Showing posts with label famili. Show all posts
Showing posts with label famili. Show all posts

Wednesday, June 22, 2022

Dinosaur Encounter Dalam Zoo Melaka | Throwback

Assalamualaikum!

Dinosaur telah pupus kira-kira 65 juta tahun dahulu pada akhir Zaman Cretaceous, selepas hidup di Bumi selama kira-kira 165 juta tahun. Ala... Rasanya fakta ini, semua orang tahu kan. Tak perlulah SR nak cerita panjang lebar. 

SR nak throwback kenangan SR dan keluarga ke Zoo Melaka January 2022 yang lepas. SR ada up cerita yang SR ke Zoo Melaka tu sebelum ni <Klik Sini> tapi SR sengaja tak masukkan kisah kami ke seksyen Dinosaur Encounter yang terdapat dalam Zoo Melaka.

Jom throwback sama-sama dengan SR walaupun belum hari Khamis! Selalu SR buat Throwback Thursday, tapi SR ada banyak sangat entry draft yang ala-ala throwback, SR cuba untuk publish semua secepat mungkinlah! Haha!
😁

Tuesday, June 21, 2022

Family Time

Assalamualaikum semua!
SR hilang dari radar beberapa hari sebab menghabiskan masa dengan zaimi dan anak-anak! 

Thursday, June 16, 2022

Ke Zoo Melaka Bersama Keluarga | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

Nak throwback apa ya hari ni? SR bawa kawan-kawan throwback masa SR pergi Zoo Melaka bulan Januari 2022 hari tu la, nak?

Kalau ada yang ingat entry SR pergi naik Melaka River Cruise dan Menginap di Metrasquare Ayer Keroh, Melaka, haa.. sebenarnya masa tu SR ada juga pergi ke Zoo Melaka sekali.

Saja bawa adam, amir dan ayu jalan-jalan tengok haiwan-haiwan kan. Sejak PKP, memang lama tak ke Zoo Melaka ni.

Macam biasalah, masuk aje pintu zoo, ada staf arahkan kami beratur untuk ambil gambar. Katanya untuk record. Haa tak apa... Sebab mood masih baik, marilah beratur.

Thursday, May 26, 2022

Menikmati Angin Pantai Port Dickson | Throwback Thursday

Ini kisah beberapa hari sebelum Ramadhan hari tu. Saja bawa anak-anak pergi ambil angin pantai di Port Dickson. Ini di Pantai Bayu Beach Resort. Cuaca pun okey, orang pun tak ramai sangat. Mungkin sebab dah petang.

Friday, April 22, 2022

4 Doa Untuk Keluarga

Salam Jumaat semua!

1. Doa Agar Menjadi Keluarga Terbaik

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Sunday, April 10, 2022

Berpuasa di Kuantan

Assalamualaikum!
Lepas berbuka puasa hari Jumaat haritu, kami terua gerak balik Kuantan. Ambil peluang untuk berbuka puasa dengan emak dan abah SR.

Jadi, bila dah ada dekat rumah orang tua ni, mata memang selalu nak terpejam aje. Nak tidur aje. Hahaha

Tuesday, April 5, 2022

Tak Puasa Tapi Solat Terawih?

Beberapa hari lepas, dalam post SR yang bertajuk "Bolehkah Kanak-Kanak Berpuasa Penuh?" , SR letak gambar ayu sebagai gambar hiasan dalam post tu. Dan mungkin disebabkan itu, beberapa orang rakan blogger ada bertanya tentang okey ke tidak ayu berpuasa.

Hihi.

Jujurnya, ayu tak puasa.

Hahaha!

Thursday, March 24, 2022

Pantai Batu Hitam Kuantan Ada Sky Mirror! | Throwback Thursday

Assalamualaikum!

SR dengan anak-anak berborak lama juga dengan emak dan abah SR malam tadi. Rindu pula sebab dah lama tak bersua wajah. Insyaallah bulan puasa nanti, kalau ada rezeki, kalau tak ada sesiapa yang terkesan dengan Covid-19, harapannya nak balik ke Kuantan.

Hari ni rasa nak kongsikan beberapa gambar kami masa ke Pantai Batu Hitam beberapa bulan lepas. Kami ke sini sebenarnya untuk naik ATV yang adik SR buat sewa tu. Boleh baca dekat sini bagi sesiapa yang nak main ATV di pantai Kuantan.

Thursday, March 10, 2022

Pengalaman Menaiki Melaka River Cruise 2022 | Throwback Thursday

Kisah ini adalah rentetan dari post SR yang bertajuk Melaka River Cruise Jeti Taman Rempah yang pernah SR muatnaik pada 23 Januari 2022 hari tu. Punyalah lama bertangguh nak up cerita ni. Mood takda mari punya pasal. Kih kih..

Okey let's check it out!

Seperti yang pernah SR bagitahu, trip kami ke Melaka Januari 2022 yang lalu memang sangat spontan. Bangun pagi lepak-lepak anak-beranak macam biasa. Tengahari tiba-tiba rasa nak pergi somewhere untuk sambutan anniversary. Pukul 5 lebih tiba-tiba dah check in di Hotel Metra Square yang jarak sangat dekat dengan Zoo Melaka. Malam tiba-tiba naik bot!

Thursday, February 17, 2022

Sunday, February 6, 2022

Booked Family ATV Pantai Batu Hitam, Kuantan

Kisah hujung 2021 hari tu, masa SR balik Kuantan. Sempatlah kami melawat tapak niaga adik dan adik ipar SR di Pantai Batu Hitam tu. Diorang ada buat bisnes sewa ATV untuk main dekat tepian Pantai Batu Hitam tu.

Thursday, January 27, 2022

Petang di Taman Tasik Cyberjaya | Throwback Thursday

Todia gais. SR lupa terus nak update pasal kami sekeluarga pergi ke Taman Tasik Cyberjaya bulan November 2021 yang lepas. SR hanya sempat update sekeping gambar anak-anak dekat atas menara tinjau tu aje masa tu. Haha!

Okey, marilah kita throwback aje kisah pada hari tu. Mana yang ingat aje lah!


|entry ini banyak gambar|


Friday, January 7, 2022

36 Sudah

 Salam Jumaat semua!
Semoga semua sihat-sihat sahaja hendaknya walau di mana pembaca blog ini berada. Hari ni baru sempat nak up cerita tentang birthday SR yang ke 36 awal Januari hari tu. Ye, birthday SR sangatlah awal tahun uolls!

Sunday, December 26, 2021

Port Instagrammable di Pantai Rhu Sepuluh, Penarek, Terengganu

Ewah tajuk! Haha!

Gambar-gambar ni pun dah lama duduk dalam draf SR, dari bulan 11 haritu. SR lupa nak post. Kikiki.. Kisahnya ringkas saja, waktu ni, kami dalam perjalanan untuk balik ke rumah parents zaimi di Kota Bharu dari Kuantan. Sebab dah hampir tiga empat jam naik kereta, kira berhenti rehat la ni sebenarnya.  Kebetulan emak SR ada bekalkan bihun goreng. Singgah lah makan sekejap haa..

Friday, December 24, 2021

Untuk mencapai tahap redha

Salam Jumaat, salam Sayyidul Ayyam buat semua.
Apa khabar semua?
Ayu punya OOTD semalam sebelum bertolak ke pantai timur. Sibuk dia nak ikut SR pakai tudung.
 

Friday, December 17, 2021

4 Sebab Mengapa Anda Perlu Membawa Keluarga Anda Melancong

SR dalam mode nak bercuti ni. Tapi hujung-hujung tahun ni, banyak tempat dalam Malaysia yang dilanda hujan lebat dan angin kencang. Nak melancong macam mana kalau macam tu. Tak sesuai kan? Nanti tak boleh berjalan pun. Jadi, SR dengan zaimi rancang untuk balik kampung aje lah hujung tahun ni. Melancong? Tunggu musim panas sikit dan kes covid yang tak terlalu teruk nanti.

Monday, December 13, 2021

Haflah Takreem Iman CC 2021

Sabtu lepas, pagi-pagi lagi SR dah kejut amir dan anak-anak yang lain untuk lekas-lekas bersiap. Amir kena pakai segak-segak! Kena pakai baju melayu, pakai samping, pakai songkok serta berkasut bertutup. Sebab, Sabtu lepas merupakan hadi graduasi tadika amir, atau dipanggil Majlis Haflah Takreem oleh Tadika Iman Child Center (Iman CC) tu.

Thursday, December 9, 2021

Taman Jogging Senawang | Throwback Thursday

Lamanya entry ni terperap di bahagian draf. SR hampir lupa dah pasal entry ni. Haha!
Ini sebenarnya kejadian masa sebelum Fasa Pemulihan Negara bermula lagi. Kalau tak silap, entry ni masa PM Ismail Sabri belum lagi menyandang jawatan dia sekarang.

 

Masa ni, anak-anak memang dah terlalu tepu dekat rumah. Bila dah tepu, mulalah masing-masing buat perangai pelik-pelik. Asyik bergaduh dan menjerit-jerit.

Saturday, November 20, 2021

Berkhemah di Pantai Bayu Beach Resort Port Dickson


Assalamualaikum readers, hari ni kami sekeluarga lima beranak pergi pacak khemah dekat Pantai Bayu Beach Resort di Port Dickson. Dah lama berjanji dengan anak-anak, nak bawak diorang mandi laut. Hari Khamis hari tu kami dah pergi jalan-jalan je ke pantai ni, setakat cecah kaki di bibir air je. Sebab memang tak plan nak kasi anak-anak mandi pun masa tu. Sekadar ke sini untuk hilangkan perasaan tertekan hal ehwal kerja je. 

Sunday, November 7, 2021

Pengalaman Berkayuh di Laman Basikal Seremban

 Petang semalam kami sekeluarga cuba untuk pergi ke Laman Basikal di Jalan Keliling, Seremban, untuk tengok-tengok tempat. Dah hampir sedekad kami menetap di Seremban, tapi jarang sangat kami ke Seremban lama ni. Selalunya kami ke Taman Awam Seremban 2 je dulu. Tapi dah lama juga tak ke sana semenjak covid melanda dunia kan. Jadi, zaimi ajak kami ke Laman Basikal. Katanya dia ada terbaca di beberapa blog dan artikel tentang tempat tu. Jujurnya aku tak pernah tau pun! Excited betul kami nak ke sana. 

Perjalanan dari rumah kami ke Laman Basikal Jalan Keliling Seremban tu taklah lama, sebab jaraknya memang tak jauh pun dari rumah. Dalam 20 minit je. Dengan menggunakan Waze, memang tak sesatlah. Dan sebaik je kami sampai, bersinar mata anak-anak nampak berderet basikal tersusun dekat situ.


|entry ini banyak gambar|

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot