Tuesday, December 29, 2020

Benda Seram Dalam Peti Sejuk Beku

http://jessicalanan.com/

 Hallu!

So much to write but need to peram for a while hahaha!


Kena cari masa yang lapang baru boleh tulis panjang sikit.

Kerja hakiki memerlukan fokus lagi minggu ini.

Tapi kerja sampai bila pun tak siap, jadi curi lah masa ni ha, moga dapat lah tulis panjang sikit.

Beberapa entry sebelum ni agak kontot.

Sigh..

Ok berbalik pada tajuk di atas.

Serius, dalam peti ais rumah aku, ada benda seram sekarang.

Betul, tak tipu!

Nak tengok benda tu?

Keep on scrolling ke bawah tau!

.

.

.

.

..

.


.

.

.

.

.

.

.

.


..


Ini adalah benda seram yang pertama.



Benda seram yang kedua, ada dekat baris atas, paling kanan.

Ya!
Daging!

Wuwuwuwu scarynya berita berkenaan daging kartel yang dan korup selama 40 tahun.
Tentang sebenarnya daging import yang dibawa masuk adalah tidak halal dan toyyiban, tentang daging-daging itu adalah daging kuda dan kanggaroo, dan juga lembu yang sakit.

Allahu..

Kembang tekak!

Sekarang, kenapa aku cakap kedua-dua daging ni seram, sebab aku tak gamak nak pandang pun huhu..
Daging tu adalah daging tempatan kalau tak silap akulah.

Pasar online N9 tak salah dalam hal ni, yang salah adalah tekak aku.
Dan yang terpaling salah adalah orang yang terima rasuah RM3000 satu kontena untuk bawak masuk daging-daging geli tu, dan yang palsukan cop halal tu.

40 tahun weh!

Argghhh I cannot brain!

Sampai bilalah dedaging dalam peti ais aku tu akan dimasak..huhuk..

28 comments:

  1. kadang kerja byk takleh nak tulis blog panjang2.. but kadang ada idea tapi writer block huaaaa... so mcm takleh nak tulis hahah ada main point tapi tadak idea nak olah haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu lah, kalau akak more to rasa bersalah nak tulis kat blog sebab kena tulis kat urusan kerja tu bagi siap dulu hahaha

      Delete
  2. Arwah mak akk mmg tak beli daging import ni, ha mak akk panggil daging import tau..tapi masa tu akk ttp degil beli juga masak kt umh sendirila, sampaila satu masa tu akk tengok video dorang hempuk kepala lembu dgn tukul besi pastu kepit kuat2 dgn alat besi smp hancur kepala lembu tu, lansung akk tak gamak nak makan dah daging frozen tu.
    Dah berapa byk agaknya daging syubahat kita makan yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu kan kak.. kejam cara diorang matikan haiwan tu satu hal, tipu kita pulak tu. 😣😣

      Delete
  3. serammm betul kan
    kembanggg tekak sebut daging
    sikbaik sis jenis tak suka daging kecuali musim org buat korban baru mkn daging he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu la, kembang2 tekak.. rasa macam nak terkumbab 🀒

      Delete
  4. Replies
    1. Kan SK.. lagi seram dari hantu ketuk pintu 🀒

      Delete
  5. dengar daging ke dah takot sekarang ni kan? Adoi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul uncle, baru dengar dah tak keruan, apatah lagi tengok, apatah lagi makan 😭

      Delete
  6. hahahah, lepas kes daging tu seram nak beli daging... tp Edy selamba je beli daging kt kedai biasa dia beli...
    dia kata, abg tu jual daging fresh, baru sembelih siap ada kepala lagi... comform selamat katanya huhuhu
    tapi memang teruk sangat kes kartel daging tu, harap dapat hukuman yang paling teruk, teruk sangat masalah korup negara kita ni... sebab tu akak suka layan drama korea, diaorang suka buat drama psl kekorupan kerajaan mereka... drama kita sik cintan cintun je, penjahat pun asik sama je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kepala lembu tu, bukti kukuh tu ye.. hehehe

      Betul, teruk benar lah kalau korup, sebab dah 40 tabun 🀒

      Tak berani agaknya nak buat cerita macam tu, nanti kena cekup πŸ˜…

      Delete
  7. tu la bila baca kisah daging yg tgh viral tu...rasa mcm fobia juga ..sbb kalo kt restoran kdg2 kita tk tau juga pembekal sepenuhnya tu...jahat la yg org menipu disebalik packaging yg katanya daging halal tp dicampur dgr yg tk halal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, tak tau diorang ambil daging dari mana.. terbayang2 sup ekor yang saya makan selama ni tu, ekor kanggaroo 😭

      Delete
  8. kan? seram ceta daging ni sekarang... nasib dlm peti ais kakmim sekarang cuma ada baki daging korban hari tu... sensetif betul dh daging ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kakmim, at least kakmim yakin daging tu bukan import. Memang dah sensitif sekarang ni.. gamak diorang kan 😭

      Delete
  9. isu ini buat semua orang kembang tekak.. kenapalah mereka buat macam tu ye..
    harapnya diberikan hukuman yang setimpallah.. lama pula tu tempoh berlakunya.. adoilah.. Rasuah punya penangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. rasuah perosak negara 🀒🀒

      Delete
  10. sedih dengar cerita pasal daging tu. ada yang tergamak buat kita macam tu. stop makan daging skrg ni. nak jadi vegan

    ReplyDelete
  11. kesian kita..tertipu selama 40 tahun...zmn sekarang senang nak ciplak logo halal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. aduh.. tak sangka boleh jadi kes macam ni

      Delete
  12. Wak tak pernah beli daging import.
    Tapi kalau kita makan di kedai makan, jemputan kahwin, jamuan dsb tentunya mereka guna daging import.

    ReplyDelete
  13. rasa nak menulis tu memang membuak buak. tapi apakan daya kalau dah sibuk, tak tertulis dah. Mana yang mampu je. Isu daging tengah hangat sekarang ni. Seram dengarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, lagi nak masuk tahun baru, lagi banyak masuk gerak kerja baru..adududu

      Delete
  14. Cik TK memang rasa macam nak selalu menulis.. tapi.. time mood tu datang, otak kosong. Time ada idea, laptop busy (pinjam laptop adik, kena tunggu dia tak pakai. Kadang time dia tak pakai Cik TK pula busy). Nak taip pakai fon, tak best. Eh banyaknya alasan πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot