Saturday, June 20, 2020

Diagnosis 7: Forensik - Anizah Mahmood | Review Buku

Minggu ni aku berjaya habiskan baca 1 lagi buku yang dibeli dah lama, tapi tak sempat nak baca tu
Buku Dubook, siri Diagnosis. Yang nombor 7, bertemakan forensik, oleh Anizah Mahmood.
Buku ni lah yang aku baca gelap-gelap guna barang baik tu heheh



Buku ini berkisarkan fakta-fakta yang akan dinilai dalam membuat siasatan jenayah, daripada penelitian bahan bukti, kehadiran tumbuhan dan serangga, penemuan cap jari sampailah melihat secara terperinci jika ada unsur psiko dan penipuan.

Overall, buku ini sedikit 'dry'. Namun fakta dihuraikan dengan baik, yang menarik mungkin contoh-contoh jenayah yang diberikan adalah kisah benar, ada yang dari zaman silam, tapi di luar negara.

Personally, yang paling menarik bagi aku dalam buku ni adalah dari topik serangga 😉

Rating personal dari aku adalah 3 bintang!

Ok, let's flip another book 😃

Terima kasih pada yang sudi singgah dan baca.
Kalian pernah baca buku ni? Apa komen kalian?
Boleh share ya!

6 comments:

  1. Replies
    1. Hehe terima kasih, ada masa ni bolehlah mengulit buku lebih sikit :)

      Delete
  2. Menarik. Tapi dah tak rajin sangat nak membaca. Tapi nak pupuk balik minat membaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pupuk slow2, satu hari 1 chapter pun boleh :D

      Delete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot