu proses yang banyak memutuskan urat, betul lah apa yang orang cakap sebelum ni. Pertamanya bagi aku, sebab sakit gilaaaaa. Haruslah banyak putus sana sini. Dan satu lagi, lepas bersalin ni rasa macam cepat lupa sikit. Kekadang tu ingat, lepas 5 saat lupa. Macam hanged jap. Jenuh recall suruh dia datang balik. haha... Nasib badan.. terima ajelah. huu..




Dan memang elok lah sebenarnya ibu-ibu yang mengandung, terutamanya anak sulung ni, ambil tahu mengenai cara bersalin yang betul. Apa posisi dia sebenarnya kan. Macam mana nak bernafas. Dan actually how to meneran??

Mungkin tips yang aku baca dari SINI ni berguna jugak:

Waktu Mula Meneran



Sebaiknya dilakukan setelah pembukaan lengkap berlaku (10cm) iaitu ketika kepala janin sudahpun turun ke dasar pinggul. Ia ditandakan dengan anus (dubur) mula terbuka sewaktu kontraksi.





Posisi Meneran Yang Tepat



Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.Kedua tangan memeluk paha dengan cara melingkarkannya ke bawah paha. Meneran juga dapat dilakukan dengan berbaring mengiring sama ada sebelah kiri ataupun kanan.





Cara Meneran



Sebaiknya dilakukan apabila kontraksi sampai ke puncaknya. Waktu ini doktor akan meminta anda untuk menarik nafas panjang iaitu menahannya dengan mulut tertutup kemudian meneran ke arah bawah dengan memastikan punggung tetap berada di atas tempat tidur (katil). Ketika meneran dagu diletakkan di dada supaya anda dapat melihat perut anda.



Bagaimanapun ramai juga ibu hamil yang melakukan kesilapan ketika meneran. Ada yang meneran sebelum proses pembukaan sempurna. Ia akan menyebabkan berlakunya Edema (pembengkakan di mulut rahim) yang seterusnya akan menyukarkan proses bersalin selanjutnya.



Di samping itu ada juga ibu hamil yang silap meneran dengan meneran ‘di leher’ dan bukannya di perut. Mata akan nampak merah setelah bersalin dan kadang-kadang disertai dengan kebutaan sementara kerana pembuluh darah kecil di mata pecah akibat teranan di bahagian leher.

Good tips kan?

Adakah aku ikut sebijik sebijut tips2 di atas?

Jawapannya adalah TIDAK!

Sebabnya, bila contraction, aku yang induced memanglah super sakitnya.
Mana nak ingat semua step, dan tak terbuat pun -_-"

KLIK kalau nak baca cerita aku bersalin induced sebab GDM

Siap masa tu, bukaan tak sampai 10cm dah kena teran..
Kaki tah kemana, peha tah kemana..
Yang aku ingat, masa meneran anak keluar tu, ibaratnya kau menolak nyawa kau keluar bersama-sama.. huk..

Tapi seriously, pengalaman itu amat manis dan indah.
Hanya orang yang lalui je yang rasa.

Masa baby keluar, tak rasa apa.
Keluar je baby, hilang segala contraction.
Yang nak rasa pun sengal sikit masa dia tarik keluar uri, dan rasa DIJAHIT HIDUP-HIDUP.

T_T

Itu sakit ye.

Dan itu kau boleh bayangkan walaupun kau lelaki.

Ibaratnya kau amek jarum kau cucuk kat bibir kau.

Heheh..

Kepada yang bakal bersalin, terutamanya anak sulung..
GO GO GO!

ANDA BOLEH!

Nak tengok gambar bayi ketika keluar dari ibunya?
Kalau rasa tak berani tak payah scroll ye.
Amaran: Ini untuk tujuan pengetahuan.

Gambar ni aku dapat dari internet jugak.

Ready?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
yang tak berani sila jangan teruskan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
jangan teruskan! last warning ni.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






Thursday, May 23, 2013

Pengalaman Anak Warded Sebab Jaundice!

Anak aku Adam lahir pada 6 April 2013 haritu dekat Hospital Putrajaya, kondisi hospital memang tip top, sebab toilet dalam bilik..haha.. Layanan ok lah, nurse pun bukan dayang istana kan, kau nak harap dorang layan kau macam raja, dorang berwajah manis dan berbudi bahasa dengan kau pun dah cukup bonus la kat hospital kerajaan ni kan.

7 April dalam pukul 4 petang macam tu discaj, nurse siap bagi buku biru untuk check up anak, dan dia suruh lapor kelahiran kat klinik kesihatan berdekatan. Esok tu, 8 April, sebelum zaimi pergi buat myKid Adam, dia lapor kat klinik kesihatan semenyih, memandangkan aku berpantang kat rumah mak. Nurse cakap dalam tempoh 24jam nurse akan datang tengok aku dengan Adam untuk cek apa-apa yang patut.

Aku pun keep on la try untuk breastfeed (BF) kan adam, sebab kan kata konon nak fully BF, sepanjang check up masa mengandung, aku disogok dengan polisi penyusuan susu ibu je kan, WALAUPUN susu aku tak keluar-keluar lagi. Memang aku bagi adam BF, tapi macam dia sedut kosong je. Kan katanya, kalau anak keep on sedut, nanti susunya keluar. Ok takpe. Teruskan je macam tu. Mak tanya, dah susu tak ada, tak nak bagi susu formula dulu ke?

Dengan yakinnya aku cakap tak payah. Aku nak cuba jugak BF. Dengan sakitnya badan berjahit segala, duduk tak selesa langsung bagai, aku try BF dan try. Kiranya, adam tak dapat makanan lagi. Nak teruskan dengan impian fully BF lah konon. Malam tu, aku perasan hujung mata adam ada kuning-kuning.. Dah mula rasa tak sedap hati.

9 April, nurse datang dalam pukul 10 pagi. Sampai je, terus je nurse tu cakap adam kena kuning, baru tengok je, tak pegang lagi tu. Dia suruh pergi cek bacaan darah kat klinik kesihatan. Aduss..

Kau bayangkan, dengan keadaan aku yang tak berapa larat, sakit lagi, adam pun cinonit punyalah kecik, dah kena naik kereta balik pergi klinik. Kat klinik, adam kena ambik darah kat kaki.. Ya Allah.. perasaan masa tu sedih, sebab anak kau yang baru belajar nak hidup ni, melalak-lalak menangis kena cucuk jarum kat kaki.. Lepas cek semua, bacaan 14.7 mol. Doktor dah risau, dan merisaukan aku. Katanya, malam nanti sila pergi ambik lagi bacaan kat klinik kajang, kalau bacaan naik lebih dari 18, akan warded.

Aku ni dahlah ibu baru, mak aku pun nenek baru. Bila kat klinik tu, ada pulak yang bagi petua, suruh bagi adam minum susu kambing, katanya boleh turunkan bacaan. Dengan pantas, pergi beli. Balik tu, ada pulak yang call bapak aku, ajar cara nak bagi anak susu kambing tu macam mana. Titik kan kat mulut katanyaaaa.. Baik, aku dengan zaimi pun titik la kat mulut adam. Susu formula tak bagi jugak, nak fully BF kan? *mata ke atas*

Malam tu, pergi cek. Bacaan jadi 14.8mol. Ok ini tidak best. Walaupun 0.1, naik tu, tak turun pun. Esok kena pergi cek lagi, bermakna adam kena cucuk tapak kaki lagi. Hmm..

10 April, pagi tu aku beralah.. Susu aku tak ada jugak. Bagi lah susu formula, tu pun, aku bagi 10ml je. Lepas tu,  pergi cek lagi, bacaan jadi 17mol. Ya Allah.. naik! Doktor buat surat refer hospital, kena warded. Siap pesan jangan bagi susu kambing, sebab itu petua yang tak pasti kesahihannya, dan kadang-kadang boleh tinggikan lagi bacaan jaundice. Damn. Aku dah bagi pun. Bodohnya aku :((

Petang tu terus ke hospital putrajaya semula, adam terus ke NICU, habis dibogelkan dan duduk bawah lampu biru.. Bila dia dah cek bacaan, adam tak teruk sangat, jadi tak perlu duduk dalam NICU, kena transfer ke Wad Bersalin Risiko Rendah dekat precint 8.. Aku kena warded bersama adam, sebab nak kena BF kan dia, untuk turunkan bacaan..

Serius, aku dah menangis-nangis.. bodohnya aku.. Antara sebab adam kena kuning tu sebab aku tak bagi adam susu badan, kalau tak ada, patutnya kena bagi susu formula dulu sementara susu badan nak keluar.. aku tak bagi sebab aku bengap. Ditambah pulak dengan titiskan susu kambing, tambah pulak aku minum air lobak putih campur lada hitam nak bagi keluarkan susu badan.. Semua dek aku terpengaruh dengan petua-petua.. :(( Lagi-lagi pulak, aku ni darah O, dan jugak aku ambik insulin pulak masa pregnant.. Ha kau.. tak cukup jari aku list kan benda-benda yang buat anak aku sakit.. plus kebodohan diri lagi..

Malam tu, aku tidur dekat wad dengan adam. Kau bayangkan, hati sapa yang tak sedih tengok anak kau yang kecik tido tanpa baju bawah lampu biru, dahlah mata kena plaster. Yang tambah lagi kesedihan aku, aku asyik terfikir salah aku pada adam. kenapalah aku tak bagi je dia susu formula.. dan kenapalah aku buat petua-petua tu semua..

Adam, malam pertama di wad
Malam tu jugak mak mertua aku sampai dari Kota Bharu. Patutnya MIL aku dapatlah duduk dengan cucu dia 3 malam, tapi dah kena warded pulak.. tiket flight dah beli..

Tension sangat masa dalam wad ni, dengan susah hati kat anak, dengan sakit beranak tak hilang lagi, kena paksa untuk BF jugak kat anak walaupun tak ada hasil dan tak berapa reti lagi nak betulkan posisi BF anak sebab sakit jahitan, uruskan anak seorang diri TANPA sebarang pengalaman.. Kat rumah kan ada mak, dia leh tolong.. Ini, aku terkontang-kanting sorang.. Dahlah yang boleh melawat suami sahaja, suami pulak tak boleh nak datang melawat sebab MIL ada, tak kan  zaimi nak tinggal MIL pulak.. Dengan kena mandi air sejuknya.. Dan yang paling tragis sekali, makanan yang dia bagi kat aku, tak ada concern terhadap ibu dalam pantang langsung. Dia bagi ayam, dia bagi telur.. Ya Allah.. Tuhan je tau apa perasaan aku masa tu. Nasib tak meroyan je..huhu..

kesian anak emak..sobss..

wad dia macam apartment, tapi dah namanya wad, i dislike!


Selepas 2 malam warded, bacaan adam turun ke 12mol, dan doktor kata boleh discaj..phew..
Nasib boleh balik 12 April tu.. kalau tak, mau gila aku duduk dalam wad dengan keadaan macam tu lama-lama.. tapi tetap kena BF setiap 2jam, dan elakkan makan makanan berhalia, berkunyit dan sebagainya.. kena pastikan bacaan turun di bawah 5mol.. Hai kesian anak emak.. Disebabkan aku takut nak bagi dia susu formula, jadi sebab pulak kat kes ni..

mata sembab lepas akhirnya dapat bukak plaster mata


Mulai hari tu, aku memang tak exclusive BF la.. memang campur susu formula.. serik rasanya..

Aku sakit tak apa, ini anak yang sakit.. ralat dia lain macam tahu.. Dugaan sungguh.. :-\

Itulah sahaja kisah ngeri aku selepas bersalin..huhu..

Dan malam lepas discaj tu, dapatlah MIL tido dengan cucu dia.. Oh ye, malam tu jugak zaimi botakkan adam..kuang3..




nanti cerita lagi.. daa..

Wednesday, May 22, 2013

Apa cerita Syazni bersalin?

Dear Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi, anak sulung emak yang mucuk.
Entry ni untuk Adam.


Mana nak mula ye?
Hmm.. Kalau diikutkan, Expected Due Date (EDD) aku adalah pada 20 April 2013.
Tapi nak dijadikan cerita, aku ada GDM pulak masa mengandung ni. Makanya, masa check up dekat Hospital Putrajaya 14 Mac tu, doktor dah bagi arahan suruh masuk ward untuk induced pada 4 April, sebab 5 April genap kandungan aku 38 minggu. Katanya, baby GDM kena keluar pada 38 minggu tu jugak untuk elak sebarang komplikasi lain, samada pada baby, atau pada aku.

Masa mula-mula dapat arahan kena warded tu, aku boleh gelak-gelak lagi, siap duk cakap nanti anak aku ni birthday dia tak surprise sebab dah tau la apa la.. Tapi, makin dekat hari, makin cuak beb!

Aku start cuti 1 April, sebab nak siapkan marking dulu 1 kod *gigih tak? haha*
Zaimi keje lagi masa tu, so aku duduk rumah kemas-kemas apa yang patut sambil pujuk hati sendiri mengenang apalah rasanya induced tu nanti.. Dan segala kronologinya bermula pada 3 April..jeng jeng jeng..

Malam 3 April tu, lepas kemas2 beg semua, kami pun berangkat ke Semenyih, kiranya senangla esoknya nak pergi menyerah diri kat hospital kan? haha.. Malam tu, mata tak berapa nak lelap. Kepala ligat teringat cerita-ceriti orang lain bersalin. Ingat sakit. Ingat mati. Semua ada. Aku pandang je muka Zaimi malam tu. Kejap-kejap air mata meleleh.. Duk mengenang, andai ni malam last aku baring sebelah dia.. Sedih kah dia nanti? Ecewah..haha..

Tah pukul berapa baru mata terlelap.. Esoknya bangun, perasaan lagilah bercampur baur, tapi makan tetap lalu..haha

Then dalam pukul 11 macam tu, siap-siap nak ke hospital, sebab dapat arahan tu kena check in pukul 12 tengahari.. Maka bermulalah sesi salam menyalam dengan mak dan abah.. Mintak ampun atas semua salah silap.. serius syahdu sungguh moment itu ye kawan-kawan..huhu.. terasa banyak sungguh dosa aku dengan dorang berdua.. memang masa naik kereta tu mata dah bengkak la..

Sampai kat hospital dalam pukul 12 macam tu, lepas carik parking yang payah nak jumpa tu, terus ke unit hasil tu nak check in.. zaimi yang berurusan kat kaunter, aku duduk tunggu kat kerusi.. dup dap dup dap.. rupanya wad penuh..kah kah kah.. ada 6 orang lagi tengah beratur nak masuk wad bersalin sebelum aku *gila ramai yang tengah tunggu untuk menyerah diri rupanya*

Orang kaunter tu suruh balik dulu pulak.. kalau ada wad kosong dia akan call.. ceh! Penatnya nervous.. Dia kata kalau tak harini, esok. Aduss..

Dah angkut lah balik beg masuk kereta. Lepas tu decide nak gi jenjalan dulu lah..macam malu je nak balik rumah sebab dah nanges2 tadi..hahahah!

So, decide nak ke Mines.. Kiranya dating last la sebelum warded..
Sempat la round2 Mines tu, makan sizzling apa semua bagai.. tak dapat jugak call dari hospital..
Last sekali decide balik je lah rumah.. nak jalan lama-lama pun, dengan perut sarat tu tak larat jugak beb.. Memang nak tergelak pun ada bila sampai kat rumah balik.. tadi beria nanges.. hihik..

Kat rumah, sempat la aku tido dulu seround.. dalam pukul 5.30, hospital call zaimi. katanya bilik dah ada. sila check in. gulp! kelam kabut bersiap, sempat jugak bedal air kelapa yang mak aku pergi beli bila aku tak jadi masuk wad kononnya tu.. lepas tu salam-salam balik, then bertolak.

Dalam kereta zaimi pegang tangan aku.. sayu kot.. berdebar-debar!
Nampak je bangunan hospital tu balik, aku cakap kat zaimi, "This is it". Poyo tak? haha..

Lepas urus apa semua bagai, maka menuju lah ke  katil aku.. Aku dapat katil 6, wad 2B. Pheww.. sampai-sampai je, dapat baju pink. Kena salin. Perasaan masa dapat baju pink tu seronok tau! sebab kalau patient lain yang bukan nak bersalin, baju hijau. hee..

Lepas tukar semua, dalam pukul 7 macam tu nurse datang, orientasi semua, then dia pasang alat CTG kat badan. CTG tu alat untuk monitor jantung baby katanya.. Lepas siap pasang semua, kitorang tanya kat nurse tu, bila nak induce nya? Nurse tu kata esok lepas subuh baru masuk pil.. Malam ni CTG dengan tenangkan fikiran je.. gitu..

Makanya, malam tu rilek-rilek lagi salam dengan zaimi sebelum dia balik..

Tapi tak tenang jugak pun, sebab graf CTG aku tu nurse asik cakap tak cantik je.. Risau aku..
Kenapa tak cantik tah.. dahla aku pun asik bergerak-gerak je.. tak selesa sebab masa tu la asik rasa heartburn.. haih la dugaan.. selagi graf ko tak cantik, selagi tu la dorang tak nak cabut alat tu dari perut..   Dalam pukul 10 macam tu baru sudah.. tu pun asik cakap graf tak cantik lagi.. ish. Lepas tu after 12pm, dah tak boleh makan minum.. untuk induce esok tu.. okay.. redha.. aku dahlah selalu haus tengah malam..

Then dalam pukul 4 pagi, dah ada nurse kejut aku lagi.. nak CTG katanya.. baiklah.. ikutkan aje.. Lepas subuh, dah mandi apa semua, aku dah ready kat katil. Perasaan masa tu masih cool lagi. Debar2 sikit je..haha.. Lepas tu ada doktor datang, suruh pergi satu bilik ni.. huuuu.. seram!

Tak ada orang lain kat bilik tu, aku je. Doktor perempuan tu kecik je orangnya.. dia pun suruh aku baring, katanya nak cek bukaan dan masukkan pil induce. Serius. Buat pertama kalinya dalam hidup, aku akan melalui proses tu. Malu beb, malu! Dahla kalau ikut pengalaman orang, proses seluk-seluk tu sakit.

"Ok, masa saya seluk, puan tarik nafas ye"

Mak oi.. neves! 1, 2, seluk! Eh, tak sakit pun. Eleh.. tak sakit rupanya.. Dengan bangganya aku rasa aku terer lah konon sebab tak rasa sakit sangat masa kena seluk tu.. dan doktor tu kata bukaan aku 0cm. Memang tak terbukak lagi..langsung! Pastu dia seluk lagi, letak pil, then suruh aku rehat kat bilik.. orait.. beres doktor!

Zaimi pun datang masa melawat, borak-borak, CTG, doktor pakar dengan doktor2 lain pun ada melawat semua bla bla bla.. Habis rileklah masa tu.. Takde rasa apa-apa pun lepas dah masuk ubat tu.. Gelak-gelak lagi dengan zaimi..haha.. Lepas tu dalam pukul 3, kena pergi bilik tu balik.. nak cek bukaan katanya.. kalau bukaan kecik, dia nak masuk lagi pil..

Disebabkan pengalaman seluk aku yang pagi tadi tu tip top, maka dengan pantas aku pergi bilik tu.
Kali ni, doktor lelaki cina. Aku pandang jadi dia, runcing je.. aku pikir, tak sakit sangatlah kot, macam tadi jugak.. Cuma seganlah nak kengkeng depan dia kan..

1, 2, seluk!

MAK OI!!!! Inilah yang orang cakap sakit tu rupanya!!
Serius, aku teraduh kuat, meleleh air mata lagi kau!

SAKIT!

"Bukaan 1 cm saje. Kita masuk lagi 1 pil tengok macam mana. Esok pagi kita cek lagi. Kalau tak buka juga, so u have to think about c-sect"

Hoh? 1 cm je?

Lepas tu jenuh tahan perasaan dia seluk lagi sekali untuk letak pil kedua.. homai homai..
Sakitnya tu tak boleh nak describe. huk huk.. :(

Lepas tu dengan laju dan terkengkang-kengkangnya aku balik ke bilik.. muka sendu je.. tapi tahan macho dengan akak sebilik.. konon cool lah tu.. ceh.. padahal tak sabar dah jumpa zaimi, kalau boleh nak balik rumah rasanya.. haha!

Petang tu cek lagi, still 1 cm lagi.. dan hari aku dihabiskan dengan penuh kesenduan dan CTG..huhu..
Dan esoknya, lepas subuh dorang akan cek bukaan lagi, dan kalau bukak tak banyak, masuk pil ketiga pulak. So, malam kedua ni tido dengan perasaan sendu lah ye.. zaimi pun tak sampai hati nak balik rumah tinggalkan aku kat hospital tu. lagipun dia stand by, kot-kot nak terbersalin nanti senang katanya.. malam tu zaimi pun tido kat kerusi kat ruang menunggu.. *sob sob.. terharu dengan pengorbanan suami*

Esoknya, macam semalamnya jugak, lepas mandi semua aku get ready atas katil dah.. Kali ni perasaan tak best. Sebab tau dah sakit seluk tu. Dalam pukul 7 camtu, ada nurse datang suruh pergi bilik yang semalam tu. Ok, pergilah. Tengok2 ada 3-4 orang lain lagi duk menunggu, dorang tengah borak-borak. Aku tak join sangat. Cuak kot. Aku tumpang dengar je lah. Sorang tu anak kedua, kena induce sebab apa tah. Sorang lagi tu anak sulung macam aku gak, sebab GDM gak. Yang sorang lagi tu, anak ke 9. Ye, 9. Aku tak salah taip, 9. Induce sebab dah 43 minggu, tak terberanak gak lagi. Kisahnya.

Lama lah jugak tunggu depan bilik tu, doktor lambat sikit. Tapi kali ni doktor perempuan. Mula-mula sekali aku tengok tang jari dia dulu..haha.. Dalam hati fikir, tak sakit sangat kot, sebab perempuan kan. Aku masuk last sekali lepas dorang semua. Masuk je, macam biasalah kena baring kat katil kecik giler tu.

1,2, seluk!

Ok, tak sakit sangat mula-mula.

"Masih 1 cm puan"

(-_-)"

Jari dia still dia tak keluarkan, sekali tiba-tiba aku rasa sakit yang amat-amat!!
 Sampai aku termenjerit adoi!

"Sabar ye puan, saya VE ni, nak besarkan laluan"

Gila sakit! Kot ye pun bagitau la dulu..boleh aku bersedia mental..huwaaa...
Sakit sampai terkeluar air mata.
Sakit ye, ini bukan cobaan, ini betul2..wuwu..

Lepas tu masuk pulak pil ketiga.. Serius dah rasa tak sabarnya nak beranak masa ni.. tak sanggup dah rasanya seluk-seluk tu :(

 Lepas pil ketiga, mula dah rasa senak2 kat perut, tapi lite lite je.. Boleh gelak-gelak lagi dengan zaimi, borak-borak lagi dengan mak abah.. Tapi petang tu dalam pukul 1, nurse suruh pergi lagi bilik tu. Nak cek lagi..adusss.. lemah rasanya..

Sampai je kat bilik tu, nampak pulak doktor cina lelaki semalam..bertambah lemah rasanya.. Redha je lah dengan sakit kejap lagi..huk.. dia cek, bukaan dah 4cm katanya, dan ada harapan untuk normal. Katanya, kalau ada katil kosong dekat dewan bersalin nanti, dorang akan panggil untuk pecahkan air ketuban dan boleh ready untuk bersalin.

Tak ke berderau darah kau dengar ayat2 tu? Waa!

Terus call zaimi suruh dia jangan pergi mana-mana..huhu..

Dalam pukul 4.30 macam tu, ada doktor lelaki datang, katanya dah ada katil kosong, jadi jomlah pergi pecahkan ketuban.

Gulp!!

Terketar-ketar jari tekan handset call suami.. Tak lama lepas tu, zaimi dah naik. Yes, muka kitorang berdua cuak tahap dewa, dalam hati apatah lagi. Aku peluk dia. Sebak rasanya. Aku nangis. Aku tak tau apa nasib aku nanti. Aku mohon dia ampunkan semua buruk perangai salah silap aku dekat dia. Ye, aku bukanlah isteri tahap bidadari syurga mahupun saidatina isteri para nabi. Aku hanyalah manusia biasa yang penuh dengan kesalan. Amboi!

Then, kami berpimpin tangan ke bilik nak pecah ketuban tu lepas siapkan baju baby nak bawak sekali ke dewan bersalin tu.. Aku masuk, zaimi tunggu kat luar. Doktor cek, bukaan dah 4.5cm katanya.. Lepas tu dia masukkan macam lidi plastik. Yang ni serius tak rasa apa-apa, sedar2 rasa suam je.. Bertambah neves dah..

Keluar, tengok zaimi tengah peluk beg. Muka dia pucat. Cuak kot? Lepas tu nurse suruh aku naik wheelchair, dia nak tolak aku ikut jalan dalam, dan dia suruh zaimi ikut jalan luar. Sepanjang aku kena tolak atas wheelchair tu, aku rasa macam-macam. Dan aku sangat mengingati mati masa tu. Aku asik fikir, adakah ini saat-saat last dalam hidup aku? Macam mana sakitnya nanti? Boleh ke aku hadapi? Ok ke anak aku nanti? Akan ada komplikasi ke? Ye, yang banyaknya memang aku fikir bukan-bukan..huu..

Sampai je, aku disuruh masuk kat 1 bilik ni, dia tak ada pintu, langsir je. Waktu masa tu dalam pukul 5 petang. Dalam bilik tu yang bestnya ada toilet, jadi senanglah nak tukar pakai baju yang dia suruh. Kena pakai baju yang jenis ikat belakang tu. Seksi you..

Dah siap tukar baju, dia suruh baring nak get ready pasang itu ini kat badan aku.. zaimi pun sampai dalam 5.20 macam tu.. Datang pulak sorang doktor lagi nak pasang 1 jarum lagi.. dahlah memang nak carik urat kat tangan aku ni punyalah payah, sampai lebam-lebam sebab 2-3 kali cuba baru dapat masuk jarum.. ni nak nak masukkan jarum kat lengan pulak, sebab nak masuk insulin. Kiranya ada 3 cecair yang masuk dalam badan sepanjang aku nak bersalin tu. Air, insulin, dengan ubat bagi cepat contraction.  Berwayar-wayar.. bertambah neves mak, nok!

Dan, bermulalah era kesakitan..hua hua..

Contraction tu amatlah sakit ye kawan-kawan, rasa dia macam senggugut kuasa 10. Macam perut kau dirabak-rabakkan dari dari dalam. Tiap kali contraction aku mesti akan genggam tangan zaimi.. bila zaimi nak gi solat je aku mesti pesan suruh dia cepat..huhu..

Dan yang paling tak best, masa dah berwayar-wayar tu, dengan contraction nya makin kerap, time tu lah rasa nak terkencing sebab sejuk.. maunya diorang nak bagi aku turun katil dah.. terpaksa lah kencing cara hospital.. tak best! Dan lagi satu yang aku tak suka, bila tengah sakit-sakit tu, kebetulan zaimi keluar pergi solat asar dengan jumpa parents aku kat luar, datang pulak sorang ni, dia kata dia student medic, duk tanya macam-macam, umur berapa lah, berapa lama dah kena GDM lah, bla bla bla.. semua info yang kau boleh dapat dalam fail pesakit aku.. apesal kau tak baca je? Last sekali aku macam termarah dia.

"You baca je lah sendiri dalam fail tu, takde mood la nak jawab"

Maaf lah ye student, tengah berperang dengan maut kot masa tu. Huhu..

Mula-mula rasa nak ambik epidural. Yakin pulak tu, nak guna epidural. Sekali bila pakar epidural tu datang, dia tengok berat aku, aku pulak asma, dia bagitau andai kata aku tak dapat teruskan bersalin secara normal, dan dah amek epidural, maka aku akan masuk ke bilik bedah, dan terpaksa dibius 1 badan. Dengan kondisi berat badan dan penyakit aku tu, ada risiko aku akan diserang asthma masa dalam keadaan bius tu, dan seterusnya boleh mengakibatkan strok, atau mati. Tapi kalau amek epidural, dia kata akan bersalin dengan seronok.

Aku ingat lagi zaimi pandang je muka aku, dan he said no. Tanya option lain, diorang kata injek ubat tahan sakit je lah, morphine ke ape tah, sama macam ubat tahan sakit yang dia suruh aku sedut dalam bentuk gas tu. So kitorang cancel epidural. Dan nak injek ubat biasa tu je. Nurse kata kena tunggu doktor monitor jantung baby dulu. Kalau ok, baru injek. Tuhan je yang tau, betapa realnya sakit nak bersalin yang aku lalui tu..

Maghrib tu zaimi keluar lagi pergi solat kejap, aku punya contraction pun makin kerap. Bila zaimi tak ada tu, aku genggam je besi katil tu. Terketar-ketar. Then dalam pukul 8.40 macam tu, doktor perasan yang jantung anak aku dah mula lemah dalam perut.. bukaan pulak masih 6cm. Tapi harus teran! Tak sempat pun nak injek ubat tahan sakit tu, terus je dorang tegakkan aku, cabut separuh dari katil tu, kira macam aku duduk kat birai katil, dan dia tampung peha aku dengan tempat letak peha tu, dah terbukak macam tu je lah, dan diorang dah kelam kabut gila-gila punya!

Terpinga-pinga jugaklah aku, sebab tak sangka baru 6cm, dah nak kena teran. Sebab awal tadi diorang jangka aku akan bersalin pukul 11 malam. Zaimi pegang bahu aku, bagi kata-kata semangat, nurse pun ajar macam mana nak teran semua, serius pengalaman yang sangat menakutkan, tapi best ;)

Tapi aku kan ada asthma, aku cepat letih. Aku dah lemah lepas beberapa kali teran.. Aku dengar doktor suruh zaimi tunggu kat luar, sebab kepala anak dah keluar, aku pulak lemah, macam nak termasuk balik kepala anak tu, dorang decide untuk vacuum. Siap dengar lagi diorang sebut "cut cut"! Episitomi lettew.. tapi episitomi tu tak rasa apa pun dah time tu. Serius beb.

Aku dah terkulai dah masa dorang nak vacuum tu, aku pandang je langsir bilik aku tu, aku sedih sebab zaimi dah kena tunggu luar.. aku terfikir, andai aku mati ni? Suami aku tak ada kat sebelah? Sobss.. Aku dah tak rasa apa jadi kat 'bawah', aku asyik fikir nasib aku kalau zaimi tak ada masa aku hembuskan nafas terakhir..huhu.. over tak? Tetibe je aku rasa ada benda kat atas perut, sekali anak aku da! Tak berhenti aku sebut Alhamdulillah bila dah nampak makhluk tu atas perut.. Ya Allah, perasaan masa tu Allah je yang tau, lupa sakit segala. Nurse angkat budak tu bawak pergi sebelah aku.

"Puan, anak apa ni?"

"Lelaki.." Jawab aku sambil meleleh air mata.. suka kot! Tapi tak sempat nak pandang muka, nurse dah larikan anak aku, sebab dia dah terpancut kencing! haha! Notty boy.. Lepas tu tetiba terasa sesuatu kat 'bawah', rupanya tengah tarik uri. Anak keluar tak terasa, uri keluar, terasa pulak..huhu.. Masa jahit lagiiiiiiilah terasanya.. Jahit hidup2 kot..

Kiranya anak aku lahir pukul 9.18 malam, 6 April 2013. :D

Syahdu sangat masa dengar zaimi azankan anak aku kat luar.. Gembiranya rasa hati.. Cinta bertahun-tahun antara kami, dah ada hasil hik hik :')

Dan pengalaman menjaga anak selepas tu is a different story pulak.. ada masa nanti cerita..hihi..

Suami aku. Luka tangan beliau aku genggam masa contraction.


Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi : Day 1

Day 2

Day 45


p/s: it takes me 30 days to finish this entry! Homai.. pengalaman menjaga anak pertama, bukan senang.. tak ada masa pun untuk berlibur berjimba-jimba.. dia dah besar sikit ni baru ok sikit..pheww..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.