Search This Blog

Showing posts with label Kota Bharu. Show all posts
Showing posts with label Kota Bharu. Show all posts

Wednesday, September 9, 2020

Adam dan Arwah Tok Nyey | Wordless Wednesday | Mei 2013


Al-Fatihah..

Friday, July 31, 2020

Kedai Makan Western di Kota Bharu | Red D Station Pasir Pekan

Malam tadi, zaimi ajak pergi beli barang yang mak dia dah list kan.
Oh ya, kami dah ada di Kota Bharu untuk raya haji ni, bertolak ikut Kuala Pilah pada petang rabu, sampai KB dalam 4 pagi.

Jem tapi tak seteruk kalau lalu Gua Musang.

Berbalik pada Red D Station, lepas settle beli barang yang diperlukan kat Tesco Kota Bharu, ambil kesempatan untuk makan berdua. Lama sangat rasa tak makan berdua macam ni..hehe


Sunday, June 21, 2020

Wednesday, September 14, 2016

Kerinting dan Botak

"Kau bagitau ayah, nak potong rambut Amir ke?", Zaimi tanya sejurus dia nampak aku tengah pangku Amir dekat ruang tamu rumah mertua aku ni.

"Ha'ah"

"Kau serius ke? Tak kisah kalau Amir takde rambut?"

"Ha'ah"

"Kenapa tiba-tiba?"

"Rimas tengok rambut adik ni ha, kerinting sana sini. Leher dengan dahi dah naik ruam, pipi apatah lagi"

"Ok. Tu ayoh tengah keluarkan mesin rambut dia"



Ya, aku nekad. Ecewah. Macam nak buat keputusan antara hidup dan mati je.

Tapi, aku rasa zaimi tanya sebab masa adam dulu, aku tak gemar tengok muka budak tu tak berambut.

Tapi, bila tengok kondisi amir ni, aku rasa kesian. Dan aku sendiri macam boleh rasa rimasnya budak tu nak lawan miang-miang peluh dek rambut dia yang tebal dan kerinting tu.
Actually, bukanlah kerinting mana, cuma wavy. Tapi lain dengan adam, adam rambut lurus macam pembaris.

Eheh.

Mula-mula memang rasa nak amir berambut wavy dan panjang, cool kan?

tapi, mengenang yang masih agak lama lagi kat Kota Bharu ni, biarlah rambut amir tu dikerat dulu.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tzzzztt..
Tzzzztt..

"Oh baguh adik, tak jerik pun (Oh bagus adik, tak menangis pun)", ayah mertua aku puji amir dalam loghat Kelantan dia.

Adik memang beza dengan adam, tak meronta langsung masa proses pemotongan rambut berlangsung. Adam dulu, menangis sampai hilang suara!

Mungkin, adik dah biasa kitorang bawak gunting rambut kat kedai gunting rambut India kat Senawang tu, sejak dari umur adik 3 bulan. Eheh.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Snap. Save.

Bukak Whatsapp, cari group Haji Rahim's Clan.
Klik icon klip kertas, klik photo, search gallery, cari gambar amir yang aku snap tadi.

Write caption.

"Rambut amir kerinting tak tentu arah, asik peluh2... Last2 omak suruh tok ayah potong.. legaa"

Ok.
Send.

Ahahah..



Inilah rupa baru amir, sebulan dua ni aje kot.
Insyaallah, nanti rambut amir keluar balik ye semua..

Jangan kecam emak amir huhu..


Ni la bukti rambut amir tak tentu arah sampai mak pulak yang rasa rimas!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Lama tak menulis, dari kisah anak aku kena ulcer kat tekak, lajak ke balik kampung sempena raya haji. Punyalah busy kononnya. Hehe.

Tuesday, January 6, 2015

2 0 1 5

Assalamualaikum 2015!

Masuk dah tahun baru.
Naik lagi 1 anak tangga umurku.

2015, semoga tahun yang baik.
2014 banyak sangat cerita kurang sedap untuk Malaysia.

AKu pun haritu baru je balik dari Kota Bharu, Zaimi nak balik kampung tolong cuci rumah nenek dia. Habis naik air. Selama berpuluh tahun, tak pernah kena banjir macam tu.

Dugaan Allah.



Aku tak boleh cerita lebih-lebih, karang sambil menaip sambil berjujuran air mata..haha

Semoga tak ada lagi kemalangan kapal terbang melibatkan Malaysia 2015 ni..
Aku sampai naik seram pulak bila fikir nak naik flight.. T_T

Semoga rumah-rumah yang terjejas teruk sebab banjir segera mendapat bantuan..
Semoga perlaksanaan nak diharamkan lesen membalak selama 25 tahun tu bukan rumours semata-mata.. habis dah hutan kita.. sayang sangat. Khazanah alam tu.

Semoga aku rajin update blog..haha.. asyik skip2 je update..

Semoga anak aku membesar dengan sihat dan sempurna..
Semoga ada rezeki nak bagi dia adik.. ehem..

Semoga kerja-kerja dipermudahkan..
Semoga bisnes part time aku menjadi..

Semoga sihat selalu orang tua ku..

Semoga yang baik-baik aje 2015 ni..

Be good, take care :)

Tuesday, August 5, 2014

Raya 2014 punya cerita | Terbang kain mengejar anak!

Raya 2014 ni, memang full jadual beraya setakat ni.
Start dari Isnin raya pertama, sampailah Ahad raya ke tujuh.
Ada je program.
Betul betul raya tahun ni.
Hihih..

Lebih lebih lagi ada anak kecik kan.
Lagilah.

Gambar punya banyak tak payah cakaplah kan.
Beratus..hew hew ew

Dekat blog ni, summary je lah.
Untuk kenangan diri sendiri.
Dan readers (kalau ada).


Raya pertama

Tema raya famili kecik kami tahun ni adalah biru muda.
Bukan parti politik anak beranak ye..kih kih
Tak ke mana pun, pergi rumah nenek zaimi je..
Kota Bharu panas woa..
Berpeluh-peluh den *bajet orang Cameron Highland*
Dan yang best sebab adam tak cabut kain samping dia..yes!






Raya Kedua

Raya kedua zaimi kata memang hari berjalan ke Beris, iaitu rumah adik-beradik ibu mertua (mil) ku..
Sambil tu singgah rumah besan mil, dia demam panas..
Dan kakak iparku juga tak beraya lah tahun ni sebab dia kena jaga mil dia..
Lepas tu terus ke rumah abang dan kakak mil..
Abang mil aku tu, anak dia semua good looking!
Baik lelaki, baik perempuan.. cuci mata iolls..haha





Raya Kedua (Malam)

Dah puas berjalan ke Beris siang harinya, malam tu cousin zaimi pulak ajak pergi rumah.
Actually dia ajak tu petang, tapi dah keletihan dah kami ni, so malam lah pergi.
Mee goreng yang dijanjikan confirmlah dah habis kan.
Hahaha..
Cousin dia tu ada anak kecik jugak, tua tiga minggu je dari Adam, maka bersosial lah dua orang bayi..
Tah apa yang dimainnya..anak aku dahlah lasak!
Last-last nak bagi senyap, wife cousin zaimi tu bagi biskut.
Pulun lah baby baby sekalian makan.. End up, adam yang sibuk nak main tu makan separuh je, dan dia pass biskut tu kat si cousin dia tu, dan budak tu habiskan..hahah!






Raya ketiga

Raya ketiga ni agak tragis, malam baru boleh pergi raya.
Alkisahnya, kereta zaimi kena block dengan kereta mil, dan mil pergi jalan dengan adik ipar aku.
Dan dia terbawak pulak kunci kereta dia..
Maka siang harinya rehat je lah kat rumah..
Malam baru pergi ke Bunut Susu, rumah mak ngah zaimi..
Sedap woa dia masak Briyani.
Dengan tak malunya akju tambah lagi sepinggan :D
Adam macam biasa lah, ke hulu ke hilir macam YB.





Raya keempat

Kali ni turn rumah mil aku pulak buat makan-makan.
Mil aku goreng meehun je.
Dan yang lain, barbecue time!! *betul ka aku eja tu!*
Seperti biasa.. adam haruslah pergi bersosial..
Geram je aku menengoknya..
Tak reti diam!





Raya Kelima

Raya dengan ayam.
Hahah..adam je yang main dengan ayam dekat bawah rumah in law aku ni.
Jumaat lagipun.
Semua pakat berehat.. esoknya sebelum subuh dah nak bertolak balik rumah.





Raya Keenam

Pukul 3 pagi dah gerak dari Kota Bharu.
Zaimi kata biarlah berkorban tidur, asalkan dapat mendahului orang lain.
KB - KL ni jem dia super power beb.
Maka, 11.30 am dah sampai Semenyih..lega dapat elak jem.
Malam tu sajalah cakap kat mak abah, nak amek gambar raya dengan dorang pulak.
Tambah pulak adik aku nana ada kat rumah lagi.
Sekali malam tu, abah siap pakai samping bagai! Hahaha!
Tak pasal2 kami semua pun kena melaram.. zaimi pun ulang balik pakai baju raya pertama..kah kkah kah
Oh oboi takde. Pergi rumah girlfriend baru kat perlis. Gigih kan? *no komen*






Raya ketujuh

Lepas subuh mak dengan abah dah gerak ke Tapah nak hantar nana.. Sekejapnya jumpa adikku itu..huuu..
Kitorang plak tengahari tu pergi Balakong, raya rumah angah..Nenek memang duduk situ..
Kebetulan ucu pulak datang..
Meriah uolls!
Lama tak berkumpul.. tapi sejak ada anak ni, tengah sibuk bersembang, masa tu lah anak nak panjat meja makan..hahah! Adam tak pernah jumpa meja style jepun tu.. sedikit excited di situ.





Malam tu ucu nak datang rumah pulak.
Makanya, berdesup lepas dari Balakong, balik senawang, kemas rumah yang dah seminggu tak balik tu.
Sapu, kemas, isi kuih dalam balang, bla bla bla..
Makanya bila ucu sampai tu rumahku bersih dan suci gitu..haha!

Aku ni jenis tak suka tengok barang bertampuk2 sepah2..
Sikit-sikit ok lagi, bila horror sangat, aku sakit kepala.
Jadi aku tak nak orang sakit kepala masuk rumah aku, kemas rumah adalah penyelesaian terbaik!
Walaupun malas kenalah buat.. takde bibik kan..heheh..

Oh tulah cerita raya 2014.
Kalau ada lagi nanti story..
Daa..


Tuesday, July 29, 2014

Selamat Hari Raya

Tahun ni raya KB.
Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri,  maaf zahir dan batin, halal kan makan minum atau apa2 yang terambil ke..hehe..
Semoga raya kali ini membawa seribu kebahagiaan kepada semua.
Jangan lupa panjatkan doa kepada saudara kita di Gaza dan mangsa mangsa MH370 dan MH17.
:)

Wednesday, October 30, 2013

Budak Umur 6 Bulan Mandi Laut!

Hahaa.. ini antara cerita gembira masa aku balik Kota Bharu seminggu last week..
Selain cerita ngeri tu kan, ini the bright side lah..haha

Lepas demam Adam dah kebah, mak mertua (mil) aku pun bagi cadangan kat zaimi, nak bawak adam jalan-jalan ke Terengganu sebenarnya..

Ala tak masuk pekan KT pun, sampai Gong Badak je pun.. sebab tujuan asal setakat nak pergi beli keropok lekor Sukaramai tu je..

Jadi masa on the way tu, singgahlah dekat Pantai Rhu Sepuluh..

Subhanallah.. memang cantik sangat pantai dia.. tapi tak ada sapa pun berani mandi berenang bagai..
Ombak sangat kuat, pantai pulak curam..

So, alang-alang dah sampai.. terimbaulah kenangan silam..kah kah kah

Ye lah, aku dengan Zaimi kan first time jumpa dekat terengganu, masa belajar dekat UMT dulu.. dek perkenalan kami tu *padahal memang 1 kelas*, maka bertemulah jodoh dan dikurniakan Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi ni.. :)

Jadi, disebabkan itu, Adam perlu ada kenangan dengan Terengganu! haha! Kami pun decide nak celup adam dalam laut tu.. kikiki.. bukan mandikan.. gila nak mandikan kat laut macam tu.. tajuk tu propa je tu..hee..

So, cabut stokin adam, dan celup!

Adam sangat teruja sebab first time jumpa laut

tak takut langsung budak adam ni..

masa ni stokin tak cabut lagi

dah cabut stokin.. first time adam pijak pasir!

bersedia dilanggar ombak!

yea! ombak pertama Adam! habis basah seluar..hehe

muka happy lepas kena ombak!





Jangan kata adam, mak ayah adam pun  hepi!! haha..

I love Terengganu~

Adam, Ayah dan Tokma (my mil)

Love you Zaimi.. :)

Makanya.. dah tergedik pulak nak singgah UMT jumpa lecturer2 lama.. kikiki..
So teruskan perjalanan ke Gong Badak..

Terkujat!
Gong Badak dah ada McDonalds!
Dulu zaman aku ada kedai McFly je..haha

Love you Dr Jamilah!

Adam cucu bioD katanya!


my heroes!

Oklah.. tata!

p/s: Banyak pulak gambar entry ni..hehe

Tuesday, October 29, 2013

Tragedi Ngeri 2013

Hello korang..

Macam yang cakap kat entry Love You Mr. Arrogant sebelum ni lah, minggu lepas aku balik Kota Bharu, kampung zaimi..

Ada 2 perkara yang terpaling tak best telah terjadi..
Yang best-best aku malas plak nak cerita lagi.. hihi..

Yang pertama,

Masa hari balik ke Kota Bharu tu, anak aku sebenarnya baru je 2 hari lepas cucuk 6 bulan tu..
Makanya, dia macam ada mild fever, dan hidung dia agak tersumbat..
Aku memang kalau hidung baby aku ni tersumbat, aku akan sapu kunyit kat batang hidung dia, lepas tu sembur sterimar dan zaimi akan sedut guna penyedut hingus cap Pigeon tu..

Nak dijadikan cerita, sterimar yang aku bawak balik tu dah semput.. sikit sangat tinggalnya..
So decide nak beli yang baru lah.. pergilah dekat farmasi yang aku lupa dah nama dia, dekat lah dengan rumah mertua aku ni, dekat Taman SBJ tu..

Sekali takde jual. Erkk.. dia pun macam blur bila zaimi sebut sterimar. Bila explain sikit apa kebendanya sterimar tu, baru dorang paham, dan kata sterimar tak ada jual, dorang jual Iliadin. Fungsi sama katanya, tapi bukan jenis spray halus macam sterimar tu, dia jenis titik titik.

Kitorang takmau. Sebab nanti susah nak masukkan dalam lubang hidung adam yang for sure akan mengamuk!

So ke pekan Kota Bharu kita. Pergilah kat Farmasi Kian ke apa tah, yang agak besar kat area banyak backpackers lodge kat tengah-tengah KB tu, pun  jual Iliadin jugak. Arghhh stress.

Risau dah ni, adam dah srot sret srot sret. Before ke KB ni tadi pun ada singgah Manjaku dengan Twins Baby kat area Tesco KB tu, pun tak ada jual.

Last2 aku nampak ada Guardian dekat2 dengan Farmasi Kian tu. Aku suruh zaimi try tanya. Kot kot ada.

Berdebar je masa aku pandang zaimi masuk guardian tu..

jeng jeng jeng!

Aku nampak zaimi duk angkat kotak sterimar tu duk tayang kat aku kat dinding cermin guardian tu.. yea! *omg ayat berterabur*

Jumpa jugak.. mak oi payahnya nak carik.. adakah orang Kota Bharu tak guna sterimar? sebab dekat Senawang ni, kitorang beli sterimar tu dekat farmasi kecik dalam taman ni je.. hew hew hew..

Perkara tak best yang kedua,

Memang super tak best. Sangat.

Ceritanya lepas adam dah sihat sikit, adalah zaimi ajak keluar jauh sikit.. jalan-jalan dengan mak dia sekali.. aku on je.. sebab duduk rumah pun tak ada nak buat apa sangat..

tung tang tung tang pergi jalan semua, masa on the way balik tu tetiba adam macam merengek pulak bila mak mertua (mil) aku dukung.. letih gamaknya.. so masa kereta tengah bergerak mil aku pass la kat aku.. oh masa tu aku duduk depan, sebab saja bagi mil aku yang kelek cucu dia..

tapi walaupun dah duduk dengan aku, budak bertuah tu still tu strecth kan badan dia dan nangis2 semua.. memang last2 aku suruh zaimi berhenti mana-mana untuk aku masukkan dia dalam carseat.. sebab mil aku macam tak biasa nak masukkan.. carseat tu sebelah mil aku je.. takpelah.. maka berhentilah dekat 1 masjid ni..

aku pun dengan yakin dan perasan cunnya, bukak pintu kereta dan keluar.. sekali dengar bunyi 'depop'.

erk.. masa tu hati memang dah luluh dah..

baik punya henset aku menyembah jalan berbatu kat parking masjid tu, facedown.

Aku saja taknak angkat lagi henset aku. Aku settelkan ada dulu.. ikat dia elok2 kat carseat dia.. tutup pintu kereta.. then baru aku angkat henset aku.

Sah.

Pecah.

T__T


Tapi still la kau boleh touch tolak2 screen apa semua.. cuma.. pecah.

Sedih kot. Baru beli 3 bulan lepas.. arhhh!!!

Aku takleh sabar nak tunggu balik Senawang baru nak repair. Sebab macam bahaya pun ye gak, sebab ada kaca-kaca halus kat retak tu. Bila kau letak jari, rasa macam bergaram.



T_T

So esoknya ajak Zaimi pergi Billion Kota Bharu. Aku tau situ ada tempat repair handphone kat Kota Bharu ni. Actually, aku mana tau ada kedai lain kan. Haha. Zaimi pun bukannya duduk KB dah, so dia pun tak berapa tau. Yang aku tau ni pun sebab pernah pergi tanya kat situ masa skrin handphone zaimi pecah tahun lepas.

Nak buat macam mana, tahun ni rezeki aku pulak pecah. T_T

Tanya-tanya.. untuk Galaxy Grand harga skrin tu rm250. Tapi dia kurangkan jadi RM220.

Tanpa pikir panjang, aku setuju terus hahahah!

Dia kata siap dalam 2 jam. Ok sangatlah tu. Lega weh!

Dari nak biar je pecah tu macam tu, adam plak dah lah suka benar menghisap telefon mak ayah dia ni.. pantang leka! Dan dari nak beli telefon baru kan? Nan hado kau duit? Baik guna duit tu nak masuk rumah baru ni..

So, after 2 jam, siap. Yea!

Siap aku kena bebel dengan cina tu.. katanya inilah akibat tak pakai casing. Yelah yelah..
Aritu aku buka casing tu sebab macam rimas.. sekarang aku pasanglah balik..

Tak pasal-pasal melayang duit..huks..


p/s: By the way masa kat Kota Bharulah aku dapat tau kes pegawai AMBank kena tembak dekat kepala tu.. serius ngeri. Memang keji sangat perompak tu. Al-Fatihah untuk Norazita Abu Talib.. takziah untuk keluarga dia.. Kepada Ardi Hamza tu, aku harap sangat dia ditangkap dan dapat balasan setimpal! Kejam!! Dua orang anak yang masih kecil tak pasal-pasal kehilangan kasih seorang emak..

Thursday, August 15, 2013

Suamiku Sayang

Allah, syukur kau kurniakan Zaimi untuk aku.
Dia sangat membantu dalam menjaga Adam. Dia rajin tolong. Dia jarang sangat tak involve dalam apa2 perkara berkaitan anak kami Adam Zuhairi.
Syukur ya Allah.
Sayu pulak hati ni bila tengok dia tidur kat lantai, sedangkan aku dan Adam tidur atas katil dia. Oh lupa nak cakap, sekarang ni kat kampung dia, kat Pasir Pekan, Kelantan.
Nanti naik rumah baru, kita beli cot Adam ye. :)
Sayam ko demo..

Monday, June 10, 2013

Adam Zuhairi First Flight | Susah Tak Nak Bawa Baby Bawah 2 Bulan Naik Kapal Terbang?

Ewah tajuk, tak boleh blah..haha..

Lepas habis pantang haritu, zaimi decide nak buat terus akikah untuk Adam dekat kampung dia di Kota Bharu, Kelantan. Fikir punya fikir, kami buat keputusan untuk bawak je anak kitorang yang belum masuk umur 2 bulan ni naik flight sahajo..

Nak naik kereta jauh jugak, dengan aku yang tak ada pengalaman bawak anak naik kereta jauh-jauhnya.. Karang buatnya budak tu penat dalam kereta jenuh jugak.. perjalan paling sekejap pun 8 jam.. Oh cepatlah kerajaan buat highway pergi Kelantan please..hehe..

Jadi, beli tiket kapal terbang ke Kota Bharu yang 25 Mei, jadi 2-3 sebelum tu, aku pun ada lah tanya dekat kawan-kawan kot-kot dorang tau tips2 nak bawak anak kecik naik flight ni. Alhamdulillah.. dapat banyak feedback berguna *wink*

Mula-mula aku tertanya-tanya pasal stroller. Sebab macam kesian kat Adam dengan kat aku sendiri kalau asik dukung aje dia kan.. Tapi lepas tu ada kawan offer pinjamkan dia punya Moby Wrap *thanks kak Sue!*, sebab senang, tak payah nak angkut stroller tu nanti..

Ok set, esoknya zaimi ambik dari kak sue, bawak balik semenyih, ye la nak try lah dulu kan..

Excited kot mula-mula tengok moby wrap tu, bertambah excited bila tengok cara-cara untuk pakai moby wrap tu kat youtube.. tengok model2 dalam video tu buat ikat-ikat tu nampah sangatlah mudah dan convenience, baby dalam video tu pun senyap dan redha je diselit-selit dalam moby wrap tu.. Maka, dengan semangat yang menggunung di dada, aku pun try..

Mula2 letak kain moby wrap tu kat perut, dan ikut step2 seterusnya.. Lepas tu, angkat la budak tecit tu nak masukkan dalam wrap tu.. masuk bontot dulu, dada bertemu dada bla bla bla.. Elok je dia duduk dalam moby wrap tu, melalak-lalak dia nanges.. hahaha! Tak putus asa, try lagi.. Nanges lagi..
Dan lepas beberapa percubaan, memang gagal. Tak nak aku try dah.. aku tak sanggup tengok anak aku nanges.. macam kena seksa je..huhu..

Maka, lupakan je lah hasrat nak guna moby wrap tu.. Tawakal je lah bawak stroller..

Tiba hari berkenaan, bawaklah stroller sahajo.. dan kalau ko naik Air Asia dari LCCT, staff dia memang akan pesan banyak kali suruh letak je stroller tu kat tangga kapal terbang, nanti masa turun dari kapal terbang tu, amek stroller tu kat situ gak..



Ok set. Adam pun diam je, Alhamdulillah.. Walaupun dia macam dah lapar, aku sumbat je puting kat mulut dia. Sebab tips dari kawan2 jugak, seeloknya masa kapal terbang nak take off dengan nak landing, pastikan baby menyusu atau menghisap, untuk dia balance kan tekanan udara kat telinga dia.. Kita yang dewasa ni boleh la nak makan gula-gula ke, kacang ke.. Untuk baby, tu je lah cara dia..

Jadi, aku bagi puting dulu, nanti masa take off, baru aku nak breastfeed je dia.. Pastu masa landing, aku dah spare siap2 bawak susu dalam botol.. kot2 dia lapar lagi nanti.

Walaupun katanya penggunaan puting dan botol susu akan menjejaskan penyusuan susu ibu, alhamdulillah si Adam ni tak ada prob.. Tak keliru puting langsung.. agaknya sebab dari umur tak sampai 10 hari dah minum susu formula kot..huhu..

Pastu dah naik atas kapal, memang get ready la nak BF dia.. Masa kapal tu tengah pusing2, ingat nak ameklah gambar kenangan.. Sekali Adam troll kitorang daa..haha!


 Apalah adam..penat mak dengan ayah posing.. hee..

Lepas tu, dia memang tidur je lepas BF tu.. Aku? Nervous gila kot! Aku sangatlah berharap Adam tak menangis.. Sebab, memanglah orang tak boleh nak marah dia, sebab dia baby lagi.. Tapi aku risau kot2 orang marah dalam hati..huhu..

Alhamdulillah.. dia memang tak menangis.. senyap je.. Masa nak landing, kitorang try la sumbat botol susu, dia tak nak. So, sumbat puting je lah.. Dia sendiri yang akan nyonyot puting tu bila telinga dia rasa sakit..

Sampai airport KB, penutup stroller Adam macam terbukak sedikit..cis. And we stay at Adam's Tok Ma house for 9 days..

3 Jun, alkisah nak balik ke  LCCT semula. Naik dari airport KB ni lain sikit, disebabkan naik Air Asia, ko kena turun tangga lak dari gate untuk pergi ke kapal terbang kau.. cis. Terpaksalah zaimi pikul pulak stroller tu turun tangga, untuk bawak ke tangga kapal terbang pulak.. Tapi kena buat gitu, sebab nanti masa turun kat LCCT jauh juga nak jalan dari kapal ke terminal..

Adam pulak, sampai je kat LCCT, letak je dia dalam stroller.. tersenyum-senyum.. Maklumlah, budak dah dapat senyuman..hihi.. ;)



Itu je lah cerita Adam naik flight..haha.. Infant, atau budak kecik memang boleh dibawak naik flight, kalau Air Asia, kena bayar RM50.. Tapi dia boleh bawak hand-luggage dia 7kg jugak.. Aku ingat baby aku dah cukup kecik dah masa naik flight, rupanya ada orang lain, anak baru 9 hari dah naik flight.. tak ada masalah selagi kau titik beratkan betul2 bab baby kena menghisap tu.. *wink*

Dan yang penting, adam dah selamat menjalani majlis akikah dia.. dan masyukkkk sungguh rezeki adam.. alhamdulillah.. tenkiu kepada yang memberi ;)

Maap la kalau banyak typo ye, sambil taip, sambil jaga anak, begini la..haha :P


p/s: Apobondo benda Tate Nora Danish tu? Banyak giler keyword tu masuk blog aku. Huu..

Thursday, February 28, 2013

Cara Hilangkan Kaki Bengkak Ketika Mengandung

Sejak masuk trimester ketiga haritu, kaki aku selalu bengkak.
Kaki asalnya memang dah bersaiz besar, kalau beli sandal mesti nak saiz 9.
Bayangkan, sejak mengandung, aku memang dah beli siap-siap sandal saiz 10.
Tapi sejak kebelakangan ni, yang saiz 10 tu pun dah tak muat!
Selipar jamban aku yang letak kat office untuk guna pergi toilet tu pun dah tak muat, boleh masuk jejari je..haha

Ini bukan kaki aku, tapi macam ni lah bengkaknya kaki aku sekarang!

