Showing posts with label pantai. Show all posts
Showing posts with label pantai. Show all posts

Wednesday, December 30, 2020

Ketam Panjat Pokok Kelapa | Wisdom Wednesday

 Pernah dengar tak kisah spesis ketam yang boleh panjat pokok kelapa?

Pernah tengok?

Coconut Crab, ketam yang sangatlah besar!

Dan boleh memanjat..hehe

Jom tengok video ni!


Friday, December 25, 2020

Caption This!

Caption this!
Comment yang paling menarik akan mendapat tepukan gemuruh dari adam amir dan ayu ahahahah




Be right back 😉

 

Tuesday, December 15, 2020

Petang di Pantai Batu Hitam Kuantan

 Petang semalam, anak lelakis dua dua tokwan dia dah bawak mandi kat Pantai Batu Hitam tu, jadi zaimi kata kesian pulak kat ayu sebab duduk rumah saja kan.

Jadi, kami pun bawaklah dia jalan-jalan ke sana jugak lepas abang abang dah balik.


Wednesday, July 29, 2020

Ke Pantai Cermin Port Dickson

Sepertimana yang diberitahu pada entry lepas, dari Rabbit Funland Lenggeng tu, kami ada ke suatu lokasi lagi selepas tu. Adik ayu dah banyak hari sebut-sebut nak pergi pantai.

Jadi, lepas habis je pusing Rabbit Funland tu, kami pun terus shoot ke Port Dickson pulak.

Mula-mula ingat nak ke Rumah Api Tanjung Tuan, tapi tengok ramai pulak orang berjogging kat sana,tak jadi lah. Jadi, seperti biasa, pantai kegemaran kami adalah Pantai Saujana atau Pantai Cahaya Negeri kalau dekat Port Dickson ni.

Tapi kali ni, aku ajak zaimi ubah angin sikit.
Try ke Pantai Cermin pulak, sebab tak pernah pergi. 
Dan, dia dekat dah dengan rumah api tu.
So why not kan?


Tuesday, June 23, 2020

Ke Pantai Saujana Port Dickson

Sejak PKP bermula 18 Mac yang lepas, memang tak ada adalah outing kami 1 famili ke mana-mana. Kami ni boleh tahan patuh arahan kerajaan tu, plus takut juga terjangkit wabak Covid19 yang masa tu semakin lama semakin
meningkat tu.😅

Jadi setelah lama mereput di rumah, balik kampung haritu pun mereput saja di rumah parents masing-masing, maka semalam kami terasa nak bawa anak-anak tengok dunia sekejap. Why not kan?

Settlekan WFH apa yang patut, dalam 4++pm kami clock out, dan berdesup pergi ke Port Dickson (PD). Jarak PD dari rumah kami pun taklah jauh mana, dalam 30 minit dah sampai, lagipun traffic lancar je petang semalam.

Adam amir dan ayu memang sangat excited lah kan, bising je dalam kereta duk bergurau sesama sendiri.

Dalam 5pm kami dah sampai PD, pemandangan dari dalam tingkap kereta sangat menimbulkan perasaan terharu..agitcheww

Terharu rasanya dapat tengok laut kat PD tu, berkilau-kilau kena panahan cahaya matahari. 

Sampai area Pantai Saujana tu, nasib kami baik sebab ada parking dekat. Pakai topeng, sanitize tangan, terus terjah pasir pantai!

Saturday, May 10, 2014

Kanak-kanak setahun mandi laut seorang diri di Pantai Saujana, Port Dickson

Tajuk apa tu syazni oi??

Adam Zuhairi First Time Mandi Laut Port Dickson punya cerita daa..
Ini cerita 4 Mei 2014 haritu, baru rajin nak update.
Tu belum korek balik album gambar kat handphone, lagilah berlambak gambar tersimpan tanpa update di mana-mana..kikikik..

Petang tu, terasa nak pergi PD.. ala dari rumah kitorang tak jauh pun, dalam 45 minit je..
So packed barang-barang adam, kitorang pun siap ala kadar, terus gerak..

Sekali tersilap langkah, pergi ikut PLUS pulak.. tak memasal sangkut jem 20 minit..chait.
Rugi je masa.. nasib adam tidur dalam kereta.. hehe..

So, sampai je PD, terus pergi ke Pantai Saujana, sebab situ macam ok, parking senang, toilet senang..
Parking kereta, terus bawak budak tecit gi tepi laut..
Dia baru bangun tidur, terkebil-kebil hairan memandang ke laut tu.
Tengok je laut, yang mak ayah pulak sibuk nak selfie, padahal kedekut nak beli monopod.
hahaha


Tengoklah adam tu, muka toya je layan selfie kitorang.. hahah




Lepas tu, zaimi bawak adam ke tengah sikit, takat-takat air sampai buku lali.. sebab kalau tepi betul2 ni macam kotor pulak, ada putung rokok la, tutup botol la.. teruk betul.
So kat tengah sikit tu, air macam clear sikit .

Zaimi berdirikan adam, sambil dia pegang tangan adam.
Senyap je adam mula-mula, pastu dia gelak teruja.. hahah!
Syok pulak dia kaki dia kena ombak..



Mula-mula ingat nak pegang je dia, tak berani nak lepaskan.
Pastu fikir balik, ala air cetek je pun kan, apa salahnya.
Jom try letak!



Hoh sekali dah masuk air, sampai tak nak keluar pulak.
Adam tak takut air, lagi dia syok badan dia kena tolak ngan ombak adalah.

Lama gak dia main air, adalah dalam 20 minit kitorang biarkan dia, sambil kitorang ambil video lah, gambarlah..

Lepas tu dah sudah, ingat nak bilas adam dalam toilet, ramailah pulok.
Makanya, beli je air botol, bilas je adam kat tembok tepi jalan tu..
Kecik-kecik bogel tepi jalan takpe kan?

hahahah..

Malam tu, tidur siap mengigau lagi budak ni..

Canteklah adam tak takut air, nanti boleh plan pergi piknik ngan mak abah nana semua..
weehuuu!

Wednesday, October 30, 2013

Budak Umur 6 Bulan Mandi Laut!

Hahaa.. ini antara cerita gembira masa aku balik Kota Bharu seminggu last week..
Selain cerita ngeri tu kan, ini the bright side lah..haha

Lepas demam Adam dah kebah, mak mertua (mil) aku pun bagi cadangan kat zaimi, nak bawak adam jalan-jalan ke Terengganu sebenarnya..

Ala tak masuk pekan KT pun, sampai Gong Badak je pun.. sebab tujuan asal setakat nak pergi beli keropok lekor Sukaramai tu je..

Jadi masa on the way tu, singgahlah dekat Pantai Rhu Sepuluh..

Subhanallah.. memang cantik sangat pantai dia.. tapi tak ada sapa pun berani mandi berenang bagai..
Ombak sangat kuat, pantai pulak curam..

So, alang-alang dah sampai.. terimbaulah kenangan silam..kah kah kah

Ye lah, aku dengan Zaimi kan first time jumpa dekat terengganu, masa belajar dekat UMT dulu.. dek perkenalan kami tu *padahal memang 1 kelas*, maka bertemulah jodoh dan dikurniakan Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi ni.. :)

Jadi, disebabkan itu, Adam perlu ada kenangan dengan Terengganu! haha! Kami pun decide nak celup adam dalam laut tu.. kikiki.. bukan mandikan.. gila nak mandikan kat laut macam tu.. tajuk tu propa je tu..hee..

So, cabut stokin adam, dan celup!

Adam sangat teruja sebab first time jumpa laut

tak takut langsung budak adam ni..

masa ni stokin tak cabut lagi

dah cabut stokin.. first time adam pijak pasir!

bersedia dilanggar ombak!

yea! ombak pertama Adam! habis basah seluar..hehe

muka happy lepas kena ombak!





Jangan kata adam, mak ayah adam pun  hepi!! haha..

I love Terengganu~

Adam, Ayah dan Tokma (my mil)

Love you Zaimi.. :)

Makanya.. dah tergedik pulak nak singgah UMT jumpa lecturer2 lama.. kikiki..
So teruskan perjalanan ke Gong Badak..

Terkujat!
Gong Badak dah ada McDonalds!
Dulu zaman aku ada kedai McFly je..haha

Love you Dr Jamilah!

Adam cucu bioD katanya!


my heroes!

Oklah.. tata!

p/s: Banyak pulak gambar entry ni..hehe

Thursday, September 1, 2011

4 Anak Dara di Pondok Kecil Jambu Bongkok

Housemates ~
Eh tapi sekarang dah jadi ex-housemates.



Masa tengok gambar ni, mesti ada rasa sayu..
Sebabnya, dah lamaaaa benor aku tak ketemu dorang ni di alam 3D.
Bertegur pun secara virtual je. Hoho..

Masa ni kami ada field trip dekat Hutan Jambu Bongkok,
untuk subjek Ekologi Lapangan kalau tak silap.
Tahun 2007 kot?
Masa ni dah hari nak balik dah, maka sudah tentunyalah menjadi sesi fotografi..haha

Snap sana snap sini, jalan sana jalan sini, kami pun terjumpalah pondok ni, dekat-dekat dengan pantai..
Dengan penuh semangat, kami pun meniti titi (erk??) untuk ke pondok ni:



hahaha~!
Aku yang jalan depan sekali..semangat gila!

Gambar kedua ni kalau tak silap, Shabanun yang snap.
Masa ni kalau dapat snap gambar bon bon adalah victory!
keh keh..

Gambar yang pertama tu seriously aku tak ingat siapa yang snap..
Sapa ha...?

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ads