Pages

Search This Blog

Showing posts with label kereta. Show all posts
Showing posts with label kereta. Show all posts

Thursday, July 23, 2020

BOB Ku Sayang | Throwback Thursday | 14 Disember 2019

Tahun lepas, kepoh kecoh seantero negara yang peraturan  penggunaan kerusi kanak-kanak (carseat) akan dikuatkuasakan dalam masa terdekat.

Sebagai ibubapa yang ada anak kecil, perkara ni serba sedikit akan memberi kesan pada kami.
Timbang punya timbang, kira-kira bajet, congak-congak kehidupan harian, why not ambil 1 MPV atau SUV.

Tapi, nak yang harga tak mahal sangat.
Tapi, bila dah limitkan range harga, pilihan memang limited la.

Monday, October 20, 2014

Belikan anak kereta mewah

Ingat anak Che Ta je ada kereta mewah?
Anak aku pun ada kereta mewah jugak.

Mewah adalah merah yang disebut dengan pelat seorang anak kecil.

Kereta merah : Kereta mewah.



*saja je nak usik Che Ta*

Friday, July 4, 2014

Kereta Kecil Warna Merah

Last week balik Semenyih, rupanya mak dah belikan Adam kereta kecil warna merah!
Meriah bukan main dengan lagu lampu bagai..
hehe..


Ala kereta yang kena tolak dengan kaki tu..

Mula-mula dia macam takut2 jugak dengan kereta tu.
Tapi lama-lama dah okey sikit.

Abah suruh bawak balik rumah kitorang sendiri.
Sebab kalau tinggal kat rumah dia pun, Adam balik 2 minggu sekali je pun..

So bawak lah balik..

Adam memula buat tak tau je dengan kereta tu.
Jeling-jeling je pun.
Slow slow aku angkat dia letak atas kereta tu.
Picit-picit kan butang kat stereng tu..

Sekarang dia dah start main la kereta tu..

:)




Budak masam emak ni..

Friday, November 22, 2013

Sweater Itu

Sweater yang sama, budak lelaki yang sama, waktu dan saiz yang berbeza.. gittew..

Apa aku merepek ni jah?

haha..

Takde apa pun, just semalam sementara tunggu nasik arab siap ditapau, saja pakaikan adam jaket yang emak aku belikan untuk dia masa umur dia 2 bulan nak masuk 3 bulan dulu.. kisahnya sebab aku dah nak start masuk kerja balik lepas cuti bersalin 3 bulan tu, dan aku dan zaimi decide nak letak adam dekat pengasuh area Kuala Pilah je memandangkan kami dua2 kerja kat Kuala Pilah kan..

Jadi, bila nak letak adam kat Kuala Pilah, maksudnya adam kena ikut kitorang travel pagi-pagi tiap-tiap hari.. adam kan kecik sangat lagi masa tu, jadi memang kena selimut apa semua sebab takut dia kesejukan kena air cond kereta..

29 Jun, adam hampir nak masuk 3 bulan


Emak aku belikanlah jaket tu, buat selimut adam katanya.. Nanti dah besar sikit, boleh pakai macam sweater..

So semalam aku pun gatal pakaikan dekat adam, lagipun cuaca macam sejuk sikit semalam..

21 November, hampir nak masuk 8 bulan


Nampaklah anak aku dah membesar.. Alhamdulillah..
Syukur padaMu yaAllah..

:)

dan bukan senang nak snap gambar baby sorang ni..
hahaha!

gerak sana gerak sini..





Love you Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi..
Love you too Ahmad Zaimi Bin Mohd Zawawi..


:D

Friday, October 18, 2013

Kemalangan Bukit Putus

Semalam dalam perjalanan pergi campur, nampak ada saga remuk teruk, dan myvi hangus kat tepi jalan..



Serius scary..

Jalan Bukit putus Ulu Bendul ni semua memang bahaya..

Jalan 1 lorong je dari Pekan Pilah, jadi bila dah masuk area depan Ulu Bendul ramai orang akan start pecut. Dari arah Seremban pulak orang memang akan sentiasa laju je bawak kereta dekat jambatan Bukit Putus tu..

Nauzubillah.. mohon dijauhkan dari kami anak beranak..
Kitorang dahlah memang akan lalu jalan tu 5 hari seminggu pergi balik kerja..
Bawak Adam sekali ye..
Sebab adam kitorang letak dekat pengasuh dekat Pilah je..
Alang-alang sebab dua2 kerja pilah kan..

Haishh..

Memang tak suka tengok eksiden-eksiden ni..

Berita penuh meh aku tempekkan..
-Sumber-

KUALA PILAH: Empat orang termasuk pemandu dan penumpang tiga kenderaan dikejarkan ke Hospital Tuanku Ampuan Najihah, di sini untuk mendapatkan rawatan lanjut akibat parah selepas terbabit nahas di Jalan Seremban-Kuala Pilah, dekat Bukit Putus, kira-kira jam 6 pagi tadi.
Menurut sumber, kemalangan dipercayai berpunca apabila sebuah kereta Proton Saga BLM dipandu, Mohd Wasan Ismail, 22, dari arah Seremban memasuki laluan bertentangan lalu bertembung dengan sebuah kereta Perodua Myvi dari arah Kuala Pilah.
Sumber berkata, akibat pertembungan yang kuat, Perodua Myvi dinaiki Mazira Ishak, 25, dan tunangnya, Izwan Yusof, 27, terbalik beberapa kali lalu terbakar.

"Bagaimanapun, kedua-dua mangsa di dalam kereta Perodua Myvi berjaya diselamatkan orang ramai," katanya.


Sementara itu, sebuah kereta Naza Citra dipandu, Khairul Izhar Razali, 21, yang mengekori Perodua Myvi turut terbabas ke dalam parit kerana cuba mengelak dari bertembung.

Dalam perkembangan sama, sepasukan dua pegawai dan 12 anggota bomba bersama dua jentera masing-masing dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Pilah dan Senawang dikejarkan ke tempat kejadian untuk operasi menyelamat mangsa.


p/s: berhati-hatilah di jalan raya~

Sunday, February 17, 2013

Ibu Mengandung Kelesuan Akibat 10 Jam Perjalanan

Semalam around 6pm macam tu kami selamat sampai dari Kota Bharu, tak singgah Semenyih, terus je balik rumah.

Penat woa naik kereta 10 jam dengan perut macam ni..haha..
Zaimi lagilah kesian kot, drive sensorang.. Tapi dia kata dia dah biasa..
Aku cuba lah untuk tak tidur masa dalam kereta semalam, temankan dia drive..

Harini, pagi-pagi lagi dah masak pakej untuk tengahari sampai malam terus..kikiki..
Masak banyak terus.. Ala.. Berdua je pun..

Lepas tu duk tengok TV.
Masing-masing tak ada buat apa.
Cuaca kat luar pun mendung je..

Nak update blog pun macam tak ada apa nak cerita sangat.
Ke ilham tak mari tak tau la..hua3

Cuma teringat, masa balik Kota Bharu haritu, kerja asyik shopping je..
Aduss.. barang yang dikira keperluan lah jugak kot?
Beli tilam baby, cadar baby, kelambu baby..
Tapi, diam tak diam, total damage duit boleh tahan lah jugak..hoho..

Takpelah, demi anak.. cewah..

Ada sekali tu pergi Terengganu.. best!
Aku memang suka berada kat Terengganu.
Kenangan banyak kat sana :')


  


Emm nantilah update blog ye, nak recaj badan pulak.
Esok start keje, dah berderet benda nak kena fikir.

Ayoyo...

Wednesday, February 6, 2013

Nenek 74 Tahun Terbabas Masuk Longkang

Kesian sungguh nenek ni.
Elok-elok bawak kancil, drive sendiri pulak tu, tup tup sedar-sedar dia ada dalam longkang besar punya!

 


“Saya tidak sedar bagaimanapun boleh berada dalam longkang. Saya cuma perasan kereta tiba-tiba senget dan tidak boleh bergerak,” katanya.

Kejadian yang berlaku dekat Perak ni berakhir tanpa sebarang kecederaan dekat nenek tu. Terima kasih jugak dekat orang ramai yang tolong tarik warga emas tu ke atas.

Kalau tengok dari kereta dia pun, macam tak ada kerosakan teruk sangat. Nasib baik.



p/s: Kalau aku mesti dah panik gila sampai menjerit-jerit kot, nak -nak lagi dalam keadaan yang hormon tak berapa nak betul ni. hua hua..



Friday, January 25, 2013

Kemalangan maut sebelum Jambatan Bukit Putus

Pagi tadi terjaga dalam pukul 5.45 pagi macam tu, dengar hujan tengah menderu-deru kat luar.
Tuhan ajelah yang tau betapa beratnya badan nak bangun dari katil kan.. tambah pulak semalam baik punya cuti..pheww..

Ingat hari ni pun nak cuti jugak, tapi bila fikir-fikir balik, ah pergi aje lah kerja.
Walaupun tak ada kelas, gagahkan jugaklah.. At least dapat jimat cuti sehari.

Bersiap apa semua, dalam pukul 7.15am macam tu kitorang pun gerak. Hujan masih berbaki, rintik-rintik je walaupun tak lebat mana. Tapi sementara aku tunggu laki aku undur kereta keluar dari porch, lembab lah jugak baju aku. Oh itu memang kebodohan sendiri. Dah tau hujan, pergi dengan naifnya berdiri kat tepi pagar. Haha. Padahal apalah salahnya aku tunggu je bawah bumbung, dia dah undur semua baru aku keluar kan? Ampunkan aje lah diri sendiri. Memang sejak pregnant ni aku ada syndrom akal tak panjang. Kui3..

Kereta memang banyak dari biasa la. Nak keluar dekat simpang traffic light taman perumahan pun lama dari biasa. Kitorang fikir sebab hujan kot. Jadi yang selalunya naik motor tu, hari ni naik kereta. Takpelah, lampu hijau. Teruskan perjalanan.

Sampai je kat Petronas sebelum Bukit Putus tu, dah perasan dah kereta macam banyak dan a bit slow.
Makin dekat, nampak ada orang ramai ramai berdiri tepi-tepi jalan. Dah terdetik dah dalam hati, ada eksiden ke apa ni?

Gambar hiasan pinjam dari blog orang


Lagi dekat, tiba-tiba nampak ada trak polis, dan ada benda-benda berterabur atas bahu jalan. Ah sudah.

"Selalunya kalau tak ada ambulance, tapi kalau ada trak polis je ni, ada orang mati ni"

Dengan yakin aku cakap kat laki aku, sambil aku jengah-jengah ke tingkap sebelah laki aku.
Sekali amek kau, nampak sekujur tubuh terbaring dah berselimut plastik hitam.

Gulp!

Menyesal jengah. Serius.

Memang aku pandai-pandai keluarkan teori tadi, tapi sebenarnya aku tak pernah pulak nampak mayat terkujur macam tu secara live sebelum ni. -_-"

Dah ketar satu badan. Sendiri tengok, sendiri seram, sendiri takut, sendiri gelisah tak tentu pasal.

"Siapa suruh kau tengok?"

Sekali kena sindir dengan laki aku daa.. aiyak.

Punya cuak, aku cuma sempat nampak motor yang remuk, dengan kereta yang bahagian depan dia teruk hancur. Cap apa motor dengan kereta tu, aku tak perasan dah.

Jalan Bukit Putus tu memang legend dengan kemalangan. Nauzubillah..
Mintak dijauhkan dari kita semua. Aku memang nak tak nak pergi balik kerja lalu situ. Dia jenis jambatan merentas bukit, dua lorong pulak tu.

Kalau dari Pilah, sementara nak sampai Bukit Putus tu, jalan dahla sempit ya amat. Selorong pulak. Belok-belok pulak. Lori lagi -_-".

Jadi selalunya orang akan menghilangkan bengang di dada masing-masing dengan pecut kat Bukit Putus tu. Kitorang pun pernah nyaris kena langgar dari arah depan sebab ada kereta bahlul memotong kat selekoh. Nasib baik tak kena apa-apa.

Jadi berhati-hatilah ye semua..
Nama tempat dia pun dah seram dah..
Take care. Drive safely. Ingatlah orang yang tersayang. Ingatlah orang lain pun ada orang yang sayang diorang. Jangan selfish di jalanraya.

p/s: Ketarnya sekejap je, sampai Pilah Perdana baik punya kayuh nasik lemak..hee. Anyway takziah kepada keluarga mangsa.

Monday, May 23, 2011

Bersediakah Untuk Hidup Dalam Tanah?

Sang Pencuri Hati memetik kata-kata indah;


Rumah yang kecil memadai, kerana kita tidur hanya dalam 1 bilik,
Kereta apa pun tidak mengapa, sampai juga ke destinasi jika di pandu.
Bersederhanalah, wang yang banyak hanya boleh dibawa bersama ke kubur dalam bentuk jariah..


Benar wahai Sang Pencuri Hatiku..
Inilah cara kau terus mencuri hati aku, dengan akal kau.
Dengan cara kau.
Kau tak perlu menjadi romantis seperti Jehan Miskin untuk terus ada dalam hati aku kan?

Apekah yang aku repek kan ni?

Hmm..

Berita tragedi tanah runtuh di rumah anak yatim Hulu Langat itu sedikit sebanyak membuatkan akal aku tersentuh, hati aku terusik..

Mungkin juga kerana juruhebah itu Aznil Hj Nawawi, 
aku menangis ketika memandu ke tempat pencarian rezeki pagi tadi.
Aku kasihan, aku takut!

Semalam Buletin Utama, bersusun jenazah di atur dalam liang lahad,
aku tengok, aku fikir, aku sebak, aku takut.

Ya aku takut bila mengenang suatu ketika nanti,
aku juga akan di letak dalam liang lahad.
Macam tu lah, macam tu beb!

Aku akan dipusingkan mengadap kiblat, muka aku akan ditekap dengan tanah.
Aku dah tak boleh bergerak, aku tak mampu tepis tanah tu.
Kemudian, aku akan ditimbus.
Duduklah aku dalam 'rumah' aku tu sorang-sorang, sampai kiamat.
Hanya ada 1 fesyen pakaian.
Tiada henfon, tiada laptop, tiada mak abah, tiada..
Semua tak ada.
Hanya ada aku dan encik-encik pengurai.
Mungkinkah aku akan disiksa dalam kubur?
Mungkin.. Jika masa aku sampai jika aku tak sempat bertaubat?
Astarghfirullah..

:((


Bersediakah aku untuk kaku didalam tanah begitu?

Hidup ini, sempatkah aku nak lihat aku yang berkedut-kedut dalam cermin?
Sempatkah aku rasa penatnya berjalan terbongkok-bongkok sebagai Warga Emas?
Ke masa muda dah Shut Down?

Jika diberi pilihan, haruslah aku nak pergi dalam keadaan sempurna jasad dan amal aku..
Ya Allah.. 

Hmmm..

*Al-Fatihah untuk semua mangsa tragedi tanah runtuh itu..*

Friday, June 11, 2010

Tips Menyuruh Orang di Sebelah Diam Ketika Anda Memandu

Hello semua =)

Pernah rasa tension ketika memandu dan orang yang duduk di sebelah anda asyik membebel/bercakap sampai hilang konsentrasi anda dalam pemanduan?
Bertanya itu ini kepada anda yang dahlah sedang pening kepala memandu?
Lebih-lebih lagi dalam kesesakan lalu lintas?



Anda nak suruh dia diam tapi takut dia kecik hati?

Ya kini jalan penyelesaian terhadap masalah itu sudah berjaya ditemui!
Pasanglah Tali Mulut Keledar di kereta anda~!
Boleh didapati di kedai aksesori kereta berhampiran!


Pasti dia diam. hahaha~!

ps: cerita hanyalah rekaan semata-mata sahaja =)

Wednesday, October 7, 2009

Test Camera Tepon Baru


amek gambar zaimi..
eh sukati aku la kekasey aku..
hee~



pastu amek gambar kat tepi air terjun UKM..
panas2 terik mase on the way jalan gi masjid..
ye ar..sejak UKM dah xkasik student prking dalam kampus ni..
menapak!



pastu amek gambar nenek..
hehe..
nenek ku yang best ever!!!
mwah mwah!


dan amek gambar..err..


oh, amek gambar pak guard UKM yang terlalu berdedikasi menyaman sume kete student yang parking dalam kampus..

tetibe tringat bila aku nak gi bayar saman..
aku pun dah dapat dah surat cinta dari pak guard ni..
$%^&*

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.