Search This Blog

Showing posts with label Aku dan Blog. Show all posts
Showing posts with label Aku dan Blog. Show all posts

Thursday, October 22, 2020

Dari Kak Azimah | Thankful Thursday

 Assalamualaikum semua!

Weekend haritu, tibalah satu bungkusan dari rider j&t vroom vroom!

Sunday, October 11, 2020

Entah Apa Dicari Datang Ramai-ramai dari Hong Kong

 Sejak blogging kembali bulan Jun haritu, aku selalu jugak check aku punya blog stat.

Ada satu perkara yang menarik minat aku.

Friday, October 9, 2020

Pengunjung 1,300,000 Telah Ditemui!

 Semalam pencarian pengunjung blog yang ke 1.3Juta telah berlangsung.

SINI

Dan alhamdulillah, pengunjung yang bertuah dan yang telah menghantar bukti screenshot beliau adalah

Thursday, October 8, 2020

Pencarian Pengunjung Blog Yang Bertuah

 Di hari Khamis yang indah ini, aku dah pasang niat nak bagi hadiah pada pengunjung blog yang bertuah.

Macam mana nak tau bertuah?

Apabila orang itu menjadi pengunjung blog yang ke 1.3 juta!


Saturday, September 26, 2020

Tunggu Sekejap Wahai Kawan


Hai semua!
Harini dan esok mungkin tak sempat nak blogwalking.
Sebabnya balik rumah parents.

Till soon :)


Friday, September 18, 2020

Pemenang Giveaway Sejak Kembali Galak

 Terima kasih diucapkan kepada yang sudi join untuk meninggalkan komen-komen yang indah-indah dalam giveaway pendek Sejak Kembali Galak beberapa hari lepas!

Thursday, September 17, 2020

Sejak Galak Kembali | Giveaway

Sila baca sampai habis untuk makluman giveaway ๐Ÿ˜


 Harini saja check statistik blog sejak kembali galak update sejak Jun2020.




Saturday, September 12, 2020

Sunday, August 23, 2020

Meninggalkan Blog dengan Entry Auto Publish

 Assalamualaikum semua!

Ada ke yang perasan aku tak blogwalking dah 2 hari? 

Kih kih..

Sebabnya, aku away. Dan tak bawak laptop.

Nanti lah aku update ke mana aku pergi (macamlah ada yang nak tau ahahah)

Dan nak berjalan ke blog-blog sahabat maya ni ๐Ÿ˜‰


Teaser


Friday, August 21, 2020

Top Pengomen Blog Fieza Sani

 Salam Jumaat semua!

Di hari yang penuh barokah ini, aku ingin merakam dan mengabadikan kenangan di dalam blog aku yang tidak seberapa ini, ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Kak Fiez


Monday, July 6, 2020

Adsense Auto Ads di Personal Blog

Sejak dah lama berhenti blogging, memang dah tak ambil tahu pasal adsense.
Jadi, start semula haritu, sajalah godek-godek balik adsense tu dekat bahagian earning kan.
Walaupun ni blog personal yang totally personal, tapi kalau ada iklan sikit2 yang boleh dapat duit sikit-sikit, why not kan? Eheh..

Jadi godek-godek, baru perasan (noob kan sebab baru perasan) yang adsense ni ada function auto ads placement, yang mana bila kita turn on function tu, dia akan secara automatik letak iklan dekat mana-mana sudut dalam blog / website kita.

Sebab, aku ingat adsense ni dia akan keluar dekat beberapa spot yang kita pilih je, macam iklan dekat header, skyscrapper yang tepi tu, atau petak antara post kita.

Sesungguhnya aku dah ketinggalan ๐Ÿ˜…

Wednesday, June 17, 2020

Baru yang menyebabkan hilang

Hari ini aku decide untuk berdot com kembali setelah sekian lama domain lama berkubur.
Saja semak dengan syarikat yang uruskan tu, kot-kot boleh dapat balik domain lama. Tapi rupanya syazni.com dah dibeli oleh syarikat broker domain di China ๐Ÿ˜…

Apalah orang kat China tu nak buat dengan domain aku tu. Hmm.. Ini yang tiba-tiba menyesal pulak tak renew. 

Jadi, sebab yang tu dah tak available, belilah domain baru yang telah diolah sikit. Mungkin sesuai la dengan aku sendiri yang kata mula blogging semula ni sebagai 'nafas baru'. Jadi gunalah domain baru.

syaznirahim.com

Sekejap je settle lepas berbalas email 2-3 kali, buat bayaran semua.

Tapi, hilang pulak bahagian komen yang sebelum ni aku guna platform disqus.
Hilang habis ๐Ÿ˜ญ

Bagitau zaimi, dia kata tak payah lah guna disqus tu. Baik guna komen yang memang blogger dah sediakan. Kata nafas baru kan, lupakan je lah blog yang konon nak lain dari yang lain sampai guna platform luar. 

Betul jugak, dengan status dan umur sekarang, bukan banyak masa riang ria mengadap laptop 24 jam, macam zaman remaja masa belajar dulu tu. Huhu..



Jadi, disebabkan dari dulu guna Disqus tu, setting yang zaman dulu tu, dah buat semua komen dari platform blogger ni sendiri jadi hide.

Adumak sekarang kena allow balik, one by one, untuk 480++ posts. Perhh.
Nasib baik la post tinggal banyak tu je, kalau andai kata aku tak delete post2 mengarut zaman remaja tu, mau ada 1K++ post ๐Ÿ˜‚

Jadi maaf pada komen2 post2 seminggu dua ni yang hilang.
Kalau sudi komenlah lagi hihi

Terima kasih sudi singgah sini ;)

Friday, June 5, 2020

Nafas Baru

I'm back did you miss me after vacation | Im back quotes, My world ...

Macam orang tak betul aku ni, sekejap tutup sekejap bukak blog.
Dah sampai angin nak bukak blog ni balik. Eheh.
Tengah dalam proses nak pindahkan isi blog back up ke blog lama ni.

Blog ni aku dah 'sental'. Aku dah buang post2 merapu zaman muda, tinggalkan sikit je kih kih.

Ada lagi ke orang nak baca blog personal ya?
Kalau ada, hai. Saya harap anda sihat dan kuat :)

Monday, December 8, 2014

Jejari Dompok

Hey Blog!

Aku tetibe rindu pulak dekat kau semalam.
Tapi kau pun tau kan, kalau dah dekat rumah, mana sempatnya aku nak jengah kau.

Baru nak bukak laptop, si kecik aku tu dah mula berdiri atas laptop tu.

Sorry jugak, sebab aku abuse kau sebulan dua ni.
Aku asyik guna kau nak promote bisnes part time aku yang baru tu.

Haha.

Sorry beb.

Aku saja nak cuba nasib je.
Kalau menjadi, dapat gak aku extra cash kan?

Harini masuk ofis, aku dah ada list dah apa nak buat.
Panjang jugaklah list tu.
Kau faham kan, blog?

Bukan sengaja nak biarkan kau bersawang, berhabuk.
Nak nak sekarang, bukan setakat bersawang dan berhabuk,
aku longgok pulak bekas bekas tupperware tu kat kau.

Kesian kau, blog. Heh.

Nantilah, bila aku dah free, aku belai kau ye.

Bye Blog.
Be good ok.
Keep earning a few cents per day ok :P

By the way, thanks Nuffnang.

Wednesday, October 16, 2013

Top 100 Resepi Makanan Bayi 6 - 12 bulan

Hemoih hemoih...


Lama sungguh aku tak blog.
Sibuk la..
Last few weeks student final exam.
Kelam kabut lah buat carry mark, jaga exam, tanda kertas exam semua.. bla bla bla..

Balik rumah memang tak lah kan nak bukak laptop ke apa..
Tak larat kot.. dengan nak mengurus si kecik tu lagi.. urus rumah.. basuh sidai lipat baju..
Sapu rumah serba sikit.. layan bapak si kecik lagi..hahah..

Eh.. layan sembang pun kira layan apa.. hiks..

Zaimi memang lagi kesian lah..
kod dia tarikh exam memang dah hujung2..
nak balik Kota Bharu untuk raya haji memang tak sempat lah kan..
Jadi untuk pertama kalinya zaimi tak raya haji dengan family dia..
rezeki aku kot nak raya haji dengan mak abah dekat semenyih.. yea!

Harini rabu pergi kampus.. mak oi punyalah lengang.
Lengang yang gila2 punya, sampai kau nak parking kat petak mana pun kau boleh pilih.. hahah..
memang mood kerja pun tak berapa mari.. sebab nak update file ni memang memerlukan iltizam yang tinggi.. cewah bahasa :P


Cek nuffnang, tengok2 ada 6 CPUV.. alhamdulillah..
rezeki anak..haha..

Eh apa yang aku dah kelaut dah ni, tajuk yo yo aw je top 100 baby food recipes..

Actually hari jumaat haritu aku ada order buku dari MPHOnline..
Sejak Adam dah masuk 6 bulan ni, seronok pulak tengok dia makan cerelac tu..
Lepas tu nak try lah bagi puree..
sajalah beli buku recipe ni.. penulis dia Christine Bailey..
Aku beli online je suruh pos kat kampus.. nak pergi ke MPH tu tah bila..

Jadi harini buku tu dah sampai.. weeeee!

Best weh!
AKu teruja kot!
Tak sabar nak try bagi adam makan recipe2 ni..
Dia memang buku resepi untuk budak 6 hingga 12 bulan..
Easy purees & first food for 6-12 months gitu..

Menariknya sebab, selain bahan-bahan dan gambar-gambar, dia ada letak jugak waktu preparation dengan waktu cook.. dan ada info2 mengenai makanan mana harus bagi, makanan mana patut avoid.. which is for me very good sebab aku kan ibu baru.. hahah..

Harapnya aku rajin lah nak steam bagai tu.. :D



Buku yang ada gambar cili tu?
Bukan.. buku seratus resepi makanan bayi tu yang kuning tu.. yang besar ada gambar cili tu buku masakan orang dewasa.. hahaha..

Konsep dia sama je dua buku ni.. ada jugak waktu prepare dengan waktu masak tu..

Dan sekali lagi harapnya aku rajin lah nak masak hahahaha

AT least esok Adam dah besar, dah pergi kolej ke apa.. ada jugak masakan mak dia ni yang dia rindu..ewah!

Dan kalau tetiba jadi semakin terer di dapur.. bolehlah masuk masterchef..

Ok itu over.


Em sunyi gila kampus.. rasa rindu kat adam menyucuk2 jiwa..huhuuuu


p/s: Actually rasa semangat nak masak sebab nak masuk rumah baru.. harap dapat masuk sebelum tahun depan :D

p/s/s: Updated Mei 2014. Aku baru perasan, entry aku ni dapat hit sampai 8000++.

Aku rasa bersalah pulak dekat mereka-mereka yang masuk blog aku, sekali takde pun aku letak resepi, sebab actually aku nak cerita pasal aku beli buku T_T

Jadi, marilah aku senaraikan link ke blog/wesite lain, yang ada berkongsi resepi, in a proper way.
Macam aku ni, aku masak untuk adam, tapi aku tak cerita detail buat masa ni. So, korang boleh try link bawah ni, untuk resepi-resepi makanan bayi untuk anak korang yang super comel tu!


1) Keluarga Baru.com (Resepi Bayi 6-8 Bulan Yang Terbaik)
2) Facebook Page Resepi Makanan Bayi (Ada Fritata semua..wuhooo!)
3) Mama Mujahidah (Yang ni memang awesome!)
4) Azizul Athiah Amna (yang ni ada tips sekali kalau anak susak makan)
5) Ustazah Pilihan Fairuz (ada resepi spageti lagi uolls)
6) Cooking Light (yang ni dalam english, tapi menarik!)

Tuesday, September 24, 2013

Huru-Hara Kehidupan

Serius weh.

Seminggu dua ni memang rasa macam apa je.
Kelam-kabut rasanya hidup.

Exam dah dekat, time ni lah nak marking semua test segala..

Sambil2 test sambil pening duk baca, apakah lah yang budak ni tulis???

Doktor sangat tulisan T_T

Tapi Alhamdulillah anak aku baik pulak malam-malam sekarang..
Sebab dia pun dah ikut jadual tido mak ayah dia..

Paling-paling pun dia bunyi lah ek ek ek sekejap sebab samada nak susu ataupun nak tukar pampers.. Cuma ada sekali tu dia bunyi ek ek ek tu, aku tukar pampers, bagi susu semua still macam nanges2 atas cot dia.. last sekali aku angkat lah peluk.. dia senyap sekejap.. Lepas tu aku pun dah terlentok2 mengantuk, jadi aku letak je dia kat tengah2 aku dengan zaimi atas katil..

Terus senyap dia tidur.. nak bermanja rupanya..
Aku pun tidur sambil paut badan dia dengan tangan aku..
Sebab aku jenis mesti nak tidur sambil letak tangan kat badan anak, maklumlah.. jenis tidur mati ni karang setakat adam nangis2 slow tu tak sedar punyalah.. atleast terasa dia tepuk2 tangan aku tu, terbangunlah jugak..huhu

Dah ada anak ni, walau sibuk mana pun kat opis, kena gak allocate time untuk uruskan hal-hal berkaitan anak.. Macam haritu, tak dapat attend kolokium, sebab nak bawak anak pergi injek. Dahlah lah dengan klinik kerajaan ni kekadang buat sakit hati je. Maaf cakaplah. Aku taulah kau penat ke, banyak kerja ke, tapi aku tak suka lah bila nurse buat muka taik. Serius. Kau kan nurse. Kau patut pandai kawal muka taik kau. sebab kau kerja kena deal dengan orang. Bukan semua nurse lah.. agaknya kebetulan nurse tu gaduh dengan laki dia kot malam sebelumnya.. jadi nak lepas geram kan anak aku.. debik kang baru tau..

Budak ready nak injek


Ikut hati aku nak bawak aku injek kat swasta je. Tapi ada kawan pernah advice, kalau nak injek anak, better pergi klinik kerajaan. Sebab yang private ni takut proses penyimpanan benda yang dia nak injek tu bukan pada suhu yang sepatutnya, dan mungkin akan menyebabkan benda tu tak berkesan pun nanti. Kalau tak berkesan takpe, kalau jadi lebih bahaya? Nauzubillah.. Tapi ini pendapat aku base on nasihat kawan aku lah kan.. dia doktor..

Adoi..
Pening-pening menanda kat opis ni, last-last aku layan blog Peej.. terkekek2 sorang baca entry2 dia..
Sebab dah dekat 2 minggu kot tak jengah blog dia, busy kan..hukhukhuk.. :P

Nasiblah ada blog dia, boleh gak nak buat release tension main ngan pen merah tak habis2 ni..huuu

Ni sekarang tinggal nak key in je.

Legalah sikit kot.

Pastu tadi duk belek2 godek2 semua post lama and latest blog aku ni..
Aku rasa macam aku pentamak. huk huk huk..
Bercampur aduk kategori.

Nak kata personal tidak, tips tidak, berita tidak, gosip tidak..
Adoi!

ROjak sungguh blog aku ni.
Ikut hati nak adjust mana yang patut.
Tapi malas plus serabut. Nanti2 ah. Tak pun, lantak je lah.
Bukan ada reader pun? :P

Ah dah lah.
Serabut.
Babai!


p/s: Tq nuffnang sebab bagi lagi CPUV. CUma yang tak best, opis aku ni blog plak web nuffnang. Kejadah tah? huhu..

Monday, March 14, 2011

Di Kala Cintaku Mula Goyah Padamu..

Penantian dan harapan itu semakin menghimpit kalbuku.
Saban waktu aku menjengahmu dulu, namun kau tetap mengecewakanku yang tak pernah jemu mengharapkanmu..

gambar hiasan


Kau seakan tegar untuk terus kaku begitu.
Aku mulai pasrah, dan menjauhkan diri darimu..
Aku titpiskan harapanku padamu sehingga akhirnya ianya hilang sendiri seperti asap yang terserak di ruang udara...

Aku harus terima kenyataan bahawa aku sudah tidak mencintaimu lagi..

Namun, 
Di kala aku sudah mulai melupakan dirimu, 
Dalam diam kau mencurahkan kembali kasih sayangmu kepadaku!
Terkezut diriku melihat bukti cintamu padaku..
Itu pun nasib baik sangatlah aku tergerak hati untuk menjengahmu kembali pada hari ini..

Aku keliru.. Namun aku ucapkan syukur..

Terima kasih wahai Nuffnang..
Setelah berminggu aku kesadisan kau tak naikkan Earning aku walaupon aku tengok ada iklan yang ditempelkan ke blog aku, akhirnya kau bagi aku beberapa Buffered Earning yang 'wow' juga jumlahnya..haha!


Nuffnang, aku akan cuba mencintaimu kembali sayang!

Friday, February 25, 2011

Where am I?

Ada orang perasan tak yang aku tak update blog?
haha..

Kepada yang perasan tu terima kasihlah sebab prihatin.

Em buat masa ni aku tak update blog dah buat sementara.
Sebab aku dapat kerja part time di suatu tempat.

Agak busy juga condition kerja nya.
Memerlukan konsentrasi yang tinggi.
Work load memang banyak.
Eheh..

Till then.

I will update when I feel I want to share something.

See ya....

Monday, January 31, 2011

Bermain Game Free di Google Chrome

Entry ini ditujukan khas untuk makcik ku yang comel ^^ ,
maka aku akan banyak menggunakan Alang sebagai kata ganti diri kedua.

**********************************

Okey, mari kita cari game WordSquare itu, alang dah install Google Chrome?
Kalau dah, sila buka Google Chrome itu ya.

Ok, lepas tu, cari ikon spanar kat hujung atas belah kanan window:


Klik, nanti keluar macam gambar kat atas, lepas tu klik Tools.
Kemudian, akan keluar macam ni:


Kemudian, klik pula dekat Extensions. Nanti tab baru akan terbuka, macam ni:


Selepas kena boo dengan si Google Chrome ni, kliklah dekat 'browse the gallery' itu. Nanti akan keluarlah chrome web store:



Bahagian tepi kiri, atas, dalam ruangan Apps, carilah Games dan klik.
Nanti akan ada banyak games yang boleh dipilih. Okey, sekarang nak cari game WordSquare tu.
Scroll sampai bawah, nanti jumpa ruangan Popular. Kalau WordSquare tu tak ada kat situ jugak, klik ALL.


Nanti dia akan keluar macam ni pulak:


Okey, kalau ada alang boleh klik terus, andai kata tak ada, mungkin sebab populariti dia dah jatuh ke apa ke, alang boleh search dekat tiap-tiap page kat bawah tu ya.

Okey bila dah klik dekat game yang diingini tu, nanti dia akan keluar macam ni:



Kliklah pada Install tu untuk install game tersebut, makan masa sikit ikut kelajuan internet.
Kemudian, secara automatiknya selepas habis install, tab baru akan terbuka menunjukkan Apps yang kita dah install.


Untuk main game tu, klik je pada ikon game tu, tapi andai kata nak install lagi game lain ke, apps lain ke, klik pada ikon Web Store tu aje. Ok?


Okey, dah boleh main. Oh tapi sebelum tu, klik pada butang sign up untuk daftar nickname. Jadi, bila nak main lagi lain kali, klik aje kat log in, masukkan username & password, then main macam biasa. 

Yang penting game ni FREE. haha. Internet je yang kena bayar. *kalau tak silap lah*

ps: selamat mencuba ya Alang :D

Wednesday, January 12, 2011

Dengan Tak Malunya

Saya dengan rasa tak malunya, 
ingin meminta kepada Nuffnang agar diberikan lagi beberapa Buffered Earning (BE),
dan kepada Churp Churp, saya mahukan lagi beberapa Scheduled Tweets.

Boleh?

hua hua hua..


ps: jangan marah haa (.^^)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me