Pages

Search This Blog

Showing posts with label famili. Show all posts
Showing posts with label famili. Show all posts

Sunday, August 9, 2020

Majlis Nikah Nana | Majlis Nikah Patuh SOP

Jumaat lepas, adik bongsu aku nikah dengan pilihan hatinya.
Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, kami sekeluarga sampai lepas acara nikah dah lama selesai. Heartbreaking. 


Monday, August 3, 2020

Menangis Nak Ke Tandas

|Entry kontot|

Bertolak seawal 4.30 pagi dari Kota Bharu pagi tadi, akhirnya sampai ke Home Sweet Home di Senawang 2.30 petang.

10 jam perjalanan.

Kira ok lah, abang ipar semalam 14 jam dia kena.
Dalam sejarah, pernah sangkut 20 jam, masa tu sarat mengandungkan adam.
Haha!

Tuesday, July 28, 2020

Ke Rabbit Fun Land Lenggeng Negeri Sembilan

Ahad lepas, zaimi ajak bawa anak-anak keluar, dah lama terperap dalam rumah.
Nak bawak pergi mall atau supermarket, macam ramai sangat orang.
Budak-budak ni nanti pun mesti susah nak dikepung kalau kat kawasan macam tu.

Jadi fikir punya fikir, bawaklah anak-anak ke Rabbit Fun Land Lenggeng.
Pertamanya sebab tak jauh sangat, kalau boleh taknak perjalanan tu jauh sangat sebab nak elak penggunaan tandas awam. Dari senawang ni dalam 30 minit je ikut LEKAS.
Kedua, kawasan dia kecik aje. Senang kepung budak-budak.

So, let's!


Sesampai je kat sana, terus park kereta.
Kawasan agak curam, ayu asik macam nak tergolek kat bahagian entrance tu 😂

|Entry ini banyak gambar|

Thursday, July 2, 2020

Air Terjun Sungai Pandan | Throwback Thursday | 8 Februari 2020

|Entry ini banyak gambar|

Sejak mak dan abah berhijrah pindah ke Kuantan, tiap kali kami balik ke sana, zaimi selalu terfikir nak pergi ke Air Terjun  Sungai Pandan. Sebab kami memang jujurnya tak familiar dengan Kuantan, tak tahu sangat mana tempat-tempat yang boleh pergi jalan-jalan kan.

Jadi, awal Februari 2020 haritu, berkesempatan la pergi ke Sungai Pandan Waterfall tu.
Lepas breakfast kami pun gerak. Ajak abah dia taknak masa tu, tapi trip kali ni ada Alang, adik emak aku.

Jarak perjalanan dari Sungai Karang ke sana dalam lebih kurang 30 minit macam tu.

Sesampainya kat kawasan tu, kena berhenti kat satu pondok untuk bayar entrance fees.
Ala tak ingat la berapa, tapi tak mahal sangat. Tujuan dia kutip bayaran pun untuk kerja pembersihan katanya. 

Lepas bayar, kena display tiket-tiket dekat dashboard kereta, lepas tu pandu terus ke kawasan parking.

Depan sikit dari kawasan parkir kereta tu, ada gerai-gerai goreng pisang dan jual air. Ada toilet jugak.
Tepi tu ada bahagian hilir sungai, dia kepung bagi air tinggi, jadi macam pool, ramai jugak yang mandi.

Belakang gerai jual air

Tuesday, June 23, 2020

Ke Pantai Saujana Port Dickson

Sejak PKP bermula 18 Mac yang lepas, memang tak ada adalah outing kami 1 famili ke mana-mana. Kami ni boleh tahan patuh arahan kerajaan tu, plus takut juga terjangkit wabak Covid19 yang masa tu semakin lama semakin
meningkat tu.😅

Jadi setelah lama mereput di rumah, balik kampung haritu pun mereput saja di rumah parents masing-masing, maka semalam kami terasa nak bawa anak-anak tengok dunia sekejap. Why not kan?

Settlekan WFH apa yang patut, dalam 4++pm kami clock out, dan berdesup pergi ke Port Dickson (PD). Jarak PD dari rumah kami pun taklah jauh mana, dalam 30 minit dah sampai, lagipun traffic lancar je petang semalam.

Adam amir dan ayu memang sangat excited lah kan, bising je dalam kereta duk bergurau sesama sendiri.

Dalam 5pm kami dah sampai PD, pemandangan dari dalam tingkap kereta sangat menimbulkan perasaan terharu..agitcheww

Terharu rasanya dapat tengok laut kat PD tu, berkilau-kilau kena panahan cahaya matahari. 

Sampai area Pantai Saujana tu, nasib kami baik sebab ada parking dekat. Pakai topeng, sanitize tangan, terus terjah pasir pantai!

Friday, June 19, 2020

Baju Raya Aidilfitri Famili

Syawal 2020 pun dah nak melabuhkan tirainya, kejap je rasa habis dah raya musim Covid19 ni. 
Raya yang sangat janggal.
Tak ada kunjungan ke rumah saudara-mara.
Tak ada open house.
Tak ada jamuan potluck raya.
Tiba-tiba dah habis raya.

Tiba-tiba terasa nak scroll balik Ig dan FB, tengok balik gambar-gambar raya tahun-tahun lepas. Gambar raya sejak jadi isteri orang, berevolusi jadi emak anak satu, emak anak dua dan terkini emak anak tiga.
Senyum sorang-sorang 😊

Macam-macam perasaan ada, terutama bila tengok perubahan keluarga tahun demi tahun.
Cepat betul masa berlalu.

Jadi, rasa nak abadikan di sini himpunan koleksi gambar raya famili dengan baju raya yang sangat warna-warni di aidilfitri haha..
Untuk tatapan anak-anak suatu hari nanti, mungkin tatapan aku juga nanti di tahun-tahun mendatang.


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.