Showing posts with label Senawang. Show all posts
Showing posts with label Senawang. Show all posts

Tuesday, 29 November 2022

Barang Basah Elok-Elok Di Zemart Senawang

Assalamualaikum wbt...

Pasaraya Zemart di Senawang ni sebenarnya agak baru juga. Rasanya tak sampai lagi dua tahun dia ada dekat kawasan industri sebelah Taman Desa Exora Senawang tu. SR sudah beberapa kali juga ke sini. Sebelum ni, SR banyak ke Giant dan Mydin untuk beli barang keperluan. Tapi sejak ada Zemart ni, memang SR akan tuju ke sini kalau nak beli lauk basah. Sebab lauk dia, elok-elok! Segar dan besar-besar saiznya.

Sunday, 23 October 2022

Dine In di The Chicken Rice Shop Senawang

Sempena hari lahir amir yang ke tujuh pertengahan Oktober yang lepas, kami lima beranak celebraye dengan makan-makan di The Chicken Rice Shop yang agak baru sahaja dibuka di Senawang ni. Memang tak sampai setengah tahun lagi kewujudan TCRS Senawang ni tau.

Lokasi dia adalah dalam Giant Senawang. Dulu, lot The Chicken Rice Shop ni adalah kedai buku MPH. Sekarang dah jadi kedai makan TCRS ni.

Monday, 8 August 2022

Pengalaman Buat Rawatan Akar Gigi di Cozy T Senawang

SR akui, SR memang salah seorang yang menyumbang kepada statistik masyarakat yang takut nak ke klinik gigi dan takut nak berjumpa dengan doktor gigi. Nak cakap punyalah lama SR tak pergi klinik gigi pun malu tau.

Jadi nak dijadikan cerita, dalam 3 tahun lepas, geraham SR yang belah kiri mula terasa sakit. Asalnya tergigit tulang masa makan nasi goreng ayam. Ada tulang serpih dalam nasi. Rasa bergegar otak masa tergigit tu.

Tapi, SR in denial. Selalu buat-buat lupa, atau tahan aje sakitnya.

Monday, 25 July 2022

Makan Tengahari di Ar Robah Maju, Senawang

 Assalamualaikum semua, salam Isnin!

Apa khabar, sihat-sihat selalu hendaknya buat semua yang singgah di entry SR ni. Musim demam masih belum reda sepenuhnya. Anak SR 2 orang je yang dapat pergi sekolah hari ni. Seorang lagi kami masih cutikan. Minggu lepas, kami lima-lima beranak tumbang.

Memang dasyat penangan demam dan batuk yang kami kena sekeluarga. Seminggu lebih juga ambil masa untuk betul-betul kebah walau masih bersisa. Harapnya musim demam ni segera berlalu. Sudahlah terbaca semalam pasal Monkey Pox yang dah menjadi perhatian serius pihak WHO. Haih seram! 

Berbalik pada tajuk entry, kisah ni tiga minggu lepas punya cerita sebenarnya. 

Sunday, 24 July 2022

Laicikang Laksa Tempurung Senawang

Besar kan gelas laicikang ni?
SR beli dekat  Kedai Laksa Tempurung yang terletak di Coco Drive, Taman Bandar Senawang.

Masa tengah order laksa, ternampak ada laicikang dalam menu. Terus SR rasa nak try.

Sunday, 12 June 2022

Dine In di Ishak Maju, Senawang

Salam hujung minggu semua!
Apa khabar?

Pagi ni, SR dan zaimi layankan permintaan anak-anak nak bersarapan di kedai mamak. Masing-masing teringin nak makan roti tisu, dan roti pisang.

Friday, 8 April 2022

Lebuh Raya Pantai - Temiang

Ahad dua minggu lepas, kami pun akhirnya cuba lalu di highway yang sohor dengan pemandangan cantik seperti di luar negara katanya tu. Untuk orang dari Seremban, memang tak jauhlah dari rumah kita.

Thursday, 17 March 2022

Tampal Gigi Anak 4 Tahun di Klinik Pergigian Medissa Senawang

Khamis malam Jumaat minggu lepas, ayu tak boleh tidur. Menangis-nangis kata gigi dia sakit. SR dah pandang zaimi, zaimi dah pandang SR. Kami memang dah tau yang gigi geraham ayu belakang sekali macam dah kehitaman sikit. Cuma tak bawa dia ke klinik gigi lagi. Tak sempat pun ya. Tapi bila dia dah menangis-nangis macam tu, mulalah rasa bersalah.

Jadi Jumaat tu, SR terus mohon cuti dan bawa dia ke Kinik Pergigian Medissa dekat Senawang ni.

Friday, 11 March 2022

Order Strawberry Dari Cameron Highland

Assalamualaikum readers...

Hari ni kan, SR serabut dari pagi subuh sampailah sebelum maghrib. Too much betul 11 Mac 2022 ni untuk SR. Blergh..

Moga-moga esok lebih baik. 

Oh ya, SR ada terlalu banyak benda nak share untuk hari ni, tapi mood yang tak ada. Kih kih.. Jadi SR cuma nak share yang SR dah dua kali order Strawberry direct dari Cameron Highlands tau. Sebab ayu selalu minta nak makan strawberry.

Kebetulan pulak ada yang ambil order. Alhamdulillah strawberry dia sangat fresh dan sedap. Dia delivery sampai depan pintu. Boleh bayar secara transfer juga. Boleh aje kalau nak cashless, nanti dia sangkut aje dekat pagar macam SR selalu buat.

Friday, 17 December 2021

Pengalaman Mengambil Dos Ketiga Vaksin Covid-19


Minggu lepas, SR dapat satu SMS yang suruh SR semak SR punya MySejahtera. Rupanya, SR telah diberikan tarikh temujanji untuk mendapatkan Booster Dose untuk Vaksin Covid-19. Mungkin sebab untuk dose pertama dan kedua dulu, SR diberikan vaksin Sinovac. Jadi, penerima vaksin Sinovac layak untuk mendapatkan dose ketiga selepas dose kedua cukup tiga bulan.

Saturday, 4 December 2021

Kedai Gambar Senawang RM12 untuk 16 Keping Gambar Passport!

 

Cerita hari Sabtu lepas sebenarnya ni. SR teringat yang nak kena ambil gambar ayu, untuk bagi pada management tadika yang akan ayu enroll tahun depan. Malas nak pergi jauh-jauh, SR pun bawa ayu pergi kedai gambar yang berdekatan dengan rumah kami je. 

Wednesday, 20 October 2021

Surprise Balloon Delivery Untuk Birthday!

Siapa yang honk dalam entry yang ini hari tu?
Siapa?

Ya, ada juga yang teka dengan betul 👏
Yang honk masa anak-anak tengah enjoy makan kek birthday amir masa tu adalah surprise delivery! Bukan 1, bukan 2, tapi 3 bouquet terus aku order! Nak bagi adil, sebab masa birthday ayu dan adam haritu jatuh pada waktu PKP, birthday ayu pulak masa bulan puasa siap. Jadi memang ada terdetik nak bagi surprise juga, cuma tak berkesempatan. Jadi, sempena birthday amir, order terus untuk belated birthday adam dan ayu. 😁

Monday, 11 October 2021

Nasi Kandar Arsad Senawang

Todia.. suurrr..
Nasi punyalah banyak, kuah pun punyalah meriah baq hang.
Walaupun berada di Senawang, Negeri Sembilan dan bukan di Penang, alhamdulillah, masih ada kesempatan untuk menikmati keenakan nasi kandar!
Terima kasih Nasi Kandar Arsad Senawang atas kewujudanmu!

Saturday, 10 April 2021

Tauhu Bergedil Mama Ains

Rupanya lama betul tauhu bergedil ni aku dah masukkan dalam 'draf' entry blog.
Tapi lupa nak up.
Hehe..

Malas pulak nak upload semula gambar yang tak senget.
Jadi reader boleh pusingkan handphone/ tablet, atau sengetkan kepala masa baca entry ni ya.
😂

Sunday, 9 November 2014

Lovely weekend morning

Seronok betul weekend kali ni.
Sabtu hujan pagi, harini pun hujan pagi.
Maka bergolek lah tiga beranak untuk menikmati keindahan cuaca ;)
Syukur atas kebahagiaan ini Allah!
Pastu tadi terjumpa quote ni kat facebook.
Best kan?

Monday, 3 November 2014

Sepagi bersama Adam

Hello November~!

Sekejap je dah masuk bulan 11 kan?
Pejam celik, pejam celik, dah masuk bulan 11..
Tinggal lagi sebulan je nak masuk 2015, tahun baru, umur baru..
Takutnya dah nak tua! hahaha


Hari Sabtu haritu, aku bawak Adam pergi dekat taman permainan hujung jalan rumah kitorang.
Pagi dalam pukul 8 lebih, masa sampai tu, aku berdua dengan adam je ada..haha

Taman ni baru je siap, sebelum ni tak ada pun.
Ok lah, dah ada ni at least, ada lah tempat budak-budak nak main.

Masa sampai tu, disebabkan kitorang berdua je, dan hari pulak redup matahari segan-segan lagi nak keluar, makanya semua mainan tu basah..

Jadi, adam lah yang tolong lap dengan bontot dia..kih kih kih..
Nasib ada pampers..







Sambil main, sambil makan apam..haha
Kebetulan Pakcik Shah, jiran sebelah tu bagi apam kat adam masa kitorang on the way ke taman permainan tu..

Itu yang bukan main sedap lagi adam melantak tu..
Lokasi taman permainan ni memang dekat tepi cerun, bawah tu ada ladang sawit..
Bila pagi-pagi redup datang sini, boleh fefeeling duduk Cameron Highlands.. hahahaha


:p

Tuesday, 5 August 2014

Raya 2014 punya cerita | Terbang kain mengejar anak!

Raya 2014 ni, memang full jadual beraya setakat ni.
Start dari Isnin raya pertama, sampailah Ahad raya ke tujuh.
Ada je program.
Betul betul raya tahun ni.
Hihih..

Lebih lebih lagi ada anak kecik kan.
Lagilah.

Gambar punya banyak tak payah cakaplah kan.
Beratus..hew hew ew

Dekat blog ni, summary je lah.
Untuk kenangan diri sendiri.
Dan readers (kalau ada).


Raya pertama

Tema raya famili kecik kami tahun ni adalah biru muda.
Bukan parti politik anak beranak ye..kih kih
Tak ke mana pun, pergi rumah nenek zaimi je..
Kota Bharu panas woa..
Berpeluh-peluh den *bajet orang Cameron Highland*
Dan yang best sebab adam tak cabut kain samping dia..yes!






Raya Kedua

Raya kedua zaimi kata memang hari berjalan ke Beris, iaitu rumah adik-beradik ibu mertua (mil) ku..
Sambil tu singgah rumah besan mil, dia demam panas..
Dan kakak iparku juga tak beraya lah tahun ni sebab dia kena jaga mil dia..
Lepas tu terus ke rumah abang dan kakak mil..
Abang mil aku tu, anak dia semua good looking!
Baik lelaki, baik perempuan.. cuci mata iolls..haha





Raya Kedua (Malam)

Dah puas berjalan ke Beris siang harinya, malam tu cousin zaimi pulak ajak pergi rumah.
Actually dia ajak tu petang, tapi dah keletihan dah kami ni, so malam lah pergi.
Mee goreng yang dijanjikan confirmlah dah habis kan.
Hahaha..
Cousin dia tu ada anak kecik jugak, tua tiga minggu je dari Adam, maka bersosial lah dua orang bayi..
Tah apa yang dimainnya..anak aku dahlah lasak!
Last-last nak bagi senyap, wife cousin zaimi tu bagi biskut.
Pulun lah baby baby sekalian makan.. End up, adam yang sibuk nak main tu makan separuh je, dan dia pass biskut tu kat si cousin dia tu, dan budak tu habiskan..hahah!






Raya ketiga

Raya ketiga ni agak tragis, malam baru boleh pergi raya.
Alkisahnya, kereta zaimi kena block dengan kereta mil, dan mil pergi jalan dengan adik ipar aku.
Dan dia terbawak pulak kunci kereta dia..
Maka siang harinya rehat je lah kat rumah..
Malam baru pergi ke Bunut Susu, rumah mak ngah zaimi..
Sedap woa dia masak Briyani.
Dengan tak malunya akju tambah lagi sepinggan :D
Adam macam biasa lah, ke hulu ke hilir macam YB.





Raya keempat

Kali ni turn rumah mil aku pulak buat makan-makan.
Mil aku goreng meehun je.
Dan yang lain, barbecue time!! *betul ka aku eja tu!*
Seperti biasa.. adam haruslah pergi bersosial..
Geram je aku menengoknya..
Tak reti diam!





Raya Kelima

Raya dengan ayam.
Hahah..adam je yang main dengan ayam dekat bawah rumah in law aku ni.
Jumaat lagipun.
Semua pakat berehat.. esoknya sebelum subuh dah nak bertolak balik rumah.





Raya Keenam

Pukul 3 pagi dah gerak dari Kota Bharu.
Zaimi kata biarlah berkorban tidur, asalkan dapat mendahului orang lain.
KB - KL ni jem dia super power beb.
Maka, 11.30 am dah sampai Semenyih..lega dapat elak jem.
Malam tu sajalah cakap kat mak abah, nak amek gambar raya dengan dorang pulak.
Tambah pulak adik aku nana ada kat rumah lagi.
Sekali malam tu, abah siap pakai samping bagai! Hahaha!
Tak pasal2 kami semua pun kena melaram.. zaimi pun ulang balik pakai baju raya pertama..kah kkah kah
Oh oboi takde. Pergi rumah girlfriend baru kat perlis. Gigih kan? *no komen*






Raya ketujuh

Lepas subuh mak dengan abah dah gerak ke Tapah nak hantar nana.. Sekejapnya jumpa adikku itu..huuu..
Kitorang plak tengahari tu pergi Balakong, raya rumah angah..Nenek memang duduk situ..
Kebetulan ucu pulak datang..
Meriah uolls!
Lama tak berkumpul.. tapi sejak ada anak ni, tengah sibuk bersembang, masa tu lah anak nak panjat meja makan..hahah! Adam tak pernah jumpa meja style jepun tu.. sedikit excited di situ.





Malam tu ucu nak datang rumah pulak.
Makanya, berdesup lepas dari Balakong, balik senawang, kemas rumah yang dah seminggu tak balik tu.
Sapu, kemas, isi kuih dalam balang, bla bla bla..
Makanya bila ucu sampai tu rumahku bersih dan suci gitu..haha!

Aku ni jenis tak suka tengok barang bertampuk2 sepah2..
Sikit-sikit ok lagi, bila horror sangat, aku sakit kepala.
Jadi aku tak nak orang sakit kepala masuk rumah aku, kemas rumah adalah penyelesaian terbaik!
Walaupun malas kenalah buat.. takde bibik kan..heheh..

Oh tulah cerita raya 2014.
Kalau ada lagi nanti story..
Daa..


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE