Pages

Search This Blog

Showing posts with label resepi. Show all posts
Showing posts with label resepi. Show all posts

Wednesday, August 13, 2014

Rabu Resepi | Masak Lemak Ikan Masin Nenas

Harini nak share resepi lauk pulak..
Bukan apa, sehari dua ni asyik teringat kat lauk ni aje..
Heheh..



Bahan-bahannya:

1 biji nenas dipotong kecil
150g ikan masin talang (dipotong kecil)
15 tangkai cili padi (dikisar halus)
6 ulas bawang merah (dikisar halus)
1 inci kunyit hidup (dikisar halus)
1 helai daun kunyit (diracik halus)
2 batang serai (diketuk)
2 cawan santan
2 keping asam gelugur
Cara-caranya:

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Selalu kacau santau agar tidak berketul.
Selepas nenas empuk, masukkan garam gula secukup rasa.


Father in Law aku suka ni..
Nyums..

:)


Wednesday, August 6, 2014

Rabu Resepi | Pau

Assalamualaikum semua, mood raya lagi kah?
Hehe..

Emm korang semua suka makan pau tak?
Aku suka.. tapi selalu aku beli yang cap Tesco tu aje, kukus sendiri..
Maklumlah tak berapa rajin..hahah



Tapi, aku belek-belek buku resepi emak aku tu, ada pulak resepi pau rupanya.
Nampak macam simple je.
Nanti aku pun nak trylah.

Bahan-bahannya:

500g tepung gandum
Sedikit yeast
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit butter
Cara-caranya:

Cairkan yeast, dan campurkan dengan tepung gandum.
Ulikan dengan air sehingga lembut.
Masukkan telur.
Bulat-bulatkan.
Isi inti yang anda mahu (optional)
Biarkan sekejap, kemudian kukus.

Aku suka pau kastard..
Sedapnya..nyum nyum..



Wednesday, July 30, 2014

Rabu Resepi | Sotong Goreng Berempah

Selamat Hari Raya semua..
Macam mana makanan raya?
Sedap?

Ke dah muak dah makan ketupat rendang 2 hari ni?

Kalau dah boring dengan makanan raya semua tu, rasa nak ubah selera,
bolehlah masak sotong pulak kan untuk seisi keluarga?

Bolehlah try resepi emak aku ni, Sotong Goreng Berempah.
Kalau jadi, insyaallah sedap!

Gambar pinjam


Bahan-bahannya:

500g sotong putih
250g rempah kari
50g daun kari
50g cili boh
50g bawang besar (agak2)
20g bawang putih (agak2)
2 batang serai
1 inci halia
150g kacang peas
Sedikit serbuk perasa
Minyak masak secukupnya
Sedikit cili merah, cili hijau dan tomato untuk hiasan (optional)
Cara-caranya:

Kisar bawang besar, bawang putih dan serai. (Bahan tumis)
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis, dan gorangkan sehingga wangi.
Bila minyak sudah naik, masukkan sotong dan biarkan lebih kurang 10 minit.
Sesudah itu, masukkan bahan hiasan tadi.
Letak sedikit garam dan serbuk perasa, dan dikacau rata.


Ummpphhh!!
Sambil taip ni pun dah terbayang-bayang..

:)



Wednesday, July 23, 2014

Rabu Resepi | Puding Gula Hangus

Helo puan puan *dagu macam chef wan*

Minggu lepas aku skip segment ni, saja je..
hee..

Minggu ni nak kongsi resepi Puding Gula Hangus pulak..
Seperti biasa, gambar pinjam dari blog orang..




Bahan-bahannya:

2 cawan gula pasir,  1 cawan dihanguskan dan dicampur dengan 1 cawan air
1 tin susu cair
4 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit marjerin

Cara-caranya:

Pukul gula yang tidak dihanguskan bersama telur sehingga kembang.
Kemudian, masukkan susu dan tepung kastard, kacau hingga sebati.
Sapu acuan dengan sedikit marjerin, dan masukkan gula hangus tadi.
Masukkan pula adunan sebati tadi, dan kukus sehingga masak.
Sesudah masak, sejukkan.


Senang bukan?
Bolehlah nak buat sendiri bulan-bulan puasa ni, kalau nak beli kat Bazaar satu slice tu RM2 gak kan..

:)



Wednesday, July 9, 2014

Rabu Resepi | Puding Sagu

Hai puan-puan sekelian!
Puasa tak?

Harini nak share resepi yang simple je,
yang boleh membantu puan-puan sekelian agar tak perlu pergi bazar ramadhan.. haha!

Puding sagu.

Gambar dari blog lain


Trust me, sedap weh!
Kalau jadilah korang buat..
Kalau tak jadi jangan salahkan aku ye..

Resepi ni dari emak,

Bahan-bahannya:

1/2 kilogram sagu biji
3 gelas air masak
1 senduk gula
1/4 biji kelapa
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna merah (ikut sukalah nak warna apa sebenarnya)

Cara-caranya:

Bersihkan biji sagu, dan toskan.
Masak gula bersama air sehingga gula hancur.
Setelah mendidih, masukkan sagu dan pewarna.
Kacau hingga kembang, dan angkat untuk disejukkan.
Boleh digaul dengan kelapa dan garam setelah puding dipotong.


Siap!

Wednesday, June 25, 2014

Rabu Resepi | Biskut Emping Jagung Berminyak Sapi

Apa khabar puan puan semua hari ni?
Hik hik...

Harini, resepinya adalah Biskut Emping Jagung pulak..


Ala, orang putih panggil cornflakes..
Nenek aku yang melayu pun panggil cornflakes jugak..

Eh ada ke orang yang guna perkataan emping tu ye?

"Pakcik, kedai pakcik ada jual emping jagung tak?"

Hahah.. semua suka dan selesa guna perkataan cornflakes kot ye?
Aku lah salah sorang nya..

Eh, merepek apa lah pulak aku ni?
Ok, let's see the recipe..

Bahan-bahannya:

150g mentega
100g minyak sapi
200g gula halus
2 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200g emping jagung
100g tepung jagung
200g tepung gandum
100g tepung kastard
Sedikit putih telur (untuk sapuan)
10 biji buah ceri (optional)

Cara-caranya:

Pukul mentega bersama minyak sapi dan gula sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila dan emping jagung, kemudian kacau.
Masukkan kesemua tepung, dan gaul sehingga sebati.
Selepas itu, bentukkan adunan (bulat-bulat), dan sapukan putih telur.
Letakkan ceri di bahagian atas.
Bakar dalam 15-20 minit.


 Selamat makan kuih raya!


.

Wednesday, June 18, 2014

Rabu Resepi | Biskut Prune

Masih dalam mood menuju raya.. keh keh..
Jadi, resepi biskut raya yang aku nak share hari ini sempena Rabu Resepi adalah Biskut Prune ye puan puan..

Gambar dari resepimaria.blogspot.com

Bahan-bahannya:

200g mentega
150g gula perang halus
2 biji telur
1 camca teh esen vanila
150g prune dicincang
100g tepung kastard
100g tepung jagung
200g tepung gandum

Cara-caranya:

Kacau mentega bersama gula perang halus hingga sebati, dan masukkan telur.
Masukkan pula esen vanila dan prune, kemudian dikacau.
Selepas itu, masukkan ketiga-tiga tepung dan campurkan ke dalam adunan, dan uli.
Canaikan adunan, tekap, dan bakar dalam ketuhar lebih kurang 25-30 minit.

Selamat mencuba ye puan puan..


:)


.

Wednesday, June 11, 2014

Rabu Resepi | Biskut Gajus

Bulan puasa dah nak dekat ni, puasa dah habis ganti ke belum?
Alang-alang nak masuk bulan puasa and raya ni, aku nak share resepi-resepi biskut raya lah untuk segment Rabu Resepi aku ni.

Sumber resepi macam biasalah, aku ambil dari buku resepi emak aku tu.

Manalah tau, dengan perkongsian aku ni, korang try buat, jadi pulak tu, sedap pulak tu.. kih3..

So, aku start dengan resepi Biskut Gajus!


Bahan-bahannya:

150g mentega
150g gula halus
2 biji kuning telur (sebiji untuk sapuan)
1 camca teh esen vanila
100g gajus ditumbuk halus
200g tepung gandum
100g tepung jagung
50g tepung kastard
150g gajus (hiasan atas kuih)

Cara-caranya:

Pukul mentega bersama gula hingga sebati dan kembang, masukkan kuning telur sebiji, esen vanila dan kacau hingga rata.
Masukkan gajus yang telah ditumbuk halus dan kesemua jenis tepung, dan uli.
Bentukan kuih, dan letak gajus.
Sapukan kuning telur di atas semua kuih, dan bakar di dalam ketuhar.

Siap!
Kuih ni dah jarang dah aku jumpa musim raya sekarang..


..

Wednesday, June 4, 2014

Rabu Resepi | Rendang Udang

Korang suka makan seafood tak?
Me luv it much much!!

Entahlah, aku memang suka especially udang dengan sotong, sedap!

So, harini, aku nak share 1 lagi resepi dalam buku resepi emak aku tu, iaitu rendang udang!
Dan seperti biasa, gambar ambil dari blog orang.. kikik


Bahan-bahannya:

300g udang bersaiz sedang
3 sudu makan cili giling / boh
Sedikit asam jawa
2 ulas bawang putih (dititik)
2 biji bawang besar (dimayang)
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh gula pasir
Minyak masak secukupnya
Sedikit kicap
1/2 cawan air kosong

Cara-caranya:

Siang udang, bersihkan dan tos.
Gaulkan udang yang bersih bersama sebuk kunyit, garam dan gula, dan perap selama 15 minit.
Panaskan minyak, dan tumis bawang putih, dan masukkan udang.
Kacau sehingga udang kelihatan masak, dan angkat udang keluar dari kuali dahulu.
Dalam kuali yang sama, tumiskan pula bawang besar.
Masukkan cili giling / boh, dan kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa ikut rasa.
Biar mendidih sehingga naik bau, masukkan sedikit kicap dan air kosong.
Gaul semua bersama udang, dan angkat.



Sementara taip ni pun perut dah bunyi kriuk kriuk..
Arghhh..

mak.. nak makan.....

Wednesday, May 28, 2014

Rabu Resepi | Kek Santan

Hai uolls, hari ni aku nak kongsi resepi kek pulak yang ada dalam buku resepi emak aku ni kan,
iaitu resepi kek santan.

Pernah dengar nama kek santan?
Ala yang hijau hijau yang lembut lembut tu.. kikiki..

Ha macam ni rupa dia.


Tapi ini bukan hasil tangan aku ye, ni aku ambil gambar dari blog orang lain, untuk bagi gambaran idea kat korang apa itu kek santan  ;)

Ok, resepinya:

Bahan-bahannya:

4 cawan tepung gandum
4 sudu teh baking powder
2 1/2 cawan santan dari 1 biji kelapa
Sedikit daun pandan
4 biji telur
2 cawan gula halus
Cara-caranya:

Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan sebati.
Ayakkan tepung gandum bersama baking powder.
Sesudah gula dan telur tadi sudah sebati, masukkan santan, kemudian kacaukan adunan.
Masukkan pula tepung dan baking powder yang sudah diayak tadi.
Kemudian, masukkan adunan ke dalam acuan, dan bakar pada suhu biasa membakar kek.

Selamat mencuba!

Wednesday, May 21, 2014

Rabu Resepi | Puding Roti

Hello uolls..

Harini nak share resepi puding roti pulak.
Puding roti ni sedap juga kalau makan petang-petang, tak pun buat untuk jamu tetamu datang kan?
Cara buat pun tak lah sesusah mana, dan boleh siap sekejap je.


Bahan-bahannya:

1 buku roti
2 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan marjerin
2 cawan air + susu pekat (agak-agak manis)
Sedikit esen vanilla
Cara-caranya:

Potong roti kecil-kecil dan rendam dalam air yang telah dicampur dengan susu pekat tadi.
Pukul marjerin dan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu sambil memukul adunan.
Masukkan esen vanilla.
Masukkan roti, dan gaul sehingga rata kesemua bahan tadi.
Pindahkan ke dalam loyang, dan bakar dalam oven seketika dengan suhu biasa membakar kek.


 jom buat!

Aku pun dah lama tak makan puding roti ni..
nyum nyum..


Wednesday, May 14, 2014

Rabu Resepi | Tepung Talam

Ya ampun, boleh konon-konon nak buat segmen baru, lepas 2 post, terus sepi?
Kah kah..

Sibuk lah kat office.. kenalah anak tirikan blog :(

Ok lah, hari ini, aku nak share sesuatu dari buku resepi emak aku tu, hari ni, kuih ye..
Iaitu kuih tepung talam.
Tau tak tepung talam tu macam mana?
Jangan confuse dengan kaswi tau, tepung talam tu rupa dia macam gambar bawah ni.




Ada cam itu kuih?
Kalau reti buat sendiri baguslah, sebab nak beli pun azab dah zaman sekarang ni, sepotong kecil pun mau 50 sen dah..

T_T


Siapa yang suka makan, atau laki dan anak-anak suka makan, boleh try buat sendiri.
Meh!

Bahan-bahannya:

(Bahagian Atas)
1/2 biji kepala (diambil santannya)
1 cawan tepung beras

(Bahagian Bawah)
1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk air kosong
1 keping gula melaka
Sedikit kapur sirih

Cara-caranya:

Masak air kosong dengan gula melaka hingga mendidih.
Kemudian, campurkan dengan tepung beras dan kapur sireh sambil menggaul sebati sehingga rata.
Sesudah sebati, masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga setengah masak.
Di bekas lain, campurkan 1 cawan santan dengan 1 cawan tepung beras dan sedikit garam, dan gaul sehingga sebati.
Kemudian, tuangkan semuanya ke atas adunan yang telah dikukus setengah masak tadi.
Masukkan semula ke dalam pengukus, dan kukus sehingga naik rupanya.


Selamat mencuba uolls!

Saturday, November 30, 2013

Kebaikan Broccoli Sebagai Makanan

Serius, broccoli ini adalah antara sayur yang aku sangat suka makan.
Sedaplah woi!



Memang kalau ada broccoli ni, lajulah suap.. sikit tak cukup.

Selain sedap, broccoli ni memang ada khasiatnya tau.
Antara khasiat broccoli adalah:

  1. Menguatkan rambut sebab banyak Vitamin A, Vitamin C dan juga kalsium.
  2. Kulit awet muda dan lebih bermaya sebab ada glucoraphanin, Vitamin B, Vitamin E dan juga beta karotene.
  3. Pelindung UV, dengan menyapukan extrak broccoli pada kulit.
  4. Mengurangkan risiko kanser kerana mengandungi myrosinase, iaitu sejenis anti-kanser, tapi ianya boleh hilang jika broccoli terlebih masak.
  5. Agen nyahtoksik, kerana mengandungi glucoraphanin, gluconasturtiin and glucobrassicin yang berfungsi untuk menyingkirkan toksik yang ada dalam badan.
  6. Mencegah serangan jantung dan strok kerana mengandungi fiber yang boleh mengurangkan kolestrol dalam badan.
  7. Membantu menurunkan berat badan kerana mempunyai sejenis fiber yang boleh mengekalkan kandungan gula yang seimbang dalam badan.
  8. Boleh mencegah osteoporosis kerana broccoli kaya dengan kalsium.
  9. Membantu mengurangkan alahan dan alergik kerana mempunyai kaempferol dan asid lemak Omega-3.
  10. Mengekalkan penglihatan mata yang baik dengan mengandungi Vitamin A yang banyak.
  11. Sebagai antioksidant, mewah dengan Vitamin C selain dapat mengurangkan kemungkinan terkena penyakit Alzheimer. SUMBER
Haa.. maka rugilah barang siapa yang asingkan broccoli di tepi pinggan itu..
Terutamanya laki akulah..
Mesti tak makan punyalah broccoli dia..kekeke..
Rugilah.. lepas ni makan tau!

Untuk baby pun elok bagi broccoli ni untuk bagi baby suka makan sayur, jangan bagi sawi kat baby.. nanti bila dia rasa pahit, dia akan set kat otak dia bahwa sayur ni pahit dan tak sedap, so no need to eat.. ha takmo lah macam tu kan..

Eh tapi bila baby dah 8 bulan ke atas lah paling sesuai bagi broccoli ni.. sebelum tu tak digalakkan tau!


Saturday, November 23, 2013

10 Khasiat Kelapa Kepada Manusia


1. Kelapa Mempunyai Heat Point Yang TinggiAnda boleh menggunakan minyak kelapa untuk memasak, menggoreng, dan membakar pada suhu yang tinggi . Minyak tidak teroksida dan memecahkan sehingga 450 darjah Fahrenheit atau 252 darjah Celsius. Gantikan minyak sayur-sayuran anda dengan minyak kelapa hari ini. Ia boleh digunakan sebagai pengganti yang sama dalam semua resipi anda.


2. Kelapa Sebagai PelembapSelamat tinggal kulit tidak stabil dan kering. Minyak kelapa boleh digunakan di seluruh badan dan muka. Ianya hebat sebagai pelembap semula jadi yang tidak akan menyebabkan kulit anda menjadi berminyak. Ia meningkatkan pengeluaran kolagen dalam sel-sel anda dan akan menghilangkan kedutan!

3. Boleh Mebantu Metabolisme dan Penurunan Berat BadanMinyak kelapa adalah asid lemak rantaian sederhana (MCFA), juga dikenali sebagai trigliserida rantaian sederhana (MCT ). Ia adalah lemak yang sihat tanpa sebarang lemak trans. Zarah asid lemak segera pergi ke hati, meningkatkan tenaga dan metabolisme. Ini kemudiannya menghasilkan penurunan berat badan. Mula mengambil beberapa sudu sehari untuk mendapatkan tubuh anda kembali dalam bentuk yang menawan.

4. Ubat GigiOleh kerana ciri-ciri antibakteria dan anti- kulat pada minyak kelapa, anda boleh dengan mudah campurkan minyak kelapa dengan baking soda dan berus pada gigi anda. Simpan di dalam bekas di tempat yang sejuk, minyak kelapa  akan bertukar kepada cecair di atas 74 darjah Fahrenheit dan 23 darjah Celsius.

5. Perapi RambutJika anda boleh mengambil dan menggunakannya sebagai pelembap badan , ia mesti membantu rambut anda juga. Anda boleh sapu pada rambut anda dan dalam  15 minit, boleh mendapatkan kesan pelembab untuk mempunyai rambut yang sihat dan berkilat. Syampu , bilas , dan gayakan selepas menggunakan minyak kelapa itu.

6. Mempercepat Proses Penyembuhan Luka dan Selaran MatahariKerana ia adalah pelembap semula jadi , minyak kelapa, bersama-sama dengan satu atau dua titis minyak lavender, boleh sembuhkan sub burn kulit anda. Gunakan setiap hari pada kulit anda, dan ia akan sembuh dalam masa yang amat singkat . Minyak kelapa juga menggalakkan pengeluaran kolagen dan membaiki sel-sel kulit.

7. Meningkatkan Pengeluaran Susu IbuJika anda seorang ibu yang menyusukan bayi anda , anda tahu bahawa bekalan susu anda adalah penting untuk perkembangan bayi anda. Pengambilan minyak kelapa dapat meningkatkan bekalan susu anda, kerana lemak yang sihat adalah satu komponen penting kepada pengeluaran hormon, yang boleh meningkatkan pengeluaran susu.

8. Deodoran SemulajadiSapukan minyak kelapa untuk kulit ketiak anda, untuk menghapuskan bau. Asid laurik dalam minyak kelapa boleh membunuh bau yang menyebabkan bakteria.

9. Ambil Dalam Kopi

Gantikan krim dalam kopi anda dengan minyak kelapa. Ia menambah  sedikit
slight nutty taste yang kaya dan sedap. Penambahan pengambilan minyak kelapa untuk meningkatkan pengambilan vitamin dan nutrien dalam badan anda, kerana lemak penting yang sihat adalah satu keperluan.

10. Scrub Badan (Lulur)

Membuang sel kulit mati anda dengan menggunakan scrub badan ini mudah. Campurkan bersama-sama  minyak kelapa dan gula. Gunakan dalam tab mandi atau semasa mandi shower untuk kulit lembut.Seperti yang anda lihat , minyak kelapa boleh digunakan dalam pelbagai cara, dan manfaat minyak kelapa meluas di seluruh spektrum. Beli sebalang minyak kelapa hari ini di kedai runcit berhampiran! 
p/s: macam pelik je ayat, macam copy je.. hahahaha.. aah memang copy, saja nak share sebab bermanfaat sungguh minyak kelapa ni. Cuma malas nak susun ayat cantik-cantik.. korang paham je kan? haha

Wednesday, October 16, 2013

Top 100 Resepi Makanan Bayi 6 - 12 bulan

Hemoih hemoih...


Lama sungguh aku tak blog.
Sibuk la..
Last few weeks student final exam.
Kelam kabut lah buat carry mark, jaga exam, tanda kertas exam semua.. bla bla bla..

Balik rumah memang tak lah kan nak bukak laptop ke apa..
Tak larat kot.. dengan nak mengurus si kecik tu lagi.. urus rumah.. basuh sidai lipat baju..
Sapu rumah serba sikit.. layan bapak si kecik lagi..hahah..

Eh.. layan sembang pun kira layan apa.. hiks..

Zaimi memang lagi kesian lah..
kod dia tarikh exam memang dah hujung2..
nak balik Kota Bharu untuk raya haji memang tak sempat lah kan..
Jadi untuk pertama kalinya zaimi tak raya haji dengan family dia..
rezeki aku kot nak raya haji dengan mak abah dekat semenyih.. yea!

Harini rabu pergi kampus.. mak oi punyalah lengang.
Lengang yang gila2 punya, sampai kau nak parking kat petak mana pun kau boleh pilih.. hahah..
memang mood kerja pun tak berapa mari.. sebab nak update file ni memang memerlukan iltizam yang tinggi.. cewah bahasa :P


Cek nuffnang, tengok2 ada 6 CPUV.. alhamdulillah..
rezeki anak..haha..

Eh apa yang aku dah kelaut dah ni, tajuk yo yo aw je top 100 baby food recipes..

Actually hari jumaat haritu aku ada order buku dari MPHOnline..
Sejak Adam dah masuk 6 bulan ni, seronok pulak tengok dia makan cerelac tu..
Lepas tu nak try lah bagi puree..
sajalah beli buku recipe ni.. penulis dia Christine Bailey..
Aku beli online je suruh pos kat kampus.. nak pergi ke MPH tu tah bila..

Jadi harini buku tu dah sampai.. weeeee!

Best weh!
AKu teruja kot!
Tak sabar nak try bagi adam makan recipe2 ni..
Dia memang buku resepi untuk budak 6 hingga 12 bulan..
Easy purees & first food for 6-12 months gitu..

Menariknya sebab, selain bahan-bahan dan gambar-gambar, dia ada letak jugak waktu preparation dengan waktu cook.. dan ada info2 mengenai makanan mana harus bagi, makanan mana patut avoid.. which is for me very good sebab aku kan ibu baru.. hahah..

Harapnya aku rajin lah nak steam bagai tu.. :D



Buku yang ada gambar cili tu?
Bukan.. buku seratus resepi makanan bayi tu yang kuning tu.. yang besar ada gambar cili tu buku masakan orang dewasa.. hahaha..

Konsep dia sama je dua buku ni.. ada jugak waktu prepare dengan waktu masak tu..

Dan sekali lagi harapnya aku rajin lah nak masak hahahaha

AT least esok Adam dah besar, dah pergi kolej ke apa.. ada jugak masakan mak dia ni yang dia rindu..ewah!

Dan kalau tetiba jadi semakin terer di dapur.. bolehlah masuk masterchef..

Ok itu over.


Em sunyi gila kampus.. rasa rindu kat adam menyucuk2 jiwa..huhuuuu


p/s: Actually rasa semangat nak masak sebab nak masuk rumah baru.. harap dapat masuk sebelum tahun depan :D

p/s/s: Updated Mei 2014. Aku baru perasan, entry aku ni dapat hit sampai 8000++.

Aku rasa bersalah pulak dekat mereka-mereka yang masuk blog aku, sekali takde pun aku letak resepi, sebab actually aku nak cerita pasal aku beli buku T_T

Jadi, marilah aku senaraikan link ke blog/wesite lain, yang ada berkongsi resepi, in a proper way.
Macam aku ni, aku masak untuk adam, tapi aku tak cerita detail buat masa ni. So, korang boleh try link bawah ni, untuk resepi-resepi makanan bayi untuk anak korang yang super comel tu!


1) Keluarga Baru.com (Resepi Bayi 6-8 Bulan Yang Terbaik)
2) Facebook Page Resepi Makanan Bayi (Ada Fritata semua..wuhooo!)
3) Mama Mujahidah (Yang ni memang awesome!)
4) Azizul Athiah Amna (yang ni ada tips sekali kalau anak susak makan)
5) Ustazah Pilihan Fairuz (ada resepi spageti lagi uolls)
6) Cooking Light (yang ni dalam english, tapi menarik!)

Wednesday, September 11, 2013

Rabu Resepi | Murtabak Maggie





Hi korang!

Ini actually bukan resepi dari emak aku, tapi resepi yang adik aku Nana dapat masa dia tolong kelab usahawan uitm negeri sembilan berniaga benda ni.

Benda apa? Murtabak megi lah!

Senang sangat kot buatnya.

Bahan-bahan:

Mee segera (ikut berapa banyak nak buat)
Telur (1 biji untuk 1 paket)
Daging cincang
Bawang (Ricih)


Cara-cara membuat:

Mula2 rebus dulu mee segera tu tanpa letak perencah dia.
Agak2 dah kembang, tos kan.



Gaul mee yang dah tos tu dengan perencah mee segera tu, bawang dan telur serta daging cincang tu.

Panaskan minyak, cedok mee yang dah gaul tadi agak2 ikut saiz nak besar mana, goreng macam telur dadar.




Siap!

Nak sedap, makan dengan mayonis dan sos cili.

Cer try buat. Nak lagi sedap, guna Mee Sedap @ Cintan.

Sah sah Ramadhan next year korang plak boleh berniaga kat Bazaar Ramadhan.

:D

Wednesday, August 28, 2013

Rabu Resepi | Resepi Sotong Sumbat

Rasanya macam nak buat segment "Rabu Resepi" lah kat blog ni..hahaha..
Alang-alang nak merajinkan diri memasak kan..

Boleh?

Hihihi..

Ok, ini pun aku ambil dari Buku Resepi emak aku je, kiranya, entry pertama untuk Rabu Resepi ni adalah resepi Sotong Sumbat! Yea!



Bahan-bahan:

1 kole beras pulut (ditanak)
12 ekor sotong segar
Santan @ Kelapa
1/2 inci halia
2 ulas bawang merah
1 sudu teh halba


Cara-cara memasaknya:

Isikan pulut yang telah ditanak ke dalam sotong yang telah dibersihkan, dan aturkan sotong-sotong itu ke dalam periuk dan nyalakan api perlahan.

Tuangkan santan cair sedikit, dan masukkan juga bawang merah dan halia yang telah dimayang. Masukkan juga halba.

Masak sehingga mendidih, dan selepas itu masukkan pula santan pekat dan garam secukup rasa.
Kacau supaya rata dan tunggulah sehingga masak.


Nanti kuah dia akan jadi warna pink gitu..
Selamat mencuba!!


Monday, August 19, 2013

Buku Resepi Emak

Emak aku memang ada 1 buku kulit tebal yang dia tulis tangan segala resepi yang ada dalam tu.
Maka semalam, terdetiklah dalam hati aku untuk pinjam..hahaha

Konon nak try lah buat masakan yang ada terkandung dan tertulis dalam tu.. hiks

Buke resepi emak. Bermula 1988.

Bila belek buku ni, memang terserlahlah kerajinan emak aku, handwritten kot semua resepi.
Dahlah tulisan dia lawa.

Buku memang nampak buruk dan uzur dah, tapi ini dikira arkib keluarga ni. hehe..

Sebagai seorang isteri dan ibu sekarang ni (haktuih), maka aku pun memasang azam bahawa aku nak try lah buat sebanyak mungkin resepi yang mak aku tulis ni. Aku pun akan compile la resepi2 yang aku akan dan dah buat dalam buku resepi aku sendiri pulak nanti.

Harapnya lah kan.
Harapnya bukan hangat-hangat taik ayam sajok..keh3

Dan aku akan share jugaklah resepi2 tu kat blog mana yang aku rasa menarik.

Tak takut ke terkongsi resepi rahsia keluarga?

Ewah..

Takde maknanya..

Buat apa nak rahsia2.. aku bukan tokey catering.
:D

Sebagai permulaan, mehlah nak share resepi pertama yang emak aku tulis dalam buku ni.

Jeng jeng jeng!

RESEPI KEK KUKUS *sedap kot.. emak selalu buat!*

Bahan-bahannya:

5 biji telur
1 kilo tepung gandum
1 kotak kismis
2 cawan gula halus
1 cawan gula (untuk gula hangus)
1 1/2 ketul butter
3 sudu teh serbuk bikarbonat
2 sudu teh krim tar tar

Cara-caranya:

Pukul butter dan gula halus hingga sebati.
Pukul telur hingga berbuih.
Ayak tepung gandum bersama serbuk bikarbonat dan krim tartar.
Masukkan telur tadi secara berselang-seli ke dalam adunan butter dan gula yang telah dipukul, dan gaulkan bersama kismis.
Buatkan gula hangus, dan dalam keadaan masih panas masukkan ke dalam adunan tadi, dan gaul hingga rata.

Sapukan sedikit marjerin pada loyang dan lapiskan dengan kertas minyak, dan tuanglah adunan tadi untuk siap sedia dikukus.

Letakkan loyang pada pengukus, dan kukuslah selama 5 - 6 jam, dan pastikan air tidak kering sepanjang tempoh kukusan.

Untuk hasil terbaik, gunakan dapur minyak berbanding dapur gas biasa.

Haihla..
sendiri taip, sendiri terliur ni.

Jom sama2 buat!

p/s: korang masih dalam mood raya ke?

Wednesday, August 7, 2013

Kuih Cornflake Madu y'all!

Weehuuu!
Malam ni aku dengan nana berjaya menyiapkan 3 balang besar kuih cornflake madu hahaha..
Ala siapa yang dah biasa buat mesti buat rolling eyes je kan.. keh3..
Actually kami tak pernah buat pun, selalu nana dengan oboi buat yang kuih cornflake yang macam biskut tu, yang letak ceri kat atas tu..
Malam semalam tetiba terasa nak cuba buat pulak kan.
Google resepi, tengok2 alah.... sonang eh!
Resepinya:
6 sudu besar butter
6 sudu besar gula (boleh adjust ikut taste memasing)
2 sudu besar madu
Coklat rice (untuk tabur atas kuih)
Sekotak cornflake
Caranya:
Cairkan semua bahan kecuali coklat rice dan cornflake dalam kuali dengan api kecil. Agak2 je api tu, takut hangit pulak.
Bila dah cair, kacau2 sikit bagi sekata, terus tuang dalam bekas yang korang dah letak cornflake tu.
Then gaul sampai semua cornflake nampak bersinar, dan bila korang rasa dah cukup manis. Kalau tak cukup manis atau nampak macam ada yang tak sekata, mungkin tak cukul sosnya, boleh lah panas kan lagi. Ikut suka korang.
Lepas tu, letaklah dalam cup kecik2 yang selalu orang buat apam corak tu.. letak ikut koranglah, kalau kedekut letaklah sikit..haha
Lepas tu tabur coklat rice.
Susun elok2 dalam loyang, then bakar dalam oven selama 5-7 minit.. untuk lekatkan kepingan2 cornflake tu.. siap!
Hasilnya meletops! Tapi bila dah bakar rasa manis dia yang melampau akan berkurang, jadi macam just nice :)
Tadaaa!
P/s: siapa malas nak buat bolehlah buat tempahan kat kuih raya cornflake madu ni kat adik aku nanti ye.. especially yang duduk area semenyih.. hihi

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.