Showing posts with label UiTM. Show all posts
Showing posts with label UiTM. Show all posts

Thursday, June 16, 2022

Suasana Kampus UiTM Negeri Sembilan Kampus Kuala Pilah

Tahniah buat semua calon SPM 2021 yang mendapat keputusan peperiksaan mereka hari ini. Percayalah, setiap yang tertulis itu adalah takdir yang Esa.

Kepada yang berminat nak sambung pengajian di UiTM NEGERI SEMBILAN, Kampus Kuala Pilah, meh SR bagi sneak peek bagaimana rupa kampus.

Wednesday, April 6, 2022

Menyotong Di Pejabat

Assalamualaikum semua!

Disclaimer: Entri ini tidak mewakili UiTM. Ianya hanyalah perkongsian peribadi dari penulis sahaja. Jangan kata penulis mengkategorikan pensyarah UiTM sebagai sotong pula! Harap maklum! 😄

Pergh hari ni bizi SR mengalahkan menteri. Di kala zaman semakin canggih ni, mudah untuk hubungi rakan-rakan lama untuk ajak sertai Collaborative Teaching yang sangat dituntut oleh pihak UiTM. Maka SR pun sahut aje lah seruan para bos, untuk menjalankan Collab Teaching dengan orang lain. Ada satu subjek, SR ajak rakan-rakan dalam satu Pusat Pengajian aje.

Thursday, March 3, 2022

Pengalaman Menginap di ILD UiTM Bandar Enstek | Throwback Thursday

Tak lama sangat nak lempar belakang, kisah ni baru aje berlaku Rabu, Khamis dan Jumaat minggu lepas sebenarnya. Ini juga antara sebab kenapa SR tak berkesempatan nak menjengah blog, apatah lagi blogwalking. 

Kisahnya, SR ke Institut Kepimpinan dan Pembangunan UiTM (ILD) di Bandar Enstek adalah untuk menghadiri Kursus PHD Methodology, sebagai persediaan untuk SR pergi melanjutkan pengajian. Insyaallah.

Thursday, January 6, 2022

Graduate Master by Research Study Opportunity in UiTM Negeri Sembilan | Hebahan

|Ini Iklan Pencarian Pelajar Master untuk Projek Geran SR dan Team|

Pakat-pakat hebahkan iklan ambilan pelajar Sarjana di UiTM Negeri Sembilan ini ya!

Entitle

The Growth Performance and Carbon Sequestration Potential of Avicennia rumphiana in High Carbon Dioxide Concentration

Thursday, December 30, 2021

Sampling Labah-Labah Untuk Projek Tahun Akhir Pelajar | Throwback Thursday

Belek-belek telefon untuk kosong dan delete gambar-gambar yang punyalah banyak ni haa, SR terjumpa pulak beberapa keping gambar masa SR ikut pelajar projek tahun akhir yang SR supervise, pergi sampling masa ni. Student SR tu buat projek diversity of spiders in UiTM Negeri Sembilan Kuala Pilah Campus Forest Reserve. Jadi, memang dia akan ke sites dan collect sample. Ya, sample projek student ini adalah labah-labah. Hidup. Bergerak. Melompat. Semua adalah! Hehe...

Wednesday, December 15, 2021

Green Campus Tour Run and Ride Sempena Festival Kelestarian Kampus Hijau UiTM 2021 | Hebahan

Buat peminat aktiviti larian dan kayuhan basikal, SR ada sesuatu untuk dihebahkan. Mungkin kalian boleh sertai. Kos pun tak adalah mahal sangat.

Yuk!

*[GREEN CAMPUS TOUR: RUN AND RIDE 🛣️]*

Tuesday, December 14, 2021

Parkir Berbumbung Solar Panel di UiTM, Kampus Kuala Pilah


Kawasan parkir kereta staf ini dahulunya memang semata-mata kawasan parkir yang ada garisan putih tu sahaja. Sejak SR mula berkhidmat di sini, di situlah kami staf akan meletakkan kereta semasa kami pergi kerja. Tapi, alhamdulillah, sejak tahun 2019, di bawah pengurusan Rektor baru, kawasan parkir ni telah dibuatkan bumbung. 

Monday, October 11, 2021

Semester Baru Bermula, Moga Harimau Kumbang Tak Masuk Kampus Lagi!

Hari ni bermulalah semester baru untuk pengajian di UiTM.
Bagi kampus yang terletak di negeri yang hari bekerja mereka bermula dengan Ahad, hari ni adalah hari kedua dah. Semoga semuanya masih bersemangat!

Ada kampus yang masih menjalankan pembelajaran secara Online Distance Learning sepenuhnya.
Ada yang telah mula memanggil pelajar pulang ke kampus bagi pembelajaran secara face to face.

Samalah kisahnya dengan kampus tempat aku mengajar.
Pembelajaran adalah secara hybrid, iaitu ada sebahagian pelajar akan kembali ke kampus, sebahagian lagi ODL seperti semester lepas.

