Search This Blog

Sunday, October 18, 2020

Artikel Terpilih Diterbitkan di Dewan Kosmik DBP Oktober 2020

Bersyukur sangat dengan kesempatan yang diberikan oleh pihak Majalah Dewan Kosmik Dewan Bahasa dan Pustaka atas terpilihnya makalah saintifik aku yang pertama di keluaran bilangan 10, Oktober 2020.

 


Ya, mungkin bagi orang lain yang berkecimpung dalam bidang sama dengan aku, perkara ni biasa.
Tapi bagi aku ini adalah pengalaman manis sangat-sangat sebab akhirnya, aku berjaya juga paksa diri aku untuk keluar dari perasaan takut untuk untuk mencuba!

Dan mungkin PKP juga boleh dikira sebagai blessing in disguise, sebab aku dapat godek-godek maklumat,olah penyusunan isi penting dan mengarang artikel ini.

Alhamdulillah, aku akan jadikan ini kick start untuk lebih lagi artikel dan cerpen aku.


Inilah rupa muka depan majalah sains dan teknologi yang ada artikel aku di dalamnya ni hehe..
Sesiapa sudi untuk baca, bolehlah dapatkan majalah ini kat DBPNiaga.my, atau mana-mana kedai yang ada menjualnya.

Majalah ni selalunya pelajar sekolah menengah yang baca kan?
Boleh dapat isi banyak untuk tulis karangan, dan untuk ilmu-ilmu sains.

Ada seorang colleague ni, dia selalu terpilih untuk Dewan Kosmik ni, jadi aku pun riki riki lah dia, dan dia pun dengan senang hatinya membantu.

Semoga murah rezeki dia, sebab tunjukkan jalan.


Weehuu!
Tapi ada ralat sikit, pihak majalah tak guna tajuk artikel yang aku cadangkan.
Dia guna Awas, Samonela!

Salmonela tu salah ejaannya kalau diikutkan, sepatutnya ada dua huruf L, Salmonella.

Tapi tak apalah, iolls dah cukup happy!
5 mukasurat pertama yang sangat membahagiakan diriku 💓

Boleh guna untuk LNPT hihihi

Ok jom tengok GV7 😉

56 comments:

  1. Tahniah. Bagus sumbangan penulisan bentuk ilmiah begini, tambah info pembaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, semoga pembaca beroleh manfaat :D

      Delete
  2. Tahniah Syazni.. Semoga awak terus cemerlang dalam bidang yang diceburi..

    ReplyDelete
  3. Ah berbakat tulis tulisan ilmiah.
    Tahniah.

    ReplyDelete
  4. Terbaik....dulu masa muda remaje, mmg baca Dewan Kosmik selain dewan Masyarakat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus tu, hobi yang baik :D
      Mat Drat orang Terengganu ke?

      Delete
  5. Tahniah .. moga ada banyak lagi artikel akan keluar selepas ni.

    ReplyDelete
  6. Wah... bestnya!!! Tahniah Syaz... selalu jugak beli KOsmik tu bila ada isu best... nnt kalo ada ke bookstore naklah beli bln ni.. best jgk isu kemurungan tu

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah..bukan senang nak dapat peluang macam ni. tahniah kak syaz :)

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah. Tahniah. Happy for you kak. Teruskan kehadapan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, terima kasih fizah. insyaallah, doakan ya ;)

      Delete
  9. Wah bukan senang artikel kita nak masuk majalah.. tahniah awak!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, terima kasih Cik TK, tu lah tak sangka ada rezeki :)

      Delete
  10. All the best tau...dan sis dah lama tak pegang DK tu heheh..

    ReplyDelete
  11. Wah tahniah sis! 👏🏻👏🏻👏🏻
    Kalau Atul jadi sis pun, Atul teruja 😄

    ReplyDelete
  12. wahhhh tahniah!!!
    sy pun teringin jg nk menulis mcm ni sbb rs mcm dah lama tak buat kerja2 mcm ni hehehe


    ejaan salmonela tu mmg betul ada 1 L. sbb dah di'melayukan'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih :D
      Oh yeke, dia melayukan saintifik name rupanya hehe..
      Jom sis anies kita menulis ;)

      Delete
  13. Tahniah Sis.
    Sudah dapat capai KPI dan elnpt tahun ni.
    Betul PKP ni berikan masa untuk penulisan.
    Semester ni pun saya ada ajar kursus Environmental Toxicology.
    Mungkin bidang kita ada overlap hehehe boleh buat kolaborasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana tau ada rezeki suatu hari nanti? hehe..
      semester ni saya ajar Food Microbe & General Microbe hihi

      Delete
  14. Tahniah Syaz 👏!
    Berbunga2 rasa hati kan.
    Moga terus dapat menghasilkan artikel seterusnya Syaz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah terima kasih sis ujie, insyaallah doa2kan ye ;)

      Delete
  15. kak syaz! congrats!! so happy for you....

    ReplyDelete
  16. wow tahniah2 syaz.. semoga bertambah maju jaya

    ReplyDelete
  17. wowww congrats syaz, hebatnya awak!

    dan sepatutnya SALMONELLA ada tiga huruf L kalo termasuk selepas "SA" 😁

    ReplyDelete
  18. uish penulisan sendiri masuk dalam buku. Boleh dah start buat novel ni. apa2 pun tahniah.

    ReplyDelete
  19. Tahniah kak.Moga dimurahkan rezeki :D

    ReplyDelete
  20. tahniah..
    roommate ammi masa kat U dulu rajin hantar artikel dia ke paper. selalu je nampak

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me