Search This Blog

Showing posts with label biskut. Show all posts
Showing posts with label biskut. Show all posts

Wednesday, June 25, 2014

Rabu Resepi | Biskut Emping Jagung Berminyak Sapi

Apa khabar puan puan semua hari ni?
Hik hik...

Harini, resepinya adalah Biskut Emping Jagung pulak..


Ala, orang putih panggil cornflakes..
Nenek aku yang melayu pun panggil cornflakes jugak..

Eh ada ke orang yang guna perkataan emping tu ye?

"Pakcik, kedai pakcik ada jual emping jagung tak?"

Hahah.. semua suka dan selesa guna perkataan cornflakes kot ye?
Aku lah salah sorang nya..

Eh, merepek apa lah pulak aku ni?
Ok, let's see the recipe..

Bahan-bahannya:

150g mentega
100g minyak sapi
200g gula halus
2 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200g emping jagung
100g tepung jagung
200g tepung gandum
100g tepung kastard
Sedikit putih telur (untuk sapuan)
10 biji buah ceri (optional)

Cara-caranya:

Pukul mentega bersama minyak sapi dan gula sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila dan emping jagung, kemudian kacau.
Masukkan kesemua tepung, dan gaul sehingga sebati.
Selepas itu, bentukkan adunan (bulat-bulat), dan sapukan putih telur.
Letakkan ceri di bahagian atas.
Bakar dalam 15-20 minit.


 Selamat makan kuih raya!


.

Wednesday, June 18, 2014

Rabu Resepi | Biskut Prune

Masih dalam mood menuju raya.. keh keh..
Jadi, resepi biskut raya yang aku nak share hari ini sempena Rabu Resepi adalah Biskut Prune ye puan puan..

Gambar dari resepimaria.blogspot.com

Bahan-bahannya:

200g mentega
150g gula perang halus
2 biji telur
1 camca teh esen vanila
150g prune dicincang
100g tepung kastard
100g tepung jagung
200g tepung gandum

Cara-caranya:

Kacau mentega bersama gula perang halus hingga sebati, dan masukkan telur.
Masukkan pula esen vanila dan prune, kemudian dikacau.
Selepas itu, masukkan ketiga-tiga tepung dan campurkan ke dalam adunan, dan uli.
Canaikan adunan, tekap, dan bakar dalam ketuhar lebih kurang 25-30 minit.

Selamat mencuba ye puan puan..


:)


.

Wednesday, June 11, 2014

Rabu Resepi | Biskut Gajus

Bulan puasa dah nak dekat ni, puasa dah habis ganti ke belum?
Alang-alang nak masuk bulan puasa and raya ni, aku nak share resepi-resepi biskut raya lah untuk segment Rabu Resepi aku ni.

Sumber resepi macam biasalah, aku ambil dari buku resepi emak aku tu.

Manalah tau, dengan perkongsian aku ni, korang try buat, jadi pulak tu, sedap pulak tu.. kih3..

So, aku start dengan resepi Biskut Gajus!


Bahan-bahannya:

150g mentega
150g gula halus
2 biji kuning telur (sebiji untuk sapuan)
1 camca teh esen vanila
100g gajus ditumbuk halus
200g tepung gandum
100g tepung jagung
50g tepung kastard
150g gajus (hiasan atas kuih)

Cara-caranya:

Pukul mentega bersama gula hingga sebati dan kembang, masukkan kuning telur sebiji, esen vanila dan kacau hingga rata.
Masukkan gajus yang telah ditumbuk halus dan kesemua jenis tepung, dan uli.
Bentukan kuih, dan letak gajus.
Sapukan kuning telur di atas semua kuih, dan bakar di dalam ketuhar.

Siap!
Kuih ni dah jarang dah aku jumpa musim raya sekarang..


..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me