Pages

Search This Blog

Showing posts with label Aku dan Blog. Show all posts
Showing posts with label Aku dan Blog. Show all posts

Monday, July 6, 2020

Adsense Auto Ads di Personal Blog

Sejak dah lama berhenti blogging, memang dah tak ambil tahu pasal adsense.
Jadi, start semula haritu, sajalah godek-godek balik adsense tu dekat bahagian earning kan.
Walaupun ni blog personal yang totally personal, tapi kalau ada iklan sikit2 yang boleh dapat duit sikit-sikit, why not kan? Eheh..

Jadi godek-godek, baru perasan (noob kan sebab baru perasan) yang adsense ni ada function auto ads placement, yang mana bila kita turn on function tu, dia akan secara automatik letak iklan dekat mana-mana sudut dalam blog / website kita.

Sebab, aku ingat adsense ni dia akan keluar dekat beberapa spot yang kita pilih je, macam iklan dekat header, skyscrapper yang tepi tu, atau petak antara post kita.

Sesungguhnya aku dah ketinggalan 😅

Wednesday, June 17, 2020

Baru yang menyebabkan hilang

Hari ini aku decide untuk berdot com kembali setelah sekian lama domain lama berkubur.
Saja semak dengan syarikat yang uruskan tu, kot-kot boleh dapat balik domain lama. Tapi rupanya syazni.com dah dibeli oleh syarikat broker domain di China 😅

Apalah orang kat China tu nak buat dengan domain aku tu. Hmm.. Ini yang tiba-tiba menyesal pulak tak renew. 

Jadi, sebab yang tu dah tak available, belilah domain baru yang telah diolah sikit. Mungkin sesuai la dengan aku sendiri yang kata mula blogging semula ni sebagai 'nafas baru'. Jadi gunalah domain baru.

syaznirahim.com

Sekejap je settle lepas berbalas email 2-3 kali, buat bayaran semua.

Tapi, hilang pulak bahagian komen yang sebelum ni aku guna platform disqus.
Hilang habis 😭

Bagitau zaimi, dia kata tak payah lah guna disqus tu. Baik guna komen yang memang blogger dah sediakan. Kata nafas baru kan, lupakan je lah blog yang konon nak lain dari yang lain sampai guna platform luar. 

Betul jugak, dengan status dan umur sekarang, bukan banyak masa riang ria mengadap laptop 24 jam, macam zaman remaja masa belajar dulu tu. Huhu..



Jadi, disebabkan dari dulu guna Disqus tu, setting yang zaman dulu tu, dah buat semua komen dari platform blogger ni sendiri jadi hide.

Adumak sekarang kena allow balik, one by one, untuk 480++ posts. Perhh.
Nasib baik la post tinggal banyak tu je, kalau andai kata aku tak delete post2 mengarut zaman remaja tu, mau ada 1K++ post 😂

Jadi maaf pada komen2 post2 seminggu dua ni yang hilang.
Kalau sudi komenlah lagi hihi

Terima kasih sudi singgah sini ;)

Friday, June 5, 2020

Nafas Baru

I'm back did you miss me after vacation | Im back quotes, My world ...

Macam orang tak betul aku ni, sekejap tutup sekejap bukak blog.
Dah sampai angin nak bukak blog ni balik. Eheh.
Tengah dalam proses nak pindahkan isi blog back up ke blog lama ni.

Blog ni aku dah 'sental'. Aku dah buang post2 merapu zaman muda, tinggalkan sikit je kih kih.

Ada lagi ke orang nak baca blog personal ya?
Kalau ada, hai. Saya harap anda sihat dan kuat :)

Monday, December 8, 2014

Jejari Dompok

Hey Blog!

Aku tetibe rindu pulak dekat kau semalam.
Tapi kau pun tau kan, kalau dah dekat rumah, mana sempatnya aku nak jengah kau.

Baru nak bukak laptop, si kecik aku tu dah mula berdiri atas laptop tu.

Sorry jugak, sebab aku abuse kau sebulan dua ni.
Aku asyik guna kau nak promote bisnes part time aku yang baru tu.

Haha.

Sorry beb.

Aku saja nak cuba nasib je.
Kalau menjadi, dapat gak aku extra cash kan?

Harini masuk ofis, aku dah ada list dah apa nak buat.
Panjang jugaklah list tu.
Kau faham kan, blog?

Bukan sengaja nak biarkan kau bersawang, berhabuk.
Nak nak sekarang, bukan setakat bersawang dan berhabuk,
aku longgok pulak bekas bekas tupperware tu kat kau.

Kesian kau, blog. Heh.

Nantilah, bila aku dah free, aku belai kau ye.

Bye Blog.
Be good ok.
Keep earning a few cents per day ok :P

By the way, thanks Nuffnang.

Wednesday, October 16, 2013

Top 100 Resepi Makanan Bayi 6 - 12 bulan

Hemoih hemoih...


Lama sungguh aku tak blog.
Sibuk la..
Last few weeks student final exam.
Kelam kabut lah buat carry mark, jaga exam, tanda kertas exam semua.. bla bla bla..

Balik rumah memang tak lah kan nak bukak laptop ke apa..
Tak larat kot.. dengan nak mengurus si kecik tu lagi.. urus rumah.. basuh sidai lipat baju..
Sapu rumah serba sikit.. layan bapak si kecik lagi..hahah..

Eh.. layan sembang pun kira layan apa.. hiks..

Zaimi memang lagi kesian lah..
kod dia tarikh exam memang dah hujung2..
nak balik Kota Bharu untuk raya haji memang tak sempat lah kan..
Jadi untuk pertama kalinya zaimi tak raya haji dengan family dia..
rezeki aku kot nak raya haji dengan mak abah dekat semenyih.. yea!

Harini rabu pergi kampus.. mak oi punyalah lengang.
Lengang yang gila2 punya, sampai kau nak parking kat petak mana pun kau boleh pilih.. hahah..
memang mood kerja pun tak berapa mari.. sebab nak update file ni memang memerlukan iltizam yang tinggi.. cewah bahasa :P


Cek nuffnang, tengok2 ada 6 CPUV.. alhamdulillah..
rezeki anak..haha..

Eh apa yang aku dah kelaut dah ni, tajuk yo yo aw je top 100 baby food recipes..

Actually hari jumaat haritu aku ada order buku dari MPHOnline..
Sejak Adam dah masuk 6 bulan ni, seronok pulak tengok dia makan cerelac tu..
Lepas tu nak try lah bagi puree..
sajalah beli buku recipe ni.. penulis dia Christine Bailey..
Aku beli online je suruh pos kat kampus.. nak pergi ke MPH tu tah bila..

Jadi harini buku tu dah sampai.. weeeee!

Best weh!
AKu teruja kot!
Tak sabar nak try bagi adam makan recipe2 ni..
Dia memang buku resepi untuk budak 6 hingga 12 bulan..
Easy purees & first food for 6-12 months gitu..

Menariknya sebab, selain bahan-bahan dan gambar-gambar, dia ada letak jugak waktu preparation dengan waktu cook.. dan ada info2 mengenai makanan mana harus bagi, makanan mana patut avoid.. which is for me very good sebab aku kan ibu baru.. hahah..

Harapnya aku rajin lah nak steam bagai tu.. :D



Buku yang ada gambar cili tu?
Bukan.. buku seratus resepi makanan bayi tu yang kuning tu.. yang besar ada gambar cili tu buku masakan orang dewasa.. hahaha..

Konsep dia sama je dua buku ni.. ada jugak waktu prepare dengan waktu masak tu..

Dan sekali lagi harapnya aku rajin lah nak masak hahahaha

AT least esok Adam dah besar, dah pergi kolej ke apa.. ada jugak masakan mak dia ni yang dia rindu..ewah!

Dan kalau tetiba jadi semakin terer di dapur.. bolehlah masuk masterchef..

Ok itu over.


Em sunyi gila kampus.. rasa rindu kat adam menyucuk2 jiwa..huhuuuu


p/s: Actually rasa semangat nak masak sebab nak masuk rumah baru.. harap dapat masuk sebelum tahun depan :D

p/s/s: Updated Mei 2014. Aku baru perasan, entry aku ni dapat hit sampai 8000++.

Aku rasa bersalah pulak dekat mereka-mereka yang masuk blog aku, sekali takde pun aku letak resepi, sebab actually aku nak cerita pasal aku beli buku T_T

Jadi, marilah aku senaraikan link ke blog/wesite lain, yang ada berkongsi resepi, in a proper way.
Macam aku ni, aku masak untuk adam, tapi aku tak cerita detail buat masa ni. So, korang boleh try link bawah ni, untuk resepi-resepi makanan bayi untuk anak korang yang super comel tu!


1) Keluarga Baru.com (Resepi Bayi 6-8 Bulan Yang Terbaik)
2) Facebook Page Resepi Makanan Bayi (Ada Fritata semua..wuhooo!)
3) Mama Mujahidah (Yang ni memang awesome!)
4) Azizul Athiah Amna (yang ni ada tips sekali kalau anak susak makan)
5) Ustazah Pilihan Fairuz (ada resepi spageti lagi uolls)
6) Cooking Light (yang ni dalam english, tapi menarik!)

Tuesday, September 24, 2013

Huru-Hara Kehidupan

Serius weh.

Seminggu dua ni memang rasa macam apa je.
Kelam-kabut rasanya hidup.

Exam dah dekat, time ni lah nak marking semua test segala..

Sambil2 test sambil pening duk baca, apakah lah yang budak ni tulis???

Doktor sangat tulisan T_T

Tapi Alhamdulillah anak aku baik pulak malam-malam sekarang..
Sebab dia pun dah ikut jadual tido mak ayah dia..

Paling-paling pun dia bunyi lah ek ek ek sekejap sebab samada nak susu ataupun nak tukar pampers.. Cuma ada sekali tu dia bunyi ek ek ek tu, aku tukar pampers, bagi susu semua still macam nanges2 atas cot dia.. last sekali aku angkat lah peluk.. dia senyap sekejap.. Lepas tu aku pun dah terlentok2 mengantuk, jadi aku letak je dia kat tengah2 aku dengan zaimi atas katil..

Terus senyap dia tidur.. nak bermanja rupanya..
Aku pun tidur sambil paut badan dia dengan tangan aku..
Sebab aku jenis mesti nak tidur sambil letak tangan kat badan anak, maklumlah.. jenis tidur mati ni karang setakat adam nangis2 slow tu tak sedar punyalah.. atleast terasa dia tepuk2 tangan aku tu, terbangunlah jugak..huhu

Dah ada anak ni, walau sibuk mana pun kat opis, kena gak allocate time untuk uruskan hal-hal berkaitan anak.. Macam haritu, tak dapat attend kolokium, sebab nak bawak anak pergi injek. Dahlah lah dengan klinik kerajaan ni kekadang buat sakit hati je. Maaf cakaplah. Aku taulah kau penat ke, banyak kerja ke, tapi aku tak suka lah bila nurse buat muka taik. Serius. Kau kan nurse. Kau patut pandai kawal muka taik kau. sebab kau kerja kena deal dengan orang. Bukan semua nurse lah.. agaknya kebetulan nurse tu gaduh dengan laki dia kot malam sebelumnya.. jadi nak lepas geram kan anak aku.. debik kang baru tau..

Budak ready nak injek


Ikut hati aku nak bawak aku injek kat swasta je. Tapi ada kawan pernah advice, kalau nak injek anak, better pergi klinik kerajaan. Sebab yang private ni takut proses penyimpanan benda yang dia nak injek tu bukan pada suhu yang sepatutnya, dan mungkin akan menyebabkan benda tu tak berkesan pun nanti. Kalau tak berkesan takpe, kalau jadi lebih bahaya? Nauzubillah.. Tapi ini pendapat aku base on nasihat kawan aku lah kan.. dia doktor..

Adoi..
Pening-pening menanda kat opis ni, last-last aku layan blog Peej.. terkekek2 sorang baca entry2 dia..
Sebab dah dekat 2 minggu kot tak jengah blog dia, busy kan..hukhukhuk.. :P

Nasiblah ada blog dia, boleh gak nak buat release tension main ngan pen merah tak habis2 ni..huuu

Ni sekarang tinggal nak key in je.

Legalah sikit kot.

Pastu tadi duk belek2 godek2 semua post lama and latest blog aku ni..
Aku rasa macam aku pentamak. huk huk huk..
Bercampur aduk kategori.

Nak kata personal tidak, tips tidak, berita tidak, gosip tidak..
Adoi!

ROjak sungguh blog aku ni.
Ikut hati nak adjust mana yang patut.
Tapi malas plus serabut. Nanti2 ah. Tak pun, lantak je lah.
Bukan ada reader pun? :P

Ah dah lah.
Serabut.
Babai!


p/s: Tq nuffnang sebab bagi lagi CPUV. CUma yang tak best, opis aku ni blog plak web nuffnang. Kejadah tah? huhu..

Monday, March 14, 2011

Di Kala Cintaku Mula Goyah Padamu..

Penantian dan harapan itu semakin menghimpit kalbuku.
Saban waktu aku menjengahmu dulu, namun kau tetap mengecewakanku yang tak pernah jemu mengharapkanmu..

gambar hiasan


Kau seakan tegar untuk terus kaku begitu.
Aku mulai pasrah, dan menjauhkan diri darimu..
Aku titpiskan harapanku padamu sehingga akhirnya ianya hilang sendiri seperti asap yang terserak di ruang udara...

Aku harus terima kenyataan bahawa aku sudah tidak mencintaimu lagi..

Namun, 
Di kala aku sudah mulai melupakan dirimu, 
Dalam diam kau mencurahkan kembali kasih sayangmu kepadaku!
Terkezut diriku melihat bukti cintamu padaku..
Itu pun nasib baik sangatlah aku tergerak hati untuk menjengahmu kembali pada hari ini..

Aku keliru.. Namun aku ucapkan syukur..

Terima kasih wahai Nuffnang..
Setelah berminggu aku kesadisan kau tak naikkan Earning aku walaupon aku tengok ada iklan yang ditempelkan ke blog aku, akhirnya kau bagi aku beberapa Buffered Earning yang 'wow' juga jumlahnya..haha!


Nuffnang, aku akan cuba mencintaimu kembali sayang!

Friday, February 25, 2011

Where am I?

Ada orang perasan tak yang aku tak update blog?
haha..

Kepada yang perasan tu terima kasihlah sebab prihatin.

Em buat masa ni aku tak update blog dah buat sementara.
Sebab aku dapat kerja part time di suatu tempat.

Agak busy juga condition kerja nya.
Memerlukan konsentrasi yang tinggi.
Work load memang banyak.
Eheh..

Till then.

I will update when I feel I want to share something.

See ya....

Monday, January 31, 2011

Bermain Game Free di Google Chrome

Entry ini ditujukan khas untuk makcik ku yang comel ^^ ,
maka aku akan banyak menggunakan Alang sebagai kata ganti diri kedua.

**********************************

Okey, mari kita cari game WordSquare itu, alang dah install Google Chrome?
Kalau dah, sila buka Google Chrome itu ya.

Ok, lepas tu, cari ikon spanar kat hujung atas belah kanan window:


Klik, nanti keluar macam gambar kat atas, lepas tu klik Tools.
Kemudian, akan keluar macam ni:


Kemudian, klik pula dekat Extensions. Nanti tab baru akan terbuka, macam ni:


Selepas kena boo dengan si Google Chrome ni, kliklah dekat 'browse the gallery' itu. Nanti akan keluarlah chrome web store:



Bahagian tepi kiri, atas, dalam ruangan Apps, carilah Games dan klik.
Nanti akan ada banyak games yang boleh dipilih. Okey, sekarang nak cari game WordSquare tu.
Scroll sampai bawah, nanti jumpa ruangan Popular. Kalau WordSquare tu tak ada kat situ jugak, klik ALL.


Nanti dia akan keluar macam ni pulak:


Okey, kalau ada alang boleh klik terus, andai kata tak ada, mungkin sebab populariti dia dah jatuh ke apa ke, alang boleh search dekat tiap-tiap page kat bawah tu ya.

Okey bila dah klik dekat game yang diingini tu, nanti dia akan keluar macam ni:



Kliklah pada Install tu untuk install game tersebut, makan masa sikit ikut kelajuan internet.
Kemudian, secara automatiknya selepas habis install, tab baru akan terbuka menunjukkan Apps yang kita dah install.


Untuk main game tu, klik je pada ikon game tu, tapi andai kata nak install lagi game lain ke, apps lain ke, klik pada ikon Web Store tu aje. Ok?


Okey, dah boleh main. Oh tapi sebelum tu, klik pada butang sign up untuk daftar nickname. Jadi, bila nak main lagi lain kali, klik aje kat log in, masukkan username & password, then main macam biasa. 

Yang penting game ni FREE. haha. Internet je yang kena bayar. *kalau tak silap lah*

ps: selamat mencuba ya Alang :D

Wednesday, January 12, 2011

Dengan Tak Malunya

Saya dengan rasa tak malunya, 
ingin meminta kepada Nuffnang agar diberikan lagi beberapa Buffered Earning (BE),
dan kepada Churp Churp, saya mahukan lagi beberapa Scheduled Tweets.

Boleh?

hua hua hua..


ps: jangan marah haa (.^^)

Monday, December 13, 2010

Cadangan Encik Google

Aku bosan.

Oh baru aku perasan dah 4 hari aku tak update blog.

Makanya, untuk hilangkan bosan + update blog, aku telah membuat ini:

Menggunakan perkataan 'apa', 'siapa', 'bila', 'di mana', 'mengapa', 'bagaimana' dan 'berapa', dan taip di Google Malaysia punya search bar.

Selepas itu, Encik Google pun akan mula mencadangkan aku beberapa carian, seperti berikut:

1) Apa

-apa format
-apa itu cinta
-apa referencing
-apa system
-apa itu internet
-apa itu Islam
-apa kata wanita *tentang apa?
-apa citation style
-apa itu illuminati
-apa itu dadah


2) Bagaimana


-bagaimana untuk mengandung *erk?
-bagaimana sosilawati dibunuh
-bagaimana nak kurus *nak tau gak!
-bagaimana memulakan perniagaan
-bagaimana menjadi pelajar cemerlang
-bagaimana komputer beroperasi
-bagaimana nak buat blog
-bagaimana kehamilan berlaku
-bagaimana menyentuh hati *fuh keyword...
-bagaimana melaka mendapat nama *wah~!

3) Berapa


-berapa umur Justin Bieber *ada jugak budak tecit ni
-berapaharga.net
-berapa harga nokia e5
-berapa harga blackberry
-berapa tahun Malaysia dijajah *silalah bukak buku teks sejarah
-berapa episod epilog syurga cinta
-berapa ramadhan
-berapa episod cinta kirana
-berapa ramai penduduk Malaysia *nak tau jugak!
-berapa episod ular emas


4) Bila


-bila cinta
-bila cinta mp3
-bila berpacaran *lagu ni best!
-bila hari kausikan *erk?
-bila cinta lyrics *wah ramai search lagu ni~
-bila curang
-bila cinta 4shared
-bilal bin rabah 
-bila cinta mediafire
-bila cinta lagenda budak setan


5) Di Mana

-dimana Allah
-dimana sosilawati
-dimana suami sosilawati *ade terfikir juga pasal perkara ni~
-dimana keris taming sari
-dimana ku cari ganti
-dimana dajjal *takutnya~!
-dimana cinta *cari cinta kat internet??
-dimana azrinaz sekarang
-dimana janjimu dulu *erk? hehe
-dimana bumi dipijak *disitulah langit dijunjung


6) Mengapa


-mengapa yahudi bijak *pernah terbaca artikel ni dulu
-mengapa
-mengapa blackberry diharamkan *erk? mengapa??
-mengapakah malaysia dibentuk
-mengapa lirik *nice song~
-mengapa memilih profession perguruan
-mengapa kau pergi
-mengapa sosilawati dibunuh
-mengapa dirindu
-mengapa sepi tanpa berita *erk?


7) Siapa


-siapa bunuh sosilawati
-siapa maher zain
-siapa pembunuh sosilawati
-siapa sai baba
-siapa datuk bunuh sosilawati
-siapa dajjal
-siapa imam mahdi
-siapa mizz nina *tunang noh..haha
-siapa rosmah mansor *ade yang tak kenal ke??
-siapa namewee 


Macam-macam kan yang Encik Google cadangkan..hehe..
Itulah perkara-perkara yang sering di search..sebab tu boleh jadi top 10 kan?

Thursday, November 4, 2010

Taara Zaimi Par .. Apakah itu?

Bangun pagi tadi, belum sempat turun dari katil aku dah ON laptop,
sudah tu terus pulak bukak internet..
Hati macam dipaksa-paksa untuk cek keyword yang masuk ke blog aku..
Jadi aku pun bukaklah Nuffnang..

Tengok bahagian Analytic.. Senyum puas hati.
Tekan tab Keyword pulak.
Baca satu-satu dari atas ke bawah..
Sampai ke keyword yang kedua dari bawah, berkerut sekejap kening aku.


Movie taara zaimi par ?

Dahlah ada nama Encik Zaimi disitu..
Apakah maksudnya Taara Zaimi Par itu?

Apa lagi terus Google.
Tup tup memang sah bila Google benda tu, Blog aku adalah di carian atas sekali.
Oh aku guna Google Malaysia.

Hairan, apa bendanya tu ya?

Tengok balik betul-betul, oh ada suggestion lah, yang tertulis:
'Did you mean Movie Taare Zameen Par?'

Terus klik!

Oh..
Movie Hindustan..lakonan Aamir Khan rupanya..
Macam manalah si polan tu boleh tertaip nama boypren aku..haha! 
:P


Maaflah Aamir Khan, aku dah lama tak layan Hindustan kalau cerita tu tak keluar kat TV masa aku tengah tengok TV.. Nak beli DVD memang tak dah sekarang.. Pitis kurang..huhu..

FIlem ni tahun 2007, bila aku baca sinopsis dia, rasa macam menarik pulak. Timbullah rasa nak tengok movie ni.. mana mau cari?

Sinopsis dia yang aku copy & paste:

Ishaan Awasthi (Darsheel Safary) is an eight year old boy. But what comes naturally to kids of his age is next to impossible for him. He gets bad grades at school, his teachers reprimand him, his father scolds him...nobody realizes that he is suffering from a learning disorder, dyslexia. Not able to tolerate his son's bad behavior at school, his father gets him admitted to a boarding school. The situation doesn't improve, for he is still the same at studies.


Then a new art teacher enters his life. Nikumb (Aamir Khan) figures out very quickly that the boy needs help, and does all he can to make this world a happy place for Ishaan.

Dan komen-komen untuk filem ini pun boleh tahan.. Banyak yang memuji. Antaranya:

its really a great movie ! The acting, the songs,the actors,the music,everything is in its right way. Its has a good message to the society. Overall its a very gd family film.
I love itt Laughing 

 Aku akan cubalah cari movie ni nanti, kalau keluar kat TV lagilah bagus!

Kan tak pasal-pasal je aku cerita pasal movie ni..hehehe..


Thursday, March 25, 2010

8 cara hebahkan Earth Hour

Salam semua =)

Seperti yang kita semua sudah maklum,
27 Mac ni akan ada Earth Hour, yang dijangka berlangsung pada pukul 8.30 - 9.30 malam!~

Marilah kita sama-sama memadamkan lampu dan sebanyak mungkin barang elektrik dirumah kita,
di kedai kita, di asrama kita, atau di mana-mana sahaja, hanya untuk 1 jam sahaja.
Semua ini untuk kepentingan kita juga, inilah masanya kita menunjukkan keprihatinan kita terhadap bumi yang kita diami ini..

1 jam tak lama pun =)

Untuk memeriahkan lagi Earth Hour 2010 ni, mari kita sama-sama ramai-ramai hebahkan mengenai Earth Hour ini. Jom lah tunujukkan yang rakyat Malaysia pun prihatin juga, kan? :)

Mengikut Squidoo.com, dia ada bagi beberapa cara untuk kita hebahkan Earth Hour ini kepada mereka yang berada disekeliling kita, tapi yang mungkin tak tahu, atau lupa mengenai Earth Hour ini.

8 cara yang aku rasa relevan dan senang untuk kita laksanakan adalah:

1) E-MAIL

Kita boleh menghantar email kepada kenalan dan famili kita untuk memberitahu mengenai Earth Hour ini, boleh juga menggunakan surat biasa dan setem 30sen. Mana pun boleh, asalkan mesej kita sampai. Tetapi janganlah letak subjek email "Earth Hour", tapi bila klik, pergi laman web yang 'dapat2 duit' tu pulak ye.. memang nak kena sumpah..


2) FACEBOOK

Kebanyakan orang ada akaun Facebook sekarang, jadi bolehlah kita tulis mengenai Earth Hour ini dibahagian Status, ataupun Notes.. Di Facebook juga banyak page/group mengenai Earth Hour ni, yang boleh kita join dan invite sekali kawan2 kita..


3) FORUM

Kepada mereka-mereka yang gemar mencipta topik diforum, ha inilah masa yang sesuai untuk kita hebahkan Earth Hour ni, boleh juga kita bincangkan lebih lanjut mengenai Earth Hour ni, apa boleh dibuat dalam gelap2 tu, apa lagi yang boleh kita jimatkan.. macam2 lagi..


4) CAKAP

Cakap..cakap! Macam tuan direktor Ahmad Nisfu suruh.. Cakap saja mengenai Earth Hour ni kepada sesiapa yang kita jumpa, walaupun orang yang berdiri sebelah kita dalam LRT..haha.. Tapi tengok la mood dia dulu, buatnya dia tengah hangen 1 badan, karang Earth Hour kemana, kau kemana..


5) TELEFON

Sekarang ni boleh dikatakan hampir semua orang ada handphone, maka bolehlah sebarkan Earth Hour ni melalui telefon, tak pun SMS saja kalau kedekut kredit.. Sambil tanya-tanya khabar tu, boleh lah selit2 sikit cakap pasal Earth Hour ni..tak salah beringat2 ni.. 


6) PAKAIAN

Untuk kesan yang lebih menyeluruh kepada umum, anda juga boleh membeli dan memakai pakaian yang ada tercetak mengenai Earth Hour ini. Jadi bila masyarakat melihat cetakan di baju, topi, beg atau seluar anda itu, mungkin mereka akan teringat dan turut melaksanakan Earth Hour ini..kan senang tu..


7) BLOG

Rata-rata readers blog aku ni blogger kan? ha.. apa lagi, hebahkan mengenai Earth Hour ini di blog anda. Seperti yang aku buat ini.. haha.. untuk kepentingan dunia kita juga..


8) TWITTER

Cara yang paling mudah! Tweet kan saja mengenai Earth Hour ni di Tweeter.. Untuk kesan yang lebih menjadi, gunakan #Earthhour dalam Tweet anda.. secara tak langsung, mungkin ramai yang akan turut serta dalam Earth Hour ini ;)


Jadi, jangan lah nak hebahkan saja kalau kita pun tak buat,
mari kita sama-sama bersatu dalam menyelamatkan bumi dengan menyertai Earth Hour di Malaysia pada 27 Mac 2010, jam 8.30-9.30 malam..



ps: sikit-sikit lama-lama jadi bukit~

Friday, January 8, 2010

Tribute to Ameera Akbar

Hi Amy!

AKu wat entry ni khas untuk ko, sebab pe?
ha ko tengok gambar bawah ni..
boleh juga diklik untuk membesarkannya..

Aku duk cek keyword Nuffnang aku..

Uiyo amy..orang search name ko tu!
haha!
name penuh lg!
hihiihhi!

ps: saje suke-suke..ngeee~

Monday, November 16, 2009

Untuk Bulan

Bulan, aku cube nasib ye..hehe

bersame tapir..tahun 2006..

di Terengganu..tahun 2008..
 

di pudu.. tahun 2009..
 
  
kat Sekayu Terengganu.. tahun 2005..

ko nak pilih yang mane? ngeee~

Saturday, October 31, 2009

Thanks

Ngah xde moog nak berblog.
Tapi bukak2 blog ade pertambahan follower.

Thanks ye.
Untuk pengetahuan follower baru dan lame,
ini blog personal.
blog peribadi.

semuanya berkenaan diri aku,
tak pon aku ulas ape2 dengan pandangan aku sendiri.
korang jangan terpedaya lak ye,
jgn meletak harapan tinggi kat blog aku ni untuk mendapat sebarang ilmu,
hee..

dah dah syazni,
ngarut lak.

just tpikir,
nanti umor aku dah 44 [kalau panjang umor],
aku mampu tak nak layan tetamu yang dtg umah ramai2..
ngan kawan2 datang bwk anak2 kecik masing..
lari2 keliling umah aku..

mane nak layan kawan borak2..
mane nak wat air tambahan..
masak2..
bla bla bla...

pastu bila dorg dah balik, kene kemas2..
siap kene tahan jantung lg kalau ade pinggan pecah..
pagar bengkok anak kawan td panjat..
anak sendiri kecik ati sebab tak berape dilayan mase ade tetamu..
hmmm...

susahnye jadi dewasa..
but life must go on..



ps: aku tak hipokrit, aku ngaku aku kekadang rimas org dtg ramai2..
haha..

tak maturednye daku

:P

Sunday, May 3, 2009

Waduh..

hahaha!
emm..
aku masih tk berkesempatan lagi nak hapdet komen2 dari korang..
dan hapdet blog ini dengan pandangan aku yang terbaru..

sebab arini aku takde life..
study jer..
esok last paper bagi perngkat master..

pasni aku rase aku tak nak amek periksa dah, tak nak study dah....

hahahahahhaa!

kidding...


em ok lah nak gi library..

tengoklah kalau aku malas study malam kang aku hapdet la sikit..

bye..

Sunday, April 19, 2009

Mood Mana?

mana perginya mood aku nak update blog??

Salah 1 sebab aku tak suka ada orang suka tiru aku, perhhh...

Dah la poyo.. Ingat aku selesa sangat ngan dia?

Dia ingat dia sape?

suka suruh aku layan dia, ajak dia kemane2 aku pergi..
suke wat statement ala2 diri bagus sgt..
bila aku tak nak layan buat2 macam nak merajuk..

come on la..
Aku tak kuasa la nak layan orang macam tu..

pastu suke komen yang ntah pape..nak angkat diri sendiri..
pigi dah!
pe motif? nak tunjuk diri bagus?
taik la..

sape dia?
huh..hint: bukan lelaki..haha..
xyah tau la sape.. korang mesti tau kalu org tu bukan korg..

bg aku blogger lain xde masalah..cume dia ni sorg..

oh please!

Dan disbbkan tu aku malas nak update blog buat seketika..

lagipon nak exam..

heee~

ps: moody sbb esaimen hilang selepas dibuat kerana laptop bongok~
s*it!

Thursday, March 5, 2009

Tak payah bawak kamus dah~

ya...entry ni aku tujukan tuk org2 yg mcm aku la...
nak g wat keje kat library, mls nk bawak kamus sbb kamus tebal...
nak bwk lptop lg..
kang bwk kamus kecik x cukup pkataan lak...
xpon mase kat bilik, nak wat esaimen, kamus tinggal dlm kete lak.. jauh nye tpt parking..arhhh!!
xpon, xde kamus sendiri...haha~
xpon, konon2 nk chat ngn org putih, sekali blur plak name pkataan tu..
haha!! [yela sbb aku xpndai kecek org putih ni]
jadi...aritu mase lalu lalangkan diri kat Pusanika, jumpa la 1 booth yg promote web yg wat translation online..paling best, free of charge.. no trial..leh gune bile2 mase, di mane sahaje
[er...aku x bertanggungjawab kalu tpt tu xde internet]
em aku rase ramai g dah tau sal ni.. tp saje la nak citer gak..
ok, kalu nk gune, memule sekali, g kat adress kat bwh ni:
pastu, akan kuar la main page dia cmni nnti...

pastu, klik je la kat classic ke, beta ke..xyah dftar jadi member pon leh gune trus..
tp kalu dftar ade la kepentingan dia kat function dia yg len selain translation kot..
emm...
patu dia akan kuar mcm ni lak..
tpulang la pada activity korg kan nk klik yg mane...
skg aku nk tunjuk yg translate, jd klik la kat butang translate kat menu bar dia..


pas klik translate, akan terpacul la window ni..tp ni aku dh crop dah...aku nk fokus kat pemilihan bahasa tu..
tgk tgk tu..


boleh pilih nak bm-bi, bi-bm, eh bhs cina pon leh la! hehe...tp aku x reti bc tulisan tu...
[not a good promoter]
ok, sbg contoh, aku pilih dr bm ke bI..
dia kate leh translate ayat trus..
jadi aku taip la ayat sepertimane di bwh ini...
ha pas dh taip ayat tu, [ade gak ayat2 yg dia xphm, jadi kene taip satu2 pkataan, depends]
tekan la butang translate yg agak kebiru-biruan tu..

ha...kuar dah ayat yg dh diterjemah....
ok la citcat ni...
nk kate accurate 100% tu mesti la x...name pon free...
tp boleh la mmbantu...
tp kalu nk yg accurate tol, g a beli Kamus electronic BESTA DR. FAZLEY...
hehe...aku x mampu nk beli (^^,)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.