Haritu balik kampung Zaimi, 10 jam KL-KB, menggajah kaki aku dengan sangat dasyat. Tidur malam tu mak mertua suruh angkat kaki tinggi-tinggi atas bantal. Alhamdulillah susut sikit pagi tu.

Semalam, ada makmal sampai pukul 6 petang. Kaki punyalah bengkak.. aduss..

Malam tu memang tergolek awal sambil angkat kaki letak atas bantal. Tapi tak jadilah.. bangun pagi kaki still bobok -_-" Agaknya sebab baring pun tak consistent, asyik terjaga. Dah 32 minggu ni, baring lama-lama pun tak selesa dah.

Tambah-tambah lagi pagi ni zaimi kena pergi FRIM pulak, makanya akulah yang kena drive sorang-sorang pergi kerja.. Dengan keadaan kaki macam ni, Senawang-Pilah terasa jauuuuh benar! Huaaa..

Pastu aku search la pasal cara kurangkan edema @ bengkak kaki waktu hamil ni, adalah jumpa artikel yang berinformasi. Mungkin boleh cuba?

Meh nak paste:

Kenapa Kaki Bengkak Ketika Hamil?
Perut anda yang membesar semasa hamil memberikan banyak tekanan kepada pengaliran darah dari bahagian bawah badan ke atas terutamanya jika anda duduk terlalu lama di pejabat atau di dalam kenderaan. Cecair ini akan banyak mengumpul di bahagian kaki anda dan menyebabkan kaki bengkak. Keadaan ini dipanggil edema. Ia biasanya terjadi di trimester ketiga kehamilan.


Bengkak ini akan surut selepas anda melahirkan. Tetapi anda boleh mengurangkannya semasa hamil dengan mengamalkan perkara berikut:

* Jangan duduk atau baring terlalu lama. Sekali-sekala bangun dan berjalan. *ok lepas ni tak duduk lama kat opis haha
* Tidur mengiring ke sebelah kiri dapat mengurangkan tekanan saraf, saraf terbesar terletak di sebelah kanan.

* Naikkan kaki anda ke atas seboleh mungkin.

* Rendam kaki dalam air sejuk. *macam best nak try :D

* Jangan menyilang kaki semasa duduk terutamanya dalam masa yang lama.

* Regangkan kaki anda dan pusingkan pergelangan kaki anda, begitu juga jari-jari kaki anda. Gerak-gerakkan. *macam best nak try :D

 * Minum air secukupnya. Sebenarnya ini membantu untuk mengurangkan pengumpulan air dibawah kulit dan boleh mengurangkan bengkak di kaki. *ok, insaf. lepas ni tak ngelat minum air -_-"

* Gunakan kasut dan stokin yang selesa. Jangan pilih yang ketat.

* Kurangkan pengambilan garam dan makanan pedas. *alamak..payah ni..

* Gunakan penyokong perut untuk wanita hamil untuk mengurangkan tekanan.

* Amalkan senaman yang sesuai untuk wanita hamil.

Amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan dari mengambil junk food. Pengambilan suplemen/vitamin disarankan kepada mereka yang tidak mempunyai pengambilan makanan mengikut piramid makanan yang seimbang demi memastikan ibu terus sihat dan bayi yang dikandung membesar dengan baik.



Berhati-hati
Hubungi doktor anda jika anda dapati anda turut mengalami:
* muka atau keliling mata bengkak.
* tekanan darah tinggi.
* kencing kotor.
* sebelah kaki kelihatan lebih bengkak daripada yang lagi satu.

Lagi 50++ hari je lagi, insyaallah akan bersalin dan mendapat anak..
Kadang-kadang still macam tak percaya je yang aku dan zaimi akan dapat anak dah :)
Ada orang cakap, anak = buah cinta. awww..sweet ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me