Wednesday, December 30, 2020

Ketam Panjat Pokok Kelapa | Wisdom Wednesday

 Pernah dengar tak kisah spesis ketam yang boleh panjat pokok kelapa?

Pernah tengok?

Coconut Crab, ketam yang sangatlah besar!

Dan boleh memanjat..hehe

Jom tengok video ni!



Besar kan?
Scary pulak tu..haha!

Dia besar tu sebab dia tak ada pemangsa, jadi dia kekal selamat je kat pulau tu.
Sebab tu dia bahagia je hidup sampai besar πŸ˜‚

Tapi serius, kalau terjumpa depan-depan ni, mencecet jugak aku lari!

32 comments:

  1. Belum pernah terserempak yang macam ni. Rasanya, fiza pun lari juga kot. Hehehe

    ReplyDelete
  2. Ketam ni nampak menakutkan tapi biasanya jadi mangsa burung. Kesian kalau tengok burung patuk-patuk badan dia sampai pecah..

    ReplyDelete
  3. Mak aihh besar betul ketam ni. Monster betul!. samalah kita kak, kalau terserempak mencecet larikkk

    ReplyDelete
  4. pernah tonton rencana tentang ketam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak juga rencana tentang spesis ni kan wak :D

      Delete
  5. Biasa kt rancangan law of the jungle ada tunjuk mkn ketam ni... ada pulau2 di indonesia yg ada ketam kelapa ni

    ReplyDelete
  6. Aiyok! kalau CP jumpa, CP pun lari ni

    ReplyDelete
  7. Kita boleh makan tak? Kalau boleh makan seronok gak sbb besar, mesti banyak isinya😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti kak, kak dana kata ada yang makan, tapi kalau saya, seram pulak nak makan hahaha

      Delete
  8. assalamualaikum... sihat ke tu? selamat tahun baru ;-)

    ReplyDelete
  9. p/s sis, boleh sy dapatkan nama, alamat surat menyurat dan no. tel kalau sis x keberatan? nanti drop kat komen blog sy ya. jgn risau. sy x publish. terima kasih.

    ReplyDelete
  10. Terasa nak tengok Animal Planet la pulak. Thanks for sharing the video. Now I know more about animals n nature.

    P.S. Tahniah Syaz kerana terpilih sebagai salah seorang pengomen tegar blog Abam Kie 2020. Untuk makluman lanjut dan cara menuntut hadiah, sila layari http://www.zukidin.com/2020/12/senarai-pengomen-tegar-blog-abam-kie.html

    ReplyDelete
  11. Tengok dalam video ni pun da seram πŸ˜‚

    ReplyDelete
  12. mak aih besornya weiii..ni klu jumpa dpn2, mmg larikkk dulu...haha..

    ReplyDelete
  13. scary na ketam giant mcm ni!!

    ReplyDelete
  14. Pernah baca dan tengok video pasal ketam ini..
    Memang besar..

    ReplyDelete
  15. Wahhh besarnyaaaa!! Boleh mencecet lari niiii

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot