Search This Blog

Showing posts with label air kelapa. Show all posts
Showing posts with label air kelapa. Show all posts

Saturday, November 23, 2013

10 Khasiat Kelapa Kepada Manusia


1. Kelapa Mempunyai Heat Point Yang TinggiAnda boleh menggunakan minyak kelapa untuk memasak, menggoreng, dan membakar pada suhu yang tinggi . Minyak tidak teroksida dan memecahkan sehingga 450 darjah Fahrenheit atau 252 darjah Celsius. Gantikan minyak sayur-sayuran anda dengan minyak kelapa hari ini. Ia boleh digunakan sebagai pengganti yang sama dalam semua resipi anda.


2. Kelapa Sebagai PelembapSelamat tinggal kulit tidak stabil dan kering. Minyak kelapa boleh digunakan di seluruh badan dan muka. Ianya hebat sebagai pelembap semula jadi yang tidak akan menyebabkan kulit anda menjadi berminyak. Ia meningkatkan pengeluaran kolagen dalam sel-sel anda dan akan menghilangkan kedutan!

3. Boleh Mebantu Metabolisme dan Penurunan Berat BadanMinyak kelapa adalah asid lemak rantaian sederhana (MCFA), juga dikenali sebagai trigliserida rantaian sederhana (MCT ). Ia adalah lemak yang sihat tanpa sebarang lemak trans. Zarah asid lemak segera pergi ke hati, meningkatkan tenaga dan metabolisme. Ini kemudiannya menghasilkan penurunan berat badan. Mula mengambil beberapa sudu sehari untuk mendapatkan tubuh anda kembali dalam bentuk yang menawan.

4. Ubat GigiOleh kerana ciri-ciri antibakteria dan anti- kulat pada minyak kelapa, anda boleh dengan mudah campurkan minyak kelapa dengan baking soda dan berus pada gigi anda. Simpan di dalam bekas di tempat yang sejuk, minyak kelapa  akan bertukar kepada cecair di atas 74 darjah Fahrenheit dan 23 darjah Celsius.

5. Perapi RambutJika anda boleh mengambil dan menggunakannya sebagai pelembap badan , ia mesti membantu rambut anda juga. Anda boleh sapu pada rambut anda dan dalam  15 minit, boleh mendapatkan kesan pelembab untuk mempunyai rambut yang sihat dan berkilat. Syampu , bilas , dan gayakan selepas menggunakan minyak kelapa itu.

6. Mempercepat Proses Penyembuhan Luka dan Selaran MatahariKerana ia adalah pelembap semula jadi , minyak kelapa, bersama-sama dengan satu atau dua titis minyak lavender, boleh sembuhkan sub burn kulit anda. Gunakan setiap hari pada kulit anda, dan ia akan sembuh dalam masa yang amat singkat . Minyak kelapa juga menggalakkan pengeluaran kolagen dan membaiki sel-sel kulit.

7. Meningkatkan Pengeluaran Susu IbuJika anda seorang ibu yang menyusukan bayi anda , anda tahu bahawa bekalan susu anda adalah penting untuk perkembangan bayi anda. Pengambilan minyak kelapa dapat meningkatkan bekalan susu anda, kerana lemak yang sihat adalah satu komponen penting kepada pengeluaran hormon, yang boleh meningkatkan pengeluaran susu.

8. Deodoran SemulajadiSapukan minyak kelapa untuk kulit ketiak anda, untuk menghapuskan bau. Asid laurik dalam minyak kelapa boleh membunuh bau yang menyebabkan bakteria.

9. Ambil Dalam Kopi

Gantikan krim dalam kopi anda dengan minyak kelapa. Ia menambah  sedikit
slight nutty taste yang kaya dan sedap. Penambahan pengambilan minyak kelapa untuk meningkatkan pengambilan vitamin dan nutrien dalam badan anda, kerana lemak penting yang sihat adalah satu keperluan.

10. Scrub Badan (Lulur)

Membuang sel kulit mati anda dengan menggunakan scrub badan ini mudah. Campurkan bersama-sama  minyak kelapa dan gula. Gunakan dalam tab mandi atau semasa mandi shower untuk kulit lembut.Seperti yang anda lihat , minyak kelapa boleh digunakan dalam pelbagai cara, dan manfaat minyak kelapa meluas di seluruh spektrum. Beli sebalang minyak kelapa hari ini di kedai runcit berhampiran! 
p/s: macam pelik je ayat, macam copy je.. hahahaha.. aah memang copy, saja nak share sebab bermanfaat sungguh minyak kelapa ni. Cuma malas nak susun ayat cantik-cantik.. korang paham je kan? haha

Saturday, March 23, 2013

Apa Khasiat Air Kelapa Muda Untuk Wanita Hamil?

Kenapa perempuan mengandung kena minum air kelapa bila kehamilan dah masuk 8 - 9 bulan?
Sebab sejak due date aku dah dekat ni, ramai orang tanya, aku dah minum air kelapa ke belum?


Kalau ikut mak, nenek, dan beberapa orang keliling aku, katanya bila dah dekat dengan tarikh nak bersalin, elok minum air kelapa fresh yang tanpa dicampur gula dan ais, untuk membersihkan kulit bayi dalam perut.. Kiranya untuk muluskan kulit baby dalam perut bila dia lahir nanti.. :)

Tapi tadi ada jugak search kebaikan-kebaikan lain yang ada jika ibu mengandung minum air kelapa muda ni, dan adalah terjumpa beberapa fakta.

1) Air kelapa sebagai elektrolit semulajadi dan berguna untuk rehidrasi dan kembalikan stamina sebab air kelapa ada mineral-mineral penting macam Kalium dan Kalsium.

2) Air kelapa boleh nyah toksin dan melancarkan pembuangan air kecil selain mencegah jangkitan saluran kencing ibu hamil.

3) Air kelapa muda bertindak sebagai pencegah penyakit kepada ibu dan bayi.

4) Air kelapa muda ni juga sebagai medium untuk memudahkan sistem pencernaan kepada wanita hamil.

5) Air kelapa tak mempunyai kolestrol dan menjadi sumber HDL yang tinggi. HDL adalah High Density Lipoprotein atau common name nya kolestrol baik.

Info ni aku dapat dari sini: SUMBER



Makanya semalam masa balik Semenyih lepas check up kat Hospital Putrajaya, singgah tepi jalan beli kelapa muda 3 bijik, sebijik RM2.80.. Perghh... Sejak awal mengandung haritu, mak tak kasi aku minum air kelapa sangat, katanya bila dah dekat bersalin baru minum..

Jadi, semalam masa dapat minum air kelapa tu , Ya Allah nikmatnyaaaa... Sedap!
Yummy!

Jadi tadi singgah tepi jalan kat Senawang ni pulak beli..haha.. Harga lebih kurang, RM2.70.

So, jomlah kita menikmati air kelapak yang best..hihi..

EH aku dah tak cuak ke nak bersalin induce?
Maunya!

Cuak ni..
Buat-buat cool dan bertenang..

By hook or by crook kena hadap jugak kan.. 

:)



Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me