Pages

Search This Blog

Showing posts with label seram. Show all posts
Showing posts with label seram. Show all posts

Monday, July 6, 2020

Adsense Auto Ads di Personal Blog

Sejak dah lama berhenti blogging, memang dah tak ambil tahu pasal adsense.
Jadi, start semula haritu, sajalah godek-godek balik adsense tu dekat bahagian earning kan.
Walaupun ni blog personal yang totally personal, tapi kalau ada iklan sikit2 yang boleh dapat duit sikit-sikit, why not kan? Eheh..

Jadi godek-godek, baru perasan (noob kan sebab baru perasan) yang adsense ni ada function auto ads placement, yang mana bila kita turn on function tu, dia akan secara automatik letak iklan dekat mana-mana sudut dalam blog / website kita.

Sebab, aku ingat adsense ni dia akan keluar dekat beberapa spot yang kita pilih je, macam iklan dekat header, skyscrapper yang tepi tu, atau petak antara post kita.

Sesungguhnya aku dah ketinggalan 😅

Tuesday, August 30, 2016

Adam bikin seram malam-malam

"Mak, tengok ni. Tengok Adam"

1 am.


Zaimi dah mula berdengkur halus. Aku pula, baru bangun dari tidur. Seperti hari-hari biasa, memang aku akan tertidur masa tengok tv selepas isyak, dan anak-anak akan dilayan oleh laki aku.

Bila aku dah terjaga dalam 2 jam selepas tu, aku akan suruh laki aku pulak tidur, itu pun kalau anak-anak masih segar-bugar dan masih tak menampakkan ciri-ciri nak tidur. Kalau diorang dah berjaya ditidurkan, alhamdulillah. Eheh..

Jadi, tukar shift. Aku pulak akan jaga budak-budak tu sampai diorang menunjukkan ciri-ciri mengantuk.

Amir, zaimi dah masukkan dalam buai sementara dia belum tidur tadi.
Jadi masa aku sambung henjut buaian tu, adam masih berlari-lari lagi main sorang-sorang.


Tiba-tiba, dia buat gaya macam haiwan berjalan dengan empat kaki.

Cuba bayangkan, kedua-dua tapak kaki, dan kedua-dua tapak tangan kat lantai, lutut diluruskan. 
Lepas tu, dia letak kepala dia atas lantai, dan dia jalan.


"Mak, tengok adam buat"


Sumpah, dalam gelap, pukul 1 pagi, aku agak seriau pulak tengok anak aku jalan (jalan ke?) macam tu!

Aku teringat kenangan aku dengan roomate aku masa UMT masa kitorang tengok cerita Poltergeist, yang masa Reagen tu turun tangga sambil badan dia terbalik tu.


Masa tu, kami terus pause, dan terus bukak lampu sebab punyalah seram scene tu!
Hahaha!

Bezanya malam tadi, adam punya badan masih mengadap bawah, cuma rasa seram sebab adam bergerak laju sambil kepala dia seret atas lantai.

"Adam buat apa tu? Janganlah buat macam tu, seram pulak mak tengok dalam gelap-gelap ni!"

Adam gelak.
1 pagi kot, anak kau gelak-gelak sambil buat aksi macam tu laju-laju, berpasir jugak rasa air liur yang ditelan.

Lepas tu dia buat lagi dan lagi dan lagi.

Amir yang dalam buai pun dah tak tentu arah, berpusing-pusing, tergolek-golek dalam buai, sampai dia keluarkan kepala dia dari buai, sebab nak tengok abang dia yang tak berhenti-henti buat aksi ala reagen tu.

Sumpah, ada terbit sikit perasaan seram.
Sebab aku tak tau, kenapa adam buat macam tu.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Bila amir dah semakin tak keruan, aku keluarkan dia dari buai.
Biarlah dia main dengan abang dia sekejap, nanti aku buaikan balik.
Kasi can.


"Mak, adam nak tengok donesey", adam hulur remote astro dekat aku bila dia nampak aku dah bawak amir duduk atas toto. Adam sebut dinosour, donesey. Haha!

Aku pun on tv, tekan butang play, dan cari cerita The Good Dinosour, yang ayah dia dah rakamkan.
Tadi, masa maghrib pun dia dah tengok cerita ni.
Ini dia nak tengok lagi.
Layankan aje la, at least dia stop buat aksi yang menyeramkan tadi.



Dua-dua beradik tu aku suruh baring atas tilam kekabu warna hijau yang memang aku beli khas untuk diletak depan tv, tempat golek-golek anak-beranak.

Ralitlah jugak masing-masing layan opening cerita The Good Dinosour ni. Aku pun join sekaki, sebabnya tadi masa diorang tengok, aku kat atas.

Lepas beberapa minit berlalu, adalah keluar scene seekor dinosour hijau, mula-mula dia tebang pokok guna ekor dia. Bila pokok tu dah rebah ke tanah, dia kutip dan lempar ke tepi. Lepas tu, dinosour hijau tu letak kepala dia atas tanah, dan dia sodok tanah tu untuk dijadikan batas-batas panjang.

Elok je lepas scene tu, adam pun terus bangun, sambil jerit-jerit kegembiraan, tepuk tangan dan buat aksi macam tadi. Dia berjalan dengan tangan dan kaki, dan sodokkan kepala dia ke depan.

Ah sudah, dia buat lagi!
Kalau bertambah kronik, aku nak lempar bantal kat muka kejut zaimi.

Makin kuat adam ketawa, amir pun dah terduduk, tak berkelip mata dia pandang aksi seram abang dia tu.

Gulp!


"Mak, tengok adam. Sama macam donesey kan!"
Dan, adam terus menyodok lantai sampai ke dapur.


Laaaa... rupanya adam tiru dinosour tu sodok tanah guna kepala!!

Terbahak-bahak aku gelak hahahaha!

Penat je seram tadi.
Ingatkan apa benda la.

Hai la adam.


Thursday, August 7, 2014

Apa itu Wabak Ebola?





Pengenalan Ebola


Ebola  adalah sejenis virus  dari genus Ebolavirus , familia Filoviridae , dan juga nama dari penyakit yang disebabkan oleh virus tersebut. Ianya dijumpai pada tahun 1976, di Sungai Ebola, di Kongo. Kebanyakan kes adalah berlaku di Barat Afrika terutamanya di Guinea, Liberia, Sierra Leone, dan Nigeria.


Cara berjangkit

Ianya berjangkit apabila badan kita terkena dengan cecair orang atau haiwan yang dijangkiti virus ini. Cecair badan termasuklah air liur, najis, air kencing, dan darah. Haiwan yang biasa terkena ebola ialah dari jenis primat iaitu seperti monyet.


Masa Inkubasi

Masa inkubasi adalah daripada tempoh 2 hari hingga 3minggu. Ini bermakna, apabila seseorang terdedah kepada virus ini, seseorang akan hanya mendapat gejala-gejala bermula daripada 2 hari hingga ke 3 minggu.


Gejala-gejala yang timbul

Virus Ebola adalah sangat virulen, bermaksud boleh menyebabkan kadar kematian yang tinggi jika dijangkiti. Antara gejala- gejala yang timbul ialah bermula dengan sakit-sakit badan, rasa lesu. Kemudian pesakit akan mula demam. Ianya berlaku dengan cepat. Sebagai contoh jika rasa sakit-sakit badan pada waktu pagi, pada waktu petang pesakit akan mula mendapat demam, batuk-batuk, cirit-birit dan muntah dan ruam-ruam di badan.




Pengesanan awal
Penyakit ini agak sukar untuk dibezakan dengan penyakit-penyakit lain, kerana gejalanya adalah sama seperti penyakit lain yang agak biasa seperti jangkitan demam selsema, pneumonia, denggi, dan malaria.
Perkara yang membezakan ialah sejarah pernah melawat tempat-tempat yang berlaku wabak Ebola. Sampel darah akan diambil dan akan diuji di Makmal Kesihatan Awam untuk mengesahkan penyakit ini.


Langkah-langkah pencegahan

Berdasarkan maklumat sedia ada dan daripada pihak WHO (World Health Organization), National Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) telah membuat analisa risiko ke atas kemungkinan penularan wabak ini di Malaysia masih lagi rendah jika dibandingkan di Afrika Barat. Setakat ini, tiada kes ebola yang dilaporkan di Malaysia.

Jika anda pernah melawat kawasan-kawasan yang diserang wabak ebola ini, sila laporkan di pintu masuk Imegresen. Jika anda mendapat gejala-gejala ini, silalah segera ke klinik kesihatan atau hospital berhampiran.

Setakat ini, belum ada ubat atau vaksin yang boleh mencegah penyakit ini.
Maklumat lanjut boleh didapati di laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia, www.moh.gov.my  dan Facebook CPRC.

Sumber: Emel dari Nur Asyhraff Mohd Noor, UiTM.


Bersamalah kita berdoa agar dihindari dari penyakit..


Monday, November 18, 2013

Gempar Remaja Lelaki 16 Tahun Hilang di Villa Nabila, Johor Bharu

On je PC harini, kecoh pasal 23 orang hilang bila masuk Villa Nabila.

http://desatualang.blogspot.com/2013/05/misteri-villa-nabila-di-johor-bahru.html


Villa Nabila? Kat mana tu? Serius baru harini aku dengar pasal tu.. kikiki..
Rupanya Villa Nabila ni dekat Johor Bharu, dekat dengan Danga Bay dan Pantai Lido katanya..

Tapi rupanya kisah tu tak segempar itu, bukan 23 orang hilang, sorang je..
Tapi still misteri. Mana budak tu pergi ye?

Semoga dijumpai segera.

Sesiapa yang sama macam aku jugak, yang tak tahu menahu pasal Villa Nabila tu, meh aku share lah link yang boleh korang baca.

VILLA NABILA

KISAH SEBENAR 23 REMAJA HILANG DI VILLA NABILA

GAMBAR-GAMBAR VILLA NABILA

TEMPAHAN UNTUK BERMALAM DI VILLA NABILA 


ok link yang last tu aku gurau2 je.. sesiapa nak pergi Italy boleh lah cuba booked..hehe

UPDATED: REMAJA DIJUMPAI!


Friday, October 18, 2013

Kemalangan Bukit Putus

Semalam dalam perjalanan pergi campur, nampak ada saga remuk teruk, dan myvi hangus kat tepi jalan..



Serius scary..

Jalan Bukit putus Ulu Bendul ni semua memang bahaya..

Jalan 1 lorong je dari Pekan Pilah, jadi bila dah masuk area depan Ulu Bendul ramai orang akan start pecut. Dari arah Seremban pulak orang memang akan sentiasa laju je bawak kereta dekat jambatan Bukit Putus tu..

Nauzubillah.. mohon dijauhkan dari kami anak beranak..
Kitorang dahlah memang akan lalu jalan tu 5 hari seminggu pergi balik kerja..
Bawak Adam sekali ye..
Sebab adam kitorang letak dekat pengasuh dekat Pilah je..
Alang-alang sebab dua2 kerja pilah kan..

Haishh..

Memang tak suka tengok eksiden-eksiden ni..

Berita penuh meh aku tempekkan..
-Sumber-

KUALA PILAH: Empat orang termasuk pemandu dan penumpang tiga kenderaan dikejarkan ke Hospital Tuanku Ampuan Najihah, di sini untuk mendapatkan rawatan lanjut akibat parah selepas terbabit nahas di Jalan Seremban-Kuala Pilah, dekat Bukit Putus, kira-kira jam 6 pagi tadi.
Menurut sumber, kemalangan dipercayai berpunca apabila sebuah kereta Proton Saga BLM dipandu, Mohd Wasan Ismail, 22, dari arah Seremban memasuki laluan bertentangan lalu bertembung dengan sebuah kereta Perodua Myvi dari arah Kuala Pilah.
Sumber berkata, akibat pertembungan yang kuat, Perodua Myvi dinaiki Mazira Ishak, 25, dan tunangnya, Izwan Yusof, 27, terbalik beberapa kali lalu terbakar.

"Bagaimanapun, kedua-dua mangsa di dalam kereta Perodua Myvi berjaya diselamatkan orang ramai," katanya.


Sementara itu, sebuah kereta Naza Citra dipandu, Khairul Izhar Razali, 21, yang mengekori Perodua Myvi turut terbabas ke dalam parit kerana cuba mengelak dari bertembung.

Dalam perkembangan sama, sepasukan dua pegawai dan 12 anggota bomba bersama dua jentera masing-masing dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Pilah dan Senawang dikejarkan ke tempat kejadian untuk operasi menyelamat mangsa.


p/s: berhati-hatilah di jalan raya~

Thursday, March 21, 2013

Akibat Terlalu Membaca Pengalaman Bersalin Orang Lain

Semakin hampir dengan tarikh nak bersalin ni, semakin kerap pulak aku baca pengalaman orang bersalin dekat blog-blog.

Kadang-kadang rasa menyesal pun ada.
Menyesal kenapa aku baca. Sebab lepas tu aku takut sorang-sorang.
Emosi sedikit  tercalar lah lepas baca..huhu..
Ada tu aku siap termengalir air mata..
Ada yang buat jantung aku berdegup kencang..
Ada yang masa aku baca tu, anak aku menendang dalam perut kuat bukan main!



Tadi pun aku baca banyak blog.
Baca asalnya nak dapatkan gambaran, apa itu bersalin.
Lebih-lebih lagi aku memang dah diberitahu bahawa aku kena bersalin secara induce.

Kebanyakan pengalaman yang aku baca, memang akan cakap induce itu sakit lebih dari normal.
Pengalaman yang normal pun kata diorang dah tak tahan dengan sakit yang tak terungkap.
Induce lagilah.
Dengan proses seluk menyeluk, VE nak bukak laluan baby sampai terpekik-pekik dan ada yang hampir terajang doktor sebab sakit sangat. Ada yang meninggal.. Gulp.

Nak pulak ni pengalaman pertama aku nak bersalin.
Induce mungkin bukan pilihan, tapi harus untuk aku yang ada GDM ni.
Aku tak ada idea macam mana aku pada hari tu.
Guna epidural kah? C-section kah? Laluan bayi senang terbuka atau susah? Berapa kali nak kena seluk? Suami sempat ada kat sebelah tak masa meneran? Apa pencetus rasa sakit contraction? Macam mana contraction tu? Apa episitomi?

Macam-macam bermain dalam kepala otak aku ni.

Now aku hari-hari terbayang kondisi dalam labour room, walaupun aku tak pernah masuk lagi.
Serius terbayang-bayang, and keep imagining the pain.

Most of the bloggers akan tulis yang sakit tu tak kan ada orang yang dapat rasa melainkan waktu bersalin. Statement ini yang buat aku terfikir-fikir. Dan ketakutan.

Tu belum masuk cerita kawan-kawan ofis lagi.

Ngaaaaa... Sesetengah cerita tu boleh buat aku relief dan menambah keyakinan, tapi ada sesetengah officemate ni, dia punya cerita.. mak oii! Seram mak!

Kalau cerita kat aku je takpe, ni cerita bab-bab yang agak private dekat laki aku..kah kah kah..

Ye dia mungkin nak kongsi pengalaman, dan dia seorang yang open.. Tapi laki akulah yang termalu-malu mendengarnya..haha.. Cerita yang bagi aku, tak patut kot terlalu open dengan orang? Private kot? Layan ajelah labu.. Walaupun binimu ini biru-biru muka dengar pengalaman dia tu..


Ada antara tips aku terbaca tadi, aku tak ingat kat mana, tapi dia kata, kalau nak tenang masa bersalin, ingatlah bersalin itu bahagia sebab kita nak lepas rindu dapat jumpa si kecik yang dah ikut kita 9 bulan tu, dan satu lagi, ingatlah setiap kesakitan itu adalah penghapus dosa-dosa terdahulu..
Dan kalau kita tewas dan menemui ajal, itu adalah syahid.

Sob sob sob...


Hanya Allah yang tahu bagaimana nasib aku nanti.
Dan aku berharap aku dipinjamkan kekuatan untuk hari bahagia + seram aku tu. :D


p/s: dah dekat ni, entry asyik pasal bersalin je..hehe..

Tuesday, March 19, 2013

15 Hari Menuju 38 Minggu

Ya Allah..

Makin dekat tarikhnya kandungan aku nak masuk 38 minggu ni..
Yang menambahkan cuak adalah aku ni ibu berisiko.



Aku ada GDM, asthma dan berat berlebihan.

Lepas tu gatal pulak pergi baca blog2 mengenai pengalaman ibu bersalin.

Ya Allah..

Permudahkanlah..

Thursday, March 7, 2013

Menjangkau 34 Minggu

Kalau mengikut kiraan, harini aku dah 33 minggu 5 hari.
Phew...dekatnya dengan due date!

Perasaan bercampur baur.
Of course gembira, seram, cuak, nervous.
Pertama kali nak dapat anak, dan pertama kali jugaklah nak rasakan apa itu "sakitnya melahirkan anak'.
Ngaaaa....

Tapi aku dah tekad, sekiranya diizinkan Allah, aku tetap akan cuba lahirkan anak ni secara normal.
Akan cuba elak caesar. Insyaallah. Moga Allah permudahkan urusan kelahiran anak sulung aku ni.
Aku takut. Tipulah tak takut kan.
Tapi dua hari lepas scan, nampak raut muka dia..awww..
Aku jadi tak sabar. But I have to sabar!

Kalau boleh aku nak siapkan semua kerja-kerja aku untuk semester ni.
Kalau boleh aku nak mudahkan semua pihak.
Aku nak marking sendiri hasil jawapan anak-anak didik aku semester ni.
Moga diperkenankan. Hehe..

Tadi pun mak sms tanya, perut dah turun ke tinggi lagi?
Emm..aku pun tak sure, rasa macam tinggi lagi.
Tapi yang paling seronok masa mengandung ni adalah, time baby tendang.
Lagi kuat dia tendang, lagi seronok perasaan tu.
Dan satu lagi time abahnya bercakap dengan dia dari luar dengan penuh kasih sayang *cewah*
It's a pleasure :')
Terasa bahagia sangat.. Alhamdulillah..




Tapi, semenjak dua menjak ni badan memang dah tak kuat.
Asyik letih, jalan pun terhincut-hincut terhegeh-hegeh..
Lenguh sana sini, kaki tak larat nak seret..huhu..

Kesian dengan students..
Macam tak dapat nak bagi all out dekat kelas dah hujung-hujung semester ni..
Aku doakan dorang yang terbaik, moga keputusan periksa nanti setimpal dengan usaha. :)


Tuesday, November 24, 2009

Aku dan beruk terkejut!


Tengah aku sedap2 tido petang tadi..
Tetibe aku dengar tingkap seperti diketuk..
Gulp!
Aku yang bengong2 mamai2 leh plak terbayang alien yang datang..
mmg neves, tapi tpikir gak, orang ke??

kot2 la nak baiki bumbung..
tetibe..
langsir bilik ku seperti diselak....
arhhh!
sape kah sapekah!!

dahla rambut dah kalah pontianak,
malunye kalau itu orang..
tapi tak bagi salam pon,
aku pon macam tergamam, tunggu je meniarap atas katil..
aku pandang je tingkap yang diselak tu..
dahla slow mo je selak..

maka..
terjegul satu kepala..
dan kami same menjerit!
dia pon lompat ke bawah!

pergh..
aku terkejut beruk pandang si beruk, si beruk pon terkejut pandang aku yang rambut dah macam hantu..

jadi kengkawan, first time dalam hidop aku, aku tgk beruk betul2 terkejut beruk..
siap berduet lak lagi ngan aku..

ampeh ko beruk!

Monday, October 19, 2009

Bayangan objek

asik terbayang objek2 ini dalam kepala otak...
.
.
.
..


la aku lapar rupanya..
blom lunch..
haha!

:P

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.