Jadi, disebabkan aku antara yang terpilih untuk mengajar sesi makmal pelajar secara face to face, maka kenalah pergi kampus ambil lab coat untuk dibasuh. Lama betul terperap lab coat tu kat office sebab sepanjang semester yang berlangsung secara ODL, sesi makmal dijalankan secara virtual. Jadi Sabtu lepas, masa adam dan amir di kelas taekwondo, kami pun bawaklah ayu masuk untuk ambil barang-barang yang diperlukan di office kami.

Tuesday, September 21, 2021

Bolehkah Pelajar UiTM ODL Untuk Semester Oktober 2021

Boleh, pelajar UiTM masih boleh memilih untuk meneruskan pengajian dengan mod atas talian bagi semester Oktober 2021 nanti.

Wednesday, August 4, 2021

Cara Penggunaan Pulse Oximeter | Wisdom Wednesday

 Hi guys..
Nak kongsikan info berguna dari Pusat Kesihatan UiTM Shah Alam tentang cara yang betul untuk guna Pulse Oximeter.
Atau kadang-kadang dikenali dengan nama alat check paras oksigen dalam badan tu.

Sunday, June 13, 2021

Ekspo Maya Selangkah ke UiTM 2021 Atas Talian

Keputusan SPM baru saja keluar baru-baru ini.
Jadi UiTM telah mengambil inisiatif mengadakan Ekspo Maya Selangkah ke UiTM selama dua hari, iaitu hari ini (13 Jun 2021) dan esok.


Untuk program bawah pusat pengajian kami, ada lapn pensyarah kanan akan membantu menjawab persoalan anda semua.

Termasuklah laKi den 😆

Wednesday, April 7, 2021

Hasil Kerja Pelajar | Importance of Hygiene

 Awal semester ni, memang waktu yang agak genting untuk bagi task assignment pada pelajar.

Untuk subjek aku ajar, salah 1 task untuk enhance softskills pelajar selain akademik, yang embed dalam subjek, adalah communication.

Jadi, caranya adalah hasilkan video yang ada message yang bagus untuk masyarakat.

Gittew..

Penat aku brainstorm nak cari idea untuk method assignment ni masa proses semakan kurikulum hari tu tau hehe..

Jadi, alang-alang bagi task, tunjuklah contoh video pelajar lepas.

Ini antara kumpulan yang sangat bagus dari segi message yang hendak disampaikan, dan usaha serta teamwork yang baik sekali.

Thursday, April 1, 2021

Sesi Makmal BIO320 | Throwback Thursday | Julai 2013


Meriahnya masa ni.
Walaupun kepanasan masing-masing dalam makmal sebab aircond ada problem, tapi semua pelajar gigih tak tanggal lab coat.

Wednesday, March 17, 2021

Webinar My Home My Gym

 Nak menjemput ke Webinar anjuran Pusat Pengajian Biologi UiTMCNS.

Boleh dapat e-cert!

Khamis, 18 Mac 2021, 9-11am!


Saturday, February 27, 2021

Top 10 Gambar Misteri WhatsApp Minggu ini #2

Rawak sungguh gambar yang aku pilih untuk download dari whatsapp group minggu ni.
Ada yang sampai tak sesuai untuk dimuatnaik sebagai content blog pun ada haha!
Jadi ini 10 yang aku nak kongsi + 1 yang aku rasa hampir semua orang yang ada anak yang masih bersekolah akan download.

Poster Sidang Media Menteri Kanan Pendidikan Tentang Pembukaan Sekolah Bawah KPM.

Monday, February 1, 2021

6 kategori kemasukan semula pelajar IPT ke kampus

 6 kategori kemasukan semula pelajar ke kampus secara fizikal bermula 1 Mac 2021 dan pergerakan pulang pelajar berkeperluan.





Kementerian Pengajian Tinggi

Dato' Dr. Noraini Ahmad

#uitmprihatin

#kitaUiTM

#UiTMdihatiku

Monday, September 21, 2020

Ku Menangis

Apa khabar semua di hari Isnin nan indah ini?
Aku doakan semoga minggu ini adalah minggu yang baik buat semua ya!

Friday, August 28, 2020

Sesi Perkongsian Yang Menyeramkan!

 Rabu lepas, aku berpeluang untuk menjadi speaker 1 program dalaman kelolaan jabatan aku ni.

Kiranya macam satu sesi perkongsian tentang macam mana nak guna Google Classroom, walaupun ramai dah pernah try guna untuk semester lepas yang semua kelas secara mengejutnya harus dilakukan secara atas talian (online), tapi memang sekadar guna. Dan ada juga yang memang tak pernah lagi create class di Google Classroom tu.

Kiranya aku ni diberi kepercayaan untuk ajar dan demo rakan-rakan sejabatan tentang Google Classroom ni dengan lebih detail.

Walaupun aku sebenarnya baru je belajar jugak, belum tahap sifu lagi 😂

Tapi dah orang recce, orang pujuk..

Ku terima je lah dengan redha..huhuk


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot