Monday, June 21, 2021

Buku, Filem dan Usia

Terjumpa quotes ni.
Dan aku sangat setuju.

Ada beberapa buku yang aku baca balik, aku jadi berbeza pandangan dari masa baca pertama kali.
Mungkin apa yang penulis tu nak sampaikan, tak dapat otak aku yang masih muda tu cerna, jadi aku rasa buku tu tak best masa tu.

Manakala ada buku yang aku rasa best, jadi macam awkward bila baca balik selepas dah meningkat usia, selepas berkahwin, dan selepas ada anak.

Mata kita akan melihat sesuatu itu dengan berbeza mengikut kematangan umur kita.

Antara buku yang masa awal 20s aku sangat suka, dan sekarang aku baca balik aku rasa macam errrrr...

Adalah Loville by Aie.

Haha!

Samalah dengan buku aku, setakat ni yang faham dan boleh follow hasil penulisan aku adalah kategori dewasa, tapi ada 1 review dari orang muda, dia kata tak best.
Hahaha (gelak dalam tangisan).
Terus pencen taknak menulis dah sebab 1 komen itu.
Ok itu cerita lain.

Same goes to movie, tengok semula movie pada umur yang berbeza, membawa emosi yang berlainan.
Contoh, Kuch Kuch Hota Hai.

Masa remaja dulu, aku team dengan Rahul untuk rebut Anjali balik.
Tapi sekarang, aku rasa nak debik Anjali sebab sanggup pilih Rahul yang hampeh dan friendzone dia, dan tinggalkan Aman yang baik gila!

WTF ANjali?

Baru-baru ni, aku tengok balik cerita Gemerlapan, lakonan Lan A to Z dan Erin REs2.

Ya rabbi teruknya cerita tu,
Teruknya lakonan Lan A to Z, yang hebat berlakon dalam tu sebenarnya adalah Bob Kuman hahaha

Itu aku lah.
Korang ada pengalaman macam ni tak?

11 comments:

  1. betul juga tu. bila dah semakin matang tentu perspektif pun dah lain kakn

    ReplyDelete
  2. hahahhaa kdg ada gak mcm tu...
    tp kdg masih bole terima lagi ...
    maybe tgk keadaan kot...

    ReplyDelete
  3. Betul sebab cara penerimaan akan berbeza.

    ReplyDelete
  4. dulu suka baca buku/fanfiction pasal toxic relationship sebab rasa romantic, sekarang dah sedar tu toxic je 😂

    ReplyDelete
  5. Uncle pun setuju... umur mempengaruhi....

    ReplyDelete
  6. hahaha...adeh tergelak pulak... cerita gemerlapan tu..mak pak diorang best...Allayarhamah Azean Irdawaty, Kartina Aziz dan Allayayarham Ismail Din

    ReplyDelete
  7. tak suke membaca plak, oleh itu takde buku fevret..

    ReplyDelete
  8. Semakin tua ni wak dah jarang2 baca buku

    ReplyDelete
  9. setuju..melihat dari sudut berbeza,perspektif berbeza seiring peningkatan usia

    ReplyDelete
  10. Part filem Kuch Kuch Hota Hai tu memang setuju.. Kalau dulu memang sokonglah Rahul.. Rasa macam sweet sangat.. Tapi sekarang ini kalau tengok balik memang tak boleh nak hadam perangai Anjali yang dah bertunang tapi pilih Rahul.. Walhal tunang dia baik gila kot.. Kalau jahat tu lain ceritalah.. Umur memang main peranan besar untuk perspektif kita melihat sesuatu.. hehehe

    ReplyDelete
  11. Setiap persepsi msg2 xsama kan syaz..jika shida baca sekali lg..sama je huhuu..xde fefeeling lain ke ape aduhaii..

